Imnul secuiesc la investirea presedintelui Ungariei

9-05-2012 1 minut Sublinieri


Decizia preşedintelui Parlamentului ungar, Leszak Sandor, de a include intonarea Imnului Secuilor în finalul ceremoniei de învestire a noului preşedinte al Ungariei, Ader Janos, a agitat spiritele în Parlamentul de la Budapesta.

Membrii partidului de opoziţie LMP au refuzat să cânte imnul în Parlament şi şi-au exprimat dezaprobarea faţă de iniţiativa lui Leszak de a include acest moment pe ordinea de zi a ceremoniei. Liderul LMP, Javor Benedek, a precizat că într-o astfel de ceremonie nu are ce căuta intonarea unui cântec popular iredentist.

UDMR reacţionează cu iritare

De cealaltă parte, UDMR a reacţionat prompt cu un comunicat postat pe site-ul oficial. “Este regretabil şi dureros că liderul LMP, Javor Benedek, şi-a exprimat dezaprobarea faţă de intonarea Imnului Secuiesc în Parlamentul ungar. Dorim să îi atragem atenţia domnului parlamentar că, din punctul de vedere al unui gest politico-naţional, reacţia lui nu a fost prea fericită, dimpotrivă, o catalogăm drept dăunătoare din punct de vedere ideologic şi politic. Aici, la poalele Carpaţilor, în ultimii 90 de ani, am învăţat ca atunci când se intonează un imn al unei minorităţi naţionale, noi să ascultăm în linişte şi să ne păstrăm cu mândrie părerile pentru noi înşine. De aceea îl rugăm pe domnul parlamentar ca în viitoarele ocazii, când în incinta Parlamentului construit în 1902 se va intona Imnul Secuiesc, să evite astfel de comentarii. De asemenea, sunt convins că pentru jignirea adusă Imnului Secuiesc şi comunităţii noastre, va găsi ocazia să îşi ceară scuze”, se arată în comunicatul de presă al UDMR.

Zâzanie pentru un cuvânt

Liderii LMP au susţinut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu au folosit termenul de “iredentist”. “Noi respectăm Imnul Secuiesc şi toate trăirile emoţionale din jurul lui. Nu am folosit termenul respectiv, doar am subliniat motivele pentru care am refuzat să cântăm imnul. Ceremonia de învestire a noului preşedinte este un act public, iar Imnul Ungariei este singurul recunoscut prin Constituţie, care trebuie intonat cu ocazia unei astfel de ceremonii”, au punctat liderii LMP.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Imnul secuiesc la investirea presedintelui Ungariei

  1. M-am saturat de iredentistii astia. Am prieteni maghiari care nu doresc decat sa isi traiasca viata in liniste si pace fara sa tina cont de etnie, dar maimutele astea incing spiritele si provoaca in permanent.

  2. “Aici, la poalele Carpaţilor, în ultimii 90 de ani, am învăţat ca atunci când se intonează un imn al unei minorităţi naţionale, noi să ascultăm în linişte şi să ne păstrăm cu mândrie părerile pentru noi înşine.”

    Dar n-au invatat sa-l respecte pe cel al tarii in care traiesc si limba acesteia…

  3. @Sparlu Cristi Ilie
    Altfel cum si-ar mentine scaunele din Parlament si din Guvern si toate privilegiile lor de politicieni?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare