Marturiile parintelui arhidiacon si neurochirurg STEFAN MINDEA (Video). “Pur si simplu simti in anumite clipe, in anumite momente in operatie ca te ajuta Maica Domnului, ca te ajuta vreun Sfant”

18-12-2016 6 minute Sublinieri

Unul dintre cei mai buni neurochirurgi din America este roman si se mandreste cu asta, atat de tare, incat dupa 35 de ani traiti acolo, profesorul Stefan Mindea a decis sa se intoarca in tara.

S-a mutat cu familia la Constanta si a investit aproape un milion de euro in aparatura sofisticata pentru a-i putea opera pe romani ca afara. Desi este o somitate in neurochirurgie la numai 41 de ani, medicul Mindea s-a vazut nevoit sa stea departe de sala de operatii mai bine de un an de zile. Statul nu i-a dat dreptul de libera practica. Profesorul nu s-a plans si nici nu a facut cale intoarsa. S-a inscris la Teologie, pentru ca, zice el, L-a simtit pe Dumnezeu alaturi atunci cand salva vieti. Intre timp i s-au echivalat studiile, asa ca in prezent se imparte intre altar si spital.

Neurochirurgul diacon Stefan Mindea slujeste intr-un lacas romanesc, pe pamant romanesc. Simte puterea cuvintelor din Evanghelie si le transmite cu emotie credinciosilor ce vin sa-l asculte la biserica “Sfanta Maria” din Constanta. Deloc putini. Printre ei se afla sotia diaconului si cei sase copii.

Nu e o rutina, un teatru, chiar simt ce fac ma bucur foarte mult de acest prilej, faptul ca pot sa slujesc este cea mai mare bucurie pe care o am. Depaseste neurochirurgia 1000 la 1, nu se compara“, spune profesorul Mindea.

Poate ca notiunea de dezbinare o intelege mai bine ca multi altii. Stefan s-a nascut in Romania. Pe cand facea primii pasi, parintii au fugit in Statele Unite ale Americii. El si sora sa au ramas la nasi. Mama si tatal si-au luat rapid cetatenia. Iar dupa lungi interventii la Crucea Rosie si, zice Stefan, chiar la Regina Angliei, au reusit sa ii ia si pe ei. Pe atunci avea doar patru ani.

Stefan Mindea: “Parintii mei ne invatau ca sa fim mandri ca suntem romani si sa nu cautam doar sa ne integram in societatea Americana ca si americani. Deci, vorbeam romaneste acasa, faceam parte din grupul folcloric in Chicago, echipa de dansuri. Aveam aceasta tangenta cu cultura si identitatea de a fi roman. Romania este o tara cu oameni pasnici cu oameni prietenosi, oameni cu suflet bun, oameni cu omenie si oameni inteligenti care au trecut prin foarte multe vremuri grele dar au invins orice prin credinta lor”.

Copiii s-au integrat rapid. Stefan a crescut in Chicago si, ca orice adolescent american din anii ’90 voia sa devina urmatorul Michael Jordan. “Dorinta era sa joc baschet in NBA, ca orice tanar in Chicago, si nicidecum sa fac neurochirurgie. Voiam sa intru si eu la NBA si aveam 1,80 in clasa a cincea dupa care am crescut 5-6 cm in urmatorii 30 de ani. Omul face planul lui, dupa care Dumnezeu face ce vrea el“, spune Stefan.

Asa isi explica Stefan alegerea pe care a facut-o: sa mearga la Medicina, tot in Chicago. Intr-o tabara a cunoscut-o pe Magdalena, cea care avea sa ii devina sotie cativa ani mai tarziu. Cei doi au acum sase copii carora le-au insuflat, de timpuriu, spirit romanesc.

Magdalena Mindea: “Dragostea asta pe care o avem pentru tara si neamul nostru este strans legata cu credinta in Dumnezeu, pentru ca nu poti sa fi un adevarat crestin fara sa fi un adevarat roman si invers nu cred ca poti sa fi un adevarat roman fara sa fi un adevarat crestin“.

Stefan a invatat si a muncit pe branci vreme de 20 de ani, in Statele Unite. Iar rezultatele nu au intarziat sa apara. S-a specializat in neurochirurgie minim invaziva si chirurgie oncologica spinală. A creat prima sectie de acest fel la Universitatea Stanford, a publicat zeci de lucrari stiintifice si, mai important, a operat peste 3000 de pacienti. Nu a pierdut niciunul pana in prezent. Poate de aceea, americanii l-au inclus cinci ani la rand in topul celor mai buni specialisti din domeniu. Avea, asadar, tot ce isi poate dori un om cu ambitiile lui. Nu era insa pe deplin multumit.

Stefan Mindea: “Dupa o vizita in Romania, unde am vazut conditiile slabe in neurochirurgie, m-am gandit noi suntem indatorati la neamul nostru intr-un sens. Ce-ar fi daca toti oamenii calificati ar parasi tara. Cine mai are grija de mama, de tata de bunici? Daca vorbim de medici.

Manat de acest gand, Stefan s-a hotarat sa se intoarca acasa, in Romania. Cu tot cu familie. Marele pas l-au facut in urma cu doi ani. In ciuda piedicilor de care s-au lovit. Recunoscut de medicul academic din intreaga lume, profesorul Mindea a asteptat mai bine de un an sa obtina de la statul roman drept de libera practica. Dar singura directie in care s-a intors a fost spre Divinitate. S-a inscris la facultatea de Teologie.

Ca medic este absolut imposibil ca sa separi credinta ta si credinta in Dumnezeu”, spune profesorul Mindea.

Probabil in domeniul chirurgical se simte mai evident dar pur si simplu simti in anumite clipe, in anumite momente in operatie ca te ajuta Maica Domnului, ca te ajuta vreun Sfant. Eu imi dau seama cand afirm asa ceva ca marea majoritatea din oameni o sa creada ca medical asta nu este total normal, ca exagereaza. Imi asum, dar eu simt acest lucru. Nu simt ca doar eu fac cazul, intr-adevar simt mana lui Dumnezeu“, spune acesta.

Odata ce a intrat in posesia actelor, a putut solicita credit la banca. Banii pe care i-a luat i-a pus peste economiile proprii. Cu un milion de euro a cumparat aparatura ultrasofisticata, sa-l ajute la operatii, pe care le face, in prezent, intr-un spital privat din Constanta. “Vrem sa facem acest lucru pur si simplu pentru romani sa nu mearga in strainatate pentru o problema care se poate trata in Romania. Costurile se refera in primul rand la costul la sala echipament, consumabile , salariati, spital, cazare si aparatura pe care am achizitionat-o prin credit personal. Vreau sa profesez in Romania si fara acest lucru nu se poate“, explica medicul.

Operatiile lui Stefan Mindea sunt minim invazive. Indiferent ca e vorba despre tumori pe creier sau pe coloana vertebrala ori des intalnita hernie de disc. Recuperarea pacientilor este mult mai rapida.

Elena Stanciu a suferit cumplit 16 ani si a cheltuit zeci de mii de euro pentru a gasi un raspuns pana l-a intalnit pe doctorul Mindea. Venea dupa doua operatii pe coloana, una facuta in Suedia, una in Norvegia. “Mi-au spus ca daca ma mai opereaza a treia oara raman in scaun cu rotile, am fost in toata Europa la toti doctorii sa-mi gaseasca diagnosticul pentru ca aveam dureri cumplite. Nu mi-au dat nici macar diagnosticul corect, mi-au afectat inima, mi-au afectat capul, ochii de atata durere. Dupa ce m-a operat in aceeasi zi am coborat din pat si am inceput sa merg, nu am avut nici cea mai mica durere si nu am luat nici macar o tableta de calmare, deci reusita de 100% si vreau sa spun ca domnul doctor este un inger pe pamant”, spune Elena.

Multumit ca a salvat inca doi pacienti, dintre care unul in stare critica, Stefan Mindea se indreapta spre casa. Aici e locul lui de suflet, unde isi incarca bateriile pentru urmatoarea zi. Copiilor nu le-a luat prea mult sa se adapteze la noua viata. Au dat Pacificul pe Marea Neagra. Singura care s-a rupt un pic mai greu de America a fost fata cea mare, in varsta de 14 ani. Cu timpul insa, si ea si-a dat seama ca are in Romania tot ce trebuie.

Magdalena Mindea: “Romania are mai mult decat ce trebuie. Din pacate a inceput sa se uite, am inceput sa fim atat de preocupati cu Occidentul si cu Hollywood-ul care e de fapt o iluzie si am uitat sa ne vedem valorile, sa ne apreciem valorile, sa ne bucuram de traditiile noastre frumoase. Stiti, cand americanii erau intotdeauna foarte impresionati cand vedeau un spectacol folcloric, ei erau uimiti si de costumatia noastra traditionala si de cantece si de joc, ii uimeau. Ori pe noi pe romani, pe unii dintre noi poate ne e rusine, poate nu ne incanta, poate ne plictiseste, am uitat sa apreciem ce e frumos la noi. Am uitat sa scoatem in evidenta lucrurile bune din tara asta.

Mindea tocmai asta incearca sa faca. Desi Romania le-a oferit doar nationalitatea si locul nasterii, se mandresc cu asta. Respecta si dau mai departe valorile traditionale, educandu-si copiii in acelasi spirit.

Neurochirurgul și diaconul Ștefan Mindea a fost invitatul ASCOR Constanța seara trecută, într-unul din căminele Universității Ovidius. Tema întâlnirii a fost „Neurochirurgia – între medicină și creație”.

Vreme de două ceasuri, medicul le-a vorbit studenților despre experiența sa și despre viața sa trăită întru Hristos.

La eveniment au participat circa 100 de tineri de la mai multe facultăți, dar și IPS Teodosie, cel care îl știe pe Pr. Mindea încă de la venirea sa pe plaiurile Dobrogene.

Neurochirurgul le-a povestit tinerilor despre rolul pe care Părintele Iustin Pârvu l-a avut în viața lui. „Viața noastră s-a schimbat foarte mult prin relația noastră cu Părintele Iustin Pârvu. Duhovnicul meu, părintele Iustinel de la mănăstire, prin unele discuții pe care le-am mai avut, ne-a convins ca să ne întoarcem în țară. Dar nu convins, convins nu este cuvântul corect, nu vreau să fiu înțeles greșit aici, pentru că decizia, la urma urmei, fiecare om, fiind adult, și-o asumă. Dar el crea dorința ca să iei o asemenea decizie.

Un student l-a întrebat care a fost primul sentiment pe care l-a avut când s-a întors acasă, în România. Iar Ștefan Mindea a povestit o întâmplare amuzantă.Dimineața, trebuia să fug să cumpăr lapte pentru Iustina, pentru cea mică. Și ne-a dat cineva o mașină. Ȋn State conduceam o mașină automatică, și asta era cu schimbător. Am băgat cheia în mașină și nu pornea, sărea mașina ca un iepure. Și mă gândeam «cum? ce-i cu mașina asta?» Mi-am dat seama că e cu schimbător, dar am zis că o să mă descurc. 15 minute n-am putut să pornesc mașina. Am căutat pe internet și mi-a dat seama cum s-o pornesc. Și am mers cred că 1 kilometru. Ȋn așa fel, de m-am introdus la toată Constanța. M-au înjurat toți, se oprea mașina din 3 în 3 secunde. Și am tras pe dreapta, pentru că nu mai puteam să merg, era dezastru. Toți, agitați, «ce-i cu ăsta?», și am tras pe dreapta…” „Ați simțit schimbarea”, i-a spus IPS Teodosie, zâmbind. „Da, am simțit schimbarea”.

Neurochirurgul Ștefan Mindea spune că „niciun medic nu este mai presus de Dumnezeu. Niciun medic nu are o cunoștință mai bogată decât cel mai simplu om cu o credință curată și adevărată. Niciunul din ei! Chiar nu mă interesează de la ce universitate, cine ești, cum, ce… Nicidecum! Asta este o înșelare și să nu fiți intimidați de acest gând!”, le-a spus neurochirurgul studenților.

Un student l-a rugat să povestească unul dintre momentele în care a simțit trecerea între medicină și creație, între medicină și Dumnezeu.

Am intrat într-un caz cu un domn… N-o să uit, și acuma îmi aduc aminte numele lui. Avea o tumoră imensă. Am lucrat foarte meticulos, pas cu pas. Și, dintr-odată, a sărit sângele până-n tavan. Intrasem într-o arteră. Am mai lucrat acolo 2 minute și am văzut că sângerarea nu se oprește, ci crește. Întâmplător, pentru cazul respectiv nu avea o altă mână, a doua. Era un medic care făcea specializare un an, dar a lipsit, era liber, și eu făceam cazul cu un student de anul II care voia să meargă în Psihiatrie. Deci, era vai de capul meu. Mă uitam la el, el nici nu se uita în plagă, cred că se uita la altceva. Și mă gândeam că nu are cine să mă ajute. Am băgat niște comprese și pur și simplu mă rugam. La scurt timp după această rugăciune, am reușit să pun două clipuri (n.r. – cleme) și să stopez sângerarea. Și numai eu știu cum am pus clipul ăla acolo: habar n-am! Nici acuma! Era sânge (mult)… I-am băgat clipul, am strâns clipul și s-a nimerit exact pe arteră”, a povestit Ștefan Mindea.


Categorii

1. DIVERSE, Medici crestini, Stefan Mindea, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare