Proiect ANSVA: MICROCIPAREA tuturor cainilor cu stapan

14-11-2013 2 minute Sublinieri

cip-caine

Câinii cu stăpân trebuie microcipaţi până la 1 martie 2014 sau în termen de maxim 30 de zile de la fătare şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stapân (RECS), potrivit unui proiect de norme elaborat de ANSVSA şi pus în dezbatere publică.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a pus, miercuri, în dezbatere publică un proiect de norme privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân.

Proiectul de norme metodologice reglementează măsurile necesare pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aprobată cu modificări şi completari prin Legea nr. 227/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de norme stabileşte activităţile, atribuţiile, responsabilităţile, regulile şi documentele referitoare la implementarea şi operarea Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stapân, pe întreg teritoriul României, prin înregistrarea cabinetelor veterinare, identificarea individuală şi înregistrarea fiecărui animal şi a evenimentelor din viaţa lor, a proprietarului acestuia, înregistrarea informaţiilor veterinare şi scoaterea din evidenţă în cazul morţii.

“Câinii circulă pe teritoriul României numai identificaţi şi înregistraţi potrivit prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi însoţiţi de carnet de sănătate”, se arată în proiect, precizându-se că animalele vor fi identificate “exclusiv prin implantarea unui microcip”.

Câinii nou născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la fătare, şi în orice caz înainte de vânzarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora, câinii adulţi cu proprietar – în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014, câinii proveniţi din adăposturile publice – în momentul adopţiei, dar în orice caz înainte de a părăsi adapostul, potrivit proiectului.

Înregistrarea în RECS a câinilor identificaţi se realizează pe loc, imediat după microcipare odată cu eliberarea carnetului de sănătate.

Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi după data de 1 martie 2014 sunt consideraţi câini fără stapân şi sunt trataţi conform procedurilor legale, mai prevede proiectul de norme.

Câinii cu stăpân vor fi identificaţi prin microcip de către medici veterinari de libera practică organizaţi în conditiile legii înregistraţi ca utilizatori ai RECS. Medicii veterinari de liberă practică, împuterniciţi, organizaţi în condiţiile legii, care îşi desfăţşoară activitatea în cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare sunt exceptaţi de la obligaţia de a se înregistra ca utilizatori ai RECS.

Proiectul mai prevede ca pentru fiecare câine identificat şi înregistrat să fie eliberat un carnet de sănătate cu serie unică înscrisă şi/sau generată de RECS conform modelului şi procedurilor aprobate de Colegiul Medicilor Veterinari.

Totodată, datele privind vaccinarea, deparazitarea şi sterilizarea trebuie înregistrate şi actualizate.

În cazul deplasării în spaţiile publice pe teritoriul României a cânilor, proprietarii acestora au obligaţia de a deţine asupra lor carnetul de sănătate al animalelor care atestă efectuarea acţiunilor sanitare veterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea acestora in RECS, iar, în cazul deplasărilor în străinătate, proprietarii trebuie să aibă asupra lor şi paşaportul animalului eliberat de medicul veterinar şi avizat de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, se mai arată în proiect.

Proprietarii de câini au totodată obligaţia de a informa medicul veterinar în termen de şapte zile privind vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul sau donarea animalului. De asemenea, în caz de vânzare sau donare, atât vechiul, cât şi noul deţinător al câinelui, au obligaţia să solicite medicului veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii să înregistreze în Registrul de Evidenţa a Câinilor cu Stăpân schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă.

În cazul morţii animalului proprietarii au obligaţia de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidenţă şi consemnarea decesului în carnetul de sănătate. La găsirea unui câine cu stăpân pierdut, persoanele care l-au gasit au obligaţia de a anunţa secţia de Poliţie cea mai apropiată în vederea depistării şi anunţării proprietarului, se mai arată în proiect.

Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân este gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari din România. Utilizatorii RECS implicaţi în activitatea de identificare şi înregistrare a câinilor garantează confidenţialitatea tuturor datelor colectate, inclusiv a datelor cu caracter personal, şi se supun procedurilor de înregistrare la Colegiul Medicilor Veterinari judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, în vederea obţinerii licenţei de utilizare care conferă drepturi de acces şi înregistrare a evenimentelor în RECS, mai prevede proiectul.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat în 31 mai o hotărâre potrivit căreia câinii cu stăpân mai mari de patru luni trebuie declaraţi la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) până în ianuarie 2014, stăpânii riscând în caz contrar o amendă de 3.000 de lei.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Proiect ANSVA: MICROCIPAREA tuturor cainilor cu stapan

  1. Prin ciparea cainilor sunt urmariti stapanii, si nu cainii.Au gasit inca o metoda”subtila”de incatusare.De data aceasta nu cred ca se va mai opune cineva.Sa ai un caine ,insemna,o cheltuiala in plus,si nu neglijabila,pe care trebuie sa o justifici.DOAMNE AJUTA.

  2. Tara arde si babele se piaptana! S-au rezolvat toate problemele in tara asta, somajul, saracia, strazile, nivelul de trai prospera… asa ca acum este timpul sa ne ocupam si de caini!!!
    ”Proprietarii de câini au totodată obligaţia de a informa medicul veterinar în termen de şapte zile privind vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul sau donarea animalului”
    ”În cazul morţii animalului proprietarii au obligaţia de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidenţă şi consemnarea decesului în carnetul de sănătate. La găsirea unui câine cu stăpân pierdut, persoanele care l-au gasit au obligaţia de a anunţa secţia de Poliţie cea mai apropiată în vederea depistării şi anunţării proprietarului, se mai arată în proiect”
    Ma iertati, dar eu cred ca suntem condusi de niste tacaniti la minte.

  3. Cu siguranta s-au facut calcule… Cati caini x pret microcip x pret inregistrare/implantare x…x… si uite asa se pregateste o inginerie financiara pentru unii smecheri, ca sunt vremuri grele !
    Pe de alta parte probabil este un prim pas catre microciparea oamenilor, nu de altceva dar sa ne obisnuim cu ideea ! Cea mai mare aberatie este ca daca nu-l microcipez atunci va fi considerat ‘caine fara stapan’ !!! O logica bolnava specifica unui sistem bolnav…
    Cred ca asa ceva nu va fi pusa in aplicare, dar la cate minti “luminate” de cel rau sunt in tara asta nu ma mai mira nimic !

  4. Dintr-un anumit punct de vedere cred ca e in regula sa fie considerat “fara stapan” un caine care nu va fi microcipat si astfel sa fie supus unor masuri legale – banuiesc: capturare, tinere intr-un adapost si, dupa o perioada in care nu este luat in “adoptie”, eutanasiere. Prin asta ar fi “fortati” cei care adopta caini sa-i si inregistreze pe numele lor, pt ca apoi sa se poata sti exact cui apartine un caine gasit liber – cum este cazul multora care au luat caini ca sa nu fie eutanasiati, pt ca dupa cateva zile sa le dea drumul la loc, pe strada, unde sunt la fel de infometati ca inainte si pot face rau oamenilor, copiilor, in continuare.
    Ce nu e in regula este ca NU asta era solutia. Solutia la problema cainilor fara stapan o aveam de la bun inceput, exista lege speciala, avem exemple chiar si “afara”, chiar in UE, unde problema e transata foarte simplu: nu exista caini comunitari nici 10% din cati sunt la noi. Ah, ca nu se pune in aplicare legea, ca se urmaresc alte lucruri, e cu totul altceva – iata unde se ajunge: la microciparea cainilor, la evidenta momentelor din viata lor, a proprietarilor etc…
    Este o repetitie pentru alte proiecte mai mari, care urmeaza. Acum doar s-a gasit, cumva, un prilej si se profita de el.
    Si, inca odata, mi se pare, oare, ca se discuta si se acorda o mai mare atentie cainilor (adoptiilor de caini) decat copiilor? N-am prea auzit dezbateri serioase privind adoptiile copiilor, ingrijirea si grija fata de cei fara adapost (nu fara stapan!), doar cate-un caz tragic de abuz sau neglijenta, mai mult “in familie”, decat in centrele speciale care ar trebui sa acorde asistenta acestor copii si, care, multe din ele, se zbat in mizerie si saracie…
    Nu e chiar vorba de “tara arde si baba se piaptana”, ci ma tem de mai rau: ca tocmai baba a pus focul, ca apoi sa se poata pieptana nederanjata.

  5. cam asta ne asteapta si pe noi oameni, nu ne mai desparte decat o chestiune de timp, acum se fac teste pe animale inclusiv pe caini

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare