SFINTELE MOASTE ALE CUVIOSILOR DIMITRIE CEL NOU de la Bucuresti si PARASCHEVA de la Iasi au fost scoase in PROCESIUNI ISTORICE, pentru IZBAVIREA DE MOLIMA/ Declaratia ferma a IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei: “BISERICA ESTE SPITAL! Această boală nu poate fi tratată exclusiv cu mijloace omeneşti” (si VIDEO)

6-04-2020 5 minute Sublinieri

Mediafax:

Scopul procesiunii moaştelor Sfintei Parascheva: biserica este un „spital duhovnicesc”

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase în procesiune duminică, prin judeţele Neamţ, Botoşani şi Iaşi. Racla cu osemintele sfinte a fost aşezată pe o platformă îmbodobită cu flori şi a fost însoţită de Inaltpreasfinţul Părinte Mitropolit Teofan.

Este pentru prima dată, după seceta din 1947, când racla cu moaştele sfinte părăseşte, chiar şi pentru câteva ore, capitala Moldovei. Racla a trecut prin Iaşi, Roman, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Paşcani, Botoşani şi Hârlău.

„A fost o zi frumoasă, obositoare dar foarte frumoasă, aproape 500 de kilometri prin Moldova, prin faţa multor spitale, prin faţa multor biserici şi din când în când prin faţa unor trecători care se aflau pe străzi pentru diferite situaţii. A fost o mărturie despre un adevăr al Bisericii şi anume creştinul are două arme în orice situaţie, dar mai ales în situaţii dificile. Prima armă este arma omenească, în contextul nostru este o armă cu trei tăişuri: distanţare socială, igienă şi tratament medical adecvat. Creştinul are însă şi o altă armă, arma cea dumnezeiască: Sfânta Liturghie, spovedania, dumnezeiasca Împărtăşanie, cinstirea sfintelor moaşte, ocrotirea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu”, a declarat duminică seară, IPS Teofan.

În jurul orei 20, racla cu moaştele sfinte a fost adusă înapoi la Iaşi, în Catedrala Mitropolitană.

„Biserica este şi spital duhovnicesc, iar procesiunea sau mai bine zis deplasarea cu moaştele sfinte ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva în Moldova astăzi este o mărturie a acestui spital duhovnicesc spre care se cuvine să alergăm în tot timpul, dar în mod special în momente grele ca acesta.”, a explicat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Este pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, când racla cu moaştele sfinte este dusă în pelerinaj în judeţele Moldovei.

„S-a socotit că momentul prin care trecem este unul care necesită cu atât mai mult rugăciunile sfinţilor către Dumnezeu ca Dumenezeu să-şi întoarcă faţa spre noi. Se aşteaptă două lucruri: ca oamenii să-şi folosească toate instrumentele pe care le au împotriva bolii, dar această boală ,ca orice suferinţă, nu poate fi tratată exclusiv cu mijloace omeneşti. Pe lângă mijloacele omeneşti sau fundamentându-le pe acestea avem nevoie de mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu iar ea se arată şi prin mijlocirea Sfintei Parascheva, a Prea Sfintei Născătoare de Dumenzeu, prin mijlocirea tuturor sfinţilor.”a mai declarat IPS Teofan.

Această procesiune este una istorică, spune şi Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul nu a fost anunţat tocmai pentru ca oamenii să nu fie tentaţi să iasă din case, să se adune să se închine la racla cu moaştele Ocrotitoarei Moldovei.

„A fost o surpriză pentru toţi. Vedeau pur şi simplu fiind pe stradă sau uitându-se pe geam cum dintr-o dată sunt moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Să ştiţi că aici este un simbol al venirii celei de-a doua a lui Hristos. Şi Hristos la fel va veni, pe neaşteptate. Nouă ni se va părea că este o zi obişnuită poate şi el ne va apărea dintr-o dată tuturor şi va fi momentul de final şi de judecată a acestei lumi., a precizat Constantin Sturzu.

***

Basilica:

În imagini: Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou în procesiune pe străzile Bucureștiului pentru oprirea pandemiei

Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi și ale Cuvioasei Paracheva au fost scoase în procesiuni la București și, respectiv, în Neamț, pentru a stăvili molima.

Duminică, 05 aprilie 2020, după oficierea Sfintei Liturghii, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost scoase din Catedrala Patriarhală și purtate în procesiune pe străzile Capitalei.

Procesiunea restrânsă, formată din 3 autovehicule, a fost condusă de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

De pe Dealul Patriarhiei, moaștele și icoana Sfântului Dimitrie au fost duse spre Spitalul Municipal – Politehnica – Mihai Bravu până la Spitalul „Victor Babeș”, unde a avut loc o primă oprire și a fost rostită o ectenie și rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.

Pe tot parcursul traseului clericii au rostit rugăciuni către Sfântul Dimitrie pentru izbăvirea de boală și încetarea epidemiei de coronavirus.

Procesiunea a continuat spre Institutul „Matei Balș” unde s-a făcut o nouă oprire și au fost rostite rugăciuni. Mai departe, alaiul a mers spre Piața Victoriei – Universitate – Unirii.

La Universitate, a avut loc a treia oprire. În fața Crucii eroilor martiri din 1989 a fost intonat troparul Sfântului Dimitrie cel Nou.

Revenită la baza Dealului Patriarhiei, procesiunea s-a oprit la Crucea Brâncovenească unde a fost rostită încă o ectenie, iar moaștele au fost reașezate în catedrală.

Sfântul Dimitrie cel Nou a fost invocat în rugăciune de bucureșteni și în urmă cu două secole pentru încetarea epidemiei de ciumă bubonică (1812-1813). Atunci, la fel, moaștele sale au fost purtate prin Capitală și numărul de îmbolnăviri a scăzut foarte mult. De asemenea, Ocrotitorul Bucureștilor a fost purtat în procesiuni și în timpul secetei din 1827 sau al holerei din 1831.

Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost de asemenea purtate printr-o procesiune neanunțată, în județul Neamț, astăzi, 5 aprilie, însuși IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, fiind cel care a stabilit traseul.

===Cuvioasa Parascheva la Văratec===

Până la urmă s-a aflat despre acțiune, deși Biserica a vrut să o țină în discreție, tocmai pentru a evita ca oamenii să se adune la lăcașurile de cult.

Sfânta Parascheva a traversat discret Moldova: Traseu de 500 km prin Iași, Neamț și Botoșani

Însoțită de Mitropolitul Teofan și de Pr. Marian Timofte, racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost purtată duminică, 05 aprilie 2020, prin mai multe localități din Iași, Neamț și Botoșani cu credința că prezența vindecătoare și rugăciunile ei vor ajuta în lupta cu pandemia de coronavirus.

Traseul de aproape 500 de km a vizat principalele orașe din cele trei județe și în special unitățile medicale.

Deplasarea s-a făcut fără închinarea credincioșilor la sfintele moaște, fără participare colectivă, fără slujbe oficiate, respectându-se măsurile luate de autorități pentru combaterea epidemiei, notează Doxologia.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, au trecut prin orașele Iași, Roman, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Pașcani, Botoșani și Hârlău.

Pe tot traseul s-au rostit, din mașină, rugăciuni pentru cei infectaţi cu noul coronavirus, pentru personalul medical, pentru cei care mențin ordinea publică, precum și pentru toți creștinii aflați în nevoie. ©Doxologia

În dreptul lăcașurilor de cult, sfintele moaște au fost întâmpinate în sunet de clopot, iar preoții au ieșit cu Sfânta Evanghelie. La Catedrala Arhiepiscopală din Roman procesiunea a fost întâmpinată de Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului.

„A fost o zi frumoasă, obositoare, dar foarte frumoasă”, a precizat IPS Teofan. ©Doxologia

”Creștinul are două arme”

„A fost o mărturie despre un adevăr al Bisericii, și anume: creștinul are două arme în orice situație, dar mai ales în situații dificile. Prima armă este arma omenească. În contextul nostru, o armă cu trei tăișuri: distanțare socială, igienă și tratament medical adecvat. Creștinul are însă și o altă armă, arma cea dumnezeiască: Sfânta Liturghie, spovedania, dumnezeiasca Împărtășanie, cinstirea sfintelor moaște, ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”.

„Biserica este și spital duhovnicesc. Iar procesiunea sau, mai bine zis, deplasarea cu moaștele Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva în Moldova astăzi este o mărturie a acestui spital duhovnicesc spre care se cuvine să alergăm în tot timpul, dar în mod special în momente grele precum acesta”.

Moaștele sfintei au fost duse prin curțile mai multor unități medicale: Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” – Târgu Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Pașcani, Spitalul de Pneumoftiziologie – Botoșani, Spitalul de Boli Infecțioase – Botoșani, Maternitatea Botoșani, Spitalul de Pediatrie – Botoșani, Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” – Botoșani, Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” – Iași, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Cuvioasă Parascheva” – Iași și Spitalul Clinic „Doctor C.I. Parhon” – Iași.

Platforma cu sfintele moaște a trecut pe la aproximativ 40 de biserici parohiale și catedrale și pe la mănăstirile Văratec, Agapia, Vorona, Popăuți, Zosin, Coșula. ©Doxologia

„Pentru a ne asigura că, pe parcursul traseului, nu se va aduce nici un fel de atingere măsurilor luate de autorități pentru combaterea epidemiei cu care ne confruntăm, s-a luat decizia de a nu anunța public nici data desfășurării evenimentului, nici traseul”, a declarat Pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Mai mulți clerici și credincioși din cele trei județe au cerut acest sprijin duhovnicesc, dorința lor fiind în deplină concordanță și cu intenția Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de înlesni această binecuvântare, această prezență vindecătoare a Sfintei Parascheva”, a precizat Pr. Constantin Sturzu.

A părăsit Iașul pentru a treia oară în istorie

Duminică, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a părăsit Iașul pentru a treia oară în istorie.

În decurs de aproape 379 de ani, de când au fost duse la Iași de Voievodul Vasile Lupu (domn al Moldovei în perioada 1634-1653), racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de două ori.

În 1944, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, pentru a fi protejată, racla cu sfintele moaște a fost ascunsă în sudul țării.

După trei ani, în vara lui 1947, credincioșii au solicitat Mitropoliei să fie scoase moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și duse în procesiune prin satele pârjolite de soare și afectate grav de război. Sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei au fost purtate prin localități din județele Iași, Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia.

©Doxologia

Emanuel Buta:

În fiecare an, în ziua de 14 octombrie, vin pelerini, creștini și nu numai, din toată țara și din toată lumea, pentru a se închina la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.

Astăzi, 5 aprilie 2020, într-un context global nefericit, Sfânta Parascheva a părăsit catedrala mitropolitană și a mers prin Moldova, însoțită fiind doar de Părintele Mitropolit Teofan și doi-trei preoți.

În fața Primăriei Municipiului Botoșani, primarul și reprezentanții forțelor de ordine publică au îngenuncheat când a trecut prin fața lor Racla Sfintei Parascheva.

Nu toți vor înțelege lucrurile acestea, așa cum nu toți vor înțelege de ce o persoană va îngenunchea în semn de respect în fața fotografiei bunicului care a luptat în ambele războaie mondiale și care l-a ajutat și pe el, nepotul lui, în cele mai grele momente ale vieții. Sau de ce un conducător îngenunchează în fața unei icoane pictate pe lemn din secolul al XVIII-lea înainte de un moment decisiv al vieții lui, cu toate că cei apropiați ai lui îl îndeamnă să-și pună încrederea în propria administrație mai mult decât în orice altceva.

Credința, iubirea, compasiunea, respectul și jertfa sunt valori care depășesc orice explicație logică sau orice raționament limitat și placid. Nu toate lucrurile din viețile noastre trebuie și explicate permanent. Uneori ele trebuie pur și simplu trăite. O taină rămâne taină tocmai pentru că ea nu poate fi îngrădită de cuvintele unor simpli trecători prin lumea aceasta, ei înșiși fiind îngrădiți de atâtea lucruri.

 


Categorii

1. DIVERSE, IPS Teofan, Pagini Ortodoxe, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Parintele Constantin Sturzu, Sarbatori, comemorari, sfinti, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “SFINTELE MOASTE ALE CUVIOSILOR DIMITRIE CEL NOU de la Bucuresti si PARASCHEVA de la Iasi au fost scoase in PROCESIUNI ISTORICE, pentru IZBAVIREA DE MOLIMA/ Declaratia ferma a IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei: “BISERICA ESTE SPITAL! Această boală nu poate fi tratată exclusiv cu mijloace omeneşti” (si VIDEO)

  1. Pingback: ICOANA MAICII DOMNULUI DE LA BISERICA HAGIU DIN BUCURESTI A PLANS PENTRU NOI: "Nu lasa, Maicuta, sa pierim!"/ ASTEPTAND INVIEREA IN INCHISORILE CASELOR, IN MIJLOCUL UNUI RAZBOI CARE NE DEPASESTE. Ce e de facut? ”Asteapta pe Domnul!" - Cuv
  2. Pingback: "Sfânta a privit spre poporul dreptmăritor și a plâns prin ochii Mitropolitului...". MANGAIEREA SFINTEI CUVIOASE PARASCHEVA si MINUNILE TAINICE de pe traseul "PROCESIUNII INIMILOR" - Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: Articol în Foreign Policy: de ce NU ar trebui să ANULĂM BISERICA pe timp de epidemie/ Câteva rânduieli creștine pe timp de molimă
  4. Pingback: "Ar fi trebuit ca bisericile sa fie deschise" - VOCI ALE NORMALITATII in Biserica noastra se ridica IMPOTRIVA FRICII, A PSIHOZEI MEDIATICE - ca parte a unui RAZBOI PSIHOLOGIC care distruge sufleteste pe cei slabi - si a ABUZURILOR in vreme de cr
  5. Pingback: PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, MĂRTURISIRI (NE)AȘTEPTATE în PASTORALA de Paști din vremea bisericilor goale: "BISERICA NU SUNTEM DOAR NOI, SLUJITORII. Acum funcţionăm incomplet. Pe planul credinţei, PANDEMIA s-a dovedit a fi mai malefică şi
  6. Pingback: PS BENEDICT BISTRITEANUL: “CREDINTA NOASTRA este viata noastra, de aceea NU SE NEGOCIAZA!”/ “Vrei sa te faci sanatos? VINO IN BISERICA! Nu fugi de Biserica! Biserica este aceasta SANSA A INTOARCERII – personala, dar si comunitara,
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare