MOASTELE SFINTILOR IOAN BOTEZATORUL (cert) SI MAXIM MARTURISITORUL (probabil) – DESCOPERITE IN BULGARIA SI GEORGIA

5-11-2010 2 minute Sublinieri

Ministrul pentru Diaspora, istoricul Bodijar Dimitrov, proclamă oraşul Sozopol de la Marea Neagră, unde s-a făcut descoperirea, drept “Noul Ierusalim”

Moaştele descoperite, duminică, în oraşul Sozopol din sudul Bulgariei, sunt, într-adevăr, părţi dintr-un braţ şi un picior ale Sfântului Ioan Botezătorul, au confirmat autorităţile de la Sofia. Vestea a trimis un val de emoţie în întreaga lume creştină şi l-a entuziasmat într-atâta pe ministrul bulgar pentru Diaspora, istoricul Bodijar Dimitrov, astfel că a proclamat oraşul Sozopol drept “Noul Ierusalim”.

Biserica Ortodoxă Bulgară pierduse urma moaştelor (donate de Patriarhia de la Constantinopol) de sute de ani, iar ele nu au ieşit la inveală cu uşurinţă după ce interesul legat de Insula Sf. Ioan Botezătorul din sudul litoralului bulgar a început să se manifeste acum 25 de ani. Duminică însă, arheologii au găsit o raclă de alabastru, zidită în altarul unei biserici cu hramul Sfântului. Arheologii au deschis racla în prezenţa unor reprezentanţi ai Bisericii, istorici, jurnalişti şi parlamentari, punând capăt controverselor seculare privind dispariţia moaştelor. În urma decapitării la ordinul regelui Irod, trupul Sf. Ioan Botezătorul a fost îngropat în nordul Israelului de azi, apoi, în primele veacuri creştine, părticele din moaştele sale au ajuns în Grecia, Muntenegru şi Egipt.

Acum, ministrul Bodijar Dimitrov speră ca o biserică închinată Sf. Gheorghe în oraşul Sozopol – care a fost aleasă pentru a găzdui moaştele recent descoperite – să devină un centru de pelerinaj. Biserica dispune şi de o bucăţică din Sf. Cruce, oferită de premierul Boiko Borisov, şi de moaşte ale Sf. Andrei, primite de la Patriarhul de la Constantinopol, Bartolomeu I.

“Acestea sunt moaşte creştine esenţiale, de la cei mai vechi sfinţi”, a declarat Dimitrov, care este convins că şi oraşul ar putea reprezenta o atracţie turistică, fiind una dintre cele mai vechi localităţi atestate pe litoralul Mării Negre.

Acesta a fost colonizat de greci, în frunte cu filozoful Anaximandru, în jurul anului 610 î.Hr. Încă dinainte de migraţia bulgarilor în Peninsula Balcanică, Sozopol era un centru creştin, cu episcop propriu.

***

Singurele moaste ale Sf. Maxim Marturisitorul cunoscute pana in prezent erau mana sa dreapta, taiata in urma celui de-al doilea proces al sau, primita de discipolii sai si pastrata timp de mai multe secole la manastirea athonita a Sf. Pavel. Pentru ca, potrivit unei foarte vechi traditii georgiene restul sfintelor sale moaste s-ar fi aflat sub altarul bisericii manastirii Sf. Maxim din Tsageri (Georgia), din regiunea unde a fost incarcerat si unde a si murit, episcopul locului, Prea Sfintitul Stefan Kalaidjisvili, a decis sa fie intreprinse sapaturi in acest loc, conduse de arheologul si profesorul universitar Revaz Christani de la Univ. din Tibilisi. Sapaturile au dus la descoperirea, la un prim nivel, a osemintelor a trei persoane, iar la un nivel inferior a osemnitelor unei singure persoane.

Analiza acestor oseminte a fost incredintata antropologului Vladimir Aslanishvili, profesor la Univ. din Tibilisi. Mai multe din concluziile sale (legate mai ales de starea osemintelor, de relele tratamente si mutilarile vizibile si de varsta persoanelor decedate) tind sa verifice ipoteza ca ar fi vorba, la primul nivel, de moastele Sf. Maxim Marturisitorul si a celor doi ucenici ai sai (Atanasie Monahul si Anastasie Apocrisiarhul), iar la al doilea nivel de moastele Sf. Arsenie (intemeietorul actualei manastiri a Sf. Maxim, initiat dedicata Sf. Arsenie). Analizele trebuie, in acelasi timp, sa fie continuate de antropologi ce au fost solicitati din mai multe tari (in special din Rusia si Grecia) inainte de a se putea pronunta in mod definitiv asupra validitatii acestei ipoteze.

Metodele si intregul proces al cercetarii, rezultatele descoperirilor si primele concluzii au fost prezentate de autorii lor, Revaz Christani si Aslanishvili, precum si de Arhiepiscopul Stefan Kalaidjisvili in cursul colocviului dedidat Sf. Maxim Marturisitorul ce s-a tinut la Tibilisi, Tsageri si Lentheki intre 20-25 octombrie. Aceste descoperiri au avut un mare ecou si au trezit un interes enorm in Georgia. La finele conferintei de presa de pe 25 octombrie la care a participat, alaturi de arhiepiscopul Stefan, Jean-Claude Larchet, in calitate de specialist recunoscut pe plan mondial in Sf. Maxim Marturisitorul, teologul francez fost asaltat de intrebarile numeroaselor canale de televiziune si de radio. Pe 26 octombrie, Larchet a fost intervievat asupra acestui subiect de canalul Imereti precum si de primul canal national georgian ce a difuzat convorbirea in cadrul jurnalului de seara.


Categorii

Pagini Ortodoxe, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “MOASTELE SFINTILOR IOAN BOTEZATORUL (cert) SI MAXIM MARTURISITORUL (probabil) – DESCOPERITE IN BULGARIA SI GEORGIA

  1. Doamne ajuta.

    Minunate descoperiri pe care le face Dumnezeu Ortodoxiei si prin Ortodoxie lumii in aceste vremuri…

    Este intarirea pe care o primim noi Biserica Luptatoare si incredintarea ca nu suntem singuri. Biserica Biruitoare, cea a sfintilor, a fost ne este si va fi mereu scapare, grabnica ajutatoare si mangaiere.

    Aceste minunate descopeririri sunt chemari la rugaciune.

    Slava Lui Dumnezeu intru Sfintii Lui.

    Sa aveti pace in inima.
    SINAXA

    http://www.sinaxa.net/

  2. slava Domnului, si sa ne fie de folos

  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Cuvinte si cantari in cinstea Sfantului Maxim Marturisitorul
  4. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL MAXIM MARTURISITORUL sau ce inseamna cu adevarat sa marturisesti credinta
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PARINTELE ARHIMANDRIT NICHIFOR HORIA – Cuvant duhovnicesc cu putere multa despre PILDA SFANTULUI MAXIM MARTURISITORUL: “Sa traim poruncile lui Hristos, marturisind cu insasi viata noastra adevarul acestei trairi&#
  6. Pingback: TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL - predici ale Sfantului Teofan Zavoratul si parintelui Sofian Boghiu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare