Autoritatile romane au refuzat intrarea in tara a ramasitelor “Apostolului secuilor”, EXTREMISTUL FASCIST Jozsef Nyiro

22-05-2012 6 minute Sublinieri

Ungaria si agitatorii “secui” din Romania planuiesc un EVENIMENT MAJOR DE CELEBRARE a “poetului” la Odorheiul Secuiesc


Autorităţile române refuză să permită intrarea pe teritoriul României, pe calea ferată, a urnei cu cenuşa poetului maghiar Jozsef Nyiro, ale cărui rămăşiţe ar trebui reînhumate la Odorheiu Secuiesc, la sfârşitul acestei săptămâni.

Unul dintre organizatorii acestui eveniment, Oliver Frater, a declarat că toate evenimentele care implicau transportul feroviar al urnei cu cenuşa poetului au fost anulate, iar acum aşteaptă “informaţii prin canalele diplomatice obişnuite” din partea Guvernului român pentru a găsi alte modalităţi de transportare a rămăşiţelor pământeşti ale poetului.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reiterat luni că Bucureştiul se opune planurilor de reînhumare a poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. MAE a făcut referire la activităţile lui Nyiro din perioada 1941-1945, sugerând că refuză reînhumarea pentru că poetul maghiar a avut “o atitudine extremistă, antisemită şi a colaborat cu regimul fascist”.

Ambasadorul Ungariei a trimis un subaltern la MAE pentru a da explicaţii

Săptămâna trecută, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, dr. Fuzes Oszkar, a fost convocat la MAE pentru a da explicaţii în legătură cu criticile formulate de secretarul de stat din Ministerul de Externe ungar, Nemeth Zsolt, la adresa “noii politici privind minorităţile a Guvernului Ponta”, precum şi în legătură cu reînhumarea osemintelor lui Nyiro jozsef organizată în România de Parlamentul Ungariei. Sub pretext că nu se afla în acea zi în Bucureşti, ambasadorul Fuzes nu s-a prezentat la MAE, trimiţând în locul său un subaltern, Balasz Adam, care, a “explicat” părţii române că “Guvernul Ungariei consideră reînhumarea lui Nyiro Jozsef o problemă de respect pentru poet şi un eveniment cultural”. Ulterior, ambasadorul Fuzes avea să declare şi el că “deţinem dovezi că Nyiro Jozsef nu a fost în nici un caz criminal de război, nici antiromân, nici antisemit”.

Szasz Jeno: “MAE al României a fost de acord”

La rândul său, Szasz Jeno, preşedintele Fundaţiei “Pro Odorhei” şi al Partidului Civic Maghiar, iniţiatorul acestui “eveniment cultural”, a declarat, în legătură cu poziţia autorităţilor de la Bucureşti faţă de organizarea acestui eveniment pe teritoriul României de către Parlamentul Ungariei: “Autorităţile române nu au dispus nici o interdicţie, ne-au transmis doar că momentul ales nu e potrivit, fiind campanie electorală. Iar MAE al României a fost de acord cu Ministerul de Externe al Ungariei, Parlamentul Ungariei ţinând permanent legătura cu autorităţile române încă de la exhumarea lui Nyiro Jozsef în aprilie”.

Refuzul primarului udemerist Bunta Levente

În pofida insistenţelor lui Szasz Jeno şi ale autorităţilor de la Budapesta, primarul udemerist din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a refuzat să autorizeze desfăşurarea “evenimentului cultural”, timp de două zile, în Piaţa Marton Arpad din centrul oraşului, aşa cum ceruseră organizatorii. “Solicitanţii nu au prezentat toate datele prevăzute de lege, iar acest lucru ar fi însemnat blocarea oraşului într-o perioadă de pelerinaj, când sunt aşteptate mii de persoane”, şi-a motivat refuzul Bunta Levente.

Cine a fost Nyiro Jozsef

Preot, scriitor, ziarist şi filosof, Nyiro Jozsef, upranumit “apostolul secuilor”, este considerat unul dintre cei mai reprezentativi intelectuali maghiari din Transilvania din prima jumătate a secolului XX. Născut în 8 iulie 1889 în localitatea Jimbor, din judeţul Braşov, a fost primul dintre cei patru copii ai lui Nyiro Mihaly, directorul Şcolii generale romano-catolice din comună. În 1900, după decesul tatălui său, s-a mutat, împreună cu familia, la Odorheiu Secuiesc, unde a absolvit Gimnaziul Catolic, după care a studiat teologia la Alba Iulia şi apoi la facultatea de Teologie “Pazmaneum” din Viena, absolvită în 1912, an în care şi-a început şi activitate de preot, la Sibiu.

În 1915, la solicitarea sa, a fost mutat ca preot la Cluj, unde a slujit până în 1919, când a fost exclus din rândul clericilor pentru încălcarea jurământului castităţii: se căsătorise cu iubita lui din tinereţe, cu care a avut apoi trei copii. Revenit la viaţa laică, Nyiro Jozsef a desfăşurat, timp de două decenii, o susţinută activitate de scriitor, filosof şi ziarist, fiind totodată, alături de bunul său prieten Vass Albert – viitorul condamnat pentru crime de război – un tot mai fervent politician extremist, membru al Partidului Naţional Maghiar şi, după interzicerea acestuia în 1939, al Partidului Ardelean, înfiinţat la Budapesta în decembrie 1940, după Diktatul de la Viena. Fapt demonstrat nu doar în scris, ci şi prin “acţiuni concrete”: potrivit unui raport al consulului ungar la Cluj, dr. Bothmer Karoly, Nyiro Jozsef a fost căpetenia unuia din grupurile de “grupele teroriste de elemente declasate, şovine şi fasciste” care au atacat, devastat, incendiat, terorizat şi ucis români la Cluj şi în împrejurimi, în zilele premergătoare sosirii trupelor horthiste în oraş, în 11 septembrie 1940.

La scurt timp după aceasta, ca membru al Parlamentului Ungar reprezentant al maghiarilor din Transilvania, Nyiro Jozsef s-a stabilit în capitala Ungariei, unde a înfiinţat revista “Magyar Ero” (Forţa Maghiară), unul dintre instrumentele celei mai violente propagande panhungariste, şovine şi antisemite ale regimului horthysto-szalasist: “Azi lumea este în flăcări şi cu cât flăcările se înalţă mai sus, cu atât mai bine putem pătrunde în adâncul viitorului nostru”. “Domnul nostru Conducător, mare ctitor şi unificator de ţară, siguranţa noastră, sprijinul nostru, refugiul nostru şi sursa forţei noastre”, îi ridica el osanale lui Horthy Miklos, după ce acesta îl decorase cu “Coroana Corvin”, pentru “atitudine maghiară”. Nyiro Jozsef îşi va păstra aceeaşi atitudine şi după preluarea puterii în Ungaria, în octombrie 1944, de către Partidul “Crucea cu Săgeţi – Mişcarea Hungaristă” condus de Szalasi, implicându-se cu “total devotament” în promovarea ideologiei acestuia. În martie 1945, împreună cu membrii Guvernului Szalasi şi cu majoritatea colegilor săi din Parlamentul Ungar, a fugit în Austria, într-un convoi al armatei germane, după care şi-a continuat drumul până în Germania, unde a locuit în zona aflată sub control american, îndeplinind funcţia de ministru al Educaţiei Naţionale în guvernul ungar în exil.

Apoi, în 1950, după mai multe tentative eşuate de emigrare în SUA, s-a stabilit definitiv în Spania lui Franco, unde a înfiinţat mai multe organizaţii ale maghiarilor din exil, continundu-şi cu aceeaşi fervoare activitatea propagandistică, devenită acum anticomunistă. “Merite” pentru care a şi fost “recuperat” de Comisia Aliată de Control, care, sub pretext de “dovezi insuficiente”, a refuzat categoric, în 1947, să dea curs solicitărilor autorităţilor comuniste de la Budapesta şi Bucureşti de a-l preda pentru a fi judecat pentru crime de război şi înpotriva umanităţii. A murit la Madrid, în 6 octombrie 1953, fiind înmormântat, pe cheltuiala statului spaniol, în cimitirul Almudena, aflat la circa 50 de km de capitala Spaniei.

Traseul rămăşiţelor poetului Jozsef Nyiro

Organizat de Parlamentul Ungariei şi Ministerul de Externe de la Budapesta, în colaborare cu Fundaţia “Pro Odorhei”, condusă de Szasz Jeno, şeful Partidului Civic Maghiar, evenimentul ar fi trebuit să se desfăşoare după următorul program:

23 mai: sicriul cu osemintele lui Nyiro Jozsef – exhumate la începutul lunii aprilie a.c. din cimitirul Almudena, de lângă Madrid, şi transportate apoi la Budapesta pe cheltuiala Parlamentului Ungariei – ar trebui să fie depus la Cimitirul Naţional din capitala Ungariei, pentru o adunare comemorativă.

24 mai: Încadrat de o gardă de honvezi şi însoţit de preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, sicriul va porni spre România cu trenul “Nostalgia”, rezervat celor care participă la pelerinajul anual de Rusalii de la Şumuleu Ciuc. Seara, în jurul orei 22, trenul va ajunge la Gheorgheni, unde sicriul va rămâne până în dimineaţa zilei de 26 mai, în biserica romano-catolică “Sfântul Ştefan”.

26 mai: la ora 9,30, sicriul îşi va continua drumul până la Miercurea Ciuc, unde va fi preluat de o delegaţie a autorităţilor locale, condusă de primarul udemerist Raduly Robert, care îl va depune în biserica “Sfânta Cruce” din centrul oraşului. În cursul după-amiezei, o maşină funerară escortată de un grup de husari îl va transporta la Odorheiu Secuiesc, unde va fi depus, până a doua zi, la capela cimitirului romano-catolic “Szent Mikos”.

27 mai: Dimineaţă, scriul va fi scos din capelă şi dus în grădina “Papkert”, din vecinătatea cimitirului, “pentru un ultim omagiu”. Apoi, de la ora 14, sicriul va fi readus în cimitirul “Szent Mikos”, unde va avea loc ceremonia reînhumării, transmisă în direct de postul ungar de televiziune DUNA TV şi la care organizatorii susţin că vor participa 15-20.000 de persoane.

Adrian Popescu este senior reporter al Ziarului Gândul

(…)

Dezacordul

Ministerul român de Externe a reiterat, însă, că “a comunicat părţii ungare poziţia autorităţilor române, respectiv dezacordul faţă de reînhumarea lui Nyírő József în România”. Potrivit unei precizări remise la solicitarea Jurnalului Naţional, “partea română a arătat că activitatea politică a lui Nyírő József din perioada 1941-1945 indică o atitudine de extremă-dreaptă, antisemită şi de colaborare cu un regim fascist. De altfel, şi în demersurile efectuate de o serie de organizaţii din România şi din străinătate, au fost transmise mesaje clare privind dezacordul faţă de astfel de manifestări”.

Scrisoare deschisă pentru ministrul de Externe

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a trimis, de altfel, o scrisoare deschisă ministrului român de Externe Andrei Marga, în care i se solicită ministrului să facă toate demersurile “pentru a opri ingerinţele în viaţa politică internă a României” şi să solicite “autorităţilor Republicii Ungaria să nu colaboreze cu organizaţiile extremiştilor maghiari din aşa-zisul Ţinut Secuiesc”. Totodată, în scrisoare se mai cere “limitarea intenţiilor de manifestare a unor acţiuni de esenţă antidemocratică doar în spaţiul naţional ungar, şi să nu se implice în aceste demersuri şi România”. “De asemenea, vă rugăm să reiteraţi Guvernului din care faceţi parte cererea noastră ca în ceea ce priveşte cazul Nyírő József, să acţioneze în consens cu Legea 107/2006 privind, printre altele, interzicerea promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”. Argumentul FCRCHM este că scriitorul maghiar “şi-a pus calităţile sale literare şi notorietatea în slujba propagandei hungarismului, aberanta ideologie fascistoidă elaborată de Ferenc Szálasi, a radicalismului ultranaţionalist şi şovin, antisemit, antiromân şi xenofob”.

Anulări

Unul dintre reprezentanţii organizatorilor, respectiv trimisul Parlamentului ungar, Frater Oliver, a declarat că toate evenimentele care implicau transportul feroviar al sicriului au fost anulate, precizează presa ungară. “Organizatorii aşteaptă informaţii prin canalele diplomatice obişnuite din partea Guvernului român pentru a găsi alte modalităţi de transportare a rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului”, mai precizează sursele citate.

Şeful departamentului de comunicaţii din cadrul fundaţiei Pro-Odorhei, organizatoarea reînhumării lui Nyiro Jozsef, a declarat că evenimentele, care nu depind de trenul care urma să repatrieze osemintele scriitorului, rămân neschimbate. “Restul programului rămâne neschimbat. Am anulat pentru moment doar ceremoniile programate în staţiile în care urma să oprească trenul. Am demarat discuţiile cu SNCFR şi aşteptăm un răspuns ferm până joi după-amiază. În orice caz, trenul care îi aduce pe pelerini la ceremonia de la Şumuleul Ciucului va circula conform programului, pur şi simplu încă nu avem autorizaţia că poate transporta şi sicriul cu osemintele scriitorului. Miercuri dimineaţă, la ora 10:00, sicriul va fi depus la Cimitirul Naţional din Budapesta, iar la ora 15:00 va începe conferinţa de comemorare organizată de Uniunea Scriitorilor Maghiari. Considerăm că Nyírő József merită respectul nostru, aşa cum îl merită orice scriitor important. Activitatea sa literară trebuie tratată separat faţă de cea politică. Nu înţelegem această polemică purtată în presa ungară şi română în jurul activităţii politice a scriitorului. Nu ne aşteptăm la nici un fel de incidente care să perturbe sau să interzică ceremonia reînhumării. Am obţinut toate autorizaţiile de la toate instituţiile vizate ca această ceremonie să se desfăşoare în condiţii decente. Întreaga ceremonie de reînhumare va avea loc pe un teren privat, iar acolo nu avem nevoie de autorizaţie. Noi aşteptăm în continuare un răspuns ferm din partea Guvernului român, ce înţeleg ei prin sintagma că nu sprijină ceremonia de reînhumare. De aproape un an şi jumătate purtăm discuţii cu autorităţile române. Partea română nu ne-a indicat în niciun moment că ar avea vreo obiecţie, însă de la schimbarea ultimul Guvern şi prin trecerea celor din Opoziţie la Putere, poziţia autorităţilor române s-a schimbat cu 180 de grade”, a declarat Lukacs Csaba. (deak.istvan@jurnalul.ro; marina.constantinoiu@jurnalul.ro)


Categorii

1. DIVERSE, Istorie, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Autoritatile romane au refuzat intrarea in tara a ramasitelor “Apostolului secuilor”, EXTREMISTUL FASCIST Jozsef Nyiro

  1. urna cu cenusa sau sicriu cu oseminte?

  2. daca ne’ar duce mai mult capul (si ne’ar interesa cat de cat) am organiza si noi, o data pe an cel putin, un pelerinaj de cateva zeci sau sute de mii de oameni, la mormantul soldatilor romani care au participat la eliberarea Budapestei..

    macar ca spectacol (daca nu si intimidare..ca vad ca se practica)

  3. Eu am auzit de crestini care vor sa se ingroape in tara lor natala, dar nu am auzit sa vrea sa se ingroape in alta tara, ca doar ungurii din Ardeal nu considera Romania tara lor, ci o tara “straina” care le-a luat teritoriile, si atunci…
    Ce sens ar avea aceasta inhumare, daca nu unul provocator si cu accent separatist ?

  4. Mare măgar Koever ăsta, îl compară pe Eliade cu Nyiro şi Garda de Fier cu horthyştii. În plus, şi cel mai trist, ne-au păcălit din nou şi tot fac ce vor ei; chiar dacă au schimbat tonul. În fapt actul de “pioşenie” faţă de Nyiro este cel mai grav din toate; denotă că ei au rămas fideli crezului acestuia. Păzea ardeleni! Speram că în sfârşit avem un bărbat în fruntea MAE, dar nu este cazul. Încă!

  5. http://www.ziaristionline.ro/2012/05/25/documentele-sigurantei-statului-extremistul-maghiar-nyiro-jozsef-in-arhivele-cnsas-cel-mai-infocat-iredentist-de-la-noi-ziaristi-online-exclusiv/

    Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a autorizat reînhumarea horthystului Jozsef Nyiro, afirma oficiali de la Budapesta precum şi reprezentanţii Partidului Civic Maghiar, dupa cum aflam dintr-o depesa a presei online. Ne mai mira ceva? Nu-i asta baiatul care dadea pe tava Ungariei Fundatia Gojdu ca si cum n-ar fi fost a Bisericii Ortodoxe Romane si a romanilor ortodocsi saraci din Transilvania ci a lui tat’su? E clar acum: o data cu scandalul mumiei lui Nyiro ni s-a reconfirmat tautologic si cine sunt “ungurenii” lui…

  6. Sa fim clar intelesi: autoritatile romane au adoptat aceasta pozitie numai din pricina interventiei, la cel mai inalt nivel, a comunitatii evreiesti. Deci ei au interzis intrarea cadavrului acestui ins in tara doar pentru ca a fost anti-semit. Nu si pentru ca a fost anti-roman !

    Altfel, multi unguri vinovati de crime incredibil de feroce asupra populatiei romanesti au statui de care se atarna flori.

    Mai mare umilinta de atat nici ca se poate …

  7. Pingback: Guvernul Ungariei SFIDEAZA guvernul Romaniei, refuzand sa isi ceara scuze. Tendintele REVIZIONISTE ale UNGARIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: PROVOCAREA MAGHIARA si agentul KOVER. Presedintele Ungariei contesta TRIANONUL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Oficial ungur ameninta cu FURTUNA POLITICA in relatiile romano-maghiare - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: RAZBOIUL STEAGURILOR. Autoritatile UNGARIEI se amesteca in chestiunea drapelelor TINUTULUI SECUIESC. Va recunoaste BUDAPESTA, oficial, autonomia Tinutului? - Razboi întru Cuvânt
  11. Pingback: UNGARIA ANUNTA MASURI DIPLOMATICE ca raspuns la INTERZICEREA steagurilor Tinutului Secuiesc. BASESCU se spala pe maini. Articol propagandistic anti-romanesc si pro-autonomie in NEW YORK TIMES - Razboi întru Cuvânt
  12. Pingback: BASESCU "se" rade cu ORBAN-ul Ungariei. Cine e NEMETH ZSOLT si care e sensul provocarii MAGHIARE? [video] - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare