Klaus Iohannis propune Parlamentului UN NOU PROIECT “BIG BROTHER”

30-04-2015 3 minute Sublinieri

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis în Parlament un nou proiect de tip „Big Brother” după ce Curtea Constituţională a declarat legea securităţii cibernetice neconstituţională în ansamblul ei, au declarat pentru Gândul surse politice. Draftul trimis de preşedintele Iohannis urmează să fie prezentat grupurilor parlamentare, şeful statului dorind ca în termen de maximum două săptămâni să existe consens în forul legislativ pe marginea acestui proiect. Proiectul vizează completarea legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice şi prevede ca datele de trafic, localizare şi identificare pot fi puse la dispoziţia instanţelor, organelor de anchetă sau celor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale – SRI, SIE, SPP, MApN, MAI şi MJ, prin structuri specializate – doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului. Acestea nu pot fi şterse pe o perioadă de până la 5 ani sau până la pronunţarea unei decizii definitive a instanţei.

Varianta legii de tip „Big Brother” privind reţinerea datelor trimisă de preşedintele Iohannis în Parlament este momentan în stadiul de draft, la elaborarea ei lucrând şi structurile de informaţii, au declarat pentru gândul surse politice. Până să trimită proiectul în forul legislativ, Iohannis a avut o discuţie informală cu reprezentanţii societăţii civile, ştiindu-se faptul că proiectele de acest gen au fost puternic contestate de societatea civilă.

Strategia preşedintelui Iohannis este ca liderii partidelor parlamentare să îşi spună punctul de vedere pe acest draft, iar după ce va întruni consensul tuturor partidelor politice să fie făcut public. Dacă va întruni consensul, probabil Klaus Iohannis va invita partidele politice la consultări pe legislaţia de tip „Big Brother”.

Mai exact, proiectul vizează completarea legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, 506/2004.

O primă modificare este referitoarea la stabilirea unui termen clar de maximum 3 ani în care furnizorul unei reţele de comunicaţii electronice trebuie să şteargă sau să anonimizeze datele.

”Datele de trafic referitoare la abonaţi şi la utilizatori, prelucrate şi stocate de către furnizorul unei reţele publice de comunicaţii electronice sau de către furnizorul unui serviciu de comunicaţii electronice destinat publicului trebuie să fie şterse sau transformate în date anonime atunci când nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicări, dar nu mai târziu de trei ani de la data efectuării comunicării”, se arată în proiectul trimis de Iohannis la Parlament. De asemenea, ”prelucrarea datelor de trafic efectuată în scopul stabilirii obligaţiilor contractuale ce privesc abonaţii serviciilor de comunicaţii cu plata în avans este permisă până la împlinirea unui termen de trei ani de la data efectuării comunicării”.

O altă modificarea clarifică modalitatea de acces la date, modalitate care fusese reglementată prin legea securităţii cibernetice, declarate neconstituţională, în lipsa unui mandat de la judecător şi a unor temene clare.

În noul proiect accesul la date al autorităţilor se face la solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pun la dispoziţia acestora de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia datelor cu caracter personal. Solicitările care sunt făcute de organele de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale sunt supuse prevederilor legii 51/1991 privind siguranţa naţională.

O nouă prevedere precizează că ”datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare solicitate conform alin 1 nu fac obiectul ştergerii sau anonimizării de către furnizori, atunci când solicitarea formulată în temeiul alineatului 1 este însoţită de o notificare cu privire la necesitatea menţinerii lor, în scopul identificării şi conservării probelor sau indiciilor temeinice, în cadrul investigaţiilor pentru combaterea infracţiunilor sau în domeniul apărării şi securităţii naţionale, atât timp cât subzistă motivele care au stat la baza solicitării, dar nu mai mult de cinci ani de la data solicitării sau, după caz, până la pronunţarea unei hotărâri definitive a instanţei de judecată”.

Un ultim paragraf face referire la faptul că ”instanţele de judecată, organele de urmărire penală sau organele de stat cu atribuţii în domeniu apărării şi securităţii naţionale notifică furnizorilor încetarea motivelor care au stat la baza solicitării sau, după caz, pronunţarea unei hotărâri judecătoreşte definitive”.

[…]În luna februarie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat într-un comunicat că a cerut reanalizarea tuturor proiectelor de lege privind securitatea cibernetitcă, legile de tip Big Brother declarate neconstituţionale. Potrivit sursei citate, Iohannis preciza că această măsură vizează depăşirea blocajului care se înregistrează, punerea în acord cu deciziile CCR şi o mai bună informare a opiniei publice.

Preşedintele promitea de atunci că va consulta societatea civilă înaintea de reînceperea unui nou process legislativ la nivel parlamentar.

În luna martie, ataşatul FBI la Bucureşti, Russel Ashenden, sublinia că lipa unei legi de retenţie a datelor afectează capacitatea de colaborare a instituţiilor de aplicare a legii din SUA şi România. El adăuga că este nevoie de un echilibru între protecţia securităţii naţionale şi protejarea libertăţilor civile. 

[…]/ integral pe gandul.info

 


Categorii

1. DIVERSE, Panopticon, Servicii secrete, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Klaus Iohannis propune Parlamentului UN NOU PROIECT “BIG BROTHER”

  1. Ateii au o frica de ceva continua si din motivul acesta, vor sa controleze tot, sa stie tot,..etc Ca nu cumva sa le fie pusa in pericol, integritatea. Aceasta este specifica, celor care nu au credinta in Dumnezeu si automat in viata de apoi, din care si vine frica!

  2. @Kristian. Nu e chiar cum zici tu. Stiu o multime de atei si nici unul nu se potriveste cu descrierea facuta de tine, inclusiv subsemnatul. Nu stiu daca tastez degeaba, dar te-as ruga sa nu mai generalizezi. Ca om care nu mai crede, eu nu am atacat niciodata Biserica, si nici nu am cautat sa controlez pe careva. Pentru ca eu am ales sa respect oamenii pentru ceea ce sunt, indiferent de credinta lor. Pe de alta parte, cam toate guvernele din lume cauta sa taie din libertatile civile. Lucru cu care evident, nu sunt de acord.

  3. George. O intrebare. A ti crezut cu adevarat in Dumnezeu, de spune ti ca nu mai crede ti? Daca da, ce v a facut sa renuntati la credinta? Pentru mine a nu crede in Dumnezeu, in sfinta Treime, este ca si cum as trai in intuneric,..chiar daca recunosc. ca fac putin desi as putea face mai mult, pentru a mi arata recunostinta, pentru toate darurile pe care le am primit de LA Dumnezeu. Cred ca stiti fraza ” daca cadem de 6 ori, atunci trebuie sa ne ridicam de 7 ori” . I mi vine sa zic de multe ori ca, multi dintre noi “habar nu avem ce i cu noi, vorba vine ca traim, dar defapt sint em morti…Bucurii va doresc! si scuze daca v a ati simtit ofensat cuma.

  4. @Kristian. Bucurii va doresc si eu dumneavoastra. Si nu m-ati ofensat.

  5. Pingback: SUPRAVEGHEREA INTERNETULUI REVINE IN FORTA. Primul proiect politic major al presedintelui Iohannis este legat de LEGILE BIG BROTHER | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare