IPS IOAN SELEJAN: ”AVEM DE-A FACE CU O AGRESIUNE CULTURALA EXTERNA. Va domina lumea cine va câștiga marea bătălie culturală. Ea nu ia prizonieri, ci domină conștiințe”

16-01-2015 1 minut Sublinieri

intronizare-mitropolit-63

Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan, a declarat că de ziua lui Mihai Eminescu şi a Culturii Române sărbătorim „mintea neamului nostru românesc„, informează Agerpres.

ÎPS Ioan a mai afirmat că în prezent cultura naţională este „supusă efectului globalizării” şi în loc de progres avem parte de „curente şi idei din exterior”.

Astăzi, cultura română este supusă efectului globalizării și, în loc să fie progres, mai mult asimilează curente și idei din exterior. Am putea afirma că avem de-a face cu o agresiune culturală externă, care nu întotdeauna este și de calitate și nu promovează idei de o înaltă ținută morală. Se pune întrebarea: până unde o cultură poate primi și elemente din exteriorul său?”, a afirmat ÎPS Ioan al Banatului.

Înaltul ierarh ortodox a continuat, spunând că există un mare pericol: să devenim o populație care trăiește într-o regiune din sud-estul Europei”, în cazul în care nu vom reactiva izvoarele culturii româneşti.

ÎPS Ioan a spus că românii sunt tentaţi să uite efectele devastatoare pe care le au, pe termen mediu şi lung, bătăliile din spaţiul cultural.

„Astăzi suntem obișnuiți să analizăm mai mult efectele și acțiunile militare ale unor state împotriva altora, neglijând faptul că bătăliile din spațiul cultural au, de multe ori, pe termen mediu și lung, efecte devastatoare asupra unei nații, mai mari decât ale unei însângerate bătălii. Va domina lumea cine va câștiga marea bătălie culturală. Ea nu ia prizonieri, ci domină conștiințe”, a adăugat ÎPS Ioan Selejan.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul manifestărilor organizate de Academia Română, filiala Timişoara, cu prilejul Zilei Culturii Române, dată ce coincide cu ziua lui Mihai Eminescu.


Categorii

1. DIVERSE, IPS Ioan Selejan, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “IPS IOAN SELEJAN: ”AVEM DE-A FACE CU O AGRESIUNE CULTURALA EXTERNA. Va domina lumea cine va câștiga marea bătălie culturală. Ea nu ia prizonieri, ci domină conștiințe”

 1. hmm…chiar aici se potriveste, dubios de bine…

  http://www.cotidianul.ro/un-eretic-si-trei-erezii-254972/

 2. Iata ca incepe SA-SI ARATE VALOAREA formatiei sale (atat a celei intelectuale, cat si a celei teologico-duhovnicesti) Noul Mitropolit al Banatului…!
  Multi dintre banateni se intrebau…cand au afat cine le va fi Noul Arhipastor…daca acesta se va “ridica” la nivelul pregatirii intelectuale a fostului Mitrropolit al Banatului, care fusese si…academician…
  Si eu am ferma convingere ca ACTUALUL Mitropolit al crestinilor ortoodocsi din Eparhia Mitropoliei Banatului nu numai ca NU va fi mai prejos ca predecesorul sau, ci mai mult decat atat, prin fermitatea (care foarte curios este dublata de o bunatate a inimii extraordinara…) vointei sale (care fermitate a CAM LIPSIT fostului Mitrropolit)…in curand VA ECLIPSA “renumele” de care s-a bucurat predecesorul sau…
  Dumnezeu SA-L INTAREASCA pe Noul Mitropolit Ortodox al Banatului ca sa RAMANA pe mai departe un Ierarh care cu dragoste dar mai ales cu CURAJ si INTELEPCIUNE propovaduieste lumii ADEVARUL Cel Manatuitor de suflete si ARATA Lumii ce inseamna sa EXISTE in Biserica Ortodoxa Romana ARHIEREI ADEVARATI si Oameni de Cultura Adevarati care fac cinste Crestinsimului Ortodox romanesc!
  Amin!

 3. E un om care are curaj.Bravo dumnealui!

 4. @GHEORGHE

  Sper ca te referi la “eclipsat” in bine.

  Ca o intrebare:crezi ca e posibil ca Nicolae Corneanu sa fi furat studiile teologice de la cei care ajungeau pe mainile securitatii si la inchisoare? Niste lecturi m-au facut sa spun :DA !

  Ce fel de “academician” era Nicolae Corneanu cand binecuvanta cartile legate de Rozaliu si de Medjugorie ?

 5. Imi mangaie inima acest ierarh, sa-l tina Bunul Dumnezeu drept si sanatos! Am si acum drapelul primit de la Inalt Prea Sfintia Sa la un hram in Harghita. Primul meu drapel.

  Sunt uimita inca de curajul nebun al banatenilor care l-au sustinut si propus pe IPS Ioan pentru Mitropolia Banatului, cu atata fervoare, tinand piept presiunilor foarte mari din acel moment. Au facut istorie.

 6. @Emanuel!

  Da Emanuel, la o eclipsare IN BINE si IN VIRTUTE si IN NOBLETE si in PRICEPERE PASTORALA, am avut de gand sa ma refer…
  Cat priveste “ipoteza” infatisata de tine…tin sa-ti spun ca nu cunosc nimic despre astfel de lucruri, NICI NU AM AUZIT pana acum de asa ceva, si anume ca fostul IPS Nicolae Corneanu sa fi furat studiile altor intelectuali care au fost arestati de catre comunisti dupa 1947…
  Nu este exclus faptul ca sa-i fi parvenit anumite manuscrise si sa fi avut cunostinta de anumite idei ale vreunor intelectuali arestati…fiindca stiu ca unii dintre ei isi INCREDINTAU scrierile unor oameni in care aveau incredere ca sa nu fie descoperite de comunisti si distruse…(dar nu ma pune acum sa-ti spun cine au fost acesti intelectuali, caci am citit in studentie despre asta…si nu mai imi aduc aminte numele lor…)
  Oricum nu pun la indoiala calitatile intelectuale “academice” ale fostului Mitropolit, fiindca eu insumi am citit si predici si lucrari de ale sale, si i-am vazut puterea de creatie pe care a avut-o mintea lui…
  Ci cand m-am referit ca Noul Nitropolit are sanse ca sa-l “depaseasca” pe predecesorul sau am avut in vedere acel CUMUL si SUMUUM de virtuti si trasaturi de caracter pe care rapaosatul Mitropolit Nicolae le-a posedat intr-o masura mai mica…
  Si am in vedere in special CURAJUL noului Mitropolit de a INFATISA gravitatea pericolelor care pandesc TURMA incredintata lui si tota Biserica Noastra.
  Capacitatea de a vedea aceste pericole a avut-o si fostul Mitropolit dar HOTARAREA de a le da in vileag a avut-o mai putin…Insa poate sa fie scuzat pana la un punct ca datorita varstei sale inaintate nu a mai avut taria si energia fizica si mentala si psihica de a combate aceste pericole…
  Pe de-alta parte a IGNORA aportul cultural al fostului Mitropoliut Nicolae la dezvoltarea culturii romane si la dezvoltarea stiintei teologice romanesti inseamna sa te pozitionezi pe o pozitie nu numai malitioasa fata de persoana sa, ci si oarecum nedreapta…
  Ceea ce i se poate imputa este un singur lucru…si anume ECUMENISMUL fatis si fara ocolisuri…dar alte scaderi morale grave eu nu le cunosc…
  Si chiar si in privinta ecumenismului…cred ca doar viitorul ne va arata daca modul sa de a vedea ecumenismul a fost singular…sau un pionierat care in curand va fi urmat si de alti Ierarhi din cadrul BOR!
  Iar faptul ca si altii vor vedea la fel ecumenismul nu poate fi justificat pe baza “precedentului Corneanu” ci poate fi imputat doar LIPSEI lor de ACRIVIE si fidelitate fata de rigioarea pe care o CERE iNVATURA BISERICII de la ei…
  Ca sa nu imi mai dau cu …parerea ma opresc aici.
  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti! Amin!

 7. @VELA GHEORGHE

  Eu stiu doar ca a tine predici teologice cutremuratoare nu este deloc de ajuns.Acest lucru se poate observa(cum bine remarcati,caci cazul Corneanu s-ar putea sa nu fie singular,dar eu inca nu prevad …poate in vreo mitropolie din Adeal).Sute de studii teologice extraordinar de complexe au scris si romano-catolicii.Sa ne gandim numai la Toma d’Aquino.Intre a vorbi despre teologie si a fi Teologo,este o diferenta mare,iertati-ma.

  Faptul ca a colaborat cu securitatea este un fapt marturisit(prins la 11 metri),din pacate,un fapt singular in BOR.Nu inteleg de ce ierarhii de dupa lovitura de stat din 89′ nu au acceptat senini si cu constiinta curata sa le fie cercetate dosarele(ma gandesc la cazul IPS Pimen,dar si la altii) .Faptul ca a marturisit(si doarasa,in doi peri) nu reprezinta suficient .Retragerea la manastire ar fi reprezentat o actiune onorabila.

  In schimb(dupa cum acest site publica) a avut nenumarate abateri .Slujiri cu romano-catolcii,permisiunea franc-masonilor de a-si tine o ceremonie in Catedrala din Timisoara,membru de baza al intrunirile ecumenice internationale ,o cuvantare in noapte-mintii despre avort etc.

  Corneanu a fost pentru foarte multi “un vizionar”,de aceea el nici nu s-a cait pentru faptul ca s-a impartasit cu greco-catolicii,caci considera ca maidevreme sau mai tarziu,ecumenismul isi va da jos masca ipocriziei si se va ajunge in final la impartasirea comuna.

  “Ceea ce i se poate imputa este un singur lucru…si anume ECUMENISMUL fatis”

  Eu si foarte multi alti oameni ortodocsi ne indoim profund ca numai asta i se poate reprosa.Oricum ar fi,cred ca aceata acuzatie este FOARTE GRAVA,mai ales avand in fata faptele acestui mitropolit,nefast pentru Banat.

  “CUMUL si SUMUUM de virtuti si trasaturi de caracter pe care rapaosatul Mitropolit Nicolae le-a posedat intr-o masura mai mica…”

  Asta sper si eu.Dar oare va deveni un nou Serafim de Pireu? Ma indoiesc. Sau virtutea consta in discursul mieros si “care iti odihneste sufletul” (cel mai bun exemplu este IPS Teofan al Moldovei).In timpul vietii IPS Corneanu a avut fani inraiti ,care in acelasi timp il urau de moarte pe PS Paisie.Diferentele de predici dintre IPS Corneanu si PS Paisie erau evidente.PS Paisie era acuzat de “atitudine si discurs fascist” ,care nu se asemena cu predicile lui IPS Corneanu,cel “plin de teologie” .

  Cunosc preoti care au socs de pe lista de pomenire pe IPS Corneanu,considerat un eretic in tot sensul cuvantului.Ca locuitor al Timisului ,vad consecintele nefaste ale acestei “domnii” care a atins multe decenii(suspect…in fine unii considera ca daca nu au fi existat patriarhi ca Justin si Justinian ar fi “disparut” Ortodoxia…discutabil…).

  Nu sunt multumit ca IPS Ioan o are langa el pe “jurnalista” Lia Epure .Exemple(sper ca nu veti ramane cu traume in urma elucubratiilor acestei femei,o junalista foarte apropiata in trecut de IPS Corneanu,considerata ca cea care putea sa ii ia interviu si cand se simtea rau):

  http://lialuciaepure.ro/paisie-o-rusine-a-bisericii-ortodoxe-romane/2012/06/18/

  http://lialuciaepure.ro/mitropolitul-nicolae-plecarea-spre-cer/2014/09/29/

  Avem sperante mari de la IPS Ioan.

 8. Om trai si om vedea ce-o mai fi. Poate mai adauga cineva niste nume de sfinti si numele scenelor biblice in Catedrala noastra, ca nu l-am vazut decat pe cel al Cuvioasei Parascheva la una din iesiri. Nu le-am verificat pe toate, dar mi-a sarit in ochi cea de la iesirea din fata stanga. Poate pictura a fost adaugata ulterior, sau numele Sfintei. Si eu sunt de parere ca a fost un eretic autentic IPS Corneanu (pe cat de cult, pe atat de vandut), iar fanii lui au fost condusi spre ratacire. Daca ii ia in brate noul Mitropolit, poate ii ia ca sa-i puna pe Calea cea dreapta, si merge pe deviza: “Pace, pace, dar nu cu dracul.” (Pr. Arsenie Papacioc)

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare