Iarna grea in nordul Moldovei: DRUMURI BLOCATE, LOCALITATI IZOLATE, SITUATII CRITICE (video)

18-12-2012 3 minute Sublinieri

Urgie în nordul Moldovei! Zeci de sate sunt izolate de aproape o săptămână din cauza troienelor înalte de câţiva metri. Bolnavii aşteaptă ore la rând, în dureri crunte, ajutor de la medici, pentru că zeci de drumuri sunt blocate. La fel şi şoferii, care stau de zile întregi înţepeniţi în nămeţi. De la meteorologi, veştile sunt la fel de proaste, mâine sudul şi estul ţării ar putea intra sub cod portocaliu de viscol.

Gravidele nasc acasă, copiii suferă fără ajutor din partea medicilor, iar zeci de oameni se roagă ca militarii să-i ducă la o şedinţă de dializă. Acesta este nordul Moldovei din ultimele zile, unde zeci de drumuri au fost închise din cauza nămeţilor, iar în unele zone de-abia pot răzbate utilajele pe şenile sau elicopterele. În Botoşani, un copil de 3 ani care suferise arsuri a fost salvat cu un atv pe şenile. Pompierii şi medicii au mers până la el prin nămeţi înalţi de câţiva metri.

În judeţul Suceava, o fetiţă de nouă luni care s-a opărit a fost salvată în urma unei operaţiuni foarte dificile. Pompierii au trebuit să meargă 50 de km prin nămeţi înalţi şi de 3 metri. Intervenţia a fost extrem de dificilă din cauza vântului care bătea cu putere, dar şi din cauza vizibilităţii reduse. Tot în Botoşani, o tânără care născuse un copil mort a fost salvată de pompieri cu un utilaj cu şenile. Femeia sângera puternic şi trebuia să ajungă neapărat la spital. O femeie din localitatea Podeni, care trebuia să ajungă la dializă, a fost dusă cu sania la spital.

Deşi ninsoarea s-a oprit de două zile, 20 de drumuri judeţene sunt încă înzăpezite în Botoşani. Oamenii care au rămas cu maşinile în nămeţi s-au revoltat din cauză că situaţia lor nu s-a rezolvat nici până acum. Şoferii s-au revoltat şi aproape l-au luat la bătaie pe un director de la Drumuri Naţionale care a venit în mijlocul lor.

În judeţul Bacău nu a nins la fel de tare ca în Suceava şi Botoşani, dar în anumite situaţii tot a fost nevoie de intervenţia autorităţilor. Jandarmii băcăuani au mers trei ore prin zăpadă să-i ducă mâncare şi apă unui bătrân imobilizat la pat.

Copilul din localitatea Drăguşeni- Săveni a ajuns la miezul nopţii la Pediatrie după un traseu anevoios cu ATV-ul , ambulanţa şi o maşină a pompierilor militari. Distanţa dintre Botoşani şi Săveni se parcurge normal în jumătate de oră.

Fetiţa, care a suferit ieri multiple arsuri în urma unui accident casnic,  este acum în afara oricărui pericol. Medicii de la Spitalul de Pediatrie i-au acordat îngrijiri medicale dar va rămâne o vreme în grija lor.

Modul în care a fost transportată la spital este desprins parcă din filme. În jurul orei 15.00, copila a fost dusă din localitatea Drăguşeni la Spitalul Municipal Săveni unde a aşteptat ca ambulanţa să o transporte la Spitalul de Copii Botoşani.“S-a luat decizia de a se interveni cu ATV-ul pe şenile şi autospeciala de transport persoane şi victime multiple şi cinci subofiţeri, din care doi paramedici, pe traseul Botoşani – Roma – Nicşeni – Dorobanţi – Podeni – Vorniceni – Ştiubieni – Săveni. Până la Ştiubieni, micuţa a fost adusă cu ambulanţa, de unde a fost preluată cu ATV-ul şi transportată la autospeciala transport persoane şi victime multiple, care aştepta la Podeni”, se arată într-un comunicat emis azi de ISU Botoşani. 

Plimbată dintr-o maşină în alta, copila care a suferit arsuri de gradul II, a ajuns înainte de miezul nopţii la Botoşani. “Intervenţia a fost extrem de dificilă, întrucât vântul bătea cu putere, reducând vizibilitatea. Salvatorii au străbătut o parte din traseu şi pe câmp, din cauza stratului de  zăpadă troienită de pe drum, care în unele zone atingea şi trei metri, se mai arată în comunicat.

Şi la această oră, DN 29 care leagă Botoşani de Săveni este închis.

Prefectul de Botoşani, Costică Macaleţi, a anunţat marţi că în judeţul Botoşani sunt 27 de comune izolate din cauza vremii şi aproximativ 80.000 de sinistraţi. El a acuzat CNADNR că a pus la dispoziţie, pentru deszăpezire, utilaje vechi de 50 de ani şi defecte. Ministrul de Interne, Mircea Duşa i-a cerut demisia prefectului. El a susţinut, la Realitatea TV, că cei 80.000 oameni nu sunt sinistraţi, în condiţiile în care se poate ajunge la respectivele persoane cu utilaje grele.

Prefectul de Botoşani a precizat, la Realitatea TV, că din 30 de drumuri judeţene în judeţ, la ora actuală 18 sunt blocate. Prefectul s-a plâns de calitatea frezelor primite pentru curăţarea drumurilor. “Am cerut ajutor pentru freze din prima fază a codului galben, mi s-au trimis freze, dar sunt foarte vechi şi defectate. Aseară am primit 14 freze şi am ramas cu 4 (…) Lucrăm cu utilajele contractate de CNADNR. Disponibilitatea CNADNR a fost, insă frezele sunt foarte vechi, de 50 de ani, foarte defectate”, a precizat prefectul. “, a declarat Macaleţi.

Prefectul a anunţat că, în prezent, se acţionează pe drumurile naţionale cu 8 autofreze cu utilajele aferente, iar pe drumurile judeţene cu aproximativ 27 utilaje. Macaleţi a relatat care este situaţia în comuna Avrămeni, “polul frigului”: 4 -5000 de oameni blocaţi, care nu pot ieşi din comună de o săptămână, precizând că se acţionează cu un excavator, însă la 2 ore după ce drumurile sunt curăţate, zăpada se depune la loc.

Reacţia ministrului Duşa: Nu sunt sinistraţi. Prefectul să demisioneze

“Termenul de sinistraţi nu e corect. Sunt 27 de sate izolate la care există acces cu utilaje grele, cu vole, nu se poate circula cu Dacia. Dar asta nu inseamna ca sunt sinsitrate, sunt izolate faţă de centrele urbane din zonă, dar nu sunt sinistrate. I-am pus la dispozitie prefectului toate solicitările: utilaje trimise din toată Moldova, i-am asigurat motorină, domnului prefect i-am solicitat să-şi dea demisia, la fel şi prefectului de Neamţ”, a declarat Duşa.

Patru oameni au murit de hipotermie în Republica Moldova în ultimele 48 de ore, anunţă ministrul de Interne, Dorin Recean, citat de site-ul agenţiei Info-Prim Neo. Ministrul a precizat că în satul Corbu, raionul Donduşeni, o femeie de 84 de ani a fost găsită moartă în locuinţă. La fel a sfârşit o femeie de 61 de ani din satul Valea-Trestieni, raionul Nisporeni.

Despre celelalte două cazuri nu au fost oferite detalii. Dorin Recean a comunicat că în ultimele două zile au fost scoase din zăpadă aproximativ 600 de vehicule şi circa 800 de persoane au beneficiat de asistenţă. Şi în Ucraina, 19 persoane au murit de frig în ultimele 24 de ore. O situaţie asemănătoare se înregistrează şi în Ucraina, unde 19 persoane au murit de frig, în ultimele 24 de ore, din cauza temperaturilor care au scăzut sub minus 23 de grade în anumite regiuni, bilanţul înregistrat de la începutul lunii ajungând la 37 de morţi.


Categorii

1. DIVERSE, IARNA GREA ROMANIA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Iarna grea in nordul Moldovei: DRUMURI BLOCATE, LOCALITATI IZOLATE, SITUATII CRITICE (video)

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare