MACOVEI vrea reluarea Legilor Big Brother in regim de urgenta. Consiliul care va coordona revizuirea legilor este condus de …SRI

7-02-2015 3 minute Sublinieri

monica-macovei-noua-republica

 • Gandul: 

Macovei: Trebuie să reluăm legile Big Brother şi să le adoptăm. Inclusiv prin ordonanţă de urgenţă

Europarlamentarul Monica Macovei susţine că legile Big-Brother, declarate neconstituţionale în forma în care au ajuns să fie adoptate de Parlament, trebuie reluate şi refăcute ţinând cont de observaţiile Curţii Constituţionale, iar apoi adoptate rapid, chiar şi prin ordonanţă de urgenţă. Legislaţia în acest domeniu a fost unul dintre subiectele principale ale reuniunii informale a Consiliului Justiţie Afaceri Interne (JAI) de săptămâna trecută, pe tema combaterii terorismului, de la Riga, la care Macovei a participat ca invitat.

Fostul ministru al Justiţiei a explicat în această seară la Gândul LIVE că România este una dintre puţinele ţări în care poţi cumpăra o cartelă pre-pay fără un act de identitate, ceea ce în opinia sa este nefiresc.

“Nu e normal să poţi să cumperi cartelă preplătită fără să dai nicio dată despre tine, de la orice chioşc. Trebuie să le cumperi de la companii de telefonie şi să dai un act de identitate, pentru că altfel devenim paradisul infractorilor şi al teroriştilor, fiindcă toţi vor veni să cumpere cartele de la noi. Iar compania de telefonie trebuie să fie obligată să păstreze confidenţialitatea datelor personale, care să poată fi date la cerere dacă sunt anchetaţi, cu autorizaţie de la judecător. Asta e soluţia”, a declarat Monica Macovei.

Ceea ce trebuie să fie însă clar în lege este, în opinia sa, necesitatea unei autorizaţii de la judecător pentru conţinutul corespondenţei electronice. Conţinutul mailului trebuie să fie citit numai cu autorizaţie de la judecător. La fel şi listingul, cu cine am vorbit. În multe ţări, asta se face cu autorizaţie de la procuror pe infracţiunile de terorism. Nu există terorism într-o singură ţară, se lucrează peste frontiere. Trebuie să ai legislaţie cât de cât la fel cu cea a celorlalte ţări ca să poţi să coordonezi şi să colaborezi. Dacă un terorist traversează într-o zi cinci ţări, vrei să ştii cu cine a vorbit în fiecare stat, cu cine a luat legătura. Poate ar trebui să ne gândim la infracţiunea de terorism”, a explicat europarlamentarul.

Rescrierea legii securităţii cibernetice, temă asumată în această săptămână şi de preşedintele Klaus Iohannis, ar trebui să fie, susţine Macovei, prioritară, în condiţiile discuţiilor de la Riga. “Am fost la Riga săptămâna trecută, unde a fost Consiliul informal al miniştrilor de Interne şi Justiţie. Şi m-am dus şi la sesiunea de contra-terorism a miniştrilor de Interne. S-a discutat că serviciile acestor ţări care răspund şi asigură siguranţa naţională au contracte cu providerii de internet, de telefonie mobilă.  Li se transmit şi anumite date de către companiile aeriene, de exemplu ce mânâncă pasagerii. Adoptăm săptămâna viitoare la Strasbourg o rezoluţie împotriva terorismului. Se cere reintroducerea retenţiei datelor, reluarea procedurii pe datele pasagerilor, precum şi revizuirea deciziei de bază contr-terorismului care datează din 2005. Cerem o altă directivă”, a arătat europarlamentarul.

În opinia sa, vidul legislativ din România ar motiva inclusive adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe această temă. „Se pot urma deciziile Curţii Constituţionale rapid, modificând aceste legi Big Brother, inclusiv prin ordonanţă de urgenţă”, crede Macovei.

Klaus Iohannis cere rediscutarea Legilor Big Brother

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut reanalizarea actelor normative care vizează accesul datelor de trafic internaţional şi al securităţii informatice. Interesant de remarcat, însă, este că partea de coordonare tehnică a consiliului care se va ocupa de această reanalizare este asigurată tocmai de SRI.

După ce Curtea Constituţională a decis că cele trei legi Big Brother sunt neconstituţionale, preşedintele Klaus Iohannis a cerut rediscutarea respectivelor acte normative.

Concret, la cererea lui Iohannis, Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) coordonat de SRI, va demara un un proces de reanalizare a prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informaţional şi al securităţii informatice.

“Demersul are drept scop depăşirea blocajului care se înregistrează în prezent, punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ şi efectele acestora. Reanalizarea legislaţiei în domeniu va include şi consultări cu societatea civilă, înainte de reînceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, participarea reprezentanţilor societăţii civile fiind indispensabilă pentru un demers care să vină şi în întâmpinarea celor care în trecut şi-au exprimat reticenţa faţă de unele prevederi. Totodată, consultarea va include şi întâlniri cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai celui academic”, a transmis joi Administraţia Prezidenţială.

În comunicatul remis gândul se precizează că trebuie găsit un echilibru “între respectarea libertăţilor individuale şi prevenirea terorismului, criminalităţii cibernetice şi combaterea corupţiei”.

În plus, Administraţia Prezidenţială precizează că cel care este coordonatorul tehnic al COSC este chiar Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Curtea Constituţională a decis, în ianuarie, că legea securităţii cibernetice este neconstituţională în ansamblul ei, fiind pentru a treia oară când CCR a respins o lege promovată de SRI. În motivarea CCR, legea respectivă are deficienţe de respectare a normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, dar şi sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT.

*


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Servicii secrete, Stat politienesc, Teroarea "terorismului"

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “MACOVEI vrea reluarea Legilor Big Brother in regim de urgenta. Consiliul care va coordona revizuirea legilor este condus de …SRI

 1. Oare-si imagina dna Bica atunci cand lucra cu sarg la noul cod penal (care favorizeaza procurorii, cf spuselor avocatei sale) ca va avea oportunitatea sa-l testeze pe propria persoana?

 2. @admin: nu stiu din ce consideratii, comentariile legate de telenovela de succes de zilele acestea nu mai iau traseul obisnuit. Am postat aici comentariul de mai-sus si o copie a celui de dinainte. Ultimul a luat un alt drum.

 3. mai nou, observ ca apar sublinieri cu rosu pe textul din caseta de comentarii, lucru specific documentelor editate cu microsoft word dupa care mesajul dispare si ma trezesc la inceputul articolului, la titlu; sa fie klk meu atat de destept ? ma indoiesc.

 4. @carmen

  Poate este browserul sau vreun plugin care verifica spelling-ul?

 5. @Carmen
  Nu am reusit sa replicam efectul de care spuneti. Incercati un update la browser, eventual?

 6. asa voi face.

 7. Nu vad nicio problema in a avea aceasta supraveghere atat timp cat nu sunt suspect din oficiu, adica daca vine prin mandat judecatoresc. Ideea e ca trebuie sa se faca sub control si sa nu fie la discretia agentiilor de securitate. Daca am fost declarat suspect de terorism, bazat pe fapte, de ce sa nu fiu urmarit? E normal sa fiu supravegheat daca fac mizerii, la fel si daca fur statul sau pe altii sau daca sunt criminal. Cred ca aici asta lipsea, controlul judiciar, arbitrul si respectarea prezumtiei de nevinovatie. Voi ce credeti?

 8. @TNC:

  Pai nu se intampla procesul pe care-l descrii, ci ni se RETIN TUTUROR datele, si acelora dintre noi care sunt “suspecti” de terorism, continutul si contactele le sunt CITITE, adica ACCESATE convorbirile, mailurile si destinatarii. E o mare-mare diferenta. Total de acord ca interceptarile sa se faca per suspect cu mandat, insa aici vorbim de o inregistrare la pausal a tuturor, iar noi trebuie sa-i credem pe cuvant, neavand absolut niciun fel de control concret asupra procesului, ca ne inregistreaza fara sa ne asculte/citesc.

 9. Ei, Culianu făcea distincție între Statul Temnicier (totalitar) și Statul Vrăjitor (democrat-liberal), spunând că ambele au același scop, controlul cetățenilor, dar diferă mijloacele.
  Astăzi, cu legile Big Brother, vedem contopirea celor două structuri. Fostul Stat Vrăjitor ne spune că securitatea (Temnița) e spre binele nostru, că prea multă libertate e sclavie.
  Vrăjitorul folosește nouvorba pentru un nouă limbă de lemn.
  Colivia, chiar dacă e poleită cu aur, e tot colivie!

  (Coman Norbert)

 10. “De la domnia legii, Monica Macovei a trecut la îndemnul la revoltă împotriva ANAF-ului.”

  Sursa: https://alexandruracu.wordpress.com/2015/03/31/madam-robespierre-si-mobilizarea-impotriva-anaf/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare