MODELUL CONCEȘTI. Cum a repopulat un sat un primar din Botosani: CASE RENOVATE SI GRATUITE PENTRU FAMILII CU COPII MULTI (Video)

27-04-2016 4 minute Sublinieri

concesti

Altădată satul Conceşti, din Botoşani, era acoperit de o cortină a tăcerii. Învăţătorii se pregăteau să renunţe la o clasă, pentru că nu mai erau suficienţi copii în localitate. După-amiezele de primăvară sunt sparte azi de gălăgia candidă a copiilor nou-veniţi în sat. Sunt 71.

E un vacarm al copilăriei, al bucuriei, al normalităţii. Localitatea a fost populată datorită ideii unui primar de a-şi întineri satul pustiit oferind case gratuit familiilor dispuse să se mute aici. La câteva luni după mutare, noii conceneşteni s-au integrat perfect în comunitate.

Aproape o sută de suflete au primit gratis un acoperiş deasupra capului în satul Conceşti, Botoşani. Unii dintre ei chiar case cu etaj, ca în poveştile cu oameni bogaţi. Locuinţe renovate, în care au găsit aragaz, maşină de spălat, frigider – obiecte casnice pe care unii nici nu le-au folosit vreodată în viaţă. Primăria Conceşti le aduce carne de porc pentru pregătirea hranei de la “miniferma socială” a comunei.

Este vorba despre 12 familii cu mulţi copii din Alba Iulia, Arad, Constanţa sau localităţi din judeţe ca Harghita şi bineînţeles, Botoşani. Taţii au primit câte un serviciu, iar mamele lucrează cu ziua, în weekend, la o seră. Copiii sunt fericiţi, umplu uliţele altădată pustii ale satului până mai ieri depopulat; animează sălile de clasă ale şcolii ameninţate cu restrângerea de posturi didactice până de curând tocmai din acest motiv: lipsa copiilor.

“Ideea a venit, pur şi simplu, dintr-o participare la o şedinţă la şcoală, când am văzut că se certau doi învăţători cărora urma să le dispară un post. Şi când am auzit că în perioada următoare urmau să vină la şcoală în jur de 80 de copii, ne-am gândit că e singura măsură pe care o puteam lua, adică degeaba le făceam canalizare, apă, dacă nu mai avea cine să se bucure de ele”, spune primarul comunei, Constantin Nazare.

Condiţii pentru a primi o casă

În urma anunţului că cine se va muta în Conceşti va primi o casă gratis, cererile au început să curgă din mai multe judeţele ale ţării. Casele erau fie abandonate, fie donate primăriei de rudele îndepărtate ale celor care nu mai aveau nevoie de ele, fie vândute primăriei pe sume modice. Prioritate au avut familiile cu mulţi copii, sau cele susţinute de mame singure. O altă condiţie a fost ca taţii să nu fie prieteni cu alcoolul.

La început a existat o oarecare divergenţă în sat, se gândeau să nu vină oameni care fură… După aceea au văzut că s-au integrat foarte bine. Chiar merg şi sătenii la ei, îi ajută, deci e bine. Chiar şi eu mă gândeam că o să fie ceva probleme, la un moment dat veniseră pe la mine şi au spus: domnu’ primar, ai cam gafat-o cu ăştia… Până la urmă au fost mulţumiţi“, spune primarul.

Cele 12 case puse la dispoziţia noilor veniţi au fost puse la punct cu ajutorul sătenilor, iar lucrările au continuat după ce au apărut noii locatari. “Tuturor le-am dus apă, le-am dus ciment, care n-au avut posibilitatea, le-am dus un maistru de le-am făcut sobe, le-am făcut toate condiţiile”, spune Constantin Nazare.

Potrivit primarului, noii săteni nu au statut de refugiaţi. “Ei nu pot fi consideraţi ca nişte refugiaţi, pentru că nu i-a alungat nimeni, au venit ei de bună voie. Ne înţelegem bine, mă cheamă pe la ei… Vorbim, bem o cafeluţă, dacă îi prind la masă, servesc masa“, spune primarul.

Puţinii bărbaţi ajunşi în Conceşti s-au angajat în construcţii. Femeilor le este mai greu să muncească, mai ales dacă sunt mame singure cu mulţi copii. În week-end-uri, însă, merg să lucreze cu ziua la solariile de localitate. Altfel, primesc ajutoare de la primărie, care a organizat o crescătorie de porci care serveşte nevoilor persoanelor fără venituri.

Avem aici o crescătorie, e mult spus, avem 80 de porci pe care îi creştem cu ajutorul social, porcii îi ducem la abatoarele din zonă şi o dată pe săptămână mergem la cei cu copii mulţi şi le ducem carne“. Programul de populare a comunei a fost sistat, pentru moment, pentru că primăria nu mai are fonduri de achiziţionare de case. Cererile, însă, continuă să vină.

Jumătate din familiile aduse să populeze comuna din Botoşani sunt monoparentale – mame care au până la 9 copii. Minorii care au avut parte de taţi abuzivi au avut prioritate atunci când s-a luat decizia acordării unui adăpost.

84 de cereri noi au fost primite pentru mutare în Concenşti, aşteptând acum unda verde. 83 de persoane s-au mutat până acum.

Sunt foarte mulţumit, parcul e plin, comuna nu e foarte mare, un număr în plus de 83 de persoane se cunoaşte, nu-i ca la un oraş mare – Constantin Nazare, primar Conceşti

Initiativa primarului din Concesti de a oferi locuinte gratuite familiilor cu multi copii care vin sa se stabileasca in comuna are succes peste asteptari. La o luna de cand Costel Nazare a lansat proiectul, cinci familii cu un total de 33 de copii s-au stabilit la Concesti.

Este vorba de familii numeroase care au intre sase si opt copii din Hunedoara, Alba Iulia, Constanta, dar si din judetul Botosani. Acum, primarul ii va ajuta sa isi gaseasca si locuri de munca.

Am vazut pe internet si am venit sa vorbesc cu domnul primar. Eu am sapte copii si pentru noi este ideal sa avem o casa unde sa stam”, a spus o mama.

Primarul Costel Nazare a renovat casele ramase fara proprietari, in care nu mai statea nimeni, iar acum are mai multe cereri pentru ele, semnate de familii care vor sa se mute in comuna. Sunt peste 40 de cereri din toata tara.

Reprezentantii primariei iau legatura cu primarii din orasele sau comunele respective pentru a afla date despre familiile care vor sa se mute la Concesti, pentru a face o selectie.

Primarul din comuna Concesti s-a gandit la aceasta solutie salvatoare intrucat populatia din localitate este imbatranita si isi doreste sa o intinereasca.

Oamenii care vor veni in comuna noastra cu siguranta vor avea unde sa lucreze. Casele au conditii foarte bune. Am discutat cu proprietarii, acestia sunt dispusi sa le vanda. Cinci familii s-au mutat deja in locuinte si avem peste 40 de cereri pentru locuinte de la famili din toata tara. Noi am luat legatura si cu doua fundatii care ne vor ajutra si ne vor oferi informatii despre familiile care vor sa se mute la noi in comuna”, a spus primarul comunei Concesti, Costel Nazare.

Pe viitor autoritatile locale au de gand sa construiasca intre sase si zece case pentru aceeasi cauza nobila:de a atrage familii cu copii in comuna. In momentul de fata mai sunt cinci case puse la dispozitie pentru familii numeroase.

Initiativa unui primar din Botosani care a chemat la el in sat familii cu copii pentru a intineri populatia s-a dovedit un succes. Toate cele 12 locuinte goale pe care le-a pus la dispozitie au fost ocupate de familii dornice de un nou inceput.

Clasele de la scoala si gradinita s-au completat si ele, iar astfel profesorii care erau in pericol sa fie concediati isi pot pastra slujbele.
Ulitele satului Concesti, din judetul Botosani, s-au umplut de veselia pustilor care s-au mutat aici de curand. 12 familii cu 58 de fetite si baieti au lasat trecutul in urma si au inceput o viata noua in locuintele renovate si puse la dispozitie de primar. 1 copil din 5 copii este nou-venit la scoala, iar situatia este asemanatoare si la gradinita.

Anca Grigoras, educatoare: “S-au integrat foarte bine, colaboreaza foarte bine, au adus un aer nou.”

Aceasta femeie are 8 prunci si s-a mutat aici din judetul Iasi. N-a mai [suportat] bataile barbatului si a pornit la drum.
Valentina Sotir, mama a 8 copii: “Am gasit linistea la Concesti si binele copiilor. Am stat cu chirie si cand am aflat ca aici se primesc case nici nu m-am mai gandit la altceva si am venit. Aici copiii sunt fericiti, nici nu mai spun.”

Aceasta mama este din Hunedoara si are sase guri de hranit. Fiul ei cel mare, elev de liceu, s-a angajat deja la o firma de constructii. Cu salariul lui, ajutorul social si alocatiile celor mici au o viata frumoasa.

Claudia Rosu, mama a 6 copii: “Fiecare vecin a venit cu ce a putut imbracaminte, incaltaminte, e mai bine aici ca ne simtim in largul nostru, ne simtim deja integrati.”

Pentru ca toate casele disponibile au fost deja ocupate, primarul se gandeste chiar sa construiasca locuinte noi si pentru alti doritori. Ideea i-a venit anul trecut cand satul era pustiu.


Categorii

1. DIVERSE, Eroism, omenie, Video

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “MODELUL CONCEȘTI. Cum a repopulat un sat un primar din Botosani: CASE RENOVATE SI GRATUITE PENTRU FAMILII CU COPII MULTI (Video)

  1. Nespus de binevenit și de frumos.
    Recunoștință primarului și sătenilor.

    Slavă Domnului !

  2. Extraordinar! Bravo domnului primar!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare