OBSESIA SECURITATII si deriva anti-democratica. PERSOANA – redusa la DATELE BIOMETRICE. Care e legatura intre liberalismul economic si controlul absolut?

2-02-2015 1 minut Sublinieri

obsesia-securitatii-inside-articol-1024x678

Obsesia securitatii si deriva anti-democratica

Persoana, redusă la datele biometrice

Un articol de Giorgio Agamben (publicat în Le Monde Diplomatique, ianuarie 2014). Traducere și adaptare: Cuvântul Ortodox (s.m.).

[….] Formula „din motive de securitate” („pour raisons de sécurité”, „for security reasons, „per ragioni di sicurezza) funcționează ca un argument de autoritate, pentru a pune pumnul in gură în orice discuție și a impune perspective și măsuri care nu ar fi acceptate altfel. Noi trebuie să-i opunem analiza unui concept aparent inofensiv, dar care pare să fi înlocuit orice alt concept politic: securitatea.

S-ar putea crede că scopul politicilor de securitate este pur și simplu de a preveni pericole, probleme sau dezastre. Unele genealogii leagă originea conceptului de dictonul roman Salus publica suprema lex („salvarea oamenilor este legea supremă”), și, prin urmare, o înscrie astfel în paradigma stării de urgență. Să ne gandim la senatus consultum ultimum și la dictatura din Roma [1]; la principiul de drept canonic Necessitas non habet legem („Necesitatea nu cunoaște legi”); la comitetele de salvare publică [2] din timpul Revoluției Franceze; la Constituția din 22 frimaire a anului VIII (1799), referindu-se la „agitațiile care amenință securitatea statului”; sau la articolul 48 din Constituția de la Weimar (1919), temeiul juridic al regimului național-socialist, care, de asemenea, făcea referire la „siguranța publică”.

Deși corectă, această genealogie nu ne ajută să înțelegem dispozitivele de siguranță contemporane. Procedurile excepționale țintesc o amenințare imediată și reală care trebuie să eliminată prin suspendarea, pentru o perioadă limitată de timp, a garanțiilor legii; „motivele de securitate” de care vorbim astăzi sunt, din contră, o tehnică normală și permanentă de guvernare.

[…] In acest sens trebuie să înțelegem formula atribuită lui Quesnay, dar pe care el, de fapt, n-a scris-o niciodată: „Laisser faire, laisser passer”. Departe de a fi doar deviza liberalismului economic, ea descrie o paradigmă de guvernare, care plasează securitatea (Quesnay amintește „siguranța agricultorilor și lucrătorilor”) nu în prevenirea problemelor și dezastrelor, ci în capacitatea de a le canaliza într-o direcție utilă.

Este necesar să se măsoare implicațiile filosofice ale acestei inversări care bulversează relația ierarhică tradițională dintre cauză și efect: din moment ce este zadarnic sau, în orice caz, costisitor să gestionezi cauzele, este mai util și mai sigur de a guverna efectele. Importanța acestei axiome nu este neglijabilă: ea domnește peste societatea noastră, de la economie la ecologie, de la politica externă și militară la măsurile interne de securitate și de poliție. Aceasta este, de asemenea, cea care ne ajută să înțelegem convergența altfel misterioasă între liberalismul absolut în economie și un control de securitate fără precedent.

[…] Dispozitivele de securitate au jucat un rol decisiv în acest proces. Extinderea treptată la toți cetățenii a tehnicilor de identificare odată rezervate criminalilor le afecteaza inevitabil identitatea lor politică. Pentru prima dată în istoria omenirii, identitatea nu se bazează pe „persoană” și recunoașterea socială, pe „nume” și „renume”, ci pe datele biologice care nu pot menține nici o relație cu subiectul, cum ar fi arabescurile fără logică pe care degetul mare înmuiat în cerneală le-a lăsat pe o foaie de hârtie sau ordonarea genelor în dublul helix al ADN-ului. Lucrul cel mai neutru și mai privat devine astfel vehiculul de identitate socială, lipsindu-l de natura sa publică.

Citeste intregul articol aici: Obsesia securitatii si deriva anti-democratica. Persoana, redusă la datele biometrice

Citeste si:


Categorii

Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Panopticon, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “OBSESIA SECURITATII si deriva anti-democratica. PERSOANA – redusa la DATELE BIOMETRICE. Care e legatura intre liberalismul economic si controlul absolut?

 1. “datele biologice care nu pot menține nici o relație cu subiectul, cum ar fi arabescurile fără logică pe care degetul mare înmuiat în cerneală le-a lăsat pe o foaie de hârtie sau ordonarea genelor în dublul helix al ADN-ului”
  Domnul acesta a ramas in secolul al XIX-lea.
  Sunt absolut de acord cu ideea centrala a articolului, dar “argumenele” pe care le gaseste semnatarul articolului nu fac nici un serviciu obiectivului aparat, ci dimpotriva

 2. @Madeleine:

  Vreti sa spuneti ca o amprenta ne spune ceva despre persoana pe care o avem in fata? Dupa aceste date biologice (amprente, ADN) ne intemeiem noi relatiile personale?

  Poate ar trebui sa cititi intreg articolul: http://analize.cuvantul-ortodox.ro/obsesia-securitatii-si-deriva-anti-democratica/

 3. @admin, @madeleine:

  cred ca ceea ce a vrut sa spuna @madeleine este ca aceste date nu sunt irelevante informational. Cu siguranta ele nu ofera informatii privind ceea ce, in mod normal, ar trebui sa ne intereseze cand stabilim relatii interumane, asa cum corect observa autorul. Dar s-ar putea sa furnizeze alt tip de informatii – biologice – care nu stim cum ar putea fi ulterior folosite de cei care le culeg si gestioneaza. Asta fiind si motivul pt care astfel de proceduri ne dau bine intemeiate frisoane.

  @Maeleine: poate gresesc, tu stii mai bine ce ai vrut sa spui, dar banuiesc ca la asta te rerfereai pt ca si mie mi-a venit ideea in minte…

  In fine, articolul e f bun, evident. Este vb de o nuantare necesara ca sa nu se iste confuzii.

 4. Doamne, ajuta! Este frumos noul format al site-ului. Va urmaresc cu drag. Exista o mica problema: citind pe laptop, scrisul este foarte mic si trebuie sa il maresc mereu prin “zoom”, insa, cand il maresc, bannerele din lateral acopera scrisul. S-ar putea remedia aceasta problema tehnica? Multumesc.

 5. @monica
  Doamne, ajuta!
  Ce browser (si ce versiune) folositi? Ar trebui sa se ascunda bannerele in situatia respectiva.

 6. http://www.jurnalulromanesc.at/soc-si-groaza-s-a-infiintat-securitatea-diasporei-se-recruteaza-informatori-si-turnatori-pe-banii-nostri/

  http://www.napocanews.ro/2015/02/panica-la-sri-se-sterg-fisiere-si-documente-dispar-dosare-se-acopera-informatorii-si-lichelele-din-presa.html

  “Coldea a mai făcut o treabă murdară în campania electorală pentru a lovi în BOR şi a creşte şansele electorale ale lutheranului Iohannis. Şi-a pus „acoperiţii” din presa mainstream să atace zilnic BOR şi Ortodoxia. Numai în această schemă se pot înţelege atacurile murdare ale publicaţiilor Gândul şi Adevărul, care zilnic şi-au făcut un scop în sine să atace BOR.”
  Sursa: http://www.napocanews.ro/2015/02/o-demisie-necesara-si-morala-generalul-sri-coldea-papusarul-lui-iohannis.html

 7. Pingback: BIG DATA BROTHER SI NOILE SISTEME ALE OBEDIENTEI. CHINA introduce, in premiera mondiala, un SISTEM DE RATING al cetatenilor sai. Clasificarea persoanelor se va face prin INTEGRAREA TUTUROR DATELOR despre viata si comportamentul cotidian al acestora. Se co
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare