OLIGARHIA SEMINTELOR prin Monsanto & comp. ”Traditia” eugenista a familiei miliardarului BILL GATES

27-02-2013 5 minute Sublinieri

gates africa

Gigantul semintelor Monsanto a castigat mai mult de 23 de milioane de dolari din procesele cu sute de mici fermieri acuzati ca au replantat semintele modificate genetic ale companiei. Acum se intrezareste un nou caz, care ar putea stabili un precedent pentru viitorul dreptului de proprietate asupra semintelor.

Procesele se refera la brevetele Monsanto, care incearca sa impiedice fermierii sa replanteze culturile crescute din semintele companiei. Conceptul a fost numit “oligarhia semintelor” de catre studiul intitulat “Gigantii semintelor vs fermieri”.

In raport, Centrul Pentru Siguranta Alimentelor (CFS) declara ca a descoperit 142 de procese de violare a brevetelor impotriva a 410 fermieri si 56 de afaceri mici in mai mult de 27 de state pana in decembrie 2012. Suma de bani obtinuta de Monsanto se ridica la uimitoarea cifra de 23 de milioane de dolari.

Insa un alt caz poate fi intrezarit la orizont si atrage atentia unui public larg: verdictul procesului va determina cine controleaza drepturile de plantare a semintelor in pamant.

Acesta va determina, de asemenea, daca detinatorii brevetelor altor produse care se pot autocopia – precum celulele stem sau urmele de bacterii folosite in cercetarea medicala – vor continua sa detina controlul asupra folosirii produselor dupa vanzarea lor. Este un scenariu care pana acum nici macar nu fusese luat in considerare.

“Ne confruntam cu legi si doctrine care au fost concepute in secolul 19, cand ideea de tehnologii auto-reproductive nu exista”, a declarat pentru BusinessWeek profesorul de drept Jorge Contreras de la Universitatea Americana din Washington.

Multi l-au poreclit procesul “David si Goliat”, deoarece compania in valoare de miliarde de dolari Monsanto il infrunta pe fermierul in varsta de 75 de ani din Indiana, Vernon Hugh Bowman, care a declarat ca lupta pentru dreptate este principala lui preocupare.

“Eu nu-l consider drept David vs Goliat”, a declarat Bowman pentru The Guardian. “Eu nu-l gandesc in termenii astia. Eu il gandesc in termeni de bine vs rau”.

In centrul procesului se gaseste protejarea de catre Monsanto a semintei de soia asupra carei detine brevetul, cunoscuta sub numele de Roundup Ready. Cand fermierii precum Bowman planteaza semintele companiei, acestia au dreptul doar sa culeaga recolta, nu sa si pastreze seminte pentru cultivarea in anul urmator.

Cu regulile acestea, fermierii sunt obligati sa cumpere semintele Monsanto in fiecare sezon, chiar daca au la dispozitie seminte perfect utilizabile. Totusi, fermierii au varianta de a cumpara semintele in exces de la depozitele locale de cereale, multe dintre acestea fiind foarte probabil seminte Roundup Ready. Vizita lui Bowman la unul dintre aceste depozite l-a pus in vizorul Monsanto.

“Am avut intotdeauna dreptul sa mergem la un depozit si sa cumparam semintele in exces pentru a le folosi mai apoi dupa bunul plac”, a afirmat Bowman.

Insa intrebarea daca detine intr-adevar acest drept ramane in aer, raspunsul urmand a fi dat de catre un Judecator al Curtii Supreme.

Monsanto sustine ca isi pastreaza drepturile de brevet pentru semintele sale modificate genetic, chiar daca acestea sunt vandute unei terte parti, cum ar fi un depozit de grane. Compania mai afirma si ca protectia este mostenita de-a lungul mai multor generatii, ceea ce inseamna ca propriile sale seminte sunt “descendente” ale semintelor Monsanto originale.

Compania nu a irosit timpul si l-a dat in judecata pe Bowman, castigand in 2011 aproape 85 000 de dolari in urma unei intelegeri. Incapatanat, Bowman a dus cazul la Curtea Suprema. Desi procesele sunt scumpe, lipsa de bani a lui Bowman l-a impins pe acesta in mod ironic catre cea mai inalta Curte a Americii.

Cand Monsanto l-a dat initial in judecata, acesta era deja falit in urma unei afaceri cu terenuri esuata, deci avea foarte putin de pierdut. “M-am hotarat sa ma lupt cu ei pana cand nu voi mai putea”, a spus Bowman.

Procesul Curtii Supreme este programat pe 19 februarie. Fermierul a primit un suport impresionant, inclusiv din partea CFS si a grupului Salvati-ne semintele. Monsanto a creat, la randul sau, un site in care isi apara argumentele. Compania insista ca victoria lui Bowman ar putea “pune in pericol una dintre cele mai inovative cercetari in biotehnologie din tara” in industrii variind de la agricultura pana la medicina.

“Fara astfel de masuri de precautie, oricine ar putea crea cantitati nelimitatea de tehnologii brevetate, eviscerand stimulentele de a continua investitiile in cercetare si dezvoltare care vor conduce la progresul de maine”, a afirmat David Snively, avocat general al Monsanto.

Victoria lui Bowman ar putea “ucide industria semintelor”, a declarat pentru BusinessWeek Peter Corless, avocat al unei firme din Boston specializata in brevete de biotehnologie. “Nimeni nu s-ar mai deranja sa investeasca in cercetare. Daca ai vinde doar o productie de seminte, nu ti-ai mai putea recupera niciodata costurile de dezvoltare si promovare.”

Avocatul lui Bowman este insa de parere ca cercetarea nu reprezinta problema clientului sau. “Realitatea este ca el nu urmareste gratuitati”, a declarat avocatul Mark Walters. “A platit o suma corecta pentru aceste seminte si, ca orice proprietar de bunuri private, ar trebui sa poata sa le foloseasca in orice scop alege. Nu este in competitie cu semintele de prima-generatie pe care le vinde Monsanto.”

Fondatorul Microsoft deține 500.000 de acțiuni la Monsanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic • Miliardarul american s-a înfrățit și cu corporatiștii de la Cargill, acuzați de încălcarea drepturilor omului • Tatăl lui Bill Gates, William Gates, milita pentru purificarea rasei umane din postura de șef al Societății Americane pentru Eugenie

Puseurile filantropice ale magnatului american Bill Gates nu se limitează la controversatele campanii de vaccinare întreprinse în țări africane și asiatice, menite, pe hârtie, să eradicheze maladii ale lumii a treia. Aceeași fundație a patronului Microsoft și a soției sale își continuă opera de binefacere, sponsorizând răspândirea semințelor modificate genetic în țări din lumea a treia. Informația a trecut neobservată, așa cum s-a întâmplat și în 2010, când familia Gates a investit 23 de milioane de dolari pentru a achiziționa 500.000 de acțiuni la compania agricolă americană Monsanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic din lume. Devine clar însă că interesul pentru acțiuni „umanitare” de acest gen se moștenește în familia Bill Gates. Tatăl fondatorului Microsoft, William H. Gates Sr., a fost bine conectat la gruparea „Planned Parenthood” (Planificare familală). Organizația promova ideea că rasa umană trebuie purificată prin eugenie, adică prin măsuri genetice de genul sterilizării sau al selecției părinților.

Raportat la averea lui Bill Gates, cele 23 de milioane de dolari investite în acțiunile companiei Monsanto sunt aproape insignifiante, dacă ne amintim că Fundația familiei Gates a acordat 10 miliarde de dolari pentru finanțarea unor campanii de vaccinare a copiilor din țări din Africa, Pakistan sau India. Importantă este însă asocierea celor două nume – Gates Foundation și Monsanto – care urmăresc aceeași agendă: crearea unui sistem de monopol și control al lumii, în aproape toate domeniile. Iar Bill și Melinda Gates, prin fundația care le poartă numele, dețin deja pârghiile necesare, prin banii dați pentru campaniile de vaccinare sau pentru testarea unor medicamente, prin finanțarea organismelor modificate genetic sau, mai subtil, prin agitarea constantă a amenințării privind încălzirea Planetei.

Soluția la combaterea foametei

Pentru a fi și mai convigător, Bill Gates a ieșit la CNN pentru a face publicitate organismelor modificate genetic ale companiei Monsanto, pe care le-a numit singura „soluție” de combatere a foametei în lume, ignorând avertismentele Organizației Națiunilor Unite, potrivit cărora acest fenomen nu poate fi eradicat cu organisme modificate genetic, ci prin agricultura tradițională. Contestatarii actelor de binefacere „marca Bill Gates” consideră că, sub paravanul banilor acordați pentru tot felul de campanii, miliardarul american, care ne-a numărat și crede că mai avem puțin și cădem de pe Planetă, încearcă să pună stăpânire inclusiv pe rezervele de hrană ale lumii și, în final, să ne împuțineze.

În horă intră și Cargill, traficantul de copii

Fondatorul Microsoft nu s-a oprit la compania Monsanto, stăpână peste tot ce înseamnă produse modificate genetic. Bill și Melinda au decis să facă echipă cu alt gigant american, Cargill, unul dintre cei mai mari jucători din agribusiness-ul mondial, pentru a aproviziona lumea a treia cu soia modificată genetic. O corporație de al cărei nume se leagă un șir lung de scandaluri și acuzații, începând cu 1970, când Cargill a fost acuzată că a vândut Irakului peste 60.000 de tone de semințe de grâu contaminat cu metil-mercur incident care a provocat moartea a 90 de oameni -, și până în 2005, an în care compania a fost găsită vinovată de încălcarea directă a legii privind drepturile omului, în cazul copiilor din Mali.Cargill a fost făcut responsabil de trafic de copii, forțându-i să muncească pe plantațiile de arbori de cacao timp de 12-14 ore pe zi, fără niciun ban, fără hrană și fără posibilitatea de a se odihni. Acuzații simliare au fost aduse companiei americane și pentru că a continuat să achiziționeze bumbac din Uzbekistan, deși știa foarte bine că aici copiii sunt folosiți ca sclavi la procesul de cultivare.

Calul troian din Africa

Ca și Monsanto, Gates s-a implicat în ultimii ani într-o acțiune de distrugere a agriculturii rurale, în special prin intermediul AGRA (Alianța pentru o Revoluție Verde în Africa), la care a contribuit cu 264,5 milioane de dolari, în granturi. AGRA a fost și este percepută ca un cal troian în încercarea de a deposeda agricultorii săraci de pe Continentul Negru de semințele tradiționale, pentru a le înlocui apoi cu cele ale unor companii străine, iar în final, cu semințe modificate genetic.

Sinistrații haitieni au spus „pas” semințelor Monsanto

Banii miliardarului american au ajuns, în 2010, într-un alt proiect cu nume, destinat să salveze umanitatea. Astfel, următoarea etapă din planul Fundației „Gates” a fost crearea Programului pentru Securitate Alimentară și Agricultură (GAFSP) – pentru care fondatorul Microsoft a dat din averea sa 880 de milioane de dolari -, instrument care și-a propus să fie cel mai important promotor al organismelor modificate genetic. Și unde putea face acest lucru mai bine, decât într-o țară săracă, ca Haiti, care acum trei ani a fost lovită de un cutremur devastator. La cinci luni de la seismul care a ucis peste 200.000 de oameni, Monsanto, via GAFSP, a trimis sinistraților „ajutoare umanitare”: 475.000 de tone de semințe, destintate agricultorilor haitieni. Care, însă, au spus „pas”, refuzând sprijinul „necondiționat” al gigantului american.

Așa tată, așa fiu

Zicala „Așchia nu sare departe de trunchi” se aplică perfect și în cazul lui Bill Gates. Tatăl acestuia, William H. Gates Sr., a fost pentru multă vreme unul dintre șefii organizației „Planned Parenthood”, devenită ulterior „Societatea Americană pentru Eugenie”, al cărei principiu de bază era purificarea rasei umane prin eugenie. Însuși Bill Gates recunoștea că organizația, foarte controversată, pornea de la premisa că majoriatea oamenilor sunt niște „crescători nesăbuiți” și „buruieni” ce trebuie sacrificate.

Luciana Pop


Categorii

Organisme modificate genetic (OMG), Razboiul impotriva populatiei, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “OLIGARHIA SEMINTELOR prin Monsanto & comp. ”Traditia” eugenista a familiei miliardarului BILL GATES

 1. Pana sa ne introduca astia in Babilonul U.E. la sat era obiceiul ca taranul sa-si opreasca seminte romanesti de la an la an pentru semănat în grădina s-au pe câmp.

  Acum cei mai multi ţărani merg la oraş să cumpere seminţe pentru semănat dintr-acelea la plic aduse de prin Olanda sa mai stiu de pe unde…

  Daca mananci o rosie, un castravete sau altceva provenite din astfel de seminte pur si simplu nu are nici un, nici miros (si nu hraneste organismul)

  Deci le mananci degeaba, ca sa te afli in treaba pentru ca daca ti-e foame, foamea ramane.
  Aceste soiuri au fost facute pentru comert.
  De exemplu rosiile sunt mari si frumoase la fel si castravetii dar la ce bun daca soiul e special alcatuit pentru marii agricultori ca sa aiba maxim de eficienta pentru recolte si sa le aduca profit…

  In legatura cu produsele din supermarket sunt gandite pe acelasi principiu.
  Pentru crsterea consumului. Adica le mananci dar nu hraneste organsimul s-au nu-l hraneste eficient asa cum, probabil ca cei care ati avut bunici si ati mai copilarit mai demult pe la sat (la ţară) produsele preparate in casa de bunici sau din recolte romanesti erau foarte hranitoare

  Daca mancai o felie zdravana de pâine la ţest din grâu romanesc, aşa cum se face pe la noi prin zona, cu ceva legume din gradina nu iti mai era foame toata ziua…

  Acum majoritatea produselor din comert si in special din supermarketuri sunt gandite pentru cresterea consumului. Adica nu hranesc organismul in mod special tocmai ca sa te duci sa mai cumperi apoi altele…

 2. Despre modul rapace al Microsoft de a face afaceri, un material foarte interesant, mai jos:
  http://www.ecis.eu/documents/Finalversion_Consumerchoicepaper.pdf

 3. Pingback: CONTROLUL POPULATIEI SI EUGENIA. Sterilizarea oamenilor prin INDUSTRIA OMG (organisme modificate genetic)? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 4. Pingback: MONSANTO isi consolideaza MONOPOLUL SEMINTELOR. Curtea Suprema a SUA da dreptate gigantului OMG intr-un proces cu un mic fermier - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: Consilier prezidential despre “STRATEGIA BASESCU” PE AGRICULTURA. Romania ar trebui sa devina MARE PRODUCATOR REGIONAL prin cultivarea …ORGANISMELOR MODIFICARE GENETIC - Recomandari
 6. Pingback: PROPAGANDA PRO-OMG (organisme modificate genetic) LA NIVEL INALT. Consilierul prezidential Valeriu Steriu vrea ca “ROMANIA SA SE BATA LA BRUXELLES” pentru a PRODUCE SOIA MODIFICATA - Recomandari
 7. Pingback: Parlamentul a votat cultivarea ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC (OMG) in arii naturale protejate! Va fi Romania “GRANARUL OMG” al Europei? Ne transformam si in “desertul verde” Monsanto… - Recomandari
 8. Pingback: Vom trai intr-o ROMÂNIE MODIFICATA GENETIC? - Recomandari
 9. Pingback: LUMEA VAZUTA DE MONSANTO [film documentar cu subtitrare in romana] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare