REVOLUTIA VESTELOR GALBENE (Video). Violente la Paris, unde au loc confruntari dure intre protestatari si fortele de ordine. De ce nu e posibil un MAIDAN sau “macar” un 10 august in Franta?

2-12-2018 4 minute Sublinieri

Ciocniri violente între forţele de ordine şi sute de protestatari au izbucnit sâmbătă pe bulevardul Champs Elysees din Paris, pe marginea celui de-al treilea protest naţional al „vestelor galbene”, francezi modeşti care se revoltă împotriva politicii fiscale şi sociale a guvernului, în special faţă de creşterea preţurilor la carburanţi, relatează AFP, citată de Agerpres.

Maşini incendiate, bariere rupte, bucăţi de caldarâm aruncate: scene de o „violenţă rar întâlnită” au avut loc în capitala franceză, a denunţat prim-ministrul Edouard Philippe, care s-a declarat „şocat”.

Ministrul de interne Christophe Castaner a denunţat într-un tweet prezenţa a „1.500 de perturbatori” veniţi să se confrunte cu poliţia, mobilizată în număr mare.

La prânz, mai mult de 120 de persoane au fost arestate.

La capătul unuia dintre cele mai turistice bulevarde din lume, Arcul de Triumf era înecat într-un nor de ceaţă, în timp ce poliţia încerca să evacueze zona cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Potrivit Sky News, un protestatar a furat o armă dintr-o mașină de poliție.

Într-o atmosferă foarte tensionată, protestatari cu cagule şi mascaţi s-au adunat în cursul dimineţii sub Arcul de Triumf şi au cântat o Marsilieză lângă flacăra Soldatului Necunoscut. Pe monumentul napoleonian au fost pictate cuvintele „vestele galbene vor triumfa”, au constatat reporterii AFP.

Forţele de securitate au împins apoi protestatarii pe străzile adiacente, unde au fost constatate daune semnificative.

Pe bulevardul Champs-Elysees, unde a fost desfăşurat un contingent masiv pentru asigurarea securităţii, demonstranţii paşnici se temeau că mesajul lor a fost eclipsat de ciocniri.

Suntem o mişcare paşnică, doar că suntem dezorganizaţi”, a declarat Dan Lodi, un pensionar în vârstă de 68 de ani.

El (Macron) trebuie să coboare de pe piedestalul său, să înţeleagă că problema nu este taxa, ci puterea de cumpărare. În fiecare lună trebuie să umblu la economii”, a spus şi Chantal, pensionară de 61 de ani.

Protestele „vestelor galbene”, numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau sindicat, au fost determinate de anunţul guvernului francez privind scumpirea carburanţilor.

Stimulată de sprijinul a două treimi din francezi, potrivit sondajelor, şi de succesul unei petiţii pentru scăderea preţului carburantului la pompă, care a depăşit un milion de semnături, mişcarea continuă la 15 zile de la lansare.

Sâmbătă, aproximativ 36.000 de persoane au demonstrat în toată Franţa, dintre care 5.500 de persoane la Paris, potrivit autorităţilor. Prima zi naţională de protest, pe 17 noiembrie, a strâns 282.000 de persoane, iar cea de-a doua – 106.000, dintre care 8.000 în Paris.

Executivul francez a aprobat o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, pentru a reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată.

Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că nu va accepta niciodată violenţa care a explodat sâmbătă la Paris în cursul unei manifestaţii a “Vestelor galbene”, întrucât aceasta “nu are nimic de a face cu exprimarea unei furii legitime”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Nicio cauză nu justifică ca forţele de ordine să fie atacate, ca magazinele să fie jefuite, ca trecători sau jurnalişti să fie ameninţaţi, ca Arcul de triumf să fie vandalizat”, a adăugat preşedintele francez, la Buenos Aires, unde s-a încheiat summitul G20.

“Vinovaţii pentru aceste violenţe nu vor schimbare, nu vor nicio ameliorare, ei vor haos: ei trădează cauzele pe care pretind că le servesc şi pe care le manipulează. Vor fi identificaţi şi traşi la răspundere pentru actele lor în faţa justiţiei”, a adăugat Emmanuel Macron.

El a anunţat că a “convocat o reuniune interministerială cu serviciile competente” pentru luni dimineaţă, la întoarcerea sa la Paris.

“Voi respecta mereu protestele, voi asculta mereu opoziţia, dar nu voi accepta niciodată violenţa”, a declarat preşedintele.

După ce a făcut această declaraţie la începutul conferinţei sale de presă, Emmanuel Macron a refuzat în schimb să răspundă întrebărilor jurnaliştilor pe această temă.

Nota noastra

Protestele din Franta dureaza deja de mai bine de jumatate de luna (au debutat pe 17 nov.). Ele s-au constituit intr-o adevarata miscare sociala, cu un sprijin apreciabil in randul opiniei publice.

Fortele de ordine franceze au intervenit dur inca de la inceput. Desigur ca multi dintre noi si-au adus aminte, atunci, de umilinta la care a fost supusa Romania in Parlamentul European pentru maidanul cvasi-ratat din 10 august. Se reprosa Romaniei violenta nejustificata a fortelor de ordine asupra unor protestatari pasnici, desi protestele nu au fost nici pasnice si nici autorizate, iar scenele cele mai violente au avut ca tinta niste jandarmi, printre care si o femeie.

Nu incape comparatie intre agresivitatea fortelor de ordine franceze si amploarea miscarii sociale de protest si cazul romanesc. Cu toate acestea, nimeni nu a batut obrazul lui Macron, desi, intre timp, confruntarile au degenerat, Parisul oferind, pe Champs-Elysées, scene de adevarat razboi civil. Nimeni nu s-a indignat ca protestatarii au fost numiti “perturbatori”, desi vasta majoritate a lor sunt oameni simpli, printre care si pensionari. 

Pe fond, miscarea vestelor galbene, cum este denumita, este legata de cresterea taxelor la carburanti, chipurile din motive ecologice. In realitate, se pare ca e vorba de taxarea celor multi pentru beneficiul celor putini, sub masca ecologismului:

După cum este practica în întreaga UE, inclusiv în România, TVA (de 20% în Franța) se aplică la valoarea vânzărilor de carburanți cu tot cu acciză, impunându-se astfel impozit la impozit. Astfel că, doar în ultimii 8 ani (până în 2018, fără a lua în calcul majorarea de anul viitor), TICPE cu tot cu TVA a crescut cu 14% în cazul benzinei, de la 0,726 la 0,828 euro/litru. Pentru motorină, majorarea a fost mult mai mare, respectiv cu nu mai puțin de 42%, de la 0,514 la 0,730 euro/litru. În perioada respectivă, prețul mediu al benzinei a urcat cu 21,5%, iar cel al motorinei – cu 42,4%. În acest moment, peste 60% din prețul final la pompă al carburanților fosili din Franța este reprezentat de diverse taxe și impozite încasate de stat. De altfel, TICPE a ajuns să fie a patra sursă de venituri la bugetul de stat al Franței ca importanță, cu încasări de circa 13,3 miliarde euro prevăzute pentru 2018. Iar potrivit legislației franceze în vigoare, taxa va continua să crească în fiecare an, până cel puțin în 2022.

În același timp, tot în scopul combaterii schimbărilor climatice, autoritățile franceze, atât cele centrale, cât și cele locale, acordă subvenții tot mai generoase persoanelor și firmelor care își cumpără mașini electrice sau hibrid, astfel încât, în unele cazuri, prin cumularea acestor subvenții, un autoturism “ecologic” ajunge să coste, unele cazuri, mai puțin decât unul pe motorină. Anul viitor, așa-numita “primă de conversie” acordată de Guvern celor care își schimbă mașinile vechi și poluante cu unele noi mai “curate” ar putea fi dublată, la 5.000 de euro, prin contribuția voluntară a producătorilor auto, negociată cu Executivul. Astfel că politica fiscală de mediu a regimului Macron a ajuns să fie interpretată de către protestatari ca o formă de subvenționare a segmentelor de populație mai bogate și mai educate, înclinate să voteze cu actualul președinte și cu partidul său, En Marche, în dauna celorlalte.

Asta pentru că, de pe urma scumpirii benzinei și motorinei, cel mai mult au de suferit cei din mediul rural și din suburbiile mai sărace, cu venituri mai mici și care nici nu pot înlocui deplasarea cu mașinile personale cu transportul în comun, nici nu își permit autoturisme electrice sau hibrid, nici măcar cu subvențiile acordate de stat. Mai mult, anul acesta, Guvernul a implementat o reformă radicală a impozitului pe locuire, datorat și de proprietari, și de locatari. Potrivit estimărilor oficiale, impozitul a fost eliminat pentru 80% dintre gospodării, iar o bună parte din restul de 20% au avut parte de reduceri. Și această măsură a fost văzută ca fiind în avantajul claselor urbane cu venituri mai mari, întrucât de ea au beneficiat cel mai mult locuitorii din zonele centrale și semicentrale din marile orașe din Franța, unde nivelul de taxare era cel mai ridicat, impozitul pe locuire fiind semnificativ mai redus la țară, în localitățile mici și în periferii. În consecință, regimul Macron a fost acuzat că majorează accizele la carburanți pentru a compensa, pe spinarea șoferilor, pierdereade venituri bugetare generată de reforma impozitului pe locuire. Sursa: profit.ro

Revenind la violente, ieri s-a ajuns pana acolo incat au aparut si snipers pe acoperisurile din Paris. Ca la maidanul din Kiev.

Pare a fi o enigma cum reuseste Macron sa se mentina la putere, confruntat cu o asemenea miscare sociala vasta, cu proteste care escaladeaza tot mai mult si cu o opinie publica favorabila vestelor galbene, pe fondul unei prabusiri a sustinerii sale. Iar numerele sunt ametitoare: zeci, sute de mii de oameni care ies in strada, zi dupa zi, in proteste evident neautorizate. Mai mult decat au iesit la Maidanul originar, mai mult, evident, decat vor iesi vreodata in Romania impotriva guvernului. 

Dar nu, nu este nicio enigma. Macron e speranta establishmentului eurocrat si a globalistilor. De aceea, revolutia vestelor nu este [deturnata in] maidan si nici macar [intr-]un amarat de 10 august, adica un prilej pentru care autoritatile franceze sa fie admonestate pe plan international. Asa cum iarna nu-i ca vara, asa si Franta nu-i Ucraina.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

50 Commentarii la “REVOLUTIA VESTELOR GALBENE (Video). Violente la Paris, unde au loc confruntari dure intre protestatari si fortele de ordine. De ce nu e posibil un MAIDAN sau “macar” un 10 august in Franta?

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. @Ileana
  Ai dreptate, nu-l putem compara pe macrou cu ceasca. Acum imi dau seama ca revolutia vestelor galbene se datoreaza faptului ca macroul este mai inteligent decat prevede legea. Un expert spune ca din cauza ca IQ-ul macroului a iesit afara din scala, nu poate fi un bun leader, iar procesul lui complex de gandire l-ar pune in dificultate intr-o sesiune de intrebari si raspunsuri cu ziaristii!

  Are you too intelligent to be a good leader?
  Macron sparked anger and mockery for dispensing with the French president’s traditional Bastille Day television interview because, his spokesman said, ‘his complex thought process lends itself badly to the game of question-and-answer with journalists.’
  This decision didn’t go down too well. ‘Us no understand President Macron’ was the headline in Marianne magazine. And Buzzfeed France posted a page titled ‘Ten sentences by Macron that are too complex for you, sorry you morons.’
  https://www.managementtoday.co.uk/intelligent-good-leader/leadership-lessons/article/1450793

 2. @nimeni

  Atunci s-o luam altfel. Cum au fost alesi cei doi. Aveau cetatenii un cuvant de spus in comunism in ceea ce priveste alegerea presedintelui, sau era el numit?

 3. Ileana, nu aveau multe de spus atunci cetatenii in “alegeri”.
  Si tot atat au de spus si acum, din nefericire. Iluzia ii tine docili si/sau indiferenti – asta e toata diferenta.
  Sfintii contemporani ne spun explicit si fara ambiguitati cum se aleg liderii politici ai lumii si cui sunt ei jurati intru supunere. Dar care lideri? Si mici, si mari; cu foarte putine exceptii – care apar greu, timid si se sting degraba. Restul e parte din realitatea neinteleasa, desi aratata in clar de Sfinti.

 4. Pingback: ATACUL DE LA STRASBOURG: la țanc pentru salvarea lui MACRON? Atac armat în centrul orașului Strasbourg, lângă Târgul de Crăciun. Autorul, in evidentele politiei pentru „RADICALIZARE”, ar fi trebuit arestat in aceeasi zi! (Video)/ FRANTA IN STAR
 5. @Lucian-Octavian

  Ai dreptate. Doar procedura pare democratica si ne mai si osandim la vot.

 6. Feministele franceze la bustul gol au intruchipat zeita libertatii, Marianne, simbolul republicii franceze, in fata jandarmilor care se uitau buimaci neindraznind sa aresteze niste simboluri sacre.
  https://www.stiripesurse.ro/fran-a-e-luata-cu-asalt-protestul-mariannelor-cu-femei-dezbracate-a-uimit-parisul-video_1311448.html
  https://en.wikipedia.org/wiki/Marianne

 7. ‘Vestele galbene’ au provocat haos în transporturi marţi după ce au ocupat cabinele de încasare a taxei de autostradă şi unora le-au dat foc
  https://www.dcnews.ro/franta–haos-pe-autostrazi–in-timp-ce-vestele-galbene-au-dat-foc-la-cabinele-de-incasare-a-taxei_629032.html

 8. Domeniul vestelor galbene de pe internet, giletsjaunes.com, a fost infiintat in SUA (Denver) imediat dupa castigarea alegerilor ce catre macrou. Denver este faimos pentru uriasul aeroport construit de masoni si plin de simboluri: https://www.youtube.com/watch?v=tgrEz89EnbA
  giletsjaunes.com was already registered May 15, 2017 in United States, just after election of Macron and the day after its installation
  Why Denver and not Paris for a French Movement? And why such precautions to hide it?
  The movement started immediately following Jacline Mouraud’s Facebook denunciation of the increase in the diesel tax.
  Question: How did her You Tube account which had about 200 contacts… rocket up to to 5 millions views in only 24 hours (which is technically impossible)?
  https://www.savethemales.ca/

 9. Pingback: MACRON scoate trupele anti-tero impotriva VESTELOR GALBENE. Represiune si violente extreme la Paris, ignorate in mass-media (Video)
 10. – Mai multe biserici au fost vandalizate săptămânile trecute în Franța.
  – A 22 săptămână a revoluției francezilor (prima revoluție, cea din sec XVIII a fost pornită de sus în jos, n-a fost a oamenilor de rînd, n-a fost revoluție) (dovadă că aceasta este revoluție este tăcerea media din, aproape, toată lumea, media este în mâna puterii ce nu vrea să fie văzută)
  – Notre Dame
  Să le socotim; foc la Notre Dame=mâna serviciilor.
  https://www.activenews.ro/externe/Celebra-catedrala-Notre-Dame-din-Paris-cuprinsa-de-flacari.-Macron-anuleaza-un-discurs-programat-catre-natiune-155477#comentariu-131385

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare