DECIZIE BULVERSANTA A PRESEDINTELUI TRUMP. SUA recunoaste IERUSALIMUL drept capitala a ISRAELULUI/ Hamas: Trump a deschis portile iadului/ Lideri crestini, printre care si patriarhul ortodox al Ierusalimului: decizia poate avea CONSECINTE INFRICOSATOARE

6-12-2017 4 minute Sublinieri

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, miercuri seară, că recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, afirmând că decizia constituie “o nouă abordare” în efortul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian.

Donald Trump a argumentat că în ultimele decenii preşedinţii Statelor Unite au evitat, din diverse raţiuni, să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului.

“Fiecare preşedinte american a refuzat să mute Ambasada SUA la Ierusalim şi să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, considerând că amânările vor contribui la avansarea procesului de pace. Însă, după 20 de ani, constat că nu ne apropiem de obţinerea păcii” între Israel şi palestinieni, a afirmat Donald Trump.

“Am decis că a venit momentul să recunosc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului“, a declarat preşedintele Statelor Unite, argumentând că hotărârea sa marchează “o nouă abordare” în efortul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian. “Alţi preşedinţi americani au făcut această promisiune în campanie, dar nu au onorat-o. Astăzi, eu onorez promisiunea”, a subliniat Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a activat un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim.

“Consider că aceste decizii sunt în sensul celor mai bune interese ale Statelor Unite ale Americii şi în sensul continuării eforturilor de pace între Israel şi palestinieni. (…) Oraşul Ierusalim este una dintre cele mai sensibile probleme. Reafirm angajamentul Administraţiei mele pentru procesul de pace. Vom obţine pacea, pacea nu este niciodată imposibil de obţinut”, a subliniat Donald Trump, îndemnând liderii din Orientul Mijlociu să iniţieze eforturi active pentru pace.

Benjamin Netanyahu salută decizia “istorică” a lui Donald TrumpPremierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat, miercuri seară, decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, catalogând-o drept “un moment istoric crucial”.

“Este vorba de un moment istoric crucial”, a declarat Benjamin Netanyahu, potrivit site-ului Ynetnews.com.

Benjamin Netanyahu a subliniat că orice eventual acord de pace cu palestinienii trebuie să includă statutul oraşului Ierusalim de capitală a Israelului, îndemnând alte ţări să urmeze exemplul Statelor Unite şi să mute ambasadele în Ierusalim.

Anuntul facut miercuri seara de presedintele american Donald Trump prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitala Israelului a starnit reactii negative atat in randul aliatilor occidentali cat si, asa cum era de asteptat, a lumii arabe. Singura reactie pozitiva vine din Israel, unde premierul Netanyahu saluta o “zi istorica”.

Miscarea islamista palestiniana Hamas a afirmat ca decizia presedintelui american deschide “portile infernului pentru interesele americane din regiune”.

Ismail Radouane, un inalt oficial al Hamas, a cerut tarilor arabe si musulmane sa “rupa legaturile economice si politice” cu ambasadele americane si sa expulzeze ambasadorii americani.

Secretarul general al ONU a afirmat si el ca statutul Ierusalimului nu poate fi rezolvat decat printr-o “negociere directa” intre israelieni si palestinieni.

“Nu exista alternativa la solutia celor doua state” cu “Ierusalimul drept capitala a Israelului si a Palestinei”, a spus Antonio Guterres.

Presedintele francez Emmanuel Macron a calificat decizia lui Trump “regretabila” si a cerut “evitarea cu orice pret a violentelor”.

Intr-o conferinta de presa la Alger, unde efectueaza o vizita, Macron a subliniat “atasamentul Frantei si al Europei pentru solutia celor doua state, Israel si Palestina traind alaturi in pace si securitate in granitele international recunoscute, cu Ierusalimul drept capitala a celor doua state”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat in schimb o “zi istorica”.

Netanyahu a precizat ca decizia presedintelui american nu schimba nimic in ceea ce priveste locurile sfinte ale celor trei mari religii monoteiste din Ierusalim, afirmand angajamentul tarii sale de a mentine “statu quo”.

Turcia a calificat decizia lui Donald Trump drept “iresponsabila” iar Iordania a denuntat o incalcare a dreptului international.

“Condamnam declaratia iresponsabila a administratiei americane (…) aceasta decizie este contrara dreptului international si rezolutiilor ONU”, a reactionat ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, pe Twitter.

Gruparile palestiniene au cerut “trei zile de furie”. In Fasia Gaza, sute de palestinieni au ars drapele americane si israeliene si portrete ale lui Donald Trump. Un protest este prevazut joi la Ramallah in Cisiordania, teritoriu ocupat de armata israeliana de 50 de ani.

 • Hotnews: 

Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas: Ierusalim este capitala vesnica a Palestinei

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat miercuri ca Ierusalimul este “capitala vesnica a Palestinei”, ca raspuns la anuntul facut de presedintele american Donald Trump, privind recunoasterea Ierusalimului drept capitala a Israelului, informeaza Reuters. 

Intr-un discurs pre-inregistrat, difuzat de postul Palestine TV, Abbas a respins anuntul facut de Trump, care a vorbit despre decizia de a muta ambasada SUA in Ierusalim, o miscare despre care a spus ca “echivaleaza cu faptul ca Statele Unite abdica rolul sau de mediator al pacii”.

Rex Tillerson: Pregatirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim vor incepe “imediat”

Pregatirile pentru mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim vor incepe “imediat”, potrivit declaratiilor oferite de secretarul de stat american Rex Tillerson, citat de AFP. Acesta este de parere ca mutarea va intari securitatea si ii va proteja pe americanii aflati in Orientul Mijlociu.

Seful diplomatiei americane, Rex Tillerson, a spus, intr-un comunicat de presa ca decizia de a muta ambasada SUA in Israel a fost luata dupa consultari cu “numerosi prieteni, parteneri si aliati”. 

“Credem ferm ca exista sansa unei paci durabile. Departamentul de Stat va incepe imediat procesul de punere in practica a deciziei si va incepe pregatirile pentru mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim”, a spus Tillerson.

Secretarul de stat a declarat ca au fost realizate planuri de securitate pentru a-i proteja pe americanii aflati in regiunile vizate si ca au incredere in capacitatea SUA de la asigura cetatenilor securitatea necesara. 

“Am luat toate masurile corespunzatoare din timp si suntem increzatori in capacitatea noastra de a asigura securitatea cetatenilor nostri”, mai spune Tillerson.

Intr-o scrisoare deschisa adresata lui Trump, liderii crestini din Ierusalim au afirmat ca recunoasterea orasului drept capitala a Israelului ar putea avea consecinte regionale infricosatoare. 

“Am urmarit cu ingrijorare stirile despre posibilitatea schimbarii modului in care SUA intelege si abordeaza statutul Ierusalimului. Suntem siguri ca astfel de pasi vor duce la mai multa ura, conflict, violenta si suferinta in Ierusalim si Tara Sfanta, ducandu-ne mai departe de scopul unitatii si mai mult catre adancirea divizarii distructive”, au scris liderii crestini cu doar cateva ore inainte ca Trump sa anunte ca SUA recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului.

Acestia au facut un apel la Trump pentru a-si reconsidera pozitia, asa cum au facut-o liderii intruniti la Camp David, in iulie 2000, cand au decis asupra statutului Ierusalimului. Liderii crestini au afirmat ca “pledarea lor si sfatul solem” este ca presedintele sa continuie sa recunoasca statutul international al orasului. […]

“Orice schimbare brusca poate produce un rau ireparabil. Suntem increzatori ca, beneficiind de un sprijin puternic de la prietenii nostri, israelienii si palestinienii pot lucra, in cadrul negocierilor, pentru o pace justa si sustenabila, spre beneficiul tuturor celor care vor ca Sfantul Oras Ierusalim sa isi implineasca destinul.”

Printre liderii crestini se numara patriarhii ortodocsi si catolici, precum si custozii franciscani ai Tarii Sfinte. […]

Donald J. Trump a făcut astăzi la 13, ora Washingtonului, declaraţia privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

În ciuda semnalelor primite din partea liderilor politici şi religioşi din întreaga lume, preşedintele Americii – care promitea că pacea israeliano-palestiniană, mediată (ghilimele) de Statele Unite, va fi ”afacerea secolului” – minează orice şansă de împăcare. Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului – salutată ca un act istoric de premierul Netanyahu – şi ordinul de mutare a ambasadei de la Tel Aviv va declanşa haosul.

Se spune că această mutare, respectiv construirea unei ambasade la Ierusalim, poate dura mai mult decât mandatul lui Trump. Eroare. Se poate rezolva în câteva ore, schimbând statutul consulatului american de la Ierusalim şi deschizând un consulat la Tel Aviv. Problema n-are nici o semnificaţie.

Semnificativ e că se destabilizează grav o regiune deja destabilizată, că decizia preşedintelui Trump încalcă toate reglementările internaţionale, că nu ţine cont tocmai de realităţile din zonă la care face apel cu solemnitatea unui ageamiu, că aruncă în aer dintr-un foc zeci de ani de politică externă americană, că îşi decredibilizează profund ţara şi dă apă la moara iscusitei diplomaţii ruseşti.

Pe partenerii israelieni, care acum salută cu entuziasm decizia “celui mai pro-israelian preşedinte al Statelor Unite”, îi pune într-un nou, inflamant context geopolitic.

Chiar dacă în declaraţia de astăzi, cu vicepreşedintele Pence în spate, Donald J. Trump a declarat că Statele Unite sprijină în continuare soluţia a două state şi statu quo-ul locurilor sfinte ale musulmanilor (aflate în custodia Iordaniei), precizările acestea nu sunt de natură să-l liniştească decât poate pe ginerele consilier Jared Kushner. Soluţia a două state înseamnă două capitale – în Ierusalimul de Est pentru palestinieni şi în Ierusalimul de Vest pentru israelieni. Cât despre statu quo-ul locurilor sfinte ale musulmanilor, se va fragiliza galopant.

Cine câştigă din această declaraţie-dictat a preşedintelui Americii? (Ultimul sondaj realizat pentru Brookings Institution arată că 63 la sută dintre americani sunt împotriva mutării ambasadei şi doar 31 la sută pentru). Câştigă preşedintele însuşi, care părea foarte pătruns de ”măreţia” deciziei, şi sponsorii campaniei sale. Mai câştigă premierul Israelului, pe care nu va mai avea nimeni vreme să-l judece pentru corupţie, în haosul care va urma. Şi, în fine, sau în primul rând, Rusia lui Putin, care nu doar că şi-a câştigat, de la retragerea preşedintelui Obama, rolul de primadonă în regiune, însă acum poate profita din plin de faptul că preşedintele Trump a avut inspiraţia de a pune un agent imobiliar şi un avocat de litigii comerciale să rezolve problemele Orientului Mijlociu.

 

 


Categorii

1. DIVERSE, America, Israel, Patriarhul Teofil al Ierusalimului

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

52 Commentarii la “DECIZIE BULVERSANTA A PRESEDINTELUI TRUMP. SUA recunoaste IERUSALIMUL drept capitala a ISRAELULUI/ Hamas: Trump a deschis portile iadului/ Lideri crestini, printre care si patriarhul ortodox al Ierusalimului: decizia poate avea CONSECINTE INFRICOSATOARE

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Four Palestinians were killed by Israeli fire and dozens more wounded along with an Israeli officer in clashes across the West Bank and near Gaza’s border on Friday as the fallout continued over President Donald Trump’s announcement last week recognizing Jerusalem as Israel’s capital.
  http://abcnews.go.com/International/wireStory/palestinians-israelis-clash-jerusalem-fallout-continues-51810028

 2. Ma vad silita sa-mi declar întâietatea, ca vad ca mai publica o Ileana.

  Pana nu e vestita Evanghelia la toate neamurile, nu vad in gestul lui Trump decât organizarea uni răzbel mondial după modelul reușit al celui anterior. Evreii mai cu dare de mana si tovărășii lor de afaceri vor face bani pe spatele celor mai pârliți, când aceștia din urma vor fi expuși furiei altor neamuri, daca nu s-a născut vreun împielițat deja si asistam la ceva mai dubios. Sunt si evrei dintre cei aleși, al căror număr indicat in Apocalisa e destul de mic si nu știm din care generație actuala sau viitoare fac parte si cred ca trebuie sa fie cu toată fiinta lor ortodocși, nu doar mesianici.

 3. Pingback: DRAGNEA si-a adus aminte de REFERENDUMUL PENTRU CASATORIE si promite, din nou, ca se va organiza "cat de curand"/ Votul ROMÂNIEI din ONU pe tema declararii IERUSALIMULUI capitala a Israelului/ PATRIARHUL TEOFIL: COLONISTI RADICALI CAUTA SA ALUN
 4. Pingback: O noua predica a MITROPOLITULUI NEOFIT (Cipru): “2018 – UN AN CRITIC. RECUNOASTEREA IERUSALIMULUI DREPT CAPITALA A ISRAELULUI – PUNCTUL DE INCEPERE A CELUI DE-AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL”. “Martiriul este o realitate contempor
 5. A inceput razboiul “serviciilor” din Tel Aviv si Teheran, impotriva “coruptiei”!

  Protest la Tel Aviv: zeci de mii de oameni au manifestat față de corupție
  http://stirileprotv.ro/stiri/international/protest-la-tel-aviv-zeci-de-mii-de-oameni-au-manifestat-fac-a-de-corupc-ie.html

  Proteste anticorupție la Tel Aviv. Mii de israelieni au cerut demisia corupților din guvern
  http://stiri.tvr.ro/proteste-anticorup-ie-la-tel-aviv-mii-de-israelieni-au-cerut-demisia-corup-ilor-din-guvern_825938.html#view

  Proteste în Iran: „Lăsaţi Siria, gândiţi-vă la noi!”
  http://www.gandul.info/puterea-gandului/proteste-in-iran-lasati-siria-ganditi-va-la-noi-16913134

  Israelul incurajeaza protestele din Iran si acuza Europa ca priveste in tacere cum tinerii sunt batuti pe strazi
  http://www.ziare.com/international/iran/israelul-incurajeaza-protestele-din-iran-si-acuza-europa-ca-priveste-in-tacere-cum-tinerii-sunt-batuti-pe-strazi-1495438

 6. Preşedintele american Donald Trump a negat că Statele Unite îşi vor muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim în decurs de un an, contrazicându-l pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.
  http://www.mediafax.ro/externe/trump-il-contrazice-pe-netanyahu-si-spune-ca-ambasada-sua-in-israel-nu-va-fi-mutata-la-ierusalim-in-decurs-de-un-an-16931757

 7. Pingback: BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT A FOST ÎNCHISĂ ÎN SEMN DE PROTEST. "Prea mult este prea mult. Ïncetaţi să mai persecutaţi bisericile!" - Liderii religioși denunță "tentativa de slăbire a prezenţei creştine la Ierusalim" (VIDE
 8. Pingback: O noua predica a MITROPOLITULUI NEOFIT (Cipru): “RECUNOASTEREA IERUSALIMULUI DREPT CAPITALA A ISRAELULUI – PUNCTUL DE INCEPERE A CELUI DE-AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL”. “Martiriul este o realitate contemporana cu noi. Se poate sa vin
 9. Pingback: O noua predica a MITROPOLITULUI NEOFIT (Cipru): ““Martiriul este o realitate contemporana cu noi. Se poate sa vina ceasul cel greu si deodata va trebui sa marturisim”. SA CULTIVAM POCAINTA, SA CEREM CREDINTA SI RABDARE! Ce ar putea sa in
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare