ITALIA: un tribunal a validat CASATORIA UNUI CUPLU DE HOMOSEXUALI, in conditiile in care acestea nu sunt recunoscute legal

11-04-2014 1 minut Sublinieri

casatorie.gay

Un tribunal italian a validat miercuri o căsătorie între persoane de acelaşi sex încheiată în străinătate, o premieră în Italia, unde uniunile homosexuale nu sunt recunoscute în mod oficial.

Un tribunal de la Grossetto (centru) a dispus ca ofiţerii stării civile din oraş să înregistreze căsătoria unui cuplu homosexual celebrată la New York, în 2012.

Cei doi bărbaţi căsătoriţi, un arhitect în vârstă de 68 de ani şi un jurnalist în vârstă de 57 de ani, cărora li s-a refuzat iniţial înregistrarea căsătoriei, au făcut recurs.

Hotărârea judecătorească a fost salutată imediat şi a fost catalogată ca istorică de către organizaţii de apărare a drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

“Este un caz fără precedent în ţara noastră”, a declarat Sergio Lo Giudice, senator în cadrul Partidului Democrat (centru-stânga), un fostul conducător al asociaţiei activiste LGBT Arcigay.

În opinia lui Aurelio Mancuso, preşedintele Equality Italia, un grup de lobby pentru drepturi civile, cuplul a “reuşit să obţină ceea ce municipalităţile şi tribunalele au refuzat dintotdeauna, şi anume recunoaşterea statutului lor de cuplu căsătorit”.

Acest “eveniment revoluţionar merită o reacţie politică pozitivă” din partea premierului Matteo Renzi, a apreciat Fabrizio Marrazzo, un purtător de cuvânt Gay Center.

Judecătorul de la tribunalul din Grossetto, Claudio Boccini, a stabilit că registrele stării civile “nu comportă o referire la noţiunea de gen”, iar cuplul homosexual trebuie să fie înscris, astfel, în registre.

Dreptul la căsătorie “s-a îmbogăţit cu concepţii noi şi mai extensive, inclusiv al căsătoriei între două persoane de acelaşi sex”, a precizat judecătorul. Căsătoria între persoane de acelaşi sex este recunoscută în aproximativ zece state membre ale Uniunii Europene (UE).


Categorii

1. DIVERSE, Homosexualitate

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare