INTERNETUL OBIECTELOR e din ce in ce mai APROAPE… varianta IBM

28-01-2012 2 minute Sublinieri

internet of things

Desi IBM pare o corporatie mare si infricosatoare, sunt pericole mult mai mari si mai infricosatoare care ne asteapta. Printre acestea este falsificarea prescriptiilor medicale. Potrivit statisticilor, aproximativ 10% din consumul global include medicamente contrafacute. Pilulele arata la fel, au acelasi gust, diferenta este insa ca ne pot ucide. Deoarece tot mai multe tari, cum ar fi China, India si Brazilia, devin partase in dezvoltarea si distributia medicamentelor prescrise, vanzarile internationale vor creste. Automat, si productia contrafacuta va creste.

Testarea fiecarei pilule inainte de folosire este un lucru imposibil de facut, insa urmarirea acesteia nu. IBM dezvolta momentan o aplicatie care, coroborata cu coduri de bare, senzori GPS si controale de mediu, ne ajuta sa ne asiguram ca fiecare medicament pe care il ingeram vine direct de la producator in conditii maxime de siguranta. Este Internetul Obiectelor pentru medicamentele prescrise, care ar putea salva vieti si simplifica inventarul peste tot in lume.

Iata cum explica executivii de la IBM idea lor in filmuletul de mai jos:

Urmarirea medicamentelor, produselor alimentare si nu numai, va deveni o realitate in scurt timp.

Ganditi-va la un singur lucru: sunt aproximativ in jur de 1 miliard de oameni care folosesc internetul. Majoritatea trimit e-mailuri si isi verifica statusul pe Facebook zilnic. In viitor, alte miliarde de oameni vor fi conectati online, dar acest numar va fi insignifiant mai mic pe langa cel al obiectelor inteligente. Senzori GPS, coduri de bare si senzori de mediu vor transforma fiecare transport de bunuri (de la mere pana la sisteme audio) intr-o informatie digitala care este incarcata pe internet in mod constant. Softuri speciale vor fi necesare pentru urmarirea a trilioane de obiecte care vor compune Internetul Obiectelor. IBM este in cautarea unei solutii si proiecteaza sisteme care vor organiza informatia si controla lucrurile precum sunt controlate temperatura si umiditatea in containerele cu alimente. Este o sarcina descurajanta, insa IBM sustine ca beneficiile sunt imense, iar alternativa ar inseamna haos.

In ceea ce priveste medicamentele prescrise, beneficiul urmaririi nu se masoara in bani, ci in vieti salvate. Aceasta inseamna ca producatorii vor fi interesati sa investeasca in acest tip de tehnologie in viitorul apropiat.

Cea mai simpla metoda de urmarire, aceea a sistemelor de tip cod de bare, a fost folosita in ultimii sapte ani in diferite stadii. Solutiile viitoare includ senzori GPS incorporati in fiecare container cu medicamente, astfel incat istoricul transportului sa fie bine monitorizat. Daca transportul nu are un traseu verificabil, sunt sanse foarte mari sa fie contrafacut.

Aceeasi solutie poate fi aplicata unui alt bun expediat la scara larga: produsele alimentare. Ca si medicamentele, mancarea are o analiza cost beneficiu care include vietile salvate. Focarele de Salmonella si contaminarea cu E. Coli sunt stiri la ordinea zilei. Daca am putea urmari transporturile la nivel global, probabil ca am putea sa stopam aceste focare rapid si eficient. Unele metode de urmarire sunt deja instalate, IMB scotand deja un proiect pentru urmarirea alimentelor in Manitoba, Canada, insa nivelul de sofisticare poate creste considerabil. Potrivit IBM, mai putin de 1% din alimente sunt inspectate inainte de a intra in SUA. In absenta unui control complet, controlul digital poate ajuta la imbunatatirea calitatii alimentelor.

De fapt, controalele de mediu legate de senzorii atasati pe containerele care contin alimente ar avea un impact mult mai mare decat in cazul medicamentelor. Miliarde de dolari si milioane de vieti pot fi salvate prin implementarea acestui sistem. Desigur, am economisi la fel de multi bani, vieti si carburant daca am cumpara mancarea de la fermierii locali… dar deviem de la subiect. Urmarirea medicamentelor pe baza de prescriptie si a alimentelor sunt doar doua din zecile de oportunitati pe care IBM le urmareste cu scopul de la realiza Internetul Obiectelor. “Smarter Planet – O planeta mai inteligenta”, initiativa lor in curs de dezvoltare, doreste sa revolutioneze domeniile computerizate prin folosirea acestor obiecte inteligente. Cu o putere de genul IBM, fiti siguri ca vom vedea aceasta initiativa devenind realitate in anii viitori. De fapt, IBM le-a implementat deja intr-o versiune ‘trial’. O retea globala de obiecte inteligente este pe cale sa ia fiinta si, odata cu ea, o abundenta de informatii care vor face ca activitatea online existenta sa para o nimica toata. E doar nevoie de corporatii de genul IBM si de creativitatea unor competitori mai mici, sa canalizeze aceasta abundenta intr-o resursa care ne va schimba vietile definitiv. Medicamente mai bune, mancare mai sanatoasa si multe altele sunt planificate pentru viitor.

 Internetul Obiectelor este aproape. Din ce in ce mai aproape cu fiecare zi care trece…

Nota noastra:

Este, evident, o reclama a corporatiei IBM. Insa si o intentie de a promova astfel de sisteme de supraveghere si “inteligentizare” a lumii prin atribuirea unui cod de bare electronic prin care obiectele pot fi urmarite permanent.

A se observa cum justifica proiectul big brother IBM: oricat de infricosator ar parea, totusi ar merita, chipurile, daca am pune la socoteala pericolele variate pe care le-ar combate aplicarea acestui sistem de urmarire pe alimente si medicamente. Acelasi argument utilitarist si fals, de altfel, folosit de autoritati cand vor sa restranga libertatile civile impunand sisteme de supraveghere a persoanelor.

In acest sens, vedem mai clar si la ce folosesc sperietorile de genul E.coli, invocata in acest material pentru a justifica etichetarea electronica si monitorizarea alimentelor.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Internetul Obiectelor (Internet of Things), Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “INTERNETUL OBIECTELOR e din ce in ce mai APROAPE… varianta IBM

  1. Navigare pe Internet in siguranta – programe esentiale

    http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/internet/navigare-pe-internet-in-siguranta-programe-esentiale-1147481

    Navigarea pe Internet a devenit distractia preferata a oricui, insa nu toata lumea stie cum isi poate proteja computerul, atunci cand acceseaza site-uri – multi renunta chiar la masuri de siguranta, sperand ca nu se intampla nimic rau.

    Cu toate acestea, cu totii avem un prieten care a ramas (uneori si de mai multe ori) fara cont de Facebook, Yahoo sau Paypal, din cauza unui hacker sau pur si simplu din cauza unui virus.

    Pentru a mentine intimitatea utilizatorului, dar si “sanatatea” calculatorului, e nevoie de paznici, iar acestea pot fi, dupa caz, programe antivirus, firewall, parolele, sau programele de curatat cookies.

    CCleaner

    CCleaner este primul program de care are nevoie orice amator de web. E gratis, e rapid si te scapa de toti ochii curiosi care ar dori sa vada ce site-uri ai vizitat.

    Antivirus

    Antivirusul este esential pentru orice computer, insa este si cel mai des trecut cu vederea. Daca nu iti permiti sa dai banii pe un antivirus, te poti rezuma la versiunile gratuite ale Avast sau NOD32 – nu e destul, insa asigura protectie impotriva unor amenintari.

    Conform unui top realizat de revista PC World in 2011, printre cele mai bune programe gratis sunt si Avira, PCWorld Rating Microsoft Security Essentials 1.0, Panda Cloud Antivirus si Comodo Internet Security Premium 5.0.

    Firewall si protectie in retea

    Un firewall bun te poate scuti de multe dureri de cap – virusi, dar si malware si alte amenintari pot fi eliminate prin simpla activare a firewall-ului din setarile Windows, arata ghidul Universitatii din Texas privind securitatea.

    Private Browsing

    O practica buna cand vine vorba de browsing este pastrarea intimitatii prin selectarea modului de Private Browsing.

    La browser-ul Chrome, se selecteaza optiunea “Incognito”, la Internet Explorer “InPrivate Browsing”, iar la Opera “Private Tab/Window”. Optiunile respective permit ca browser-ul sa nu salveze diverse informatii pe computer.

  2. Ce trebuie sa faci ca Google sa nu stie totul despre tine

    http://www.ziare.com/google/stiri-google/ce-trebuie-sa-faci-ca-google-sa-nu-stie-totul-despre-tine-1147482

    Decizia Google de a-si pune toate cele 60 de servicii pe care le ofera sub umbrela unei singure politici de confidentialitate a starnit interesul asupra felului in care cei care detin conturi Google isi pot configura datele personale. Iata ce trebuie sa faci pentru a nu imparti ceea ce nu vrei, oricui.

    Componenta de integrare a datelor, potrivit noii politici a companiei Google, detine controlul asupra datelor pe care diferite conturi le impart intre ele si nu pot fi configurate serviciu cu serviciu, noteaza Washington Post.

    Dar utilizatorii Google au, totusi, control asupra unei parti din informatiile pe care le impart companiei insasi, prin conturile pe care le detin.

    Google pune la dispozitia utilizatorilor cateva optiuni privind asocierea informatiilor cu orice cont al companiei.

    Poti vedea prezentarea generala a tuturor informatiilor pe care Google le asociaza contului tau la sectiunea “Dashboard/Tablu de bord” din sectiunea “Profile and Privacy/Profil si confidentialitate” a Google Accounts.

    Exista o multime de informatii pe aceasta pagina, cum ar fi dispozitivele care folosesc Android si sunt asociate contului, calendar, informatii de contact, istoria utilizarii Gmail, activitatea de pe Google Music, Google Talk, Google Reader, Google Voice si contactele tale Google si serviciul de chat.

    Iti poti edita preferintele prin intermediul acestei pagini, desi alte informatii, cum ar fi ce dispozitive cu Android sunt asociate contului nu pot fi editate.

    In afara de sectiunea “Dashboard/Tablou de bord”, utilizatorii isi pot deconecta setarea care permite Google sa inregistreze toata istoria de cautari a acestora.

    Aceasta inregistrare pastreaza toata istoria cautarilor si a rezultatelor pe care le-ai accesat in urma afisarii.

    Pentru a ajunge la acest meniu, acceseaza sectiunea “Privacy/Confidentialitate” din pagina principala a contului. Mergi pana in josul pagini si apasa pe butonul pe care sta scris “Go to Privacy Center”.

    Acolo poti vedea actuala politica de confidentialitate a companiei, unde apar si noile modificari, si poti accesa sectiunea “Privacy Tools”, apoi in josul paginii o sa gasesti “Web History Controls”. De acolo poti stopa, edita sau sterge toata istoria cautarilor pe Web.

    Daca vrei sa-ti stergi toata istoria cautarilor Google de pe calculator, ar trebui sa o stergi si din browserul pe care il folosesti si de pe orice toolbar il ai.

    Pentru a face asta, acceseaza setarile de istorie ale browserului tau. In Firefox si Internet Explorer poti sterge istoria accesarilor din meniul “Tools/Instrumente”. In Chrome, fa click pe iconita cu cheia, mergi pe tab-ul “Instrumente” si alege optiunea “Clear Browsing Data/Sterge Datele de Navigare”.

    Daca sunteti interesat de ceea ce stie Google despre dumneavoastra, informatii care pot fi folosite in scopuri publicitare, puteti accesa sectiunea Ad Preferences si sa vezi ce fel de profil ti-a construit Google.

    Desigur, poti opta dezactivarea preferintelor pentru reclame si a reclamelor personalizate de la Google, in contul de Gmail, din acest meniu.

    sau:

    http://blog.videotutorial.ro/ultimele/cum-setam-browserele-google-chrome-firefox-opera-si-internet-explorer-sa-porneasca-mereu-in-modul-privat/

  3. Pingback: Microprocesorul care ne apropie de INTERNETUL LUCRURILOR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare