Oficial NATO: RUSIA AR PUTEA ATACA UN STAT EST-EUROPEAN MEMBRU AL NATO/ Putin: nimeni nu poate depasi militar Rusia. MOSCOVA VA AVEA “REACTII ADECVATE”/ SUA pregateste noi SANCTIUNI

22-02-2015 5 minute Sublinieri

russian-troops-crimea

Rusia ar putea lansa un atac convenţional asupra unui stat est-european membru al NATO, o situaţie care ar genera un conflict strategic, cu risc de confruntare nucleară, a afirmat generalul britanic Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului forţelor aliate din Europa, într-un discurs la Londra.

Bradshaw a pledat pentru adaptarea Alianţei în sensul contracarării tacticilor militare de tip “hibrid” – o combinaţie de tehnici de război convenţionale, de gherilă urbană şi cibernetice – folosite în prezent în estul Ucrainei, dar a avertizat şi asupra riscului unei invazii militare, relatează Mediafax în pagina electronică.

“Rusia ar putea crede că forţele convenţionale de amploare pe care a demonstrat că le poate genera în scurt timp – aşa cum am observat cu anexarea Crimeei – pot fi utilizate în viitor nu doar pentru intimidare şi presiuni, dar şi pentru ocuparea unor teritorii NATO”, a spus Adrian Bradshaw, potrivit Financial Times.

“După o astfel de situaţie, riscul escaladării conflictului ar putea fi folosit pentru a se împiedica restabilirea integrităţii teritoriale. Această tehnică de amplificare a dominaţiei este una clasic sovietică”, a apreciat oficialul NATO.

La începutul anului 2013, Rusia a organizat exerciţiul militar Zapad (Vest), care a simulat mobilizarea rapidă a 25.000 de militari în Belarus şi în encalva Kaliningrad pentru un conflict cu un stat NATO. Un exerciţiu similar organizat la sfârşitul anului 2013 a implicat 160.000 de militari ruşi. Spre exemplu, armata rusă ar putea invada rapid regiunea majoritar rusă estonă Narva, înainte ca NATO să aibă timp să riposteze.

“O astfel de situaţie ar genera un conflict strategic. Oricât de improbabilă ni s-ar părea acum o astfel de ipoteză, este vorba de o ameninţare existenţială evidentă la adresa NATO”, a explicat Adrian Bradshaw, sugerând că s-ar putea ajunge la o confruntare cu arme nucleare.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca nicio alta tara nu trebuie sa isi faca iluzii ca poate atinge un nivel de superioritate militara comparativ cu Rusia, avertizand ca Moscova va avea “reactii adecvate” la orice “presiuni“, relateaza agentia Interfax, citata de NBC News.

“Nimeni nu trebuie sa aiba iluzia ca poate obtine superioritate militara comparativ cu Rusia”, a spus Putin, potrivit Mediafax.

Afirmatiile lui Vladimir Putin par a fi o reactie la declaratiile ministrului britanic al Apararii, Michael Fallon, care a atras atentia joi ca exista riscul ca Rusia sa incerce sa destabilizeze tarile baltice.Sunt ingrijorat in legatura cu actiunile (presedintelui rus) Vladimir Putin. Sunt preocupat de presiunile asupra tarilor baltice, de modul in care testeaza capacitatile NATO”, a spus Fallon. Oficialul britanic a subliniat ca Alianta Nord Atlantica trebuie sa fie pregatita pentru o agresiune din partea Rusiei “indiferent ce forma va lua aceasta”. La randul sau, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a avertizat ca Rusia reprezinta o amenintare pentru Republica Moldova si pentru statele baltice.

Alianta Nord-Atlantica a anuntat in ianuarie construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si infiintarea unor centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea 5.000 de militari si o capacitate de interventie in cel mult 48 de ore.

  • Ziare.com:

John Kerry ameninta Rusia cu noi sanctiuni: Glorie Ucrainei! America e alaturi de voi

Statele Unite intentioneaza sa adopte foarte curand noi sanctiuni severe impotriva Rusiei, pe care o considera vinovata de incalcarea acordului de incetare a focului in Ucraina, a afirmat sambata secretarul de stat american, John Kerry.

“Sanctiuni foarte severe pot fi adoptate, care vor avea un impact foarte negativ asupra economiei Rusiei”, a declarat el in cursul unui briefing de presa, adaugand ca, “in umatoarele zile, presedintele Obama va evolua optiunile la dispozitia sa si va lua o decizie”.

John Kerry, care s-a intalnit in primele ore ale dupa-amiezii cu omologul sau britanic, Philip Hammond, a apreciat ca asaltul asupra orasului Debaltevo constituie unul din exemplele “cele mai flagrante” de incalcare a armistitiului de catre rusi si separatistii ucraineni.

Stim cu certitudine ce a furnizat Rusia si nicio propaganda nu poate ascunde aceste actiuni”, a mai afirmat Kerry, care s-a intalnit cu reprezentantii presei la Ambasada Statelor Unite la Londra.

“Sa fim foarte clari. Acordul de la Minsk nu lasa loc interpretarilor, nu este vag, nu ofera optiuni”, a adaugat seful diplomatiei de la Washington, mentionand ca, pentru moment, “Rusia si separatistii se conformeaza acestuia numai in unele zone, dar nu la Debaltevo, nu in jurul orasului Mariupol si nu in alte locuri strategice”.

Oficialul american a subliniat vointa tarii sale, a Marii Britanii si a altor state de a adopta noi masuri “necesare” contra Moscovei si a facut cunoscut ca, in prezent, au loc discutii “intre Statele Unite si aliatii lor europeni”.

Referitor la posibilitatea de a furniza arme Ucrainei, el a repetat ca au avut loc discutii la Washington, insa “presedintele nu a luat nicio decizie pana in acest stadiu”.

John Kerry a adresat si un mesaj de sustinere pentru Ucraina, la un an de la evenimentele de la Kiev, care au dus la inlaturarea fostului presedinte Ianukovici, mesaj pe care l-a incheiat cu “Glorie Ucrainei. America e alaturi de voi”.

Operatiunile militare americane din Polonia si tarile baltice, extinse in Romania si Bulgaria

Operatiunea militara americana Atlantic Resolve va fi extinsa in Romania si Bulgaria, de la finalul lunii martie, pe fondul cresterii tensiunilor in regiune, a anuntat comandantul fortelor militare ale SUA in Europa, generalul Ben Hodges.

Operatiunea Atlantic Resolve a fost lansata in aprilie anul trecut in tarile baltice si Polonia, reprezentand o modalitate de a demonstra angajamentul NATO in contextul in care regiunea se confrunta cu noi provocari privind securitatea, potrivit armytimes.com.

Includerea Romaniei si a Bulgariei in aceasta operatiune se traduce si prin crestere de la 900, in prezent, la 1.900 a numarului de militari ce participa la exercitiile militare Atlantic Resolve.

In ultimele 11 luni, Rusia a anexat peninsulaCrimeea si a sprijinit rebelii separatisti din estul Ucrainei, la numai cateva sute de kilometri de granitele NATO.

Acordul de incetare a focului semnat recent la Minsk nu a fost respectat, fortele guvernamentale ucrainene si rebelii separatisti prorusi acuzandu-se reciproc de incalcarea intelegerii.

“Ceea ce trebuie sa se intample este ca Moscova sa respecte acordul la care a subscris si sa retraga armamentul greu si fortele ruse din estul Ucrainei, dar si sa respecte suveranitatea teritoriala a Ucrainei.

SUA vor continua sa dea noi asigurari aliatilor nostri si partenerilor NATO prin exercitii continue si patrulare aeriana in zona Marii Negre”, a declarat recent secretarul pentru presa al Pentagonului, amiralul John Kirby.

SUA dispun de 29.000 de soldati stationati in permanenta in Germania, Italia si Belgia, insa Washingtonul a majorat numarul soldatilor desfasurati temporar in regiune pentru a transmite un semnal Rusiei si partenerilor din cadrul NATO.

  •  ActiveNews:

VIDEO Proteste anti-maidan la Moscova: Niciodată nu iertăm, niciodată nu uităm!

Aproximativ zece mii de ruși au participat sâmbătă la un protest anti-maidan sub deviza „Niciodată nu iertăm, niciodată nu uităm”. Mitingul a fost organizat la Moscova în ziua când se împlinește un an de la înlăturarea președintelui ucrainean Viktor Ianukovici.

Manifestanții au ieşit în stradă la îndemnul senatorului naționalist Dmitry Sablian. Marşului i s-au alăturat ultranaţionaliști, motocicliști, veterani ai războiului din Afganistan și alte persoane devotate conceptului de „Novorossiya”, transmite presa din Rusia.

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere pe 21 februarie anul trecut, după mai multe zile de proteste violente. Peste 100 de oameni au murit.

Actuala putere de la Kiev a emis un mandat de arestare pe numele lui Ianukovici, acuzat de uciderea în masă a propriului popor. El este refugiat în Rusia. Un post de televiziune a anunţat că va difuza sâmbătă seară un interviu cu fostul lider al Ucrainei.

Parlamentul britanic ACUZĂ: Europa a intrat ca „somnambula” în criza din Ucraina

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au fost acuzate de o interpretare eronată catastrofală” a semnalelor date de Kremlin înainte de criza din Ucraina, de către o comisie a Camerei Lorzilor, care este de părere că Europa a intrat ca o „somnambulă în această criză.

UE nu şi-a dat seama de ostilitatea adâncă a ruşilor faţă planurile sale de a se apropia de Ucraina, critică raportul Comisiei, conform BBC online.

Aceste critici extrem de dure apar în contextul în care preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au vorbit despre criză, într-o conferinţă de presă comună pe care au susţinut-o la Paris.

Prost echipate

Comisia critică Marea Britanie pentru că nu a fost „suficient de activă sau vizibilă” în abordarea situaţiei din Ucraina. Lorzii condamnă totodată reducerile de la Foreign Office, care au condus, în opinia lor, la diminuarea numărului de experţi ruşi de la minister şi la acordarea unei importanţe reduse analizelor. Tendinţe similare în cadrul ministerelor statelor membre UE le-au lăsat prost echipate în a formula un „răspuns autorizat” faţă de criză, se arată în raport, potrivit Agerpres.

Relaţia UE cu Moscova s-a bazat pe premiza optimistă potrivit căreia Rusia era pe cale să devină o ţară democratică, se subliniază în document. Rezultatul, apreciază lorzii, a fost un eşec în evaluarea profunzimii ostilităţii ruseşti faţă de deschiderea, în 2013, de către Bruxelles, a negocierilor în vederea încheierii Acordului de Asociere UE-Ucraina.

Cameron a respins, de asemenea, acuzaţiile potrivit cărora Marea Britanie a intrat ca o „somnambulă” în criza din Ucraina.Ceea ce este necesar să facem acum este să le transmitem cel mai puternic mesaj posibil lui Putin şi Rusiei că ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil”. „Aceste armistiţii trebuie să dureze, iar dacă nu, vor exista şi mai multe consecinţe, şi mai multe sancţiuni, şi mai multe măsuri”, a adăugat el.

Raportul a fost dat publicităţii după ce ministrul britanic al Apărării Michael Fallon a avertizat că Putin reprezintă un pericol real şi prezent” pentru cele trei state baltice. El a făcut aceste declaraţii după ce avioane britanice de vânătoare au interceptat, miercuri, două bombardiere ruseşti de tip Tu-95 în largul coastelor Angliei şi le-au escorat în afara zonei britanice de interes.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Oficial NATO: RUSIA AR PUTEA ATACA UN STAT EST-EUROPEAN MEMBRU AL NATO/ Putin: nimeni nu poate depasi militar Rusia. MOSCOVA VA AVEA “REACTII ADECVATE”/ SUA pregateste noi SANCTIUNI

  1. Am intrat în NATO, pt aceasta am:
    -plătit ciubucul sau mita via Bechtel către decidenții SUA
    -dezafectat industria militară română (nu doar arme, tancuri, muniții, ci și echipamente precum îmbrăcăminte, bocanci, căști, veste antiglonț, dispozitive optice, radio, părți componente avioane, elicoptere, etc.), că doar nu se cade să cumpărăm lucrușoare din acestea făcute de noi
    -dat carne de tun pt Afganistan, Irak, Iugislavia
    -renunțat la trupele de apărare a teritoriului românesc
    -devenit automat grănicerii NATO și UE, care întotdeauna o iau în bot primii iar teritoriul lor devine teatru de război din primul moment.
    Și ce-am câștigat? Următoarele:
    -am ajuns ca să ne punem nădejdea apărării pământului nostru în americani, NATO și celebrul art. 5. Și nu în Dumnezeu, armata română și tot poporul (probabil că în viitorul conflict cei mai mulți vom sta comod în fotoliu la TV cu o bere în față vizionând cum decurge războiul și așteptând liniștiți terminarea sa- precum s-a întâmplat la revoluția din 89). Și ce-am câștigtat? Apăi următoarele cu siguranță:
    -nu suntem nici acum în altă poziție pt ruși/slavi și unguri decât în 89, adică tot stat inamic și pe deasupra mult mai ușor de cucerit decât atunci.
    -nu suntem în stare de a ne apăra nici pe departe precum am fost la momentul 89.
    Ce am avut și cu ce ne-am ales, Doamne?
    Culmea, imnul nostru de stat ne îndeamnă de 25 de ani: ”Deșteaptă-te române!”

  2. “Politician american: Scoateți NATO și SUA din Ucraina dacă vreți ca războiul din această țară să se termine! În Ucraina a fost o lovitură de stat orchestrată de Alianța Nord Atlantică și de UE”
    […]
    ”Am auzit cu toții înregistrările în care oficialii Departamentului de Stat puneau la cale, împreună cu ambasadorul SUA în Ucraina, răsturnarea guvernului. Am auzit-o pe Victoria Nuland, asistenta secretarului american de stat, lăudându-se că SUA a cheltuit 5 miliarde de dolari pentru schimbarea regimului în Ucraina. De ce este în regulă acest lucru?”, spunea congressmanul american acum un an.

    Sursa: http://activenews.ro/politician-american-scoateti-nato-si-sua-din-ucraina-daca-vreti-ca-razboiul-din-aceasta-tara-sa-se-termine-ucraina-fost-o-lovitura-de-stat-orchestrata-de-alianta-nord-atlantica-si-de-ue_1885929.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare