Homosexualitatea a devenit legala in Armata SUA

21-09-2011 2 minute Sublinieri

Tinerii americani care urmează să se înroleze în armată vor putea să-şi dezvăluie orientarea sexuală, acest drept fiindu-le refuzat din cauza unei legi aprobate de Congresul american în 1993. Promisiunea de a abroga această lege şi-a asumat-o şi preşedintele Barack Obama în cadrul unui discurs oficial din 2009, în care spunea că vrea să pună capăt legii “don’t ask, don’t tell“, notează BBC News.

După aproximativ două decenii, legea care le interzicea soldaţilor americani să îşi dezvăluie orientarea sexuală a fost abrogată. Congresul american a votat suprimarea acestei legi în urmă cu un an, însă lucrurile s-au pus în mişcare abia cu câteva săptămâni în urmă. Potrivit acestei legi, căreia preşedintele american i-a spus “don’t ask, don’t tell” (Nu spune, nu întreba), homosexualii nu aveau voie să îşi declare orientarea sexuală, iar superiorii lor nu aveau voie să întrebe nimic în legătură cu acest aspect. De la intrarea acestei legi în vigoare, peste 12.000 de militari au fost excluşi din armată.

Cu ocazia abrogării legii, militanţi pentru drepturile homosexualilor au sărbătorit în întreaga ţară. Secretarul de presă al Pentagonului, George Little, a confirmat faptul că 97% dintre întregul personal militar a fost înştiinţat de noile reglementări. În plus, de câteva săptămâni sunt acceptate dosarele celor care se declară deschis homosexuali şi acestea vor fi luate în seamă, acum, cu abrogarea legii. Totodată se va renunţa şi la cercetările aflate pe rol în cazurile celor care şi-au mărturisit orientarea sexuală după ce au fost acceptaţi în armată. Tinerii respinşi din acest motiv vor fi acceptaţi să se înroleze din nou.

“Naţiunea noastră va închide un capitol în care homosexualii şi lesbienele au fost neîndreptăţiţi şi vom putea afirma tare şi răspicat că vrem egalitate pentru toţi americanii”, a declarat Nancy Pelosi, unul dintre avocaţii care a susţinut şi a pledat pentru abrogarea acestei legi.

Un ofiter din marina americana si partenerul sau de viata s-au casatorit in noaptea de luni spre marti in Vermont, exact in momentul in care legea care ii obliga pe soldatii homosexuali sa pastreze tacerea despre orientarea lor sexuala a fost anulata in mod oficial, transmite newser, citand un material realizat de AP. Locotenentul Gary Ross (33 de ani) si Dan Swezy (49 de ani) au calatorit din Arizona pana in Vermont penntru a se casatori excat la miezul noptii. “Acesta este momentul in care Gary isi dezvaluie oficial sexualitatea”, a declarat ofiterul starii civile.

Ross a spus ca sfarsitul politicii “Don’t Ask Don’t Tell” ii va face viata si munca “mai usoare”. Vechea politica “iti cerea sa minti de cateva ori pe zi“, a explicat locotonentul de marina. “Cred ca a fost o ceremonie frumoasa. Emotiile m-au coplesit cu adevarat… dar este in sfarsit oficial”, a afirmat el. La ceremonia desfasurata in Duxbury (Vermont) au luat parte familiile si prietenii celor doi. Ross si Swezy, care este civil, sunt impreuna de 11 ani. Vermont este primul stat american care permite uniunile civile intre homosexuali si unul din cele sase state care au legalizat casatoriile intre persoanele de acelasi sex.

La 18 decembrie 2010, Senatul american a votat revocarea politicii “Don’t Ask Don’t Tell” care interzicea soldatilor americani homosexuali sa vorbeasca despre orientarea lor sexuala, sprijinind astfel promisiunea facuta de presedintele Barack Obama in timpul campaniei electorale din 2008.  Politica fusese implementata din 1993. Voi pune capat legii Don’t Ask Don’t Tell’, acesta este angajamentul meu in fata voastra“, a afirmat Obama in octombrie 2009, intr-un discurs sustinut in fata a 3.000 de militanti pentru drepturile homosexualilor.

“Nu trebuie sa pedepsim americanii patrioti care se ofera voluntari pentru a servi aceasta tara. Trebuie sa invatam din vointa lor, din curajul si dezinteresul manifestat in numele concetatenilor nostri, mai ales cand ei lupta pe doua fronturi“, a subliniat el. Legea interzicea militarilor homosexuali sa-si dezvaluie orientarea sexuala, in caz contrar riscand sa fie exclusi din armata. De la intrarea in vigoare a legii, peste 12.000 de militari americani au fost concediati din acest motiv.

Cu cateva ore inainte ca revocarea legii sa devina oficiala, armata americana a anuntat ca accepta aplicatii de la candidatii gay. Saptamana trecuta, Pentagonul a anuntat ca 97% dintre soldati au fost instruiti in legatura cu revocarea legii. In iulie 2011, presedintele Barack Obama a declarat ca revocarea legii nu va diminua capacitatea de lupta a armatei. Unii membri ai Congresului se opun insa revocarii legii, afirmand ca ea va submina ordinea si disciplina.Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Homosexualitatea a devenit legala in Armata SUA

  1. Oare Obama nu i-o fi trasat , lui Base , indicatii pretioase in acest sens la intalnirea de saptamana trecuta ?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare