O întrebare esențială: DE CE NU OBIECTEAZĂ BISERICILE față de noua DICTATURĂ a FRICII și a limitărilor puse LIBERTĂȚII RELIGIOASE? Nici în Marea Britanie, nici în Franța, bisericile românești NU S-AU IMPLICAT în bătălia pentru libertatea de cult

11-11-2020 5 minute Sublinieri

Sursă foto: https://thecritic.co.uk/the-battle-to-keep-churches-open/

Conducătorii noştri religioşi nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor

De  ce nu obiectează bisericile faţă de limitările pe care Cezarul le impune acestora?

Cultul divin public nu este un bun de consum, nu este o afacere de importanţă secundară, nu este un sport sau un hobby, ci el se află în centrul bunăstării naţiunii. De ce, atunci, cei cărora li s-a încredinţat conducerea spirituală pe scena naţională au fost invizibili? Poate că şi ei au fost prinşi de frica ce a pus stăpânire pe naţiune?

Libertatea de a cânta, de a te ruga şi de a asculta cuvintele Bibliei sunt privilegii preţioase pentru care au murit oameni

Există ceva de mare preţ în libertatea omului de a se închina, ceva ce merge mult mai departe decât nevoia creştinilor. Libertatea de a înălţa cântări, de a te ruga, de a asculta Biblia, de a te aşeza în interiorul unui monument istoric ce nu s-a închis de secole, fie că a fost sau nu o ciumă, fie că a fost sau nu o pandemie, acestea sunt privilegii preţioase pentru care oameni şi-au dat viaţa. Aceste libertăţi sunt o fereastră sau o icoană a liberăţilor valoroase de care întreaga naţiune se bucură. A pune în pericol una dintre aceste libertăţi înseamnă a pune în pericol naţiunea. Cultul public al bisericii creştine este esenţial pentru bunăstarea naţiunii noastre.

Naţiunea nu poate fi ţinută la nesfârşit într-o stare de frică, aşteptând sosirea rezolvării magice a unui vaccin. Trebuie, mai degrabă, să învăţăm să ne adaptăm, să gestionăm riscul, aproape că s-ar putea spune că trebuie să avem încredere în Dumnezeu. Am compartimentat sănătatea, economia, afacerile, ştiinţa, biserica şi societatea şi, în consecinţă, nu mai suntem pregătiţi să înţelegem inter-relaţionarea lor – o sarcină care, înainte, era a teologiei sau a credinţei.

Nu trebuie să mai fim niciodată complici la închiderea uşilor bisericilor noastre menite închinării creştinilor

Sloganul „Salvaţi NHS [Sistemul Naţional de Sănătate]” a căpătat un caracter divin rezervat înainte Celui Atotputernic. Privim totul printr-o singură lentilă. Totuşi, dezvoltarea naţiunii nu depinde numai de sănătate, nici de longevitate la modul simplist, nici măcar de capacitatea serviciilor de sănătate. Ci, pentru a înflori ca indivizi şi ca naţiune, e nevoie şi de bunăstare economică, de locuri de muncă, de antreprenoriat, de inovaţie, de sănătate mintală, de familie, de relaţii şi, pentru mulţi dintre oameni, de latura spirituală.

Dacă politicile de blocare cauzează mai multe daune oamenilor, familiilor şi societăţii – la nivel fizic, spiritual şi economic – decât virusul în sine? Este o ameninţare, probabil, pentru libertăţile naţiunii noastre, pentru care s-a luptat îndelung şi pentru care multe vieţi s-au sacrificat.

Trebuie să nu cedăm aceste libertăţi cu uşurinţă. Trebuie să nu mai fim niciodată complici la închiderile uşilor bisericilor noastre cultului creştinilor. A face acest lucru va cauza grave prejudicii parohiilor noastre, slujirii noastre pentru neam şi ar fi cu adevărat în opoziţie cu îndatoririle de bază ale slujitorilor creştini.

C. S. Lewis a scris un articol, publicat în The Observer în 1958, în care spunea: <Mi-e groază de guvernul în numele ştiinţei.> A susţinut că un astfel de guvern va duce la dictatură, întărită prin aruncarea în faţă „a acelei ipocrizii anume pe care speranţele şi temerile epocii respective o vor arăta ca cea mai potentă.” Care e ipocrizia zilei de astăzi? Frica, frica de moarte, frica de pandemie. Asta este impresia mea dominantă despre conferinţele de presă ale guvernului şi despre comentariile mass-media. Niciunele dintre acestea nu au fost puse sub semnul întrebării, contestate, de către liderii noştri spirituali.

Lewis continuă, şi merită să-l cităm pe de-a-ntregul, deoarece aceste explicaţii date în urmă cu 60 de ani sunt incredibil de relevante pentru nedumerile noastre actuale:

„Iarăşi, noua oligarhie trebuie să-şi susţină din ce în ce mai mult pretenţia de a ne supune planului său cu pretenţia că deține cunoaşterea. Dacă e să fim dădăciți, mama trebuie că ştie cel mai bine. Asta înseamnă că ei trebuie să se bazeze din ce in ce mai mult pe sfaturile oamenilor de ştiinţă, până când, în cele din urmă, politicienii devin doar nişte marionete ale oamenilor de ştiinţă. Tehnocraţia este forma spre care trebuie să tindă o societate supusă unui plan. Acum ma ingrozesc de specialiştii aflaţi la putere pentru că sunt nişte specialişti care se exprimă în afara ariei lor de specialitate. Oamenii de ştiinţă să ne spună despre ştiinţă. Dar guvernarea implică chestiuni legate de binele omului şi dreptate şi ce lucruri merită să ai şi la ce preţ. Iar asupra acestora, o abordare ştiinţifică nu dă nicio valoare opiniei omului. Lasă ca medicul să-mi spună că voi muri dacă nu fac aşa şi pe dincolo; dar dacă merită să-mi trăiesc viaţa în acele condiţii nu e o problemă asupra căreia să se pronunţe el şi nici oricare alt om.”

Imaginaţi-vă doar că bisericile ar fi contestat limitările cu care Cezarul le-a îngrădit

Imaginaţi-vă, pentru o clipă, că, imediat după cel mai recent comunicat al Primului Ministru, lideri celor mai importante trei denominaţiuni creştine din Marea Britanie s-ar fi adresat naţiunii, împreună,  prin intermediul televiziunii. Arhiepiscopul de Canterbury, secretarul Frătiei Bisericilor Evanghelice Independente şi Arhiepiscopul Romano-Catolic de Westminster s-ar fi adunat tustrei ca unul (televiziunile ar fi difuzat asta, nu-i aşa?). Ei ar fi anunţat că în ziua următoare feţele luminate sunt invitate la Catedrala Sfântul Pavel, unde o slujbă – evident în acord cu prevederile legale – de rugăciune şi pocăinţă ar fi avut loc, pentru a chema mila lui Dumnezeu.

În următoarea zi, toate catedralele de pe teritoriul tării ar fi săvârşit o slujbă asemănătoare. În duminica următoare, toate bisericile şi capelele de pe întinsul ţării ar fi procedat la fel. Arhiepiscopii şi ceilalţi înalţi prelaţi ar fi subliniat limpede că preoţii îi vor vizita pe oameni şi se vor ruga împreună cu ei, după cum li se cere, şi că slujbele bisericeşti publice vor continua. Imaginaţi-vă asta! Imaginaţi-vă că bisericile ar căuta să respingă îngrădirile pe care Cezarul le-a impus lor. Imaginaţi-vă. Pentru că, chiar dacă nu vor începe aceste lucruri cu cei mai însemnaţi dintre noi, ele tot vor începe.

Nota noastră:

De fapt, în Marea Britanie au existat inițiative ale unor înalți prelați și clerici creștini de diferite confesiuni care au protestat față de încălcarea libertății religioase și au cerut guvernului să lase deschise bisericile, inclusiv prin acte cu caracter legal. Printre semnatari nu se regăsește niciun cleric sau episcop român, deși sunt și câțiva ortodocși, mai cu seamă din Patriarhia Antiohiei.

Ceva asemănător s-a întâmplat și în Franța, unde bisericile iarăși au fost închise. Cum citim aici (se întâmpla la începutul lunii noiembrie):

Câțiva episcopi catolici și intelectuali conservatori, printre care și Pierre Manent, cer să fie respectată libertatea religioasă în Franța. Adică să nu le închidă bisericile, așa cum prevăd măsurile lockdown-ului recent (re)instaurat. „Libertatea cultului nu poate fi negociată, mai ales când trăim timpuri în care e amenințată”, zic ei.

De la […] IPS Iosif n-am auzit nimic. Probabil admiră încă pozele de la Roma. În schimb, ieșiseră niște purtători de mesaj de la Paris care îndemnau oamenii să „profite” de nesperata oportunitate de a nu participa la liturghie. Că pentru ei închiderea bisericilor e deja un fapt firesc, izvorât din rațiuni sanitare obiective, nediscutabile. Mai nediscutabile decât existența însăși a Bisericii.

PS: mai mult decât o luare de poziție, e vorba de o acțiune a BC din Franța care cere la Consiliul de Stat revenirea asupra deciziei interdicției liturghiilor: Face au «caractère disproportionné» de cette mesure qu’ils estiment être « d’une profonde gravité », les auteurs de la tribune indiquent donc avoir « déposé plusieurs recours devant le Conseil d’Etat puisque déjà, lors du déconfinement de juin, ce dernier avait enjoint le Premier ministre de prendre des mesures mieux proportionnées aux risques sanitaires encourus ». Selon les informations d’Europe 1, lundi soir, l’Église catholique a prévu de déposer un référé-liberté, dans la matinée de mardi, afin de faire lever l’interdiction des messes. La conférence des évêques de France aurait validé cette décision.”

Acțiunea a fost, însă, respinsă, în aspectele mai importante, de un judecător de la Consiliul de Stat:

Franța nu vrea liturghie

Un judecător al Consiliului de Stat a considerat, recent, că nu e necesară restaurarea libertății religioase, respingând, astfel, apelul înaintat de conferința episcopilor catolici și mai mulți credincioși (și nume importante ale intelectualității conservatoare).

Oficial, în Franța, liturghia valorează mai puțin decât consumul comercial. Libertatea religioasă nu are valoare în sine, cel mult e un aspect derivat din libertatea de asociere, și, prin urmare, are un statut cu totul secundar, dispensabil. Asta deși formal, la nivel internațional, libertatea religioasă face parte din acele drepturi de bază care nu ar trebui să suporte derogări „chiar și în eventualitatea unei urgențe publice care atentează la existența națiunii și e proclamată oficial” (International Covenant on Civil and Political Rights).

Judecătorul nu a tresărit nici la decizia arbitrară a guvernului de a decide ce permite și ce nu în materie de ceremonie religioasă în biserici (sunt permise în anumite condiții căsătoriile și înmormântările, nu și botezurile), încăclând până și faimoasa lege secularizantă din 1905.

Între timp, ai noștri ne vor ține flash mob-uri duhovnicești în care ne vor explica ce oportunitate extraordinară de a fi creștin este să ai biserica închisă. Căci nu îi vom găsi, nici cu lupa, nici în Franța, nici în Anglia, printre acei clerici și creștini, de diferite confesiuni, care au socotit că e, totuși, cazul, măcar să ceară Cezarului să dea înapoi de la acest abuz constituțional, cultural și existențial.

Dark winter is coming, indeed.

Dar problema cea mai mare este, în cele din urmă, măsura în care Patriarhia Română, mitropoliile și episcopiile, vor accepta o nouă carantină cu interzicerea participării credincioșilor la slujbe. Deja în Baia Mare, unde s-a decis carantinarea, dar si in Gherla si in Zalau, iar in curand probabil in Sibiu si in Timisoara, slujbele cu credincioși nu vor mai fi posibile. Ce va face Biserica noastra?

A se vedea și acest dialog între pr. Bogdan Florin Vlaicu și Cătălin Raiu, expert OSCE în libertate religioasă:

„DUMNEZEU NU SE LASĂ BATJOCORIT”. Predică-avertisment fără precedent a PATRIARHULUI DANIEL, care a invocat „UMILIREA” Sfântului Cuviosului Dimitrie de regimul comunist cu puțin înainte de căderea din 1989 (VIDEO, TEXT)

update/ PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL PATRIARHIEI denunță “colcăiala cripto-socialistă din câteva nuclee mediatice infestate de cristofobie ANTI-ORTODOXĂ”/ PATRIARHUL DANIEL, ținta răzbunării pentru predica de Sfântul Dimitrie în PRESA ASERVITĂ neosecurismului sanitar. CTP în plin delir paranoid despre „SATANA ÎN SUTANĂ” și „VITELE” de ortodocși

UPDATE: Arafat respinge posibilitatea revenirii/ PATRIARHUL DANIEL ia poziție față de interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva: O MĂSURĂ DISPROPORȚIONATĂ ȘI DISCRIMINATORIE. Întâistătătorul BOR cere REVENIREA asupra deciziei

De acum și oficial: PELERINAJUL DE SFÂNTUL DIMITRIE ANULAT. Premierul Orban este „convins” că „în BOR există înțelegere…”/ Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu critică AROGANȚA și caracterul OFENSATOR al deciziei/ Cătălin Raiu, expert OSCE: Statul INSTIGĂ cetățenii să privească cu suspiciune Biserica

“Durere adăugată la durere” – Mesajul IPS TEOFAN despre blocarea abuziva a pelerinajului de Sfânta Parascheva: TOTUL ARE O LIMITĂ peste dacă se trece, nu e bine pentru nimeni. CHEMARE LA POCĂINȚĂ ȘI POST ASPRU

BUCUREȘTI: Comitetul de Urgență RENUNȚĂ la propunerile DSP de interdicție a procesiunilor religioase și „staționării” lângă biserici/ În schimb, la IAȘI, pelerinii din oraș NU AU VOIE să se atingă de racla Sfintei Parascheva. Reacția Mitropoliei/ ARAD: slujbele in interior, INTERZISE 14 zile

Reacția Patriarhiei față de noile restricții: MĂSURILE SĂ NU CONDUCĂ LA AFECTAREA LIBERTĂȚILOR RELIGIOASE/ Cătălin Raiu, expert OSCE: ”Adresa din cartea de identitate NU poate fi un motiv pentru INTERZICEREA EXERCITĂRII LIBERTĂȚII RELIGIOASE și în cazul acesta chiar și al libertății de mișcare”

Când DICTEAZĂ BISERICII reguli liturgice, autoritățile române ÎNCALCĂ principiul STATULUI DE DREPT. O analiză a lui CĂTĂLIN RAIU (expert OSCE in libertate religioasa): „Fascinat de puterea sa despotică, STATUL S-A VÂRÂT ÎN POTIR, recomandând ABȚINEREA DE LA EUHARISTIE”

PS PRODROMU al Madagascarului: „Sfânta Împărtăşanie NU transmite boli, este izvorul vieţii, iar noi trăim acest lucru în fiecare zi în AFRICA, unde intrăm în contact cu nenumărate boli”/ Mitropolitul Augustin al Germaniei (Patriarhia Ecumenică): ÎMPĂRTĂȘIM CU LINGURIȚA DE PESTE O MIE DE ANI. Nu este problema statului!/ Consiliul de Stat al Franței critică guvernul pentru ATINGEREA GRAVĂ adusă LIBERTĂȚII CULTULUI RELIGIOS


Categorii

Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Traduceri, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “O întrebare esențială: DE CE NU OBIECTEAZĂ BISERICILE față de noua DICTATURĂ a FRICII și a limitărilor puse LIBERTĂȚII RELIGIOASE? Nici în Marea Britanie, nici în Franța, bisericile românești NU S-AU IMPLICAT în bătălia pentru libertatea de cult

 1. Doamne ajuta! Va urmaresc articolele publicate zilnic, de multi ani. E primul site pe care il accesez zilnic si cel mai des. Apreciez foarte mult munca si straduinta Dumneavoastra.
  Ati facut o afirmatie: “De la „sfântul în viață” IPS Iosif n-am auzit nimic. Probabil admiră încă pozele de la Roma.”
  Cred ca in momentele acestea e foarte important sa ne rugam pentru toti oamenii, mai ales pentru pastorii Bisericii, de la mare la mic, pentru conducatorii lumii si ai tarilor si pentru toti cei care sufera fizic, psihic si sufleteste.
  Si mie mi se pare nepotrivit ce s-a intamplat la Roma. Dar poate vedem doar ce e la suprafata. Nu stim tot ce s-a intamplat. Doua invataturi de la Sf. Siluan Athonitul imi vin tot mai des in minte de cand cu asa-zisa pandemie:
  – Dumnezeu da episcopilor un mare Har; sa nu ii judecam
  – sa il rugam pe Dumnezeu sa daruiasca tuturor noroadelor harul smereniei si al iubirii pentru vrajmasi

  Sa ma iertati daca v-am suparat!
  Bunul Dumnezeu sa va lumineze si sa va intareasca in toate!

 2. Situatia nu e usoara. In Grecia s-au inchis iarasi bisericile! Si este Grecia … cu o biserica mult mai activa si implicata social si politic decit in Romania si chiar mai bogata. Nu am cunostinta de reactia BOG dar nu am auzit de opozitii mari.

  Bisericile nu mai au aceeasi priza la public pe care au avut-o inainte. Nu mai au acea forta bazata pe un public mare. Si cind spun biserici ma refer cam la toate denominatiile crestine. Cu exceptia musulmanilor care sint o cu totul alta poveste.

  Economic bisericile nu mai au aceeasi respiratie pe care o aveau inainte.Sint mai sarace. Dar cea mai mare saracie ramine totusi cea spirituala. Exista o diviziune foarte mare in societatea romaneasca si chiar cea greceasca. Uitati-va numai pe site-urile romanesti de cite ori e vorba de un subiect care are legatura cu biserica – veti vedea un val de voma plina de ura. Aceasta voma este in mare parte artificial creata pentru ca ea provine de la multii securisti care infesteaza online-ul cu un scop foarte clar. sint pusi si platiti sa faca asta! De altfel veti observa asta pe site-ruile unor televiziuni recunoscute ca fiind masiv mainstream securist – gen Digi 24. Dar eu stiu la prima mina cita lume prefera sa se uita la Digi 24 aproape exclusiv, etc.

  Adica noi astia care mergem la biserica din diverse motive nu sintem nici uniti, nici organizati, nici nu avem suflul necesar pentru o opozitie eficienta.

  Si deci acestei mase amorfe care merge la biserica i se opune o forta bine organizata, bine structurata, bine hranita economic, cu un spatiu mediatic masiv, foarte agresiva, foarte bine sustinuta si din afara, cu o agenda foarte clara si cu mijloace de destabilizare bine puse la punct. Adica securistii de ieri sint securistii de azi sau copiii lor vezi… USR-ul care este ramura tinara a mai vechilor securisti “liberali”. I-am auzit cum vorbesc si cum gindesc si pot sa spun ca astia sint inca mai feroci decit parintii lor… daca se poate asa ceva, dar se poate.

  In Grecia… nu stiu, Nu inteleg de ce opozitia este atit de slaba…. chiar nu inteleg dar are legatura cu faptul ca grecii insisi sint mult mai putin crediniciosi decit au fost parintii lor in ciuda multor foarte multor biserici si minastirie, in ciuda rolului concret al bisericii in lupta de eliberare de sub dominatia otomana, etc. ….

 3. @Marius

  Multumim! De fapt, preluasem pentru altceva ce era indicat acolo… pentru ce se intampla in Franta.

 4. @Marius
  E nevoie de rugăciune pentru episcopi. E nevoie de a atrage atenția, direct, dacă e nevoie, unui episcop despre greșeala pe care a făcut-o, o face sau o poate face. Nicăieri, Noul Testament sau Viețile Sfinților, nu încurajează o atitudine servilă a credincioșilor față de episcopi! Sigur, ascultare! Nu, prostieî!

 5. @Petra
  Din păcate, Biserica Ortodoxă, atât mirenii cât și ierarhia, nu a reușit în ultimii 200 de ani să înțeleagă faptul că se află în fața unor timpuri cărora trebuie să le răspundă cu mijloace și în moduri care nu mai corespund nici cu timpurile Imperiului Otoman, nici cu timpurile Imperiului Bizantin.

 6. Biserica din Diaspora indeamna credinciosii sa fie “intelepti ca serpii” si sa nu provoace in nici un fel pe Cezarul.
  “Daca ne bucuram de spitalele Cezarului cand suntem bolnavi, trebuie sa si ascultam de legile Cezarului acum in pandemie. Iar cu masca trebuie sa ne obisnuim, asta-i situatia”. Daca nu s-a sesizat mai demult, situatia de acum ne-a aratat ca dupa 75 de ani Biserica Lui Dumnezeu a fost “amortita” in decursul acestui timp, atat in Occident cat si in Rasarit.
  Majoritatea slujitorilor Bisericii ne vorbesc mereu despre iubire, pace si liniste si nu despre pericol si lupta, desi vrajmasul este “ante portas” ori deja inauntru.

  “Pe coate inca o data
  ma mai ridic o schioapa de la pamant
  si ascult.
  Apa bate-ntr-un tarm.
  Altceva nimic, nimic,
  nimic.
  Vino sfarsit!” (LB)

 7. @GeluS:

  “Daca ne bucuram de spitalele Cezarului cand suntem bolnavi, trebuie sa si ascultam de legile Cezarului acum in pandemie. Iar cu masca trebuie sa ne obisnuim, asta-i situatia”.

  Cine a spus asa?

 8. petra …. Hristos a inviat..da in Grecia s-au inchis bisericile si nimeni nu dintre ierarhi inca nu au luat pozitie numai Mitropolitul Morfu si Mitropolitul Ambrozie in care dupa pasti a fost facut aforismo presedintelui Mitsotaki si premierului Hardalia , de Mitropolitul Ambrozie ,in Atena plang foarte multe icoane mai ales in ultima vreme ,imi tot aduc aduc aminte de cuvintele Parintelui Arsenie Boca se fac biserici dar canta cucul in ele nu stiu la ce se referea exact, este un duh antihristic lumea este in panica este un haos total in Grecia .Guvernul elen din 2in 2 zile fac legi de interzicere de la 5 dimineata pana la 9 seara numai umbla nimeni pe strazi ,,,sau cine va participa la liturghie de duminica preotul de la parohia locala va fi amendat 1500 de euro ,multumim Domnului ca Sfintele Taine inca nu au acces ramane de vazut Domnul sa ne intareasca si sa ne lumineze in aceste zile tragice…!!

 9. @ petra – Arhiepiscopul Ieronim al Greciei impreuna cu membrii Sfantului Sinod al BOG au intrat in carantina.

 10. Pe aceia care au semnul pe fruntea lor să nu-i atingeți, să nu-i necăjiți, ci „să începeți de la cel sfânt al Meu”; să începeți nimicirea mai întâi de la sfinții Mei sau de la cele sfinte ale Mele! Adică de la templu, acolo unde este arhiereul, unde sunt preoții și bătrânii, deoarece și aceștia căzuseră în păcat. Distrugerea de acolo va începe. De aceea spun adesea – am spus-o de multe ori, poate nu public, doar în particular – când va veni răzbunarea lui Dumnezeu în poporul nostru (grec, creștin), va începe de la noi, clericii! Și nu spun asta în mod abuziv/neîntemeiat, ci iată, ne-o spune Dumnezeu: „De la cele sfinte ale Mele să începeți!” De la ai Mei să începeți! Da, da! Noi vom fi primii care vom plăti, pentru că noi suntem primii care L-am trădat pe Dumnezeu, iar în spatele nostru urmează poporul în această trădare a lui Dumnezeu și în apostazie! Acesta este adevărul, iubiții mei! (Extras dintr-o omilie a Avvei Athanasie Mitilineos, aprox. 1982)

 11. @ GeluS:

  Eu aici vad mai degraba „nevinovatia”, nu prea vad unde ar fi totusi intelepciunea… Sa nu provocam Cezarul inteleg, are sens asa, teoretic, dar ce obtinem din asta, acum, concret, in afara propriei sinucideri?

 12. @ Marius:

  Am scos acea sintagma sarcastica nepotrivita, intr-adevar, dar ramane restul articolului preluat de pe FB, al carui fond credem ca e mult mai important. Iar gravitatea actului simbolic (dar nu mai putin real si serios prin semnificatii si consecinte) de la Roma a fost mult prea usor trecuta cu vederea. In acel context autorul cred ca facea aluzie la niste ode cam exaltate care i s-au ridicat IPS Iosif de catre unii dupa ceremonia sincretista de la Roma, in apararea acestuia.

 13. @ Admini: Vreau doar sa va multumesc din suflet pentru multele bucurii si hrana duhovniceasca pe care le daruiti prin articolele postate! Pe mine m-au ajutat si ma ajuta foarte mult.
  Doamne ajuta!

 14. Maine-poimaine vom auzi ca trebuie sa fim intelepti si sa nu-i mai provocam pe diavoli cu citirea Psaltirii, cu postul si rugaciunea. Asta acasa, caci la slujbele din biserici oricum nu vom mai avea acces.
  Vrednici sunt???

 15. Marius,
  (com.13).
  Si eu, asemenea!

 16. @ Marius, (com.13 ).
  Si eu, asemenea !

 17. Se cuvine să luăm înțelepciunea bărbaților vrednici ai Scripturilor și ai Istoriei Bisericii în relația cu administrația de stat. Să ne amintim de Ilie, Isaia, Anania, Azaria, Misail, Daniel, Eleazar, frații Macabei, Ioan Botezatorul, Domnul Iisus Hristos, de mulți mucenici, de ierarhii mărturisitori, de mucenicii regimurilor comuniste. Să ne fie spre inteleptire!

 18. Biserica este legata de maini din interior de infiltrati si tradatori cu juraminte masonice. Mai sunt exceptii, ici , colo, local…. Biserica trebuie compromisa si oamenii credinciosi adusi in pragul dejnadejdii vazand ca nu mai au carmaci la timona. Astfel, ii va fi foarte usor marelui viclean sa vina sa “salveze sufletele oamenilor” si sa le redea speranta. Lucrurile astea sunt in scrise in ” Protocoalele inteleptilor Sionului” ca asa trebuie sa fie ca sa puna omenirea cu botul pe labe prin inselaciune.
  NU ESTE NIMIC NOU SUB SOARE. “CE A FOST VA MAI FI, CEEA CE S_A FACUT SE VA MAI FACE” Eccleziastul.
  Vesnica inselare a diavolului care se infiltreaza, dezbina si pierde sufletele celor naivi si creduli in fata oricarui oficial sau conducator vremelnic, fie el si al bisericii.
  Daca nu lupta, clerul nu are decat de pierdut si va fi rau de el, caci ca orice tradator, noul imparat dupa ce isi vede sacii in caruta ii ucide pe cei de care s-a folosit ca sa nu rasufle nimic din inselaciuna de care e in stare…

  DOAMNE AJUTA_NE PE TOTI!

 19. Lepadarea de Hristos incepe cu lepadarea de sfintii Lui. D’aia nu reactioneaza, pentru ca sunt fix din tabara cealalta. Nu toti, doar cei care hotarasc in numele celorlalti.

  Iata dovada, e acolo scrisa negru pe alb, si cu semnatura olografa: https://www.activenews.ro/stiri/Reactii-la-alianta-contra-naturii-Elie-Wiesel-Patriarhie-Batjocura-la-adresa-Sfantului-Mucenic-Mircea-Vulcanescu-TREBUIE-sa-inceteze.-O-blasfemie-.-Noica-Eliade-si-Cioran-despre-filosoful-martir-Un-geniu-si-un-sfant-163636

  Dar am si o veste plina de speranta. Toti murim. Si ei, asemenea.

 20. @Titus L,
  Se pare că e concurs de discreditare a BOR , altfel nu poate fi explicat tot efortul ăsta făcut din interior (!) :
  https://m.activenews.ro/stiri/Intelectualul-roman-care-sustine-uciderea-pruncilor-si-casatoria-homosexualilor-dar-are-priza-la-TRINITAS-TV-Televiziunea-Patriarhiei.-Opinie-Baconschi-se-complace-in-acelasi-jeg-moral-cu-Paleologu-163667
  Ce nu înțeleg eu : cum de nu ajung acestea şi la urechile/ochii unor tradiționalişti din BOR? Sau nu mai există? Adică a devenit totul atât de fățiş încât văd şi orbii, numai cine trebuie , Nu…!!!! Securicii/openmainzii au penetrat TOT în țara asta ?!

 21. @fane:
  Nu stiu frate, nu cred asa ceva. Mie imi pare ca explicatia este mult mai simpla, pe langa cei ticalosi sunt majoritatea care s-au dedulcit la cele lumesti si acum le este frica. Nu sunt eu sa-i condamn omeneste pentru asta, eu insumi nu stiu ce as face. Dar chiar si asa, spun deschis: ei daca ar vrea sa lupte, noi i-am urma si am fi cu ei. Noi vrem sa luptam dar stim ca suntem singuri.
  Priveste-l doar pe IPS Teodosie, nu vezi? E singur printre ai sai! Cum am fi noi, dara?
  Lui Petru Hristos i-a zis sa bage sabia in teaca caci stie: cine ridica sabia de sabie va pieri. Un alt sfarsit ii era harazit lui Petru si Hristos nu putea sa fie biruitor prin moarte, ci prin inviere, dupa cum a zis, ca trebuie sa bea paharul pe care i l-a dat Tatal.
  Dar tot Dumnezeu i-a spus lui Constantin in hoc signo vinces. iata deci ca Biserica s-a intemeiat pe jertfa si s-a cladit pe sabie, de cei gata sa fie jertfa si trecuti prin sabie pentru numele Lui. Nu mai sunt dintr-acestia in aceste zile. De aceea ticalosii se arata tari. Noi l-am parasit pe Dumnezeu, dar pe ei ii sustine satan.

 22. @Vasile, Titu, fane
  În vremuri în care conducătorii trădează revine credincioșilor mireni responsabilitatea să lupte până la capăt. A se vedea și romanul Audiență la un demon mut al părintelui Savatie Bastovoi. Domnul și Mântuitorul nostru să ridice oameni înțelepți și curajoși întru lupta ce ne stă înainte!

 23. Pingback: Mii de catolici din Franța au protestat față de INTERZICEREA slujbelor în biserici. Gregor Puppink, director al ECLJ: „GUVERNUL NE-A INTERZIS SĂ NE RUGĂM. Trebuie să nu respectăm aceste ordine nelegiuite din respect față de lege!” (Video)/ P
 24. Pingback: „Alegeți cu înțelepciune în aceste zile. Consecințele sunt veșnice”. Mărturia unui preot catolic bolnav în stadiu terminal: COVID ESTE FOLOSIT DE DUȘMAN PENTRU A TRAGE SUFLETELE ÎN IAD. Trebuie să luptăm!
 25. Pingback: Sărbătoarea Paștilor la catolici și protestanți în anul II Covid: clerici amendați, dați în judecată, lepădați de superiorii lor pentru adunări „ilegale” sau „nerespectuoase” față de regulile anti-Covid (Video)/ Pastor polonez în C
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare