“Invazia lacustelor”. IMAGINI SPECTACULOASE SI SIMBOLICE, prilej de reamintire a plagilor biblice si a… pacatelor noastre?

9-03-2013 2 minute Sublinieri


Un roi de aproximativ 30 de milioane de lacuste a facut ravagii in Egipt, iar acum s-a indreptat spre Israel. Autoritatile au luat deja masurile necesare, pentru a preveni distrugerea recoltelor.

Insectele au acoperit peste 800 de hectare de teren peste noapte. Mai multe avioane utilitare au raspandit in aer si pe sol insecticide, scrie Guardian.

Multi fermieri au fost deja afectati, aproximativ 40% din recoltele lor fiind distruse, declara Pavel Rosenfeld, care locuieste la doar 3 km de granita cu Egiptul.

Roiul de lacuste este influentat de vant. Ultima invazie de acest fel a avut loc in Israel in anul 2004. Acum insa, incidentul poate fi privit si dintr-o perspectiva simbolica.

Lacustele au aparut cu doar 3 saptamani inainte de Pastele evreiesc, zi in care iudeii celebreaza plecarea din Egipt, eveniment care a marcat sfarsitul celor 10 plagi biblice care s-au abatut asupra pamantului faraonilor.

Roiurile sunt des intalnite in tari precum Egiptul sau Israelul. Desi produc daune serioase in agricultura si pot fi suparatoare, aparitia lor nu este ceva neobisnuit.

Este vorba de lacustele de desert, o specie aparte, care, in anumite conditii, se strange in roiuri si devine foarte agresiva. Acest lucru se intampla de obicei in perioade in care hrana se imputineaza din cauza secetei.

După ce Egiptul a fost invadat de aproximativ 30 de milioane de lăcuste, un roi mai mic de insecte a fost localizat şi în Israel, în apropiere de Ierusalim, relatează Daily Mail.

Ministerul israelin al Agriculturii a luat deja măsuri, trimiţând mai multe avioane care să împrăştie pesticide peste oraş şi înfiinţând o linie telefonică de urgenţă unde oamenii pot suna în cazul în care observă că fenomenul ia amploare şi în alte zone ale ţării.

Situaţia este mai gravă în Egipt, unde lăcustele au distrus o mare parte a culturilor, după ce au coborât în regiunea fermelor agricole din Giza şi Cairo. Totuşi, Salah Abd Al Mamon, ministrul Agriculturii din Egipt, a explicat că insectele au început deja să se retragă, cel mai probabil urmând să-şi continue traseul migraţiei lor din nord-estul Sudanului către Arabia Saudită.

În jur de 30 de milioane de lăcuste, potrivit estimărilor experţilor, s-au abătut asupra Egiptului, spre îngrijorarea localnicilor şi a autorităţilor, scrie Times of Israel.

Cel mai mare nor de lăcuste a fost văzut în apropiere de Giza, în sudul oraşului Cairo. Mulţi localnici au început să dea foc la cauciucuri în încercarea de a alunga insectele.

Între timp, autorităţile fac eforturi pentru a găsi o soluţie şi mai multe elicoptere eu fost detaşate pentru a arunca insecticid peste lăcuste.

“Forţele armate şi unităţile de grăniceri încearcă să rezolve problema. Cer familiilor care trăiesc în zonele afectate să nu ardă cauciucuri. Această metodă este periculoasă şi nu va îndepărta insectele”, a declarat ministrul Agriculturii din Egipt.

[…] Lacustele trec prin Israel, fiind pe traseul migratiei lor din nord-estul Sudanului spre Arabia Saudita, a declarat Ministerul egiptean al Agriculturii.

Acesta a subliniat faptul ca Egiptul a fost doar “o statie de transfer” pentru lacuste, care au fost in numar mult mai mare in acest an. Insectele au cobobat din regiunea fermelor agricole din Giza si Cairo, cauzand prejudicii semnificative.

Intr-o declaratie a Organizatiei pentru alimentatie si agricultura din cadrul Natiunilor Unite se arata ca infestarea a fost descrisa ca “un roi imatur”, care a aparut in dupa-amiaza de 2 martie, in regiunile din zona Cairo si Mokattam. Au fost alertate, atat Israel, cat si Liban si Iordania.

   locusts

Infestation: Locusts hang on a tree as a swarm arrives in Israel near the Egyptian border
Specimen tests: An Israeli man looks at his binoculars after he collected locusts as a swarm arrives in Israel near the Egyptian border in Kmehin, Israel

Damaging: A swarms of locusts fly near Kadesh Barnea, in Jerusalem, Israel, yesterday after crossing the border from neighbouring Egypt

 Emergency measures: The agriculture Ministry has described the swarm as 'medium-sized' and is currently taking steps to protect crops
Plagued: An Israeli motorcyclist negotiates the road despite a plague of locusts surrounding him
Panic: An Israeli man runs through the plague in Kmehin, Israel, earlier today
Assessment: Two Israelis stand looking at the swarm close to the border with Egypt
Pesticide spray: A light plane sprays deterrent on the ground in Israel near the Egyptian border in a bid to clear the swarm before Passover
Climbing trees: The locust swarm is damaging wildlife and authorities fear it could harm the Passover holiday in three weeks

 Crackdown: A man holds locusts as the swarm is tested on the Israeli border with Egypt

Alert: Around 2,000 locusts have been spotted in Israel sparking fears that the country could be plagued by the insects come Passover week later this month
Pest: A locust sits on crops at a farm in the southern Gaza Strip today

A road in the Negev desert is swamped by locusts as a driver passes through the swarm

A close up shot of the locusts which crossed the border into Israel on Monday
The bugs have fueled apocalyptic fears because of the infestation's proximity to the Bible story of Passover in which a swarm of locusts, the eighth of ten plagues, is imposed on Egyptians by God for enslaving and abusing ancient Hebrews

Capitala Iranului, Teheran, a fost invadată de şobolani modificaţi genetic, care cântăresc chiar şi 5 kilograme, scrie IBTimes.co.uk.

Autorităţile de la Teheran au pus otravă, dar au trimis şi lunetiştii pe străzi, pentru a omorî creaturile gigantice, care cântăresc chiar şi de 80 de ori mai mult decât şobolanii obişnuiţi.

„Şobolanii au suferit mutaţii genetice, cel mai probabil din cauza radiaţiilor sau a substanţelor chimice. Sunt mai mari decât câinii sau pisicile”, a declarat Ismail Kahram, un consilier din Teheran.

IBTimes.co.uk scrie că, până în acest moment, au fost omorâţi peste 2.200 de şobolani gigantici.

346383


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Israel, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la ““Invazia lacustelor”. IMAGINI SPECTACULOASE SI SIMBOLICE, prilej de reamintire a plagilor biblice si a… pacatelor noastre?

 1. De obicei cele ma multe lacuste cutreiera prin lanurile de grau, orz, ovaz secara…

  Nu stiu ce fac lacustele din Egipt, Israel sau Iran dar in Romania cam asta fac.

  Oricum nu e in regula ca sunt asa de multe ceva s-a intamplat

 2. Lacustele astea ar putea sa prevesteasca ca este foarte aproape viitorul razboi mondial

  Mai multe despre lacuste: http://thaopets.ro/animale/invazia-de-lacuste

 3. Lumea este ca un vapor pe cale sa se scufunde. Putini sunt cei care stiu ca pericolul e aproape, iar vinovatul e chiar capitanul navei. Cei mai multi dintre noi, pasagerii navei, nici nu stim ca numele acestuia e Satana. Cei putini striga la cei multi sa se trezeasca si sa se salveze, dar pentru a infrunta realitatea dura iti trebuie curaj. Adoptam politica strutului si ne amagim ca totul e bine, afara ploua, marea e zbuciumata, barcile de salvare nu ne ofera confortul si caldura de pe vapor. Ca si acum 2000 de ani, batjocorim si radem de cei carora le pasa de noi, care isi risca viata la propriu pentru a ne deschide ochii acum, in ceasul al doisprezecelea.
  Dumnezeu sa ne ajute!

 4. @cineva
  Nadajduiesc totusi ca pentru crestini vaporul este Biserica şi comandantul Hristos!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare