LA MOARTEA REGELUI MIHAI. “Se cuvine, cu acest prilej, să medităm duhovnicește și la ceea ce a însemnat regalitatea pentru noi, românii, dar și la tragediile istorice care au implicat direct România și pe Regele Mihai”

6-12-2017 3 minute Sublinieri

Am aflat cu tristeţe despre trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, veste care a îndoliat şi îndurerat pe toţi românii din ţară şi străinătate.

Personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi exemplu de curaj, înțelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România.

De-a lungul întregii sale vieți în care a reprezentat cu demnitate poporul român, Majestatea Sa a fost un susţinător permanent al Bisericii Ortodoxe Române, participând adesea la slujbele din Catedrala Patriarhală, precum şi la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Timişoara, în anul 1946, împreună cu Patriarhul Nicodim.

În aceste momente de întristare, în numele Sfântului Sinod, al clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm sincere condoleanţe Casei Regale a României şi ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să aşeze sufletul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi şi să dăruiască alinare sufletească tuturor celor îndureraţi de trecerea sa din această viaţă.

În toate bisericile din Patriarhia Română se vor înălța rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântare pentru membrii Casei Regale şi pentru toţi cei îndoliaţi,

 † DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

IPS Iosif s-a rugat pentru sufletul Regelui Mihai la Reședința din Elveția

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, s-a rugat marți seară pentru sufletul Majestății Sale Regele Mihai I al României la reședința privată din Aubonne, Elveția.

Părintele Mitropolit a fost însoțit de un preot din Eparhie și de patru maici. La slujbă au luat parte Principesa Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu și Principesa Maria.

Regele Mihai a trecut la cele veșnice marți, 5 decembrie 2017, în reședința privată din Elveția.

În mesajul adresat la aflarea veștii triste, Părintele Patriarh a transmis condoleanțe Casei Regale și a îndemnat ca Majestatea Sa să fie pomenită în toate Bisericile din Patriarhia Română.

Rugăciuni pentru sufletul Regelui la Catedrala Patriarhală. PS Timotei a oficiat slujba de pomenire (VIDEO)

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat marți seara în Catedrala Patriarhală o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

Regele Mihai a trecut la cele veșnice astăzi, 5 decembrie 2017, în reședința privată din Elveția. După cum anunța Casa Regală a României, programul complet al funeraliilor va fi făcut public mâine.

Înainte de începerea slujbei, Preasfinția Sa a rostit mesajul de condoleanțe adresat cu acest prilej de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. […]

  • Episcopia Scandinaviei:

Slujbe de pomenire pentru Regele Mihai în Regatele Suediei, Norvegiei și Danemarcei

Episcopul Macarie Drăgoi: „Îi mulțumim Regelui Mihai pentru prezența sa nobilă, discretă și demnă printre noi și ne rugăm pentru odihna sufletului său”

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a transmis condoleanțe Casei Regale a României, îndemnând preoții și credincioșii din țările scandinave să-l pomenească în rugăciuni pe Regele Mihai, care a trecut din această viață spre veșnicie pe 5 decembrie 2017.

La Sfânta Liturghie săvârșită, marți, 6 decembrie 2017 în biserica parohiei românești „Sfântul Gheorghe” din Stockholm, Episcopul Macarie a săvârșit o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului Regelui Mihai. Aceeași slujbă a fost săvârșită de preoți în lăcașele ortodoxe românești din Regatele Suediei, Norvegiei și Danemarcei.

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi a spus:

„Să îi mulțumim Regelui Mihai pentru prezența nobilă, discretă și demnă printre noi și să ne rugăm pentru odihna sufletului său. Se cuvine, cu acest prilej, să medităm duhovnicește și la ceea ce a însemnat regalitatea pentru noi, românii, dar și la tragediile istorice care au implicat direct România și pe Regele Mihai.

Să ne amintim că deviza istorică a regilor României a fost: „Nimic fără Dumnezeu!” . Iată, ce mesaj puternic: nimic fără Dumnezeu, fără Biserică, fără Tradiție.

Să ne amintim, de asemenea, de ținuta nobilă, plină de distincție, a Regelui Mihai și a Reginei Ana, care se îmbina atât de firesc cu deschiderea, delicatețea și căldura pe care o manifestau față de oamenii simpli ai poporului lor. Nu pot uita cum, la jubileul de diamant al căsătoriei lor, ce a avut loc în 2008, la care am avut cinstea să particip, Regina Ana m-a întrebat, simplu și direct, ce mai face mama mea? O cunoscuse cu doi ani înainte, când Regele și Regina și ceilalți membri ai Familiei Regale, vizitaseră satul meu natal, Spermezeu, din părțile Năsăudului, într-o vizită ce s-a transformat într-o frumoasă sărbătoare a satului. Am fost surprins să văd că purtau în suflet o amintire vie a acelei vizite, păstrând cu drag darurile primite de acolo, printre care și costumele tradiționale de sărbătoare. Așa se întâmplă atunci când, rege fiind, pui preț pe viața și traiul celor din popor. Iar Regele Mihai și predecesorii săi au socotit că titlul nobleței lor este tocmai acela de a fi regi ai acestui popor român, creștin și ortodox, pe care l-au iubit și respectat, cum noi nu mai știm să o facem astăzi.

Să ne amintim și de tragediile istoriei care au marcat viața Regelui Mihai și a noastră: războiul mondial, sfâșierea țării, intrarea în întunericul comunist, exilul, întoarcerea de după 1989, atât de grea. Toate aceste încercări au fost traversate demn și cu stăpânire de sine, cu o mare încredere în ce suntem și ce putem fi, ca țară, ca neam. Regele Mihai este, poate, singurul care știa să ne insufle în mod autentic încredere în viitorul nostru, prin atitudinea și convingerea sa, pentru că avea încredere sinceră în noi și în potențialul acestei națiuni.

Să ne amintim, așadar, de Regele Mihai și să ne rugăm pentru ca Bunul Dumnezeu să așeze sufletul său acolo unde drepții se odihnesc!”


Categorii

1. DIVERSE, PS Macarie Dragoi, Regele Mihai

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “LA MOARTEA REGELUI MIHAI. “Se cuvine, cu acest prilej, să medităm duhovnicește și la ceea ce a însemnat regalitatea pentru noi, românii, dar și la tragediile istorice care au implicat direct România și pe Regele Mihai”

  1. Domnul Dumnezeu sa il odihneasca in Imparatia Lui cea Vesnica!

  2. Emanuel: in orice caz “adevarul holding” + “historia.ro” nu le pot avea drept referinte intru Adevar. In cazul asta in ce priveste intentia din spatele “generosului” articol.

    Ce stiu sigur e ca Parintele Arsenie a zis despre Regele Mihai ca este un ortodox credincios.
    Iar catre Domnita Ileana a propovaduit Evanghelia lui Hristos, iar ea a luat calea monahismului.

    Acestea doua le vad in sine binecuvantari si lucrari ale lui Dumnezeu, avand in vedere descendenta de Saxa-Coburg & Gotha a reginei Maria. Iar cine a cercetat in domeniul discret si ocult despre aceasta linie regala si ce implica ea in istoria necunoscuta maselor, intelege mai usor si aplecarile reginei spre Baha’i si sincretismul pan-religios… Precum si discretele afinitati ale regalitatii britanice pentru Transilvania… Precum si multe altele…
    Ma cam trec fiorii de fiecare data cand ma gandesc la aceste lucruri – si nu in sens bun…

    https://www.theguardian.com/uk-news/from-the-archive-blog/2017/jul/17/british-royal-family-windsor-name-change-1917

    In cele din urma, cred ca Regele roman Mihai a dus o viata in mucenicie tacuta si tainuita intru Hristos…

  3. @Lucian

    Pai n-am zis nimic de credinta regelui Mihai sau a domnitei Ileana .

  4. In cele din urma, cred ca Regele roman Mihai a dus o viata in mucenicie tacuta si tainuita intru Hristos…

    Așa îl simt si eu. Dumnezeu știe pt ce a trebuit sa poarte crucea muceniciei . Sprijinul lui a fost sotia sa , o persoana foarte iubitoare . Pe regele Mihai l-am simtit mereu curat , curat fata de meschinările oamenilor mărunți .
    Domnul sa i dea odihna cuvenita si sa îl ierte .

  5. Emanuel, da. Ce am scris eu e doar o addenda.

  6. Regele Mihai: “Eu știu că dacă nu erau credința mea în Dumnezeu și ceea ce mi-a inspirat mama mea, prin tot ce am trecut noi, până la urmă innebuneam… Dacă n-ai cu ce spera în sufletul tău, fiindcă ai învățat ceva, e mare bucluc acolo”.
    “Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie.”
    https://www.activenews.ro/stiri-social/Despre-lumea-de-maine-148113

  7. Anul acesta se implinesc 70 de ani de la abdicarea regelui. Se spune ca pedeapsa poporului rus a fost de 70 de ani.

  8. Azi s-au strans peste un milion de oameni la Patriarhie, Piata Unirii si pe Magheru. Unii apaudau, ca la spectacol, cand masina mortuara trecea prin dreptul lor, altii strigau Regele Mihai, altii aruncau buchete de flori, insa nu am vazut pe cineva sa-si faca cruce.

  9. Reporter: Ce anume din natura Reginei vă fascina în mod deosebit?

    Regele Mihai: Faptul că era ea acolo. Ea se îngrijea de mine. În fiecare seară mergeam la patul ei și îmi spuneam rugăciunile. Lucrul acesta îmi dădea o apropiere extrem de… este foarte greu de explicat. O apropiere extrem de specială.

    Reporter: Vă aduceți aminte de cum s-a desfășurat prima întâlnire cu tatăl Majestății Voastre?

    Regele Mihai: Asta a fost ceva destul de penibil. Vedeam tristețea mamei, el a spus doar că s-a întors în țară și că are să vie să mă vadă. Detalii nu mai țin minte, dar eu știu că ea era în Salonul mare din Șoseaua Kiseleff cu principesa Elisabeta și cu prințul Nicolae, tatăl meu a intrat pe ușă și a venit direct la mine. Cum nu-l cunoșteam deloc, dar știam că mama suferea, până la urmă am înțeles și eu de ce, m-am simțit puțin, cum să spun, dacă aș fi fost ca un melc, aș fi intrat imediat în cochilie. Nu mă simțeam deloc în apele mele.
    Tatăl meu nu m-a ținut niciodată la curent cu ce se întâmplă în țară. Niciodată! Și asta a fost un handicap foarte greu pentru mine.
    http://stirileprotv.ro/special/interviu-regele-mihai-despre-relac-ia-cu-tatal-sau-daca-ac-fi-fost-ca-un-melc-ac-fi-intrat-imediat-in-cochilie.html

  10. Pingback: Inmormantarea primului si ultimului rege ortodox al României. Marturii impresionante despre credinta vie a Regelui Mihai si un cuvant cat un testament: "EU SUNT PUTIN INGRIJORAT CU UNIUNEA EUROPEANA... NOI SUNTEM CRESTINI SAU PAGANI?"
  11. @nimeni: Toata lumea s-a inchinat la catafalc. Pe strazi, pe drum si in gari Regele a fost aclamat. Nu a trait ca un rege, dar a murit ca un Imparat. Te rog, nu cauta ceea ce nu ai cum sa gasesti.

  12. “Pe strazi, pe drum si in gari Regele a fost aclamat. Nu a trait ca un rege, dar a murit ca un Imparat.” – intocmai! Subscriu cu tarie.

    “Azi, România și-a pierdut Regele și unul dintre cei mai mari lideri ai Europei secolului XX, simbol al datoriei față de țara sa. Bunicul meu a fost conducătorul care și-a iubit țara și oamenii ei cu adevărat!”
    https://www.activenews.ro/stiri/Nepotul-Regelui-Mihai-Nicolae-s-a-casatorit-in-secret-cu-Alina-Maria-Binder-148146

  13. @ Lucian: simbol, exact. Nu ti se pare ciudat ca lacrimile si emotia ultimelor zile sunt diferite fata de sentimele traite in pelerinajele Bisericii, fata de Sfintele Moaste carora le punem metanie? Cine stie, poate ca tocmai am inmanat cheile cetatii viitorilor stapani. sau poate ca tocmai s-a consumat episodul trei al seriei colectiv. Cine stie, in definitiv? Mie insa mi se pare bizar ca, in paralel, sa experimentam sentimente diferite fata de rege, nepot si mostenitor.

  14. PSD si ALDE vor un rege cu rol decorativ in locul presedintelui.

    PSDistii au devenit regalisti, uitand ca presedintele lor onorific, Ion Iliescu, i-a refuzat regelui vizitarea propriei tari de trei ori, pe 25 decembrie 1990, pe 9 noiembrie 1993 si pe 7 octombrie 1994.

    Întrebat dacă PSD are vreun regret în ceea ce priveşte relaţia cu Regele Mihai, Bădălău a spus: „PSD s-a purtat foarte bine cu regalitatea. În istorie, şi liberalii s-au comportat urât cu regalitatea. Sunt anumiţi oameni care au avut dispute, dar nu PSD. Sunt convins că şi în interiorul PSD sunt extrem de mulţi simpatizanţi ai regalităţii.”

    Clin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, spune că ar fi o soluție monarhia constituțională pentru că președintele României nu este un arbitru, ci se implică în viața politică.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ce-spun-liderii-psd-alde-despre-un-eventual-referendum-pentru-monarhie-847403

  15. @Titus L
    “Nu a trait ca un rege, dar a murit ca un Imparat.”

    A trait ca un om de caracter si murit dupa o lunga suferinta. Daca actuala putere ar fi fost sincera, l-ar fi apreciat pe rege in timpul vietii, nu dupa moarte, dar a fost prea incomod pentru ei cat a fost in viata.

  16. @nimeni: Nu am pus problema actualei puteri. Actuala putere este aceeasi din 1990 si pana astazi, functioneaza dupa aceeasi constitutie. Te rog inca o data. Nu cauta ceea ce nu poti gasi. Pentru ca vei sfarsi prin a inventa.

  17. “Mie insa mi se pare bizar ca, in paralel, sa experimentam sentimente diferite fata de rege, nepot si mostenitor.”
    Oarecum.
    In Sfanta Scriptura scrie cum au mers oamenii din popor la Sfantul Prooroc si i-au zis: “iata, fiii tai nu umbla in caile Dumnezeului Tau.”
    La fel si intre fiii imparatilor crestini. La fel si cu fiii nostri – nu ne raportam intotdeauna identic la generatii succesive din aceeasi familie, daca ne referim la persoane.
    Daca ne referim la institutia monarhala cu potentialul si cu insemnatatea ei de uns al lui Dumnezeu intru ocarmuirea poporului, atunci nu se schimba nimic in simtaminte(le mele) peste generatii.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare