COD ROSU DE INUNDATII SI STARE DE ALERTA IN VALCEA SI GORJ (update Video). Baraj rupt la Novaci, primele victime, situatii dramatice si in sate din Arges, Olt, Prahova s.a. Sute de oameni evacuati, multi altii izolati…

29-07-2014 14 minute Sublinieri

DUMNEZEU MARTURISIT CU PUTERE IN MIJLOCUL POTOPULUI DE CATRE O FAMILIE CARE A SUPRAVIETUIT MINUNAT LA NOVACI, ATARANANDU-SE CATEVA ORE DE CRENGILE UNUI COPAC:


COD ROSU DE INUNDATII: Apele se revarsa peste Oltenia… by medialert

ACTUALIZARE 20.10. Cele aproximativ 200 de persoane din comuna Vaideeni care au rămas izolate au fost evacuate cu elicopterul. Și cei aproximativ 20 de oameni care nu doreau să-și părăsească locuințele au fost convinși să plece.

ACTUALIZARE 19.57. Drumul european care leagă Craiova de Pitești este blocat la Comănești-Olt din cauza apei care a ajuns pe șosea.

ACTUALIZARE 18.55. Opt oameni au fost luați de viitură la Bascov, în județul Argeș. Acolo a deraiat și un tren în această după-amiază.

ACTUALIZARE 18.55. Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, la Consiliul Național al PSD: „Avem aproximativ două victime care se pare că au fost înecate”.

ACTUALIZARE 18.38. Locuitorii unui cătun din comuna Vaideeni, izolați în urma revărsării unui râu, sunt evacuați cu elicopterele. Prefectul de Vâlcea, Dumitru Nicu Cornoiu, a spus că 35 de persoane au fost evacuate până acum și că secretarul de stat din MAI Raed Arafat este în zona afectată și stă de vorbă cu localnicii pentru a-i convinge să accepte evacuarea.

Prefectul a mai spus că autoritățile locale s-au pregătit ca să asigure persoanelor evacuate alimente, apă și un loc în care să doarmă.

ACTUALIZARE 18.20. Un tren a deraiat în județul Argeș din cauza unei viituri.

ACTUALIZARE 17.58. Un bărbat de 72 de ani din comuna argeșeană Vedea a murit după ce a fost luat de ape, informează Mediafax.

ACTUALIZARE 17.16. Doi oameni au fost luați de viitură, în comuna Făgețel (județul Olt), și sunt dați dispăruți, a spus, la Digi24, Daniel Nedeloiu, de la ISU Olt.

ACTUALIZARE 16 36. La Vaideeni, patru case au fost luate de ape. Ulterior însă, apele s-au mai retras, a declarat, la Digi24, Doina Deaconescu, viceprimarul comunei Vaideeni.

ACTUALIZARE 16.21. „Niciodată nu spunem că greul a trecut. Suntem într-o alertă permanentă”, a declarat, la Digi24, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

[…] / integral, VIDEO si UPDATE-uri la Digi24

 

Oraşul Novaci a fost lovit de o viitură puternică de peste trei metri, care a rupt diguri şi maluri de protecţie, inundând străzi şi gospodării şi ameninţând casele oamenilor, astfel că autorităţile din zonă au luat decizia evacuării a peste 70 de gospodării.

[…]

UPDATE: Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti-Ciocadia din Gorj, a declarat că apele au depăşit cotele de atenţie cu mult şi câţiva oameni sunt prinşi în mijlocul viiturii.

Am sunat la toate instituţiile. A venit Salvamont Gorj şi a mers să vadă dacă mai sunt oameni în viaţă. Este posibil să avem victime (…) Totul a mers ca melcul. Eu am solicitat elicopter de azi dimineaţă, a spus primarul Geogia.

Potrivit acestuia, autorităţile s-au mişcat foarte greu. Situaţia este foarte grea în Gorj. La noi e ca la nebuni, niciodată nu suntem pregătiţi!. Nimeni nu are interesul să facă un lucru trainic în România“, a mai spus primarul.


UPDATE:
 Autorităţile au declarat cod roşu de inundaţii la Novaci. Un baraj s-a spart, iar apa de până la 3 metri a inundat casele din zonă. Peste 70 de familii au fost evacuate din calea apelor.

Autorităţile au pregătit deja un cămin şi un liceu pentru cazarea persoanelor evacuate. DN 7A si 65A sunt blocate de viitură.

UPDATE: Localităţi evacuate din calea viiturii, în judeţul Gorj. Ion Manta, viceprimarul oraşului Novaci, a declarat că “râul Gilort vine cu viteză şi aduce multe lemne”. “Oricând poate crea un baraj şi apa să vină pe străzi”, a spus viceprimarul.

[…] / integral si UPDATE-uri pe Antena 3

Viiturile afectează zeci de localităţi din România, în special în judeţele Gorj, Vâlcea şi Argeş. Ministerul Afacerilor Interne a trimis trei elicoptere pentru salvarea sinistraţilor, în timp ce Armata este pregătită să intervină cu 1.200 de militari şi peste 200 de utilaje, dacă va fi cazul. Un bătrân de 72 de ani a murit în localitatea Vedea, jud. Argeş, după ce a căzut din căruţă în mijlocul viiturii. Tot în Argeş, un tren privat al Regiotrans a deraiat din cauza apelor, patru persoane fiind rănite.

Meteorologii au prelungit codul galben de ploi şi vijelii în judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Sibiu, Alba şi Cluj. De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare de cod roşu de inundaţii pe râurile Gilort, Lotru, cursul superior al Olteţului şi afluentul său Cerna, din judeţele Gorj şi Vâlcea, valabilă marţi de la 14.15 până la 23.00. Zeci de localităţi din ţară se confruntă deja cu inundaţii.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare [cod] roşu. Potrivit avertizării, ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore şi a celor estimate, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol, pe Gilort amonte de staţia hidrologică Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), pe râul Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Olteţului şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea).

UPDATE 20:40 O altă persoană, un bărbat de 38 de ani din comuna vâlceană Stoeneşti, a fost dată dispărută în urma viiturilor, fiind căutat de câteva ore de către autorităţi, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Vâlcea, care spun că şansele ca acesta să mai fie în viaţă sunt minime. Conform surselor citate, localnicii spun că l-au văzut pe bărbat luat de apele pârâului Dobriţoaia, fără ca cineva să poată sări în ajutorul acestuia.

Detalii mai multe AICI.

UPDATE 20.20 Circulaţia pe DN65 (E574) Piteşti-Slatina este întreruptă temporar, marţi seară, în zona localităţii argeşene Lunca Corbului, din cauza aluviunilor ajunse pe carosabil, în urma precipitaţiilor abundente, informează Centrul InfoTrafic al Poliţiei Române. În zona menţionată (kilometrul 96), traficul rutier este oprit pe ambele sensuri, mai precizează sursa citată.

UPDATE 20.05 Vă prezentăm mai jos harta zonelor cu probleme. Click pentru a mări!

UPDATE 20.00 Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a dispus ca 29 de militari şi 5 mijloace tehnice să acţioneze în localitatea Vaideeni, judeţul Vâlcea, pentru a sprijini lucrările de reabilitare la infrastructura rutieră, distrusă în urma inundaţiilor. De asemenea, 18 militari cu un autocamion acţionează în comuna Bascov, judeţul Argeş pentru evacuarea persoanelor aflate în dificultate. Pentru această misiune, se vor alătura încă 37 de militari cu 3 autocamioane care vor sprijini efortul autorităţilor locale”, se arată într-un comunicat MApN.

UPDATE 18.55 Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, la Consiliul Naţional al PSD: ”Avem, la momentul respectiv, aproximativ două victime care au fost înecate. Prima prioritate sunt vieţile omeneşti”. DETALII AICI.

UPDATE 18.50 Primarul comunei vâlcene Vaideeni a declarat că pârâul din localitate nu a avut niciodată un debit aşa mare, care în anumite zone este mărit de zece, respectiv 15 ori, în urma viiturii 30 de locuinţe fiind grav afectate.

“Nu a fost niciodată un astfel de debit de când sunt locuitorii aici. Asta i-a şi determinat să-şi facă locuinţe aici în zona asta. Sunt în jur de 30 de gospodării afectate puternic, dar sunt şi altele în care a fost luat pământul, şi aşa putem să zicem că sunt până la 60 de gospodării. Oamenii sper să înţeleagă că este o situaţie deosebită care nu ne aparţine nouă, care a venit aşa, pe nepusă masă, şi oricât ai fi de pregătit ai impresia că nu putem răspunde tuturor solicitărilor”, a declarat primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă Achim, adăugând că pârâul are, în unele locuri, debitul mărit de zece şi chiar de 15 ori.

[…]

UPDATE 17.28 Şapte persoane, între care un copil şi o femeie care a stat agăţată de un buştean aproape cinci ore, au fost salvate din mijlocul apelor învolburate de către salvamontiştii gorjeni, în urma unor acţiuni dificile, a declarat, marţi, şeful Serviciului Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu.

Cornoiu a declarat, marţi după-amiază, că trei dintre persoanele salvate s-au aflat în zone foarte greu accesibile şi că operaţiunea de salvare a presupus realizarea unei tiroliene pe deasupra apei învolburate. Şeful Salvamont Gorj a precizat că cel mai grav caz a fost cel al unei femei care a stat aproape cinci ore agăţată de un buştean, deasupra torentului.

Patru din persoanele salvate sunt din Novaci şi trei din localitatea Bălceşti, din care un copil de “doi-trei ani”.

[…]

UPDATE 15.38 Aproximativ 25 de persoane din comuna vâlceană Vaideeni au rămas izolate pe o insuliţă formată între apele pârâului Luncavăţ, alte peste 50 de familii din localitate fiind evacuate din calea apelor de către autorităţile locale, cu elicopterul.

Oamenii au rămas izolaţi după ce pârâul a ieşit din matcă şi a format un nou curs care trece chiar prin cătunul în care ei locuiesc, iar o bucată mai ridicată de pământ a rămas ca o insulă între viituri.

UPDATE 15.33 Premierul Victor Ponta, aflat la Craiova pentru a-şi lansa candidatura la prezidenţiale, a luat parte şi la un comandament de urgenţă ad-hoc, la care a stat 5 minute. “Avem nevoie să fim organizaţi şi raţionali. Cu prefectul am vorbit eu. Nu e niciun om în pericol, nu şi-a perdut niciunul viaţa”.

De la Bucureşti, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, vorbea, precipitat, prin telefon despre evacuări în Vâlcea. “Staţi puţin”, l-a oprit însă Ponta pe Arafat, în timpul teleconferinţei televiozate, “e o evacuare preventivă”. “E o realitate în teren şi n-aş vrea să existe alta pe ecran”, s-a asigurat premierul. CITEŞTE DETALII AICI.

UPDATE 15.26 Ministerul Apărării Naţionale este pregătit să intervină cu 1.229 de militari şi 206 mijloace tehnice în zonele afectate de inundaţii, acest lucru fiind solicitat de Comandamentul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, conform unui comunicat al MApN.

UPDATE 15.22 O femeie însărcinată în nouă luni din localitatea Ciomăgeşti, judeţul Argeş, a rămas blocată într-o ambulanţă care nu a mai putut înainta spre spital din cauza aluviunilor de pe drum, autospeciala fiind tractată de un tractor al localnicilor pentru a fi scoasă din zona inundată.

UPDATE 15.00 Mulţi localnici din Novaci, judeţul Gorj, unde o viitură de peste trei metri a afectat grav oraşul, sunt evacuaţi cu ajutorul ”mascaţilor”, în condiţiile în care au refuzat să-şi părăsească locuinţele, în zonă fiind trimise patru microbuze şcolare pentru transportul lor.

Dumitru Leuştean, primarul oraşului Novaci, a declarat că “este o situaţie mai delicată“, întrucât unii localnici nu vor să-şi părăsească locuinţele, astfel că sunt evacuaţi cu ajutorul echipelor speciale de intervenţie.

Edilul a adăugat că autorităţile au pregătit sălile de sport de la liceul şi şcoala generală din oraş, precum şi spitalul din localitate, unde la ora actuală sunt 59 de paturi neocupate.

GORJ: un adult şi un copil, izolaţi pe acoperişul unei case

Potrivit surselor citate, în localitatea Novaci, judeţul Gorj, a fost trimis un elicopter cu troliu, după ce râul Gilort a ieşit din matcă în jurul orei 11.00, iar peste 70 de gospodării au rămas izolate. Alte două aparate de zbor ale MAI au fost direcţionate către localităţile vâlcene Balota şi Brezoi, afectate de inundaţii.

Zeci de persoane din oraşul Novaci, judeţul Gorj, sunt evacuate de către autorităţi, la ora transmiterii acestei ştiri, din cauza unei viituri de peste trei metri, după ce râul Gilort a depăşit cota de inundaţie şi a ieşit din matcă în urma precipitaţiilor, în zonă fiind instituită starea de alertă.

Prefectul judeţului Gorj, Alin Văcaru, a dispus, marţi, evacuarea a aproximativ 75 de gospodării din Novaci, după ce debitul râului Gilort a crescut de câteva opri, apa rupând diguri şi maluri de protecţie şi revărsându-se pe străzi, existând riscul să ajungă până în casele oamenilor.

Viitura de peste trei metri s-a produs după ce în ultimele trei zile a plouat neîncetat, debitul râului Gilort crescând de câteva ori, iar cota de inundaţie fiind depăşită.

Şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, a precizat pentru Digi24 că se intervine în două locuri: un centru maternal şi o casă: „Într-una avem o persoană cu un copil pe acoperiş, în cealaltă, mai mulţi copii şi îngrijitori. Intervenim cu echipa specială a Salvamont. Încercăm să aducem un elicopter prin care să intervenim pe deasupra, pentru că apa e deja foarte mare”.

FOTO: Mediafax (Ionuţ Tabultoc)

Două drumuri naţionale şi un drum judeţean sunt complet închise traficului rutier, marţi după-amiază, din cauza aluviunilor strânse pe carosabil care fac imposibilă circulaţia în siguranţă a autovehiculelor, ploile torenţiale continuând să producă inundaţii în mai multe localităţi din judeţ.

DOLJ: 110 gospodării şi 45 de case inundate în satele Motochi şi Urecheşti

180 de gospodării şi 75 de case au fost inundate, luni, în comuna doljeană Mischii, din cauza ploilor torenţiale, autorităţile susţinând că sunt pregătite pentru evacuarea localnicilor în cazul în care se va impune acest lucru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ploile torenţiale au provocat pagube şi distrugeri în mai multe locuinţe şi gospodării din localitatea Mischii din cauza scurgerilor de pe versanţi, în unele locuri apa atingând chiar şi un metru.

„Sunt 110 gospodării şi 45 de case inundate în satele Motochi şi Urecheşti, iar în Mischii sunt 70 de gospodării şi 30 de case. Din păcate, plouă cu găleata şi suntem pregătiţi să-i evacuăm pe oameni la noapte daca va continua să plouă. Am pregătit spaţii pentru a-i găzdui pe oameni în cele trei şcoli din localitate”, a declarat Gheorghe Popa, primarul comunei Mischii.

În cursul zilei de luni, pompierii şi localnicii au înălţat diguri din saci de nisip, în faţa curţilor, pentru a-şi proteja locuinţele, însă acestea nu au reuşit să facă faţă puhoaielor de apă care au lovit cu putere şi au măturat totul în cale.

FOTO: Mediafax (Ciprian Sterian)

„Am pus saci de nisip toată ziua ca să salvăm casa, dar degeaba. Nu e prima dată când trecem prin asta. Noi aici suntem tot timpul expuşi inundaţiilor”, a declarat Marin Vasile, un localnic.

Pompierii au acţionat ore în şir atât în localitatea Mischii, cât şi în alte localităţi din judeţ afectate de inundaţii.

„La Mischii am acţionat cu 25 de subofiţeri. Am înălţat diguri din saci cu nisip pentru protejarea locuinţelor. De asemenea, se acţionează cu trei motopompe pentru a evacua apa din case şi gospodării”, a declarat Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj. Acesta a mai precizat că pompierii vor rămâne în zonă toată noaptea şi că sunt pregătiţi să intervină în cazul în care va veni o nouă viitură.

VÂLCEA: un bătrân de 71 de ani a fost dat dispărut

Conform datelor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, marţi după-amiază au fost închise circulaţiei rutiere drumul naţional 7 A care face legătura între staţiunea Voineasa şi localitatea Brezoi, drumul naţional 65 C care leagă localitatea Măldăreşti de Horezu şi drumul judeţean 676, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia de a închide cele trei drumuri a fost luată din cauza aluviunilor strânse pe carosabil, care fac imposibilă circulaţia în siguranţă a autovehiculelor. De altfel, pe DN 7 A Voineasa – Brezoi traficul rutier era parţial restricţionat, încă de duminică, după ce de pe versanţi au căzut pietre, un sens de mers fiind blocat.

De asemenea, este pentru a doua oară în ultimele 24 de ore când DN 65 C este închis circulaţiei, acest tronson fiind blocat pentru o perioadă şi în cursul zilei de duminică, pe raza localităţii Măldăreşti, iar traficul fiind redirecţionat pe un drum comunal.

Ploile torenţiale continuă să provoace inundaţii, marţi după-amiază, în mai multe zone din judeţul Vâlcea, fiind afectate localităţile Drăgăşani, Drăgoeşti, Roşiile, Vaideeni, Lăpuşata şi Copăceni.

Un bătrân în vârstă de 71 de ani, din localitatea vâlceană Stroeşti, a fost dat dispărut şi este căutat de pompieri, jandarmi şi voluntari, autorităţile presupunând că bărbatul a fost luat de o viitură puternică venită pe pârâul Aninoasa, care a distrus mai multe podeţe peste acest curs de apă.

Bătrânul a dispărut în cursul zilei de luni şi, deşi nimeni nu l-a văzut pe acesta căzând în apă, localnicii presupun că a fost luat de apele umflate ale pârâului Aninoasa, ape care au distrus mai multe podeţe amplasate peste acest pârâu.

Voluntarii din localitate l-au căutat, luni, până la lăsarea întunericului, iar marţi au început acţiunea de căutare a bărbatului şi militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea dar şi jandarmi.

Tot în judeţul Vâlcea, în localitatea Băbeni, mai multe gospodării şi terenuri agricole au fost inundate după ce apele pârâului Stăncălău s-ar revărsat şi au rupt un dig.

Potrivit autorităţilor locale, cel mai afectat este satul Valea Mare, unde apa a intrat în zece curţi, afectând grădinile şi unde peste o sută de hectare de teren agricol au fost inundate.

ARGEŞ: Centrul de transfuzii din Piteşti, afectat de inundaţii

13 localităţi din judeţul Argeş au fost inundate în urma precipitaţiilor abundente din ultimele două zile, bilanţul prezentat de Prefectura Argeş arătând că printre obiectivele afectate se numără Centrul de transfuzii din Piteşti, dar şi o magistrală de gaze aparţinând Transgaz.

Astfel, au fost inundate nouă case şi 30 de curţi şi anexe gospodăreşti din Piteşti, Ştefăneşti, Călineşti, Topoloveni, Stolnici, Leordeni, Mihăieşti, Corbeni, Bascov, Bradu, Căteasca, Arefu şi Dragoslavele.

Printre obiectivele afectate se numără Centrul de transfuzii din Piteşti, al cărui subsol a fost inundat, dar şi o magistrală a companiei Transgaz, care a fost avariată în comuna Valea Danului, alimentarea pe acest gazoduct fiind oprită.

Viiturile au avariat, de asemenea, un drum comunal şi două gabioane, unul la Mihăieşti şi altul pe un drum forestier la Corbeni. În cele două zile în care judeţul Argeş s-a aflat sub avertizări meteorologice şi hidrologice, peste 2.000 de familii au rămas fără alimentare cu electricitate din cauza avariilor produse pe reţeaua de alimentare, marţi nefiind alimentaţi peste 600 de consumatori şi localităţile Arefu, Cotmeana, Oarja, Nucşoara şi Săpata, unde şapte echipe ale furnizorului de energie electrică se află pe teren, lucrând la remedierea avariilor.

În ultimele ore, echipajele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş au intervenit la Câmpulung şi Topoloveni pentru degajarea a doi copaci dezrădăcinaţi, pomii fiind tăiaţi întrucât exista riscul ca aceştia să se prăbuşească. De asemenea, pompierii au intervenit în mai multe localităţi pentru evacuarea apei din curţi şi case inundate.

PRAHOVA: pagube materiale în oraşele Sinaia, Breaza şi Comarnic

Trei oraşe şi patru comune ale judeţului Prahova au fost afectate de ploile torenţiale din ultimele ore, cea mai afectată fiind comuna Proviţa de Jos, unde mai multe tronsoane de drum, poduri şi maşini au fost avariate, câteva podeţe au fost luate de viituri, iar mai multe animale au murit înecate.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, ploaia torenţială din noaptea de luni spre marţi a provocat pagube materiale în oraşele Sinaia, Breaza şi Comarnic şi în patru comune ale judeţului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Breaza au fost inundate trei curţi şi două case, la Comarnic apa a intrat într-o locuinţă, un beci şi două curţi, iar la Sinaia o gospodărie a fost inundată. Cea mai afectată dintre localităţile în care s-au produs inundaţii ca urmare a precipitaţiilor abundente este comuna Proviţa de Jos. Conform bilanţului făcut public de ISU Prahova, în această comună un beci şi trei curţi au fost inundate, patru animale au murit luate de viitură, iar şase autoturisme au fost avariate, fără a se înregistra victime omeneşti.

De asemenea, la Proviţa de Jos infrastructura a fost grav afectată de viituri, cinci podeţe fiind fie avariate, fie complet distruse, mai multe drumuri comunale şi săteşti fiind avariate sau acoperite de aluviuni, iar şapte poduri fiind colmatate de aluviuni şi arbori rupţi de viitură, dintre care un pod din satul Drăgăneasa este avariat în proporţie de 80 la sută.

Viitura puternică ce a lovit această localitate a afectat parţial două construcţii şi a inundat zece hectare de teren agricol.

În comuna Proviţa de Sus, două autoturisme au fost avariate, iar un copac doborât de vânt a căzut pe o punte pietonală, în timp ce în comuna Poiana Câmpina două locuinţe au fost inundate şi trei autoturisme au fost luate de viitură, unul fiind avariat.

Vântul puternic a doborât doi stâlpi de medie tensiune care au căzut în albia râului Proviţa şi a produs mai multe avarii pe reţeaua de alimentare cu energie electrică, în urma cărora peste 420 de familii din comuna Măgureni au rămas fără alimentare cu electricitate.

DÂMBOVIŢA: circulaţie restricţionată pe DN 71,între Târgovişte şi Sinaia

Mai multe tronsoane de drumuri din judeţul Dâmboviţa au fost afectate din cauza furtunilor din noaptea de luni spre marţi în urma cărora pe carosabil au căzut pietre şi copaci, o alunecare de teren modificând cursul unui pârâu.

Conform datelor făcute publice de Prefectura Dâmboviţa, în urma fenomenelor meteorologice din noaptea de luni spre marţi circulaţia pe drumul naţional 71 între Târgovişte şi staţiunea Sinaia a fost parţial restricţionată, după ce aluviunile căzute de pe versanţi au îngreunat traficul rutier pe o distanţă de aproximativ 30 de metri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şi alte tronsoane de drumuri au fost afectate ca urmare a ploilor şi a căderilor de copaci. Astfel, traficul rutier a fost restricţionat pe drumurile comunale 6 şi 124 din comuna Vişineşti, unde mai mulţi copaci au căzut pe carosabil, iar tronsoane de drum au fost acoperite de aluviuni. Tot în Vişineşti, drumul judeţean 710B este parţial blocat, circulându-se pe un singur sens pe mai multe tronsoane, după ce pârâul Cricovul Dulce s-a revărsat ca urmare a debitului foarte are al precipitaţiilor.

La Vişineşti, patru gospodării din satul Sultani au fost inundate în cursul nopţii, iar spre dimineaţă apele s-au retras, urmând ca autorităţile locale să facă o evaluare a pagubelor.

În comuna Iedera, 15 gospodării au fost inundate de torentele formate pe versanţi în urma ploii abundente, iar în oraşul Pucioasa o locuinţă şi două gospodării au fost inundate după ce pârâul Bizdidel a ieşit din matcă şi s-au produs scurgeri de pe versaţi.

Vântul puternic a doborât cinci stâlpi de electricitate, duminică seară, în judeţul Dâmboviţa, unde s-au produs şi inundaţii în urma ploilor torenţiale, în oraşul Găeşti, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, un drum comunal din localitatea Crângurile este blocat duminică seară după ce cinci stâlpi din beton care susţin reţeaua de distribuţie a energiei electrice au căzut pe carosabil din cauza vântului puternic.

Comuna Crângurile nu este singura afectată de furtună. În oraşul Găeşti a plouat torenţial timp de câteva zeci de minute, o casă şi o curte fiind inundate.

[…]/ integral pe gandul.info

6894109-mediafax-foto-ionut-tabultoc

Inundaţii în judeţele Gorj, Vâlcea şi Argeş, unde viiturile au lovit mai multe localităţi. Patru sute de oameni au fost evacuaţi, în timp ce alții s-au urcat pe acoperișurile caselor, pentru a se pune la adăpost. Pompierii şi salvamontişti continuă să îi scoată pe oamenii rămași blocați în locuințe. Cea mai gravă situaţie este, însă, în oraşul gorjean Novaci. Zona s-a aflat aproape o oră şi jumătate sub o avertizare meteo de vreme foarte severă. Râul Gilort s-a revărsat şi a inundat o parte a oraşului.

ACTUALIZARE 16.21. „Niciodată nu spunem că greul a trecut. Suntem într-o alertă permanentă”, a declarat, la Digi24, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

ACTUALIZARE 16.20. La Novaci se continuă evacuarea, iar, la Vaideeni, peste 40 de persoane au fost deja evacuate, a spus, la Digi24, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

ACTUALIZARE 15.43. Aproximativ 25 de persoane din comuna vâlceană Vaideeni au rămas izolate pe o insuliță formată între apele pârâului Luncavăț, alte peste 50 de familii din localitate fiind evacuate din calea apelor de către autoritățile locale, transmite corespondentul Mediafax.

ACTUALIZARE 15.10.Unii localnici din Novaci refuză să își părăsească locuințele și sunt evacuați cu mascații.

„În momentul de față se execută lucrări de consolidare a digului râului Gilort, cu bolovani aduși de cei de la sistemul de gospodărire a apelor”, a declarat, la Digi24, Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Pe de altă parte, 50 de familii din comuna vâlceană Păscoaia sunt în continuare izolate.

Actualizare 14:45: Doina Deaconescu, viceprimar în comuna Vaideeni, a spus că două elicoptere au ajuns în localitate și că 12 copii au fost deja evacuați. Niciunul dintre ei nu au fost rănit.

La Novaci, apele râului Gilort surpă malurile așa că lucrările de consolidare a malurilor este îngreunată.

„Nu a pățit niciun om nimic. E vorba de un dig de 40 de ani. Nu vreau să băgăm panica în oameni. Avem nevoie să fim organizați. Nu și-a pierdut niciun om viața”, a spus Victor Ponta, în comandamentul de urgență din Craiova.

Premierul a adăugat că, în afară de un dig distrus, situația nu este gravă.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a precizat că digul este sub supraveghere și că deja 400 de persoane au fost evacuate preventiv. De altfel, zona este supravegheată din aer de două elicoptere.


ACTUALIZARE 14.45.„În Novaci este un cartier de case, la marginea orașului, care se află într-o zonă de risc din cauza Gilortului. Malul a fost surpat pe o lungime de 100 de metri, acolo oamenii se evacuează. Vor fi cazați într-o sală de sport, în centrul orașului”, a declarat, la Digi24, vicepremierul Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, salvamontiștii au evacuat și patru oameni din localitatea Bengești.


Actualizare 14:15: Hidrologii au emis o avertizare cod roșu pe râurile Gilort, Lotru, pe cursul superior al Oltețului și afluentul său Cerna din județele Gorj și Vâlcea. Atenționarea este în vigoare până la ora 23:00.

La Prefectura Craiova urmează să aibă un comandament de urgență, condus de premierul Victor Ponta.

Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost trimise în cele două județe, în localităţile Novaci, Vaideeni şi Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor, informează oficiali MAI. Potrivit surselor citate, în localitatea Novaci, judeţul Gorj, a fost trimis un elicopter cu troliu, după ce râul Gilort a ieşit din matcă în jurul orei 11.00, iar peste 70 de gospodării au rămas izolate. Alte două aparate de zbor ale MAI au fost direcţionate către localităţile vâlcene Balota şi Brezoi, afectate de inundaţii.

Actualizare 14:00: Oamenii spun că în numai două minute apa a ajuns la șase metri înălțime. Pompierii și salvamontiștii trebuie să evacuze 70 de familii, însă unii oameni nu vor să plece. Există riscul să se mai spargă un baraj. Pompierii spun că sunt oameni plecați pe munte la cules de fructe și că sunt în continuare acolo. […]/ integral pe digi24.ro

(Materialele Video nu sunt accesibile de pe browserul Mozilla Firefox)


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Minuni, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “COD ROSU DE INUNDATII SI STARE DE ALERTA IN VALCEA SI GORJ (update Video). Baraj rupt la Novaci, primele victime, situatii dramatice si in sate din Arges, Olt, Prahova s.a. Sute de oameni evacuati, multi altii izolati…

  1. Pingback: RECOLTE COMPROMISE. Inundatiile au distrus o mare parte din culturile de cereale si legume - Recomandari
  2. Pingback: INUNDAREA MORTILOR. Cimitir distrus de ape intr-un sat din Arges. COD ROSU DE INUNDATII SI SITUATII CRITICE IN SAPTE JUDETE/ Rugaciuni pentru incetarea ploilor/ Inundatii si in Europa si la vecini - Recomandari
  3. @cristian:

    ?

  4. Toate se intampla pentru pacatele noastre.De Sfintii Apostoli Petru si Pavel si in general Duminica satele si orasele din Romania nu aduc slava lui Dumnezeu ci se complac in ritualuri pagane si in inchinari la idoli de tot felul.

  5. Vreau sa ajut o familie care nu mai are casa si care doreste sa se mute definitiv in judetul OLT.Ofer o casa cu 4 camere , dependinte , bucatarie , curte, gradina f mare, vie,fantana in curte etc , Acolo locuieste o batrana de 87 ani , care se descurca singura deocamdata dar daca cineva doreste sa se mute definitiv acolo , este gospodar , isi lucreaza gradina si via, mai face si reparatii la casa poate sa-si creasca pasari sau animale , spatiul este fff mare)rog sa ia legatura cu mine , deocamdata pe acest email.(popida_felicia@yahoo.com)
    ASTEPT !!!!!

  6. Pingback: DEZASTRUL APELOR IN ORSOVA si CARAS SEVERIN: “Am simtit urgia lui Dumnezeu” [VIDEO] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare