Masacru anti-creștin in Nigeria. 120 persoane ucise de militantii jihadisti Faluni in doar trei saptamani

19-03-2019 2 minute Sublinieri

Luni (11 martie), 52 de creștini nigerieni din Kaduna au fost uciși de militanții Faluni, o grupare de jihadiști care a devenit mai periculoasă decât Boko Haram.

Faluni au executat mai multe raiduri coordonate asupra unor sate din provincia Kaduna.

Atacul este ultimul dintr-o serie care a început în această lună și care a dus numărul de victime creștine ale jihadiștilor la 120 persoane, în doar 3 săptămâni.

Am aflat asta mai mult întâmplător… pe la noi ajung greu știrile astea. Combinația de african și creștin face ca victimele să fie total „neinteresante”…

Cea mai populată ţară africană ocupă locul 12 în indexul mondial al persecuţiei, conform organizaţiei Open Doors. Cel puţin 120 de persoane au fost omorâte de militanţii fulani începând din 9 februarie 2019, într-o serie de atacuri ce au urmat unei declaraţii televizate a guvernatorului statului Kaduna din Nigeria.

„Când vorbim despre Nigeria, toată lumea știe despre Boko Haram, dar se spun foarte puţine despre militanţii fulani, păstori musulmani care se înarmează și atacă satele creștinilor din nordul ţării, iar tacticile la care recurg par să fie foarte bine coordonate și planificate”, a afirmat Andrew Boyd, purtătorul de cuvânt al organizaţiei internaţionale Release International.

Boyd aprecia că militanţii fulani reprezintă „o ameninţare cu mult mai serioasă decât Boko Haram”, în condiţiile în care, doar în prima jumătate a anului 2018, aceștia au ucis aproximativ 6.000 de persoane și au alungat alte 50.000 din casele lor.

Șirul violenţelor a fost reluat în urma unei declaraţii televizate a guvernatorului statului Kaduna, Nasir el Rufai, lansate în ajunul alegerilor prezidenţiale din februarie, care susţinea că 66 de persoane ar fi fost ucise în Kajuru (zonă guvernamentală din statul Kaduna), majoritatea femei și copii din grupul etnic fulani. Afirmaţia a declanșat un val de reacţii, fiind respinsă ca mincinoasă inclusiv de Agenţia de Gestionare a Situaţiilor de Urgenţă din Nigeria (NEMA). Sub presiunea crescândă de a-și dovedi sau nega declaraţia, guvernatorul a susţinut că 133 de persoane ar fi fost de fapt ucise, ordonând arestarea a 9 bătrâni din grupul etnic adara.

Au urmat o serie de atacuri, care nu au fost împiedicate de autorităţi, în ciuda asigurărilor de protecţie a zonelor vizate. Aproximativ 16 persoane au fost ucise într-o serie de atacuri din satul Ungwan Barde și din împrejurimi, între 9 și 10 februarie, alte 38 de persoane fiind ucise în atacul asupra comunităţii Karamai, din Maro, Kajuru.

La 10 martie, un nou atac asupra sătenilor din Ungwan Barde s-a soldat cu 17 morţi și zeci de case arse, în aceeași zi guvernatorul el Rufai transmiţând condoleanţe familiilor îndoliate și asigurând că a dispus trupe de teren și aeriene pentru siguranţa zonei. Cu toate acestea, doar o zi mai târziu, pe 11 martie, 100 de case au fost distruse în satele Inkirimi și Dogonnoma, din Maro, zona de administraţie locală Kajuru, 52 de persoane fiind ucise.

Supravieţuitorii au povestit că șansele de scăpare ale victimelor erau reduse, atacatorii fiind împărţiţi în 3 grupuri: unul care împușca oamenii, al doilea care incendia casele și un al treilea care urmărea prinderea sătenilor care își părăseau casele.

În seara aceleiași zile, zeci de persoane au fost rănite și 43 de case incendiate în satul Ungwan Gora.

Într-o înregistrare audio în urma atacului din 11 martie, unul dintre atacatori o informa pe fiica uneia dintre victime că valul de ucideri a fost provocat de presupusele crime comise asupra femeilor și copiilor fulani și că acesta este numai începutul.

La 16 martie, alte 9 persoane au fost ucise și 30 de case distruse în comunitatea Nandu Gbok, din zona guvernamentală Sanga, în sudul statului Kaduna, printre victime numărându-se femei și copii.

„Comunităţile noastre sunt neajutorate și pledează pentru ideea că toate persoanele care au conștiinţă ar trebui să vorbească”a declarat, la 16 martie, Hon Shehu Nicholas Garba, reprezentantul pentru Jema’a / Sanga în Camera Reprezentanţilor din Nigeria, insistând că aceste crime ar trebui să capteze atenţia naţiunii și a comunităţii internaţionale.


Categorii

1. DIVERSE

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Masacru anti-creștin in Nigeria. 120 persoane ucise de militantii jihadisti Faluni in doar trei saptamani

  1. “Fulani”,nu cumva e finantata de Erdogan ?.

  2. Pingback: Exista un GENOCID CONTINUU al crestinilor persecutati. Cum se explica tacerea elitelor politice si mediatice asupra acestor incalcari sistematice si brutale ale drepturilor omului, asupra persecutarii minoritatilor, femeilor si imigrantilor?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare