MACRON scoate trupele anti-tero impotriva VESTELOR GALBENE. Represiune si violente extreme la Paris, ignorate in mass-media (Video)

20-03-2019 2 minute Sublinieri

Preşedintele francez Emmanuel Macron a dispus ca dispozitivul militar antiterorist ‘Sentinelle’ să fie mobilizat sâmbătă într-o manieră ”consolidată” la manifestaţiile ”vestelor galbene”, pentru a proteja clădirile oficiale şi alte ”puncte fixe”, informează miercuri agenţiile dpa şi AFP.

După ce sâmbăta trecută, în al 18-lea weekend de proteste, bulevardul Champs-Elysees a fost devastat în urma violenţelor, guvernul a promis o serie de măsuri de ”restabilire a ordinii”, printre acestea fiind interzicerea manifestaţiilor pe Champs-Elysées şi în unele cartiere ale marilor oraşe, precum şi înăsprirea contravenţiilor, scrie agerpres.ro.

După violenţele de sâmbătă, şeful poliţiei din Paris şi alţi doi responsabili au fost demişi, guvernul reproşându-le că forţele de ordine nu au intervenit suficient de ferm, după ce până acum unii politicieni atât de dreapta cât şi de stânga au acuzat forţele de ordine că, dimpotrivă, au acţionat prea violent.

”Statul va folosi toate mijloacele, mijloace care sunt fără precedent, pentru a securiza străzile Parisului şi alte locuri”, a avertizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, în declaraţia prin care a anunţat mobilizarea dispozitivului militar împotriva protestelor.

Începute pe 17 noiembrie ca un protest împotriva creşterii taxelor la combustibil, manifestaţiile s-au transformat într-o contestare a liderului de la Elysee şi au fost marcate de arestări masive – unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism şi intervenţii ale forţelor de ordine folosind gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi lansatoare de gloanţe de cauciuc ”flash-ball” (LBD), acestea din urmă provocând unor demonstranţi răni oculare grave.

Deşi în ultimele weekend-uri violenţele şi participarea la proteste păreau că scad în intensitate, sâmbătă demonstraţiile au cunoscut o nouă răbufnire de violenţă, cu magazine jefuite şi incendiate pe bulevardul Champs-Elysées şi circa o sută de manifestanţi arestaţi.

Parisul s-a transformat, din nou, sâmbătă, în câmp de luptă. A fost activat un plan de urgenţă, pentru a face faţă vandalismului. Aproape 10.000 de manifestanţi au participat la al optsprezecelea act al protestului „Vestelor galbene”. Dintre aceştia, mai mult de 1.500 au fost foarte violenţi, încă din cursul dimineţii. Şi au participat la protest cu scopul de a distruge. Una dintre principalele ţinte au fost jandarmii, care au fost atacaţi în mai multe rânduri.

Protestatarii au smuls pus şi simplu dalele de pavaj, pentru a avea arme de atac. Le-au căzut pradă multe dintre buticurile de lux de pe Champs Elysees, precum şi unul dintre cele mai cunoscute restaurante, Le Fouquet’s.

Ca să calmeze spiritele, forţele de ordine nu au ezitat de folosească tunurile cu apă şi gazele lacrimogeme.

Şi mobilierul de pe bulevardele din centrul Parisului, dar şi chioşcurile de ziare au fost incendiate şi au fost raportaţi cel puţin 11 răniţi.

Cel mai grav incident a survenit, însă, la o sucursală bancară, situată la parterul unui imobil rezidenţial. Banca a fost incendiată, fapt ce a pus în pericol vieţile tuturor celor aflaţi în clădire. Ministrul de interne, Bejamin Castaner, a reacţionat rapid.

„Pompierii din Paris şi forţele de ordine au evacuat toţi locuitorii unui imobil incendiat intenţionat. Focul a fost stins. Indivizii care au comis această acţiune nu sunt nici manifestanţi, nici vandali: sunt asasini”, a scris ministrul de Twitter.

Circa 120 de persoane au fost reținute.

Cei mai vocali lideri ai „Vestelor galbene” ceruseră o mobilizare crescută, simbolică, pentru a marca patru luni de la începerea protestului.

S-au încheiat şi cele două luni de dezbateri publice iniţiate de Emmanuel Macron pentru a linişti protestatarii. Dar pe reţelele sociale, diverse grupuri au avut drept principal obiectiv al actului cu numărul 18 să ia cu asalt sediul Preşedinţiei, Palatul Elysee. Lucru greu de făcut, probabil, întrucât pe străzi sunt şase blindate şi 5.000 de membri ai trupelor speciale. Un cordon de securitate masiv a fost făcut în zona Arcului de Triumf şi a bulevardului Champs Elysees, astfel încât protestatarii să nu poată ajunge şi în alte zone ale Parisului.

Manifestaţii ale „Vestelor galbene” s-au mai desfăşurat de la Lyon (centru-est) până la Montpellier (sud). La Bordeaux (sud-vest), o agenţie bancară a fost vandalizată şi între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc ciocniri la sfârşitul după-amiezii. În toată țara ar fi ieșit pe străzi peste 32.000 de persoane.Pe reţelele sociale, un unic obiectiv anunţa: „instalarea la Elysée”, reşedinţa preşedintelui Emmanuel Macron, care, plecat în acest weekend la schi în Pirinei, a fost nevoit să-și scurteze vacanța.


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “MACRON scoate trupele anti-tero impotriva VESTELOR GALBENE. Represiune si violente extreme la Paris, ignorate in mass-media (Video)

  1. Pe oamenii fara Dumnezeu traiul prea bun ii innebuneste: vor dori mereu mai mult, sunt fara limita.
    Si fiecare dupa posibilitati: unii cu guvernarea, altii cu bolovanii, vor face tot ce pot sa obtina ceea ce vor. Anticipez ca nu se vor opri.

    Sa observam ca Marele Razboi a izbucnit dupa 100 de ani de pace (cu exceptia razboiului franco-prusac din 1870) si revolutie a “ratiunii” impotriva spiritului. Nu intamplator a fost atat de sangeros si insuficient. Cum sunt aproape 75 de ani de pace si o noua revolutie, a dreptului impotriva moralei, nu mi se pare ca ne astepta vremuri bune.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare