NOU ACORD CU FMI PENTRU 2 ANI. Tintele: reforma sanatatii si protejarea bancilor, presiuni mai mari pentru URGENTAREA PRIVATIZARII COMPANIILOR STRATEGICE

31-07-2013 6 minute Sublinieri

Ponta-fmi

Acordul cu Fondul este pe urmatorii doi ani, iar suma negociata este de circa 4 miliarde de euro– doua de la Fond si alte doua de la UE, au confirmat pentru HotNews surse guvernamentale. Anuntul oficial va fi facut miercuri, cand probabil se vor da si alte detalii, au mai spus sursele citate. “Nu ne asteptam sa tragem din acesti bani, dar e bine sa-i avem acolo, pentru siguranta”, au mai spus sursele citate. Potrivit acestora, in centrul prioritatilor se va afla reforma Sanatatii.Vezi in text ce alte schimbari au fost negociate

  • Anul viitor contam pe realizarea a jumatate din ajustarile structurale negociate urmand ca in 2015 acestea sa fie incheiate. Guvernul trebuie sa isi fixeze prioritatile si mai ales sa se tina de ele. Exista la nivelul Finantelor o comisie de lucru care a selectat o serie de proiecte publice in baza unui scoring urmand ca acestea sa fie monitorizate si duse la bun sfarsit. “Nu se poate sa aveti proiecte incepute acum 30 de ani si care inghit bani publici si astazi” , li s-a transmis oficialilor romani.
  • Se va crea o platforma de tranzactionare moderna a instrumentelor de datorie publica, lucru aflat in sarcina Trezoreriei, dandu-se si un termen de un an in aceasta privinta. S-a discutat si cu Banca Nationala, care a apreciat acest proiect  mai ales ca ar ajuta la transmiterea semnalelor de politica monetara
  • Reforma Sanatatii este cea care va sta in centrul Programului. Alocarile in sistem sunt  foarte slabe iar ineficienta este extrem de ridicata. Se va pune accent pe asigurarea unui management financiar de buna calitate al spitalelor, medicii de familie vor fi lasati sa faca mai mult, pornindu-se de la ideea ca ingrijirea spitaliceasca e scumpa si  ca va trebui furnizata doar acolo unde e cazul.  Accentul va cadea pe preventie si tratament ambulatoriu. 
  • Privatizarea unor companii de stat vor face parte din conditionalitatile noului acord. Tintele vor fi mai putine, dar presiunea pentru a le respecta va fi mai mare. Ni s-a spus ca nu vor fi tolerate amanari sau neindeplinirea acestor tinte decat in situatii de forta majora. Vor exista termene limita clare pentru fiecare pas si companie in parte
  • S-a discutat si despre cazul CFR Marfa, negociatorii straini nu s-au aratat foarte incantati de cum a decurs procesul, dar au spus ca ei vor un singur lucru: ca investitorul care va prelua compania sa fie un bun investitor. Adica sa aiba banii necesari si capacitatea manageriala de a restructura compania. Pozitia lor a fost aceea ca bugetul de stat, adica tot contribuabilii, nu mai trebuie sa sustina financiar o companie manageriata execrabil.
  • Bancile vor fi in continuare protejate. Posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, care trebuia aplicata din luna octombrie, nu se va aplica,invocandu-se posibila pierdere a stabilitatii financiare. Probabil asta s-a obtinut dupa negocierile cu BNR si cu reprezentantilor bancilor.  S-a discutat si despre creditare, bancherii au spus ca nu exista cerere, dar reprezentantii BNR au replicat imediat ca la ce dobanzi au la credite e si normal sa nu existe cerere. In cele din urma, s-au notat punctual cateva lucruri care pot fi imbunatatite, cum ar fi mecanismul de garantare a creditelor pentru IMM-uri.
  • Companiile de stat vor trebui sa infrunte realitatile pietei. Toti sunt egali in fata pietei, ni s-a spus. Nu se vor acorda niciun fel de stimulente, iar daca nu se vor face restructurari, vor falimenta.
  • Acordul se va semna la inceputul lunii octombrie, probabil in perioada 10-15 a lunii. Exista niste proceduri care trebuie respectate
  • S-a discutat cu Rusanu si Daianu. Unele salarii din ASF vor fi reduse iar actuala organigrama se va “subtia” mult. Amandoi au fost de acord, din cate am inteles, cu aceste lucruri, pentru ca institutia trebuie sa fie credibila si eficienta.

Background:

Potrivit Agerpres, Executivul va face publice memorandumul cu Comisia Europeana si scrisoarea de intentie adresata FMI cu privire la incheierea unui nou acord, a anuntat marti premierul Victor Ponta, precizand ca intentioneaza ca, la inceputul sesiunii parlamentare de toamna, sa prezinte Legislativului elementele acordului.

“Zilele trecute, au fost negocieri lungi, dificile, dar in final fructuoase cu partenerii nostri internationali. Practic, maine vom putea anunta – si reprezentantii CE, ai FMI si noi – elementele unui viitor nou acord. Intentionez, pe de o parte, avand, evident, acordul CE si al FMI, sa dam publicitatii pentru prima data atat memorandumul cu CE, cat si scrisoarea de intentie cu FMI. Stiti ca atunci cant eram in opozitie, ceream acest lucru, acum suntem la putere. Am intrebat, cu avizul lor in cel mai scurt timp – eventual maine sau cand se poate – sa facem publice, nu sunt lucruri secrete”, a spus Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern.

Premierul a mentionat ca isi propune sa prezinte elementele noului acord si in Parlament.

“La inceputul sesiunii parlamentare, o sa ma adresez presedintilor celor doua Camere cu rugamintea de a putea sa prezentam in fata Parlamentului elementele unui nou acord, in asa fel incat sa fie o decizie nu doar a Guvernului Romaniei, ci si a Parlamentului si a tuturor fortelor politice responsabile. Ca vom gasi, ca de obicei, iresponsabilii de serviciu, in Parlament, la Cotroceni, unde or fi ei, care vor fi contra, e problema lor”, a afirmat Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la Palatul Victoria, ca au fost incheiate negocierile pentru un nou acord cu Fondul Monetar International, rezultatele urmand sa fie anuntate miercuri. Boardul Fondului Monetar International a anuntat la finele lunii trecute incheierea cu succes a acordului Romaniei cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatand indeplinirea tuturor tintelor importante, a actiunilor prealabile si remarcand progresele in directia stabilitatii macroeconomice si pe calea reformelor structurale

Ideea că în centrul unui al doilea acord cu FMI se află reforma Sănătăţii, cum raportează fără să clipească stupida presă română, arată că şi actualul guvern Ponta, ca şi cele care l-au precedat, primeşte o asistenţă străină pe măsura capacităţii sale. Adică slabă. După cum am mai spus, asta e legea de fier a ajutorului financiar condiţional, adecvarea şi capacitatea sa de rezolva probleme e dată nu de priceperea celor din afară (aceasta nu e niciodata adecvată vreunei ţări şi există doar în departamentele de cercetare ale Băncii Mondiale sau Fondului, şi acolo parţial, că se comandă din greu cercetare ca să susţină ce vor şefii din zona operaţională), ci de priceperea ”clientului”, a celui de la guvernare. Dacă acesta fie este prost pregătit, fie are alte interese decît reforma, asistenţa externă primită va fi pe acest calapod. De asta sănătatea românească a beneficiat de douăzeci de ani asistenţă de la Banca Mondială cu rezultate catastrofale, cînd vechiul ministru ceauşist şi profesor de economie sanitară de pe al cărui manual am învăţat eu la şcoală (tov. Enăchescu) ar fi fost de fapt un mult mai priceput reformator, fiindcă înţelegea sistemul. Tot de asta acordurile africane cu FMI nu ajung invariabil nicăieri, şi numai cînd apare vreun lider local hotărît, ca preşedintele Ruandei care se alege cu 93% dar ia note mari la democraţie şi ţipă pe la donori unde şi la ce să ajute fără condiţii, se mai construieşte în sfîrşit cîte o autostradă. În rest, îngropăm banii în deşert şi avem cu ce ne lăuda pe la summituri, cu devotamentul nostru faţă de lumea în curs de dezvoltare, un eufemism pentru lumea condusă de elite de pradă asistate din greu de instituţiile de la Bretton Woods. Poate nu aţi băgat de seamă ce oportun Banca Mondială România, în ziua în care guvernul Ponta a numit la fisc pe finul naşului Ruşanu, a dat un comunicat explicînd cum vor colabora ei la reforma fiscului- nici o zi înainte, nici o zi după, desigur nu la cererea guvernului, ci aşa, spontan, de capul lor şi mai ales prin presa lui Sebastian Ghiţă.

Indiferent de avantajele unui acord cu FMI, mai ales acela al cauţionării externe, că finanţele noastre nu sînt pe mîna unor iresponsabili (singurul avantaj pe care îl văd, sincer), un guvern cu scaun la cap ar fi scos Sănătatea complet din această discuţie şi un FMI cu mai multă competenţă ar fi pus-o la coada listei, nu în centrul programului. Simpla sa invocare arată că plasăm austeritatea în acest domeniu, deja subfinanţat pe faţă, cînd bugetul nostru arată deja patologia tipică unei ţări corupte, puţin la Sănătate şi mult la telegondole. Ale dracului telegondole, pasaje, arene şi sedii de asigurări, cum nu ajung ele niciodată pe lista FMI, unde doar zilele de spitalizare sînt vînate cu praştia. Ele sunt, adevărat, multe. Dar, nici dacă le-ai tăia nu pe cele în plus, ci pe toate, tot nu ai rezolva mare lucru din problema bugetară, dar ai omorî în schimb mulţi domni Lăzărescu din cultura noastră ţărănească, în care oamenii ajung la medic tîrziu şi mai ales la spital, nu că medicii de familie nu îşi fac datoria, ci că aşa e cu săracii în postcomunism, şi noi avem mulţi săraci. Bine că ajung şi atunci, şi bine că sistemul, flexibil şi informal, nu pune pe nimeni să aştepte cu lunile, ca în Anglia sau Germania, ci acomodează de bine de rău pe toată lumea, contra unor plăţi care acoperă diferenţa dintre ceea ce pretinde statul că oferă- servicii gratuite tuturor- şi ceea ce poate de fapt oferi pe bugetul actual, servicii pentru sub o treime din cei care au nevoie de ele la incidenţa actuală. Dar cum plăţile informale nu sînt mari, sistemul acesta ţine lumea în viaţă, reformele birocratice îl omoară pe dl. Lăzărescu, nu dezordinea şi informalitatea.

Soluţii pentru sănătatea românească există, deşi legea salarizării unitare le-a ratat, inclusiv pentru o mai bună separare public-privat şi construirea unei căi spre eliminarea treptată a plăţilor informale. Colegul meu Sorin Paveliu de la SAR a publicat un întreg plan de măsuri, adoptat de altfel în bună parte prompt de Ministerul Sănătăţii în acest an. Cine sapă la temelia rezolvărilor sînt reformatorii de la FMI şi finanţe, care nu au de ce să facă ei liste de reforme, nu e treaba lor, daţi-mi voie să spun clar şi pe înţelesul tuturor că, deşi chiar un şofer de taxi poate avea odată o idee luminoasă cum trebuie organizată poliţia urbană, nimeni cu scaun la cap nu ar lua lista de reforme de la asociaţia şoferilor de taxi, care poate cel mult să îşi dea o părere. A discuta sănătatea în general cu FMI este deci:

1. Greşit, pentru că ei nu au reuşit niciodată o asemenea reformă, că nu e treaba lor, şi asocierea cu Banca Mondială nu e cu nimic mai bună, nu le-a ieşit nicăieri vreun succes pe zona asta, nu de aici trebuie să vină consolidarea fiscală, şi 

2. Ipocrit, că marele FMI ar putea începe prin a condiţiona transparentizarea cheltuielilor din Sănătate şi a separării fondului de sănătate de restul bugetului ca să fim siguri că nu serveşte la altele, dar nici vorbă de una ca asta.

Dar una peste alta, nici un Guvern nu încearcă să scoată sănătatea de pe lista FMI cu motivul simplissim că oricum are cea mai mică alocare proporţională din Europa, deci nu aici se scurg banii. Oare de ce? Păi de ce să nu le dăm noi lor Sănătatea ca să nu întrebe de telegondole, în plus Sănătatea e una şi uşor de găsit, telegondole sînt multe şi peste tot (aici cheltuim din greu şi aiurea), ascunse ca iepuraşii prin tufişuri. E adevărat că dnii Ponta şi Voinea au încercat la începutul anului să nu le mai finanţeze pe la baroni, dar simt eu, văzînd acordul ăsta, că iarăşi o luăm de la capăt, minus nişte salarii pe la Ruşanu et comp.

Desigur, eu am apreciat obiectiv eforturile de pînă acum şi am prezis să guvernul va reuşi să închidă acordul precedent, cu toate croncănelile taberei Băsescu, şi să încheie unul nou, şi aşa a fost. Dar cel nou e exact precum cele ale guvernelor Boc, tot aşa cum marele plan cum vom cheltui banii europeni în perspectiva viitoare financiară al lui Eugen Teodorovici, praf făcut de Comisia Europeană, e identic în defectele lui cu planurile anterioare, ale celorlalte guverne, în mare măsură compilat de aceiaşi oameni, care nu au nici compentenţa, nici autoritatea să stabilească ei priorităţile acestei ţări, deşi sînt strategic plasaţi. În aceste două liste de priorităţi, cea cu FMI şi cea pe fonduri, vezi adevărata capacitate a administraţiei şi factorului politic, care a supravieţuit cu brio şi acestor alegeri la valoarea ei constantă. Deci pînă la urmă ce a făcut original şi deştept acest guvern? Uitasem, şi-a tăiat singur încasările din TVA-ul la pîine în ideea că o va ieftini. Nu poate fi mai ieftină decît e deja acuma, cînd unii hrănesc păsările şi purceii cu ea, deci nici vorbă să le iasă asta. Şi a scumpit alcoolul, cel legal desigur, îmi place gîndirea economică a guvernului Voiculescu, îmi aminteşte de vremurile de dinainte de optzeci şi nouă, cînd la spital ajungeau numai cei care nu se prinseseră cum funcţiona economia socialistă şi chiorau bînd spirt curat. Ceilalţi compensau lipsa alcoolului etilic de pe piaţă purificînd spirtul medicinal prin pîine şi aşa ţara rămînea bine dispusă şi în statisticile farmaciilor se înregistra un consum record de spirt, atestînd pasiunea pentru igienă a poporului român. Pîine, e drept, nu se prea găsea, dar era ieftină şi cu factură.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Razboiul impotriva Romaniei, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “NOU ACORD CU FMI PENTRU 2 ANI. Tintele: reforma sanatatii si protejarea bancilor, presiuni mai mari pentru URGENTAREA PRIVATIZARII COMPANIILOR STRATEGICE

  1. Traiasca capitalismul si eficienta in afaceri!
    Traiasca materialismul si performanta in business!
    Traiasca banul si sa-i multumim pe actionari!!!!!!!!

  2. MESAJ CĂTRE CUBANEZI. /Oameni buni, să nu vă pună (dr….) sau mama lui să faceți cumva și voi un tămbălău cum au făcut unii români și să faceți prostia și nerozia demențială să treceți la capitalism. -O să ajungeți iar sclavi pe plantațiile de trestie de zahăr a unor latifundiari. -O să ajungeți să vă vindeți sărăcia pentru un tratament banal într-un spital. -Copii voștri vor ajunge analfabeți, drogați, mercenari în slujba potentaților americani. Uitați-vă ce au pățit românii dacă i-au apucat nebuniile în 89, și-au vîndut, amanetat viitorul.

  3. Pingback: PRIVATIZAREA SPITALELOR DE STAT, VARIANTA LIBERALA. Ministrul Nicolaescu aplica un PROGRAM CONTROVERSAT care va INGREUNA ACCESUL LA SERVICII MEDICALE pentru cei saraci - Recomandari
  4. Pingback: SFANTUL IOAN IACOB DE LA NEAMT in fata CADERII GRELE A NEAMULUI NOSTRU – praznuirea smeritului INFIRMIER AL SUFLETELOR românilor -
  5. Pingback: CINISMUL SFIDATOR AL GUVERNATORULUI ISARESCU: in chestiunea CLAUZELOR ABUZIVE sunt de vina oamenii simpli/ NOUL ACORD CU FMI: privatizarea companiilor strategice din ENERGIE, taxe suplimentare, reforma sanatatii (inclusiv cardul de sanatate) - Recomandari
  6. Pingback: Desi “AVEM CEA MAI BOLNAVA NATIUNE DIN EUROPA”, guvernul Ponta continua “programul” genocidal al Troicai si al lui Basescu de REDUCERE DRASTICA A INTERNARILOR SI A NUMARULUI DE PATURI DIN SPITALE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare