Noi dovezi despre capcana intinsa Episcopului Artemie. “Minciuna are picioare scurte, dar barba lunga”

18-02-2010 2 minute Sublinieri

 

 

SCRISOARE A EPISCOPULUI ARTEMIE AL RAS-PRIZRENULUI ŞI KOSOVO–METOHIEI CĂTRE PATRIARHUL IRINEI AL SERBIEI

Sursa: Predania.ro

 

18 Februarie 2010

La sfârşitul săptămânii trecute, Sinodul Permanent al Patriarhiei Sârbe a luat hotărîrea scoaterii din scaun, fără judecată, a episcopului Artemie al Raskăi şi Prizrenului (Kosovo şi Metohia). Deşi se ştia că există presiuni politice internaţionale în această privinţă de mai multă vreme, din partea SUA şi UE, asupra Bisericii Ortodoxe Sârbe (datorită poziţiei de “etnarh,” într’o mare musulmană, a episcopului Artemie), hotărîrea a fost neaşteptată şi surprinzătoare, mai ales datorită felului în care a fost luată.

 

Ea a fost pusă în practică de îndată, în nişte condiţii ce au stârnit uimirea şi şocul monahilor şi clericilor din eparhie. În acest context, vă prezentăm scrisoarea Episcopului Artemie către Patriarhul Irinei şi un comentariu al juristului şi publicistului creştin sârb Jeliko Kotoranin, cel care a dat presei acest document.

 

 

 

Preafericirii Sale

Patriarhului Serbiei DD Irinei

Belgrad

 

Preafericirea Voastră,

 

În aceeaşi zi în care ne-am întâlnit la Patriarhie (5 II 2010) mă aştepta hotărârea Sfântului Sinod Arhieresc (nr. 105 din 5 II 2010), cu semnătura Domniei Voastre. Cu încredere în puterea adevărului, mai cu seamă în zilele răstignirii provinciei Kosovo şi Metohia, tocmai pentru acest adevăr reacţionez imediat.

 

Invitaţia Sfântului Sinod Arhieresc (Sinodul Permanent, n.tr.) (nr. 102 din 4 II 2010), pe care o pomeniţi în hotărâre [nr.105] despre prezenţa „obligatorie” la şedinţa Sfântului Sinod, nu am primit-o, după cum Vă este cunoscut.

 

Tot aşa, la convorbirea telefonică avută cu Domnia Voastră (4 Fer. în jurul orei 15.00) nu a fost pomenită invitaţia scrisă, nici venirea Noastră nu a fost considerată ca obligatorie, ci mot-a-mot „ar fi bine dacă aţi veni.

 

Repetând aşadar – nici nu am primit invitaţie scrisă, nici recomandare că participarea Noastră este obligatorie, am făcut totuşi un efort deosebit să Vă vizitez la Patriarhie, azi [5 Feb] în jurul orei 9.30. Mulţumind că Ne-aţi primit cu dragoste la întrevedere, am plecat luând binecuvântare şi dorindu-Vă un început de post plin de folos.

 

Este ciudat că nici cu acest prilej nu Ni s-a dat invitaţia scrisă de a participa obligatoriu la şedinţa Sinodului, pe care o pomeniţi în hotărâre, şi nici nu am fost atenţionaţi să rămânem la şedinţă. Mai mult, în convorbirea noastră, şedinţa Sinodului nici măcar nu a fost pomenită.

 

Acestea le pun mărturie în chiar ziua în care ne-am întâlnit, cu deplină sinceritate şi prospeţimea întâlnirii între Domnia Voastră şi Noi.

 

Preafericirea Voastră, sântem surprinşi de hotărârea de a ne interoga, care trebuie făcută asupra Noastră, dar sântem pregătiţi a o primi.

 

Al Preafericirii Voastre credincios întru Domnul,

Episcop de Ras–Prizren şi Kosovo–Metohia

Artemie

 

 

 

“Minciuna are picioare scurte, dar barbă lungă”

 

La conferinţa de presă ţinută pe 13 Februarie în clădirea Patriarhiei din Belgrad, Episcopul Bacikăi, Irinei, a zis, printre altele, că Episcopul Artemie de Ras şi Prizren, a fost invitat oficial la şedinţa Sfântului Sinod Arhieresc (*notă/ este vorba despre Sinodul permanent) dar nu a răspuns şi nu a venit să participe la şedinţă. Tot aşa a mai pomenit că din această pricină Sinodul a hotărât să trimită o delegaţie la Graceaniţa ca să îl audieze pe Episcopul Artemie şi să facă un control financiar asupra activităţii Episcopiei de Ras şi Prizren.

 

Avem ocazia să facem publică scrisoarea Episcopului Artemie către Preafericirea Sa Patriarhul Irinei scrisă în aceeaşi zi când a vorbit cu Patriarhul şi când a avut loc controversata şedinţă sinodală. Din cauza recentelor întâmplări această scrisoare are o importanţă deosebită şi este un document ce demontează spusele Episcopului Irinei pe care le-am pomenit mai sus. Din această pricină ne luăm libertatea, dar şi datoria de a publica acest document.

 

Cititorii se pot lămuri parcurgând acest document că nu este vorba de invitaţie şi de neparticipare, ci despre o capcană întinsă Episcopului Artemie. Capcana a fost folosită ca pretext pentru trimiterea ilegitimă a inspecţiei asupra Eparhiei de Ras şi Prizren. Asta a adus la un şir de noi încălcări ale drepturilor canonice ale Vlădicăi Artemie, şi la distrugerea ultimei instituţii a poporului Sârbesc din Kosovo şi Metohia, anume Eparhia de Ras şi Prizren.

 

Ne întrebăm dacă episcopii adunaţi la Sfântul Sinod Arhieresc, prin gura Episcopului de Bacika, Irinei, au minţit „în mic”, cum vor minţi „în mare,” adică, atunci când vor pregăti materialul pentru lucrările Sfântul Sobor Arhieresc şi pentru depunerea din treaptă a Vlădicăi Artemie?

 

Jeliko Kotoranin

Cititi si:

 


Categorii

Ecumenism, Episcopul Artemie, Patriarhul Irineu al Serbiei, Traduceri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Noi dovezi despre capcana intinsa Episcopului Artemie. “Minciuna are picioare scurte, dar barba lunga”

 1. Asa cum am mai spus, abuzul administrativ dupa cucerirea pirghiilor de putere de catre ecumenisti va fi calea prin care vor fi indepartati cei incomozi. Dar indepartarea incomozilor este doar unul din pasii prin care se doreste scoaterea ortodoxiei din spatiul public si inlocuirea acesteia cu ideologia ecumenista. Dupa eliminarea tuturor incomozilor, urmatorul pas, intuiesc eu, va fi delegitimarea ortodoxiei ca dogma a Adevarului.
  Socant este contextul, nu fapta, caci lupul musca, nu cinta la vioara. Nici nu l-au ingropat bine pe blindul Pavle, ca noul patriarh a socat cu extremismul ecumenismului sau. Iar calea prin care au lovit seamana prea bine cu modul in care comunistii au inlaturat pe incomozii de atunci.
  Niciodata nu se pomeneste de adevaratul motiv. Intodeauna este de vina victima. Iar calaul vrea ”binele public”.
  Sa vina Prea Sfintia Sa sa stea la noi, in Romania. Am mai avut ierarhi care au fugit la noi de prin tarile din jur. Mai sunt manastiri care inca nu si-au lepadat verticalitatea ortodoxa.
  Dar poate ca ne este prea frica sa mai facem ce trebuie cu adevarat facut.

 2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » MITROPOLITUL SERAFIM DE PIREU DA ANATEMEI PE ECUMENISTI LA SINODICONUL ORTODOXIEI / Dezvaluiri importante la Volos (Grecia)
 3. Pingback: Război întru Cuvânt » Protoprezbiterul Theodoros Zisis: ARHIEREI DIN MAKEDONIA (ELADA) II TERORIZEAZA PE PREOTI SI II CALOMNIAZA PE LUPTATORII PENTRU ORTODOXIE
 4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Vladica Artemie: accept deciziile Sinodului Bisericii Ortodoxe sarbe, cu toate ca nu sunt de acord cu ele
 5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » VLADICA ARTEMIE DE KOSOVO: “Nu pot sa ma arunce în bratele papei de la Roma, nici in bratele ecumenistilor europeni!”
 6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CAZUL GRAV DE TRADARE DIN BISERICA SERBIEI: Patriarhul Irineu afirma ca il vor excomunica pe Episcopul Artemie. ISTORICUL CAZULUI PRIGOANEI DECLANSATE IMPOTRIVA EPISCOPULUI KOSOVO-ULUI
 7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Episcopul Artemie ii scrie Patriarhului Serbiei: SE DUCE O CAMPANIE ORCHESTRATA, DAR ADEVARUL NU POATE FI ASCUNS! CARE ESTE MOTIVUL PRIGOANEI?
 8. Pingback: Sinodul Bisericii Serbiei il acuza pe Episcopul depus ARTEMIE de tendinte SCHISMATICE si il cheama la ASCULTARE, amenintand cu “masuri canonice” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare