LEGEA BIG BROTHER de MONITORIZARE A CONVORBIRILOR TELEFONICE SI A MAILURILOR, depusa la Parlament

5-11-2011 3 minute Sublinieri

Proiectul legii “Big Brother” privind reţinerea datelor de trafic de către operatorii de telefonie mobilă a fost depus la Parlament la începutul lunii noiembrie de ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme şi deputatul PDL, Adrian Bădulescu – fost ofiţer SRI. Controversata lege “Big Brother” care obligă operatorii de telefonie mobilă să stocheze timp de şase luni toate apelurile şi mailurile a fost adoptată pentru prima dată de Parlament în 2008. Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat-o neconstituţională în 2009, deoarece “afectează exerciţiul drepturilor sau al libertăţilor fundamentale – drept la viaţă intimă, privată şi de familie, dreptul la secretul corespondenţei şi libertatea de exprimare.

Proiectul actual reia în mare parte prevederile din 2008, dar ministrul Conunicaţiilor susţine că a încercat să elimine prevederile neconstituţionale. El a adăugat că dacă nu se adoptă această lege România va fi penalizată de către Uniunea Europeană, fiind deja declanşată procedura de infringement. Ministrul a apelat la calea parlamentară, deşi la Ministerul Comunicaţiilor este în lucru un proiect similar, care a fost criticat însă de mai multe ONG-uri. Pe lângă cerinţele partenerilor europeni, iniţiatorii susţin că deţinerea acestor informaţii de către autorităţi le va ajuta în vederea prevenirii, cercetării, descoperirii şi urmării penale a infracţiunilor şi, în special, a criminalităţii organizate.
“Dorim să subliniem faptul că necesitatea acestei legi derivă şi în contextul recentelor atacuri teroriste care au avut loc în Norvegia în luna iulie a acestui an, impunându-se astfel măsuri pentru combaterea recrudescenţei acestui fenomen”, explică în expunerea de motive deputaţii PDL Valerian Vreme şi Adrian Bădulescu.

Ce informaţii se vor stoca timp de şase luni

Dacă legea va fi adoptată de Parlament în cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă se vor reţine timp de şase luni numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărului celui spre care a fost redirecţionat apelul, dar şi numele acestora. În cazul serviciilor de Internet – poştă electronică şi telefonie, se va identifica utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit. Astfel, pentru toate comunicările prin telefon sau internet se vor reţine data, ora iniţierii şi încheierii comunicării, ora conectării şi deconectării de la Internet, adresa de IP, furnizorul de Internet.

“În aplicarea prevederilor prezentei legi sunt interzise interceptarea şi reţinerea conţinutului comunicării sau a informaţiilor consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice, în aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedură penală şi cele din legile speciale în materie”, se arată în proiectul de lege depus de deputaţii PDL.

După şase luni toate aceste date vor trebuie distruse ireversibil.

Bădulescu: “Mecanismul funcţionează şi în prezent, trebuie adus în legalitate”

“Oamenii nu trebuie să se aştepte la nimic în plus. Acest mecanism funcţionează şi în prezent numai că el trebuie adus în legalitate. Este vorba doar despre reţinerea datelor de trafic, asta însemnând numerele de telefon ale celor care apelează şi ale celor primesc şi intervalul cât a durat convorbirea pentru o perioadă de şase luni de zile pentru ca ele în cazul unor infracţiuni să poată servi urmării penale. Deci oamenii nu vor fi afectaţi sub nicio formă. S-au purtat discuţii şi cu societatea civilă şi cu partea de justiţie, am încercat să eliminăm toate elementele de neconstituţionalitate. În momentul de faţă nu avem un control asupra operatorilor, ei pot reţine sau nu datele de trafic. Partea procedurală, ceea ce înseamnă folosirea acestor date în unele procese penale nu poate fi utilizată atâta timp cât ele nu sunt reţinute legal”, a declarat pentru gândul Adrian Bădulescu. Fost ofiţer SRI în perioada 1992 – 2002, deputatul PDL susţine că această experienţă nu l-a ajutat în redactarea acestui proiect de lege.

El a menţionat că dacă acest proiect de lege nu va fi adoptat în două luni, România va fi penalizată şi va trebui să plătească 50.000 de euro pe zi. “Această directivă se aplică în toate statele UE cu excepţia Germaniei. Germania şi România nu o au la această dată, iar Suedia este în procedură de infringement, ea a fost judecată şi plăteşte la ora aceasta 50.000 de euro pe zi pentru că nu au transpus această directivă în practică”, a subliniat Bădulescu.

Deputatul PDL recunoaşte însă că iniţiativa legislativă se află în contradicţie cu deciziile Curţii Constituţionale. “În lege apare că va fi reţinut şi numărul destinatarului şi al celui care apelează. Suntem puţin în contradicţie în sensul că directiva europeană prevede acest lucru, deţinerea celor două numere, iar Curtea Constituţională a spus că ar trebui reţinut numai numărul celui care a apelat“, a dezvăluit iniţiatorul legii.

NOTA NOASTRA:

Istoria legii Big Brother este mai lunga si au existat numeroase proteste fata de initiativa. Germania este una din tarile care a suspendat legea, chiar daca este directiva CE (deci obligatorie pentru statele membre) tot datorita deciziei Curtii Constitutionale de la ei.

Directiva este in mod vizibil una specifica statelor politienesti, in care cetatenii sunt urmariti, monitorizati si inregistrati non-stop si fara …discriminari, fiind suspendata astfel o norma fundamentala a unui stat de drept: prezumtia de nevinovatie. Toti cetatenii sunt suspecti de terorism, cu alte cuvinte, aceasta este consecinta logica si juridica a spuselor ministrului Valerian Vreme.

Si, in realitate, asistam la legalizarea unui abuz deja practicat, dupa cum nu rateaza sa ne spuna ofiterul SRI Badulescu. Asa-zisele garantii referitoare la stergerea datelor retinute dupa sase luni sunt o poveste mai greu de crezut decat povestile pentru copii: nimeni si in niciun fel nu se poate garanta asa ceva iar serviciile nu o sa isi faca niciodata acest deserviciu imens.

In fine, este la fel de limpede ca deja se practica retinerea continutului convorbirilor si mailurilor insa, atata timp cat directivele de la UE nu vor cere legalizarea practicii, serviciile de la noi se vor preface ca nu stiu si nu au vazut nimic din ce vorbim si corespondam intre noi.

O ultima observatie: cat tupeu si ce obraz gros sa ceri astfel de legi, justificand cu prinderea teroristilor gen psihopatul din Norvegia, cand serviciile stau cu mainile in san la fapte grave si vizibile din avion, cum ar fi alianta puterii politice cu clanurile si huliganii, practicata chiar la nivel de Minister al Apararii?!


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “LEGEA BIG BROTHER de MONITORIZARE A CONVORBIRILOR TELEFONICE SI A MAILURILOR, depusa la Parlament

  1. “Partea procedurală, ceea ce înseamnă folosirea acestor date în unele procese penale nu poate fi utilizată atâta timp cât ele nu sunt reţinute legal”.

    Ăsta este doar pretextul.

  2. A fi retinute legal nu cred ca inseamna a avea o lege ca sa le retii, ci a le retine conform legii de procedura, a codului de procedura penala, care prevede ca nu poti sa retii in mod valabil aceste probe decat cu mandat emis de judecator la cererea procurorului. Probele exista, se vad din avion dar daca judecatorul nu considera oportun sa dea mandat, ele vor fi respinse in proces. Sau ceva de genul asta.

  3. Pingback: REINVIE SECURITATEA, CU ACTE-N REGULA? Sistemul judiciar romanesc - pe cale de a fi subjugat total de noua putere unica, a SERVICIILOR SECRETE
  4. Pingback: Suntem santajati sa ADOPTAM LEGEA BIG BROTHER/ Camere video de SUPRAVEGHERE pe SOSELE/ Avocatul Poporului considera ILEGALE practicile POLITIENESTI de inregistrare VIDEO si a CONVORBIRILOR TELEFONICE - Razboi întru Cuvânt
  5. Pingback: LEGEA BIG BROTHER, de stocare a telefoanelor si a datelor de trafic, PERMITE INSCENARI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Legea Big Brother a fost adoptata/ “EUROPA E CU OCHII SI URECHILE PE NOI” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare