Morminte vandalizate ale Eroilor Romani din Rep. Moldova

7-04-2012 1 minut Sublinieri

 

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, le-au cerut, sâmbătă, ambasadorului şi ataşatului militar de la Chişinău să se deplaseze la Călăraşi (R.Moldova) şi să facă un raport referitor la vandalizarea mormintelor unor eroi români.

“Întrucât până la această oră nu am primit niciun fel de informaţie despre făptuitori, am cerut ambasadorului Marius Lazurca şi ministrul Apărării Naţionale i-a cerut ataşatului militar să se deplaseze la Călăraşi (R.Moldova – n.r.), unde să facă o evaluare a situaţiei, să ia legătura cu Procuratura şi Poliţia din Republica Moldova şi să facă un raport către Bucureşti”, a declarat Cristian Diaconescu.

Cimitirul Eroilor Români din oraşul Călăraşi din R.Moldova a fost vandalizat în noaptea de marţi spre miercuri de un grup de persoane necunoscute, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică de vineri. Agresorii au demontat zeci de cruci pe care le-au aruncat la întâmplare, iar pe una dintre ele au distrus-o definitiv.

Primarul oraşului, Nicolae Melnic, a declarat că primele informaţii în legătură cu incidentul le-a primit de la un pădurar. “Ne-am deplasat la faţa locului şi am găsit un dezastru. Acum lucrează oamenii acolo. Crucile sunt reinstalate. Cea distrusă trebuie înlocuită. Costul unei cruci este de cel puţin 500 de lei (32 de euro). Este un sacrilegiu, a afirmat el, adăugând că în cei trei ani de când a fost construit cimitirul acest lucru se întâmplă pentru prima dată.

Potrivit primarului, în urmă cu o lună, oraşul a fost bulversat de un alt scandal: o persoană a aruncat cu o cutie de vopsea în monumentul eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. “Nu ştim cine a făcut acest lucru, dar este posibil să fi fost o reacţie a cuiva la cele întâmplate atunci”, susţine el. Cu toată că din când în când pe garduri şi pe pereţii clădirilor apar inscripţii cum ar fi “Basarabia – pământ românesc”, primarul neagă că în Călăraşi ar exista o confruntare între tinerii proeuropeni (sic-n.n.) şi cei procomunişti.

Reprezentantul Comisariatului de poliţie, Mihail Burca, a declarat că pentru moment poliţia nu are niciun suspect, iar procurorul raionului a afirmat că va demara o urmărire penală. În iulie 1941, pe locul unde a fost ridicat Cimitirul Eroilor Români şi-au pierdut viaţa 42 de militari români. Până în 1960, când aici a fost ridicată o troiţă, zona a fost acoperită de gunoaie şi mărăcini. Troiţa a fost demontată de autorităţile sovietice şi reinstalată după 1990.


Categorii

1. DIVERSE

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Morminte vandalizate ale Eroilor Romani din Rep. Moldova

 1. Pingback: Basarabia e pamant ROMANESC sau… colonie EUROPEANA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 2. “marele” istoric Neagu Djuvara e cel care sustine ca Romania a ramas de caruta din vina ortodoxiei.

  http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/djuvara-romania-a-ramas-in-urma-si-fiindca-e-ortodoxa-206469.ht

 3. In “republica” Moldova, indoctrinarea bolsevica a fost/este inca foarte puternica.

  Mi-aduca aminte ca in 1990 eram in Moldova (de la noi) la un unchi care tinea un magazin si cumpara vin de la Moldoveni de peste Prut.
  Intr-o zi au venit doi barbati din “republica” ca sa-i livreze vin si eram si eu acolo (aveam 25 de ani). Eram emotionata pana la lacrimi, in naivitatea mea, caci vedeam pentru prima oara moldoveni de “dincolo”, si stiam de la bunicii mei ca acel pamant fusese Romanesc.
  Cand au intrat le-am strans calduros mana, tremurand de emotie, si le-am zis: ” Ce spuneti, ar fi bine sa ne unim, dupa atatia ani de ocupatie !”, la care unul dintre ei mi-a raspuns sec : “Domnisoara, noi nu facem politica” !

  Cred ca si casa, si inima mea “s-au facat tandari” in acel moment !

  Intre ce simteam eu si ce simteau ei….era o diferenta istorica.
  Asa ca nu ma mir de ce se intampla…

  Domnul sa ne miluiasca pe toti !

 4. nu conteaza ce au zis cei doi,poate erau rusofili!Republica Moldova are f multi romani adevarati!Nu fii descurajata!Unirea se va realiza!Cand?Dumnezeu o stie!Dar nu trebuie sa-L lasam numai pe bunul Dumnezeu sa o infaptuiasca!Trebuie sa luptam ptr ea!Daca vei lupta la locul tau si vei actiona,se va infaptui!daca nu,Dumnezeu stie!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare