MARTURIA PARINTELUI EFTIMIE MITRA DE LA SCHITUL HUTA (Bihor) despre sminteala creata la Oradea de teologul Danion Vasile si despre reactia Parintelui Iustin Parvu

19-04-2010 6 minute Sublinieri“Am sa ma refer dupa cum am spus, prima data, la ce a spus parintele Justin. Am fost aicea la conferinta. Am ascultat tot ce a spus scriitorul sau teologul Danion, si din respect fata de parintele Justin, – intr-adevar am crezut ca parintele Justin o fi vorbit intr-adevar ceva cu el despre asta – am zis sa nu ma amestec in timpul conferintei, si ma duc sa ma informez daca intr-adevar este adevarat sau nu. A doua zi, am trimis niste informatii la Petru Voda rugand pe cineva sa-l intrebe pe parintele Justin acest lucru. N-am primit niciun raspuns, asa ca m-am urcat intr-o masina, am luat doua persoane cu mine, sa am martori la discutia mea cu parintele Justin, si am intrebat, pe parintele Justin specificandu-i intentia, sau propunerea lui Danion, pe care ne-a facut-o cand eram la Huta, de a trece la biserica din ROCOR, si a ma rupe de Biserica Ortodoxa.

De fapt ce s-a intamplat la Huta? Danion ne-a provocat intr-un mod foarte direct si foarte impunator – pe parintele Visarion, staretul manastirii – la o discutie despre PS Sofronie si despre opozitia ecumenista pe care trebuie sa o tinem in Bihor. Si intr-adevar trebuie sa tinem o pozitie antiecumenista pentru ca ecumenismul acesta nu este bun, dar acest antiecumenism trebuie sa-l tinem din Biserica, nu rupandu-ne de Biserica. Parintele Visarion a incercat sa-i spuna, ca noi ne marturisim credinta, indiferent ce fac altii, nu ne intereseaza functiile lor, dar noi ne marturisim credinta noastra traditionalista. A insistat, ca daca il pomenesti pe P.S. cu siguranta esti eretic ca si el. Da, Sfintii Parinti spun asa. Ceea ce a folosit Danion este adevarat: daca un episcop este eretic te rupi de el. Bine, te rupi de el, dar in momentul in care Sinodul l-a iertat, acest episcop este in comuniune cu Biserica Ortodoxa. Exact asa cum ma duc in Alba Iulia sau la Bucuresti, sau la Iasi, sau la Constanta sau la Cluj, si ma impartasesc acolo, sau oriunde in tara, acei episcopi sunt in comuniune cu PS Sofronie si toti fac parte din Sinodul BOR. In momentul in care m-am rupt de PS Sofronie, care a fost iertat de Sinod, m-am rupt de intreaga Biserica.

Ce ciudata este afirmatia: Veti merge in iad, pentru ca nu mergeti la biserica, ca mai apoi sa spuna ca daca mergeti la biserica in eparhia lui Sofronie, sau in biserica unde slujeste PS Sofronie si unde este pomenit, veti merge in iad. Acuma cum facem? Daca nu mergem, mergem in iad, si daca mergem tot in iad mergem. Bun, noi am decis. Si dupa slujirea de Boboteaza [a PS Sofronie] cu “Prea Sfintitul”… [grecocatolic] – eu nu-l consider “Prea Sfintit”, dar oficial asa este, pentru ca nu este al meu prea sfintit, este al altora – dupa slujirea de Boboteaza a Prea Sfintitului nostru cu omologul sau greco-catolic, foarte multi preoti din zona Beiusului nu l-am mai pomenit pe PS Sofronie la slujba, este adevarat. Dar dupa ce a fost iertat, l-am pomenit, chiar IPS Bartolomeu si Parintele Justin Parvu ne-au indemnat sa-l pomenim pe PS Sofronie, pentru ca sa nu ne rupem de Biserica.

Vedeti, aceste doua extreme de multe ori ne tinde si pe noi sa alunecam: ecumenismul pe de-o parte, si pe de alta parte, care este cealalta extrema, stilismul. Ei, bineinteles, trebuie sa avem o dreapta socoteala si nu sa nu ne lasam influentati de cei ce folosesc argumentele opozante ecumenismului ca sa nu cadem in diferite capcane sau diferite curse pe care ni le intinde vrasmasul.

Si iata stand de vorba cu parintele Justin am constatat ca parintele Justin nu stia anumite lucruri, ce se intampla in afara chiliei sale. Parca statea asa umil in patul sau, culcat. S-a ridicat dupa aceea, ca era si slabit de boala si de batranete. Si-a dat seama ca sunt unele lucruri pe care le stie, si altele care nu le stie, depinde cine, cum il informeaza. M-a surprins ca unii dintre ucenicii parintelui Justin il pazesc cu atata strictete, dar n-au avut probabil posibilitatea sa-l informeze cu anumite lucruri, ce se intampla, mai ales atunci cand ii este folosit numele. Aceasta se intampla si la usa chiliei sale, dar se intampla si la spital unde este internat.

Nu ne-ar mira daca multi se vor folosi de numele parintelui Justin dupa moartea sa, spunand ca “noi suntem ucenicii parintelui Justin”, si “ceea ce spunem noi, asa a zis parintele Justin”. Mai ales ca circula o groaza de zvonuri “ca parintele Justin a murit si a lasat testament inainte de a muri sa trecem toti la stilisti”. Nu este adevarat! Parintele Justin nu a zis asa ceva. Nu cred. Pentru ca parintele Justin ne indemna sa urmam exemplul Sfintilor Parinti, ca al Sfantului Ioan Gura de Aur, si multi altii care au luptat cu ereziile din interiorul Bisericii, nu s-au rupt de Biserica.

I-am spus parintelui Justin de propunerea lui Danion de a trece la biserica din catacombe. Parintele Justin mahnit s-a uitat in ochii mei, si dupa aceia mi-a spus:

“Nu am nici o partasie cu satana si cu oamenii satanei care vor sa dezbine Biserica”.

M-a cuprins [coplesit] oarecum atat sufleteste, cat si duhovniceste raspunsul parintelui Justin, dar am inteles multe. Discutand cu Parintele Justin, i-am spus:

Uitati parinte, cartile lui Danion poarta pe spate, pe coperta, un text al Sfintiei voastre, un text prin care il elogiati pe Danion, un text prin care Danion isi da o fata de marturisitor al dreptei credinte, un luptator pentru adevar si un luptator al nu stiu cui…”.

Parintele Justin mi-a spus asa:

“Una am vorbit eu cu ei, alta au facut ei”.

Bineinteles, acest lucru m-a ajutat sa inteleg niste lucruri, si cand sa ies din chilia parintelui mi-a spus asa:

“Nu mi-am amestecat niciodata limbile neamului meu, nici cu rusii si nici cu americanii”.

I-am spus:

“Parinte, dupa Pasti am sa va recaut. Dati-mi binecuvantare sa le spun oamenilor ceea ce am discutat aici in chilia sfintiei voastre”,

mai ales ca aveam doi martori cu mine. Parintele Justin mi-a spus:

“Nu e nevoie. Adevarul va iesi singur la suprafata. Dar daca vrei sa le spui, si crezi ca va trebui sa le spui, spune-le”.

Si m-am gandit, si am propus organizatorilor acestei conferinte, sa-mi dea prilejul sa spun aceasta in public, pentru ca oamenii sa stie de lucruri pe care poate nu le stiu. Iata, iesind din chilia parintelui, ne-a binecuvantat, ne-a miruit cum are obiceiul si mi-a spus:

“Parinte, daca afli ca am murit, roaga-te si pentru mine”.

Nu stiu ce sa inteleg din asta, daca ne vom mai intalni sau nu cu parintele Justin, dar ideea principala am inteles-o.

Este foarte interesant cum unii se folosesc de numele parintelui Justin si amesteca subiecte sensibile: cipuri, ecumenism, mucenici din inchisori si, printre ele, mai baga si problema calendarului. Vezi, Doamne, a izvorat mir din moastele pe care le tineam in mana. Da, dar acele moaste erau ale unor sfinti care aveau calendarul pe care il pastreaza Biserica Ortodoxa Romana. Acesti sfinti din inchisori au fost pe acest calendar nou. Moastele parintelui Ilie Lacatusu, pe care, am fost si le-am vazut cu ochii mei, sunt o dovada ca in Biserica Ortodoxa Romana exista sfinti, adica lucreaza harul. La Schitul Huta, unde pomenesc un episcop “eretic”, apa sfintita pe care o facem acolo, este apa sfintita ca si in toata Biserica Ortodoxa Romana, si ca in toata Biserica Ortodoxa Universala, Rusia, Serbia, Ucraina si Ierusalim, si toate celelalte biserici ortodoxe.

Iata ca unele argumente aduse oarecum fortat in privinta calendarului nu sunt tocmai practice. Si am sa ma refer la ceea ce spune Sfantul Serafim Rose, care – s-a afirmat aici in sala aceasta ca a fost un sustinator al stilului vechi, un lupatator pentru calendar. Sf. Serafim a spus asa:

“Corectitudinea poate deveni cu adevarat o boala atunci cand este administrata fara dragoste, fara toleranta, fara constientizarea propriei intelegeri imperfecte a cuiva. O astfel de corectitudine va produce mereu numai schisme, si in cele din urma ajuta numai la miscarea ecumenica, reducand numarul celor care marturisesc ortodoxia”,

pentru ca ce face Danion nu este decat o compromitere a miscarii traditionaliste din Romania . Si am sa va continui cu ceea ce spune Sfantul Serafim Rose:

“Prea multa corectitudine in ortodoxie, fara o inima crestina iubitoare, nu-i va rezista prea mult Antihristului, cel care il va recunoaste si ii va rezista cu tarie o va face indeosebi prin inima, si nu prin minte, pentru ca mintea ne ajuta sa gresim“.

De ce? Pentru ca luam canoanele si le interpretam noi cum vrem sa ne atingem scopurile, aceste canoane, care sunt reale, dar sunt aplicate in alt context si sunt aplicate in perioade diferite ale istoriei Bisericii. (…)

Va mai spun cateva lucruri , ce spune Sf. Serafim Rose:

“…parintii au fost tulburati de cuvintele si actiunile factiunii <<zelotiste>> din Biserica noastra, care incearca sa impuna tuturor o corectitudine rigida, care este in mod evident produsul logicii omenesti, si nu al Traditiei vii a Bisericii”.

Ceea ce spune Sfantul Apostol Pavel: Litera care ucide Duhul.

(…)

Datoria noastra este sa facem exact ceea ce a incercat parintele Justin, dar nu a reusit. Vazand ca Danion cade intr-o gresala, extrema stilista, a incercat sa-l atraga: hai predica, hai poftim mai ia o cruce, hai…, dar numai ca sa nu se piarda. Poate om reusi, poate nu, om vedea.

Dar eu cand am venit de la manastire, de la Petru Voda spre casa, i-am dat telefon lui Danion Am spus: “Danion, hai sa mergem amandoi la Parintele Justin, sa discutam fata catre fata”. Mi-a zis: “Parinte, sunt intr-o conferinta, sunt nu stiu unde, nu pot vorbi acuma la telefon, va rog sunati-ma peste o jumatate de ora”. Peste jumatate de ora il sun, telefonul inchis. Peste o alta jumatate de ora il sun, telefonul inchis. A doua zi il sun, telefonul inchis. Nu mai mi-a raspuns. Aceasta m-a determinat sa cred ca Danion evita o intalnire fata catre fata cu mine si parinte Justin. Si altceva: Hai sa zic ca avea telefonul inchis. Putea sa ma sune el pe mine. Exact asa cum m-a sunat atuncea cand a spus: “Parinte, ajuta-ma sa fac o conferinta la Oradea”, putea sa ma sune si sa zica: “Parinte, hai sa mergem la parintele Justin sa lamurim problema”, dar nu a vrut sa vina la parintele Justin, sau poate a vrut, dar intamplarea a fost ca avea telefonul inchis si n-a putut raspunde in seara aceea si cateva zile. Eu l-am sunat si pe parintele Hrisostom, dar si el avea telefonul inchis. Ce stiu eu, ce coincidente si cu telefoanele astea…

(…)

Exista un mare risc. Ati vazut si in filmul de mai-nainte, cand era pe patul de moarte mitropolitul Filip, a venit tarul in mod viclean, si a spus: “Parinte, ma caiesc, da-mi binecuvantrea sa merg la razboi sa eliberez Novgorodul”, la care Mitropolitul Moscovei si Patriarhul Rusiei nu i-a dat nici o binecuvantare. Si-a dat seama ca aceasta cainta nu a fost sincera si curata, si-a dat seama ca daca ii dai binecuvantare face o faradelege. A fost vigilent. Speram ca si parintele Justin sa fie vigilent in privinta asta, chiar daca este batran, chiar daca de multe ori nu are incredere, sau poate nu vede, nu citeste tot, sau cine stie ce motive care le pot presupune, le putem presupune, dar nu le stim cu siguranta, ar da sa zicem o binecuvantare. Pentru ca – referitor la crucea lui Danion – a primit crucea parintelui Justin. Da, cand parintele te vede deznadajduit, intotdeauna iti da o binecuvantare, te incurajeaza. Si mie mi-a dat un epitrahil cand am fost hirotonit, dar asta nu inseamna ca in tot ce zic eu si in tot ce fac, trebuie sa ma folosesc de acel dar de la Parintele Justin, ca sa spun ca, uite, asta este eticheta mea de la parintele Justin. Nu stiu daca ar fi corect din partea mea.

Da se vor folosi altii de imaginea parintelui Justin, de pozitia lui, ca sa faca dezbinare in biserica, sa nu-i credeti, chiar daca smulg o binecuvantare fortata. Ganditi-va la invatatura parintelui Justin, care intotdeauna a fost impreuna cu Sfintii Parinti. Parintele Justin a spus asa:

“Sfintii Parinti au luptat in Biserica, nu in afara Bisericii. Atat cu ereziile care erau in Biserica pe vremea arianismului, dar si cu ereziile care erau in afara Bisericii”.

Pe blogul lui Danion Vasile, in urma cu cativa ani, exista o marturie pe care am citit-o. Parintele Justin a spus asa: “Daca toata Biserica va trece la calendarul vechi, voi trece si eu, dar daca nu, nu voi trece“.

Referinte despre parintele Eftimie Mitra si despre Schitul Huta, in articolele:

***

Legaturi la subiect:


Categorii

Cazul Danion Vasile (2010), Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Inregistrari, Parintele Eftimie Mitra, Parintele Iustin, Stilism

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

94 Commentarii la “MARTURIA PARINTELUI EFTIMIE MITRA DE LA SCHITUL HUTA (Bihor) despre sminteala creata la Oradea de teologul Danion Vasile si despre reactia Parintelui Iustin Parvu

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

 1. @ Nicu,

  Eu as fi de acord cu cele zise de tine in comentariu daca intr-adevar ar fi vorba despre niste dezvaluiri gratuite din partea celor de la razbointrucuvant, care nu ar fi interesat pe nimeni si al caror unic scop ar fi fost dicreditarea anumitor persoane. Insa nu este cazul! In primul rand ca cele zise referitor la maica Fotini nu au fost postate pe site din initiativa admin-ilor ci ca raspuns la niste afirmatii pe care ei le-au considerat neadevarate. Daca dvs. vi se pun in fata niste afrmatii de care aveti motive sa va indoiti nu va exprimati indoiala? Practic cei de la admin au fost acuzati de jianu ca manipuleaza informatia(ne dand pe site articolul maicii Fotini de pe site-ul atitudini). Nu vi se pare normal sa fi raspuns cumva? Daca esti acuzat de ceva neadevarat nu trebuie pe cat posibil sa iti dovedesti nevinovatia? Pana si mitropolitul Artemie a dat in vileag siretenia si reaua vointa a patriarhului Serbiei.Il puteti acuza de barfire sau de vreo intentie rea? Astfel au procedat si cei de la rabointrucunvat raspunzand ca nu au omis acel articol cu scopul de a manipula pe cineva ci pentru ca ei au motive sa nu creada cele ce se spun acolo. Si au dat cateva exemple de motive. (ex, referitor la presupusa afirmatie a pr. Iustin ca va veni vremea cand nu vom mai putea pomeni arhiereii). Nu era normal, fiind vorba de o asemenea informatie care vizeaza un subiect crucial, sa isi argumenteze indoiala? Cum puteau altfel fara sa fi adus acele argumente (fara sa fi spus ca maica Fotini lor le-a spus ca nu e sigura de acea afirmatie a pr. Iustin si ca nu ar avea de gand sa o publice sau fara sa isi fi exprimat suspiciunile referitoare la incercarile de folosire a numelui pr. Iustin in scopuri care nu au legatura cu el)? Aici nu este vorba despre acoperirea sau darea in vileag a patimilor personale ale cuiva ci este vorba despre a prezenta toate piesele(care apar)care construiesc si dau conturul unei probleme colective. Miza nu este compromiterea unor anumite persoane ci viitorul sufletului neamului. Cred ca va dati seama ce ar insemna ca in clipele de restriste duhovniceasca care vor veni multi sa cada in capcana ruperii de Biserica. Pregetati o clipa si judecati singur carui scop ar putea servi acele informatii.

 2. Ok,admin.Doamne da sa fie asa!Nu am de ce sa ma supar.Din partea mea puteati sa nu-l fi postat deloc.Nu mi-as asuma nici platit rolul de “justitiar”.Despre cel de aplaudator sau laudator recunosc ca atunci cind am facut-o,de cele mai multe ori a fost mai mult dintr-un fel de…superstitie(glumesc putin)vazind in cite locuri(nu)poti sa le imparti.Imi era intr-un fel teama ca…voi ramine cu laudele si aplauzele in…buzunare. 🙂 Si daca vreti ma credeti:sint putin cam zgircit din punctul asta de vedere…In fine,nu prea conteaza asta…Am incercat sa reactionez nuantele de nesinceritate pe care mi s-a parut ca le sesizez. ne care mi s-a parut ca o sesizez.Daca respectivul sau oricare are ceva de pus in discutie,indiferent ca va da dreptate sau va contrazice are toata libertatea sa o faca si chiar i-as fi recunoscator.Altfel,tonul relativ diplomatic nu scuza nonsensul(probabil doar pt.uni ca mine)logic afisat care pare sa fie inserat doar din si pt.a crea frustrare.Adica omul nostru,oricine ar fi,trebuia sa faca efortul de a se face putin mai …accesibil.Chiar si asa prefer sa-mi tai indreptatirea prin a-mi cere iertare tuturor.
  Ps:Pt mine nu sinteti nici infailibili ,nici idoli ci doar niste persoane cu care pina acum,in marea majoritate a timpului,am considerat ca ma aseman si cu care incerc sa ma…adun in acest loc care mie-mi face sens.Ce-o mai fi o-m mai vedea…
  Pps:sper sa nu am eu un lapsus asa de mare insa nu as vrea ca cineva sa ramina cu impresia ca as fi spus chiar asa o enormitate in locul cenzurat.In fine,scuze oricum.

 3. Urmaresc de cativa ani blogul acesta si pentru mine este important. Nu mi-au lipsit niciodata informatiile curate despre ce se intampla in lumea credintei noastre si nu numai.

  Bloguri de incredere mai sunt inca putine (foarte putine). Rand pe rand au fost asaltate (dupa cum am observat recent), de ecumenisti si stilisti. Stilistii mi se par cei ma periculosi dintre toti, pentru ca se dau ortodocsi, par ortodocsi dar sunt cei mai departe de adevar pentru ca-l reneaga tocmai prin atacul la Ortodoxie.

  Voi stilistilor, nu atacati pe cei care au acest blog, ci pe noi toti ortodocsii, pe parintii dragi ai bisericii noastre asa cum a facut-o recent si D.V. Pacat:(

  Sustin pe cei ce au grija de acest blog, pe toti fratii si surorile care contribuie la multitudinea de articole si ma rog ca Domnul sa va dea putere sa mergeti mai departe. Atacuri vor fi mereu, dar si noi va stam alaturi. Atata timp cat parinti ai bisericii noastre ortodoxe va dau ca exemplu, si noi avem incredere in voi.

  Avem nevoie de aceste stiri.

  Hristos a Inviat!

 4. HRISTOS A INVIAT!

  Ref. la comentariul admin 2: “toata alergarea noastra este zadarnica fara de rugaciune” – perfect adevarat!

  Avem atatia frati care abia asteapta un “semn” (semn pe intelesul lor) ca sa sara la lupta, dar ei nu inteleg CE FEL DE LUPTA trebuie sa duca adevaratul crestin. Ca sa fortez putin, dar spre a se intelege mai bine – acestia nu inteleg nimic din Miorita!

  Fratilor, ce atitudine ar trebui sa avem noi, vazand si stiind toate cele ce se intampla? Ce ne spune Pr. Iustin? Sa iesim in strada, sa ne batem, sa scandam? Ce frumos marsaluiesc fratii si surorile noastre in Duminica Ortodoxiei, cu icoanele in maini, in liniste, IN RUGACIUNE!

  Asa se actioneaza, in primul rand prin rugaciune. Dar noi intelegem “rugaciune” numai pentru vreun interes lumesc, nu pentru binele cel vesnic, al nostru si al tuturor. Ne rugam pentru a ne fi noua bine (adica propasire) si uneori, unii se pot ruga pentru raul altuia! Cu totii suntem frati, cu totii gresim si ramanem frati pana la lepadare… Dar si dupa lepadare, daca cel lepadat se intoarce la Maica-Biserica, re-devenim frati.
  Sa ne ajute Domnul sa nu iesim din Biserica Sa, in niciun fel! Sa dea Domnul sa “pricepem” Sfintele Sale Taine cu ochii cei duhovnicesti, deschisi noua de El pentru INTENTIA noastra pe care o cunoaste dinainte de a ne da noi seama. Si sa intelegem “validitatea” lor si cu de la Cine putere le savarsesc preotii nostri (de pe nou!).

  Suntem frati si discutam, discutiile purtandu-se IN BISERICA. Linistea e buna, e adevarat, dar daca linistea e mincinoasa, aceasta nu e buna…
  Cu ce rost, atunci, cer unii oprirea comentariilor? Acestea sunt discutii IN BISERICA, oricum sunt moderate de adminii site-ului. Am ajuns atat de “sensibili” incat nu mai suportam niste vorbe mai “tari”? Oare de la atatea emisiuni gen “dansez pt tine”, ne place sa punem batista pe tambal? Ori de la prea multa politica ne-am transformat toti in niste robotei hipersensibili?
  Ce ne face atat de plangaciosi, sproape suspect de sensibili? Unde ne este barbatia, oare numai in spiritul de razvratire??? Dreapta socoteala, rabdarea, RUGACIUNEA – nu sunt acestea atribute ale barbatiei?

  Sa ne rugam unii PENTRU altii. Domnul vede osteneala fiecaruia si “inima infranta si smerita” si pe aceasta nu o va urgisi, spre deosebire de cea mincinoasa si mandra…

  Ne-am obisnuit cu atatia experti pe langa noi, incat cerem si fratilor sa fie experti in comunicare! Pai daca ei nu sunt experti in comunicare, sa dam noi, ceilalti, dovada de dragoste si sa incercam sa-i intelegem. Sa ne rugam Domnului sa ne lumineze pe toti si astfel sa purcedem la asternerea cuvintelor. Sa nu le solicitam celorlalti sa fie experti in comunicare, ci NOUA sa ne cerem sa fim experti IN DRAGOSTE!
  “Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”

  Iertati, va rog, pt vorba lunga si pt tonul prea sfatuitor. Nici eu nu ma pricep.
  Doamne ajuta!

 5. Doamne ajuta!
  @Pr.Vasile
  Pr. Mercurie este parintele care l-a insotit pe gheronta Evdochim in vizita in Romania,precum si la pr. Justin. Provenit din Man.Petru Voda,pleaca la Man.Sf.Sava,isi isoteste parintele staret in pelerinajul amintit,iar dupa scurt timp se reintoarce langa pr. Justin.
  Cateva imagini se pot vedea la cei de la …Apologeticum.
  Cu ingaduinta admin :
  http://apologeticum.wordpress.com/2009/09/13/staretul-manastirii-sf-sava-gheronta-evdochim-in-vizita-la-parintele-justin-parvu/

 6. Draga Nicu,
  au fost cateva zile cam pline de evenimente, sper sa le linisteasca Dumnezeu pe toate. Eu imi mentin toata increderea fata de echipa razbointrucuvant, pentru ca ii citesc de multa vreme. Poate stiu ei ce stiu, nu ma indoiesc de bunele lor intentii.

  Cat despre toata tulburarea de zilele trecute, te inteleg…cred ca nimeni nu si-a dorit ca toate sa fie asa de complicate. Din nefericire, cateodata realitatea e chiar mai sofisticata decat imaginatia.:)

  …Sa dea Domnul sa fie bine, sa ni se linisteasca apele sufletului la toti. draga echipa razbointrucuvant Multumim pentru articole!

  As vrea sa inchei “telegrama” mea prin a ne reaminti cuvintele Sf. Apostol Pavel, obiectivul nostru:
  “Dar una fac: uitând cele ce sunt în urma mea, şi tinzând către cele dinainte, alerg la ţintă, la răsplata chemării de sus, a lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus”. Asa sa ne ajute Dumnezeu. Amin.

 7. @florinm: Recunosc ca si eu am gandit la un moment dat ca ar fi bine ca fratii admin sa opreasca aceasta avalansa de comentarii, gandindu-ma la ei insisi si la noi, care suntem implicati cu mintea si cu inima in aceste discutii. Dar cuvintele tale mi-au dat o alta viziune, m-au incurajat sa las frica de tulburare la o parte si sa am incredere in puterea cuvantului de a sluji Adevarului.

  Si uite ca am avut parte de bucurie citind multe comentarii echilibrate, asezate, frumoase, potrivite cu linia pe care se incadreaza acest blog.

  Doamne, ajuta!

 8. florinm,iti dau dreptate.Comentariul tau este o lectie de echilibru binevenita.Am inteles aluzia.
  Doamne ajuta!

 9. @ admin: Intr-adevar nu era acum cazul sa ma leg de R.,am facut-o deoarece stiu ca e pe aceeasi felie cu apolo.. si sunt in continuare foarte suparat pe el,plus ca mi-a pus serios ficatii la incercare in campania lui anti-cip,chiar daca,recunosc,are si partile lui bune,nimic de comentat aici.
  Pe langa acestea trebuie sa va mai spun ca am facut marea greseala sa citesc comentariile de pe blogul “psalmistului”,de obicei nu citesc acel forum pentru ca nu am ce invata de acolo.Vreau sa spun ca asemenea magarii si minciuni mai infantile decat pe acel blog nu am vazut in viata mea.Mie mi-ar fi rusine sa mai ies din casa daca ar sti cineva ca postez acolo comentarii.
  Si nu stiu daca ati observat faptul ca apolo.. nu a scris niciun comentariu referitor la stilisti,plus ca in dreapta face reclama la blogul hristofor care promoveaza erezia stilismului.Atat imi mai trebuie sa aflu ca are vreo legatura cu schisamticii,cred ca fac infarct daca mai aud si asta.Chiar imi ajunge pe aceasta luna.
  Si inca ceva,de curiozitate,ati mai primit vreun mail de la Harry Potter? Pun pariu ca da.

 10. @ “bandit mistic”:

  🙂 E haios, dar haideti sa ne oprim aici, totusi. Si daca ai curiozitati, pe mail, nu aici.

  Legatura cu schismaticii? Nu stim. Dar prietenia stransa cu noul propagandist al acestora e publica, e notorie. Si parca numai a lui? Dar de ce nu avem rabdare sa se arate toate la lumina singure? Adevarul va iesi singur la suprafata. Doar sa avem ochi sa vedem. Si sa ne pregatim inimile sa reziste la socuri mult mai mari. PUNCT. Domnul sa aiba mila!

 11. Ce păcat! Susţinătorii celor de la apologeticum aruncă cu noroi în voi. De ce? Pentru că ei sunt de la Petru Vodă, şi voi? Nu ştie nimeni…Mie în continuare mi se par dubioşi, şi asta de cevaz vreme. Mai ales când am văzut traducerea filmuleţelor cu Aaron Russo pe care au făcut-o. La sfârşit ne îndemnau la mucenicie ca şi cum te-ai duce să cumperi o pâine.
  Nu degeaba le-am zis că sunt danionvasilişti. Noi trebuie să facem totul cu dreaptă socoteală, dar ei n-au aşa ceva. Numai în extreme îi vezi.

 12. Dl. Nicu a scris si pe celalalt blog, foarte frumos si ne bucuram ca am avut dreptate in privinta domniei sale.

  Tot acolo insa ni se spune clar, de catre autoarea articolului care a declansat tot scandalul – cand putea sa se puna putin in umbra pe sine, dar nu asta era scopul… -, ajunsa acum sa scrie si ca admin., ca daca dai in “manastire” (adica daca ai curaj sa pui la indoiala pe unii dintre falsii ucenici care au ajuns, incredibil, sa se numeasca pe ei insisi “manastire”) dai automat in parintele Justin. Ei, tocmai aici e miezul marii manipulari. Deci, pentru cine vrea sa tina cont de un sfat: mare, mare atentie la genul asta de “identificari” prin impostura care nu fac decat sa confirme ceea ce se temea si parintele Eftimie (vezi inregistrarea si transcriptul):

  Si iata stand de vorba cu parintele Justin am constatat ca parintele Justin nu stia anumite lucruri, ce se intampla in afara chiliei sale. Parca statea asa umil in patul sau, culcat. S-a ridicat dupa aceea, ca era si slabit de boala si de batranete. Si-a dat seama ca sunt unele lucruri pe care le stie, si altele care nu le stie, depinde cine, cum il informeaza. M-a surprins ca unii dintre ucenicii parintelui Justin il pazesc cu atata strictete, dar n-au avut probabil posibilitatea sa-l informeze cu anumite lucruri, ce se intampla, mai ales atunci cand ii este folosit numele. Aceasta se intampla si la usa chiliei sale, dar se intampla si la spital unde este internat.

  Nu ne-ar mira daca multi se vor folosi de numele parintelui Justin dupa moartea sa, spunand ca “noi suntem ucenicii parintelui Justin”, si “ceea ce spunem noi, asa a zis parintele Justin”.

  Exista un mare risc. Ati vazut si in filmul de mai-nainte, cand era pe patul de moarte mitropolitul Filip, a venit tarul in mod viclean, si a spus: “Parinte, ma caiesc, da-mi binecuvantrea sa merg la razboi sa eliberez Novgorodul”, la care Mitropolitul Moscovei si Patriarhul Rusiei nu i-a dat nici o binecuvantare. Si-a dat seama ca aceasta cainta nu a fost sincera si curata, si-a dat seama ca daca ii dai binecuvantare face o faradelege. A fost vigilent. Speram ca si parintele Justin sa fie vigilent in privinta asta, chiar daca este batran, chiar daca de multe ori nu are incredere, sau poate nu vede, nu citeste tot, sau cine stie ce motive care le pot presupune, le putem presupune, dar nu le stim cu siguranta, ar da sa zicem o binecuvantare. Pentru ca – referitor la crucea lui Danion – a primit crucea parintelui Justin. Da, cand parintele te vede deznadajduit, intotdeauna iti da o binecuvantare, te incurajeaza. Si mie mi-a dat un epitrahil cand am fost hirotonit, dar asta nu inseamna ca in tot ce zic eu si in tot ce fac, trebuie sa ma folosesc de acel dar de la Parintele Justin, ca sa spun ca, uite, asta este eticheta mea de la parintele Justin. Nu stiu daca ar fi corect din partea mea.

  Da se vor folosi altii de imaginea parintelui Justin, de pozitia lui, ca sa faca dezbinare in biserica, sa nu-i credeti, chiar daca smulg o binecuvantare fortata.

  Si o intrebare foarte buna, de la Parintele Arsenie Papacioc:

  http://atitudini.com/de-ce-n-ai-iubit-interviu-cu-parintele-arsenie-papacioc/

  Ar fi o buna incheiere a subiectului. Daca vom fi lasati… Noi incercam.

  Puteti uita tot ceea ce am scris noi, daca doriti, dar va rugam, nu uitati si avertismentele Parintelui Eftimie!

  Multumim tuturor!

 13. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele marturisitor Adrian Fageteanu intareste cugetele indoielnice: “AM AVUT SI VOM AVEA, CU MILA LUI DUMNEZEU, MEREU EPISCOPI VREDNICI”!

Comentariile sunt inchise.

Formular comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare