CALUL TROIAN AL PARTENERIATULUI TRANSATLANTIC (TTIP). Vanzarea Europei jafului corporatist american. NOI, IN SCHIMB, NU NE VINDEM… MAGIUNUL!

1-10-2014 4 minute Sublinieri

oped-transatlantic--621x414sursa foto: www.livemint.com

CALUL TROIAN AL PARTENERIATULUI TRANSATLANTIC. Vanzarea Europei jafului corporatist american

GlobalReserarch.ca

Colin Todhunter

Vor oamenii din Europa ca cei care iubesc Monsanto sa determine politicile din domeniu prin intalniri secrete la Bruxelles? Vor ei ca Unilever, Kraft sau Nestle sa determine ce este permis si ce nu in mancarea lor? Vor oare ca marile companii sa indeparteze sau sa slabeasca standardele de sanatate si siguranta si sa submineze drepturile consumatorilor si ale muncitorilor?

Cu alte cuvinte, vor oare ca parlamentele lor sa fie date la o parte de corporatii puternice care sa le determine politicile in spatele usilor inchise, alaturi de birocrati si oficiali din Bruxelles?

Zeci de ani de munca pentru deschiderea politicilor catre responsabilizarea democratica si pentru garantarea drepturilor oamenilor obisnuiti sunt in pericol sa dispara la cererea bogatelor concerne private.

Marele jaf corporatist continua, astazi, la Washington. A saptea runda de negocieri pe marginea TTIP (Parteneriatul Transatlantic), tinuta in secret, la care au avut acces privilegiat doar corporatiile puternice, va avea loc in contextul unor proteste din ce in ce mai vocale ale societatii civile legate de pericolele aduse democratiei si reglementarilor esentiale din domeniul sanatatii, mediului si al sectorului financiar de astfel de intelegeri.

Zeci de grupari din societatea civila din Europa au denuntat planurile UE pentru o “cooperare in reglementare” precum si secretul continuu in care sunt mentinute negocierile. Desi negociatorii UE au pretind in mod repetat ca nivelurile de protectie nu sunt vizate si ca standardele nu vor fi scazute ca rezultat al negocierilor TTIP, afirmatiile lor sunt contrazise de documentele scurse informarii publice din cadrul acestor discutii.

In particular, implicatiile propunerilor pentru “cooperarea in reglementare” la nivelul orizontal al unor sectoare specifice, cum ar fi propunerile UE pentru reglementari financiare sau chimice, sugereaza ca actualele niveluri de protectie (si posibilitatea legislatorilor de a le imbunatati) vor fi subminate de Parteneriatul Transatlantic.

Propunerea UE pentru cooperare orizontala in domeniul reglementarilor seamana izibitor cu propunerile inaintate de o mana de grupuri de lobby ce reprezinta corporatii puternice.

Kenneth Haar de la Corporate Europe Observatory a afirmat:

“Comisarul pe probleme de Comert a spus in varii ocazii ca nivelurile de protectie, fie ca e vorba de alimente sau chimicale, sau alte domenii, nu vor fi scazute ca rezultat al negocierilor. Problema este ca totul arata ca se merge intr-o directie contrara acestei afirmatii.”

Marile afaceri continua sa domine discutiile, in timp ce majoritatea publicului este lasat in ignoranta cu privire la directiile concrete ale discutiilor. Acesta trebuie sa se bazeze doar pe documente surse informal pentru a obtine informatii despre ce se negociaza in numele lor.

Natacha Cingotti de la Friends of the Earth Europe spune:

“Planurile UE pentru cooperarea in reglementare sunt preocupante pentru impactul negativ al TTIP in ceea ce priveste protejarea cetatenilor si a mediului. Toate semnalele ne fac sa credem ca discutiile sunt un cal troian care risca sa anuleze zeci de ani de progrese inregistrate in acest sens, spre beneficiul exclusiv al marilor afaceri.”

TTIP-curtains0001200305021Negociatorii au trebui sa permita o transparenta completa cu privire la discutii.

Max Bank din grupul Lobby Control face apel la o dezbatere largita pe marginea unui subiect care va afecta toti europenii, deoarece cooperarea in reglementare a TTIP este, de fapt, un atac acoperit asupra democratiei si reglementarii.

Interesele corporatiste impun agenda TTIP, in timp ce publicul e lasat deoparte. Birocrati pro-comert-deschis de pe ambele maluri ale Atlanticului faciliteaza aceasta strategie [1]. In ciuda afirmatiilor Comisiei Europene, conform carora discutiile ar fi transparente[2], observatiile CE din cadrul intalnirilor cu lobby-ul afacerist au fost cenzurate masiv. Documentele arata ca CE a propus industriilor sa faca o lista de “bariere legislative” pe care ar vrea sa le inlature in cadrul negocierilor. Publicul nu are cum sa stie cum a incorporat UE aceste lucruri in pozitia sa din cadrul negocierilor, de vreme ce orice informatie posibila a fost inlaturata [3].

In numele “cooperarii in reglementare”, SUA vrea ca asa-zisele bariere din calea comertului, inclusiv reglementarile controversate care protejeaza agricultura, alimentele sau datele personale, sa fie indepartate. Chiar si liderii din Comisia Senatului pentru Finante, intr-o scrisoare adresata Reprezentantului pe Comert al SUA, Ron Kirk, au aratat clar ca orice intelegere trebuie sa implice reducerea restrictiilor europene asupra organismelor modificate genetic, asupra puilor “chimicali” si ai carnii tratate cu hormoni.

TTIP ar putea imputernici, de asemenea, corporatiile, in a contesta legal o serie de reglementari care le incomodeaza [4]. Amenintarea litigiului, prin care corporatiile ar putea da in judecata guvernele pentru mari sume de bani ar putea avea ca rezultat ignorarea legislatiei.

Un document UE scurs din cadrul intalnirilor [5] din iarna anului 2013 arata ce semnificatie are propunerea Comisiei Europene de infiintare a unui Consiliu de Cooperare in Reglementari UE-SUA, o structura permanenta care ar trebui creata in urma negocierilor TTIP. Legislatia curenta si viitoare a UE ar trebui sa parcurga o serie de investigatii, dialoguri si negocieri in cadrul acestui Consiliu. Acest lucru ar muta decizia asupra reglementarilor in sfera tehnocrata, departe de votul democratic. Ar exista, de asemenea, evaluari de impact obligatorii pentru reglementari, avandu-se in vedere mai ales impactul lor asupra comertului. Acest lucru e ideal pentru lobby-ul marilor afaceri: crearea unui instrument puternic de franare a oricarei reglementari progresiste inca de la debutul procesului de luare a deciziei, face ca decizia in sine sa fie complet netransparenta si garanteaza afacerilor europene si americane o si mai mare influenta asupra deciziilor decat exista deja.

Idei care favorizeaza interesele companiilor puternice ar putea fi prezentate ca intelegeri gata facute, care nu mai lasa loc de vreo schimbare, avand in vedere premisa ca grupurile de lobby, UE si SUA, precum si un numar restrans de oficiali se pun deja de acord asupra problemelor disputate [6].

Limbajul oficial mentioneaza “recunoasterea reciproca” a standardelor sau asa-zisa reducere a barierelor non-tarifare. Pentru UE, acest lucru ar putea sa insemne acceptarea standarelor SUA in multe domenii unde acestea sunt mai joase decat cele europene si, de exemplu, ar putea implica eradicarea “principiului prudentei” [7] european in ceea ce priveste alimentele modificate genetic si eventuala inundare a pietei cu OMG.

Discutiile sunt doar ceva mai mult decat o serie de intelegeri de culise, carora li se da o aparenta de democratie. Daca va fi aprobat, tratatul ca fi o parte vitala a cimentarii restructurarii curente a economiei in favoarea intereselor financiar-corporatiste [8,9].

Niciun alt sector nu a facut lobby mai insistent pe langa CE in timpul fazei pregatitoare a negocierilor decat cel agrar [10]. Multinationalele din alimentatie, comercianti in agricultura, producatori de seminte au avut mai multe contacte cu departamentul de comert al Comisiei decat lobistii din domeniile farmaceutic, chimic, cal-troian-ttipfinanciar si industria de masini luate laolalta.

Din cele 560 de intalniri de lobby pentru faza pre-negocieri, 520 (92%) au apartinut lobby-urilor marilor companii, in timp ce doar 26 (4%) au apartinut grupurilor de interes public. Pentru fiecare intalnire cu un sindicat sau cu un grup al consumatorilor, au fost 20 de intalniri cu companii si federatii ale diverselor industrii.

Pia Eberhardt, de la Corporate Europe Observatory, remarca recent ca:

“Departamentul de comert al CE a implicat in mod activ grupurile de lobby ale business-ului pentru definirea pozitiei UE in privinta TTIP, in timp ce a tinut deoparte grupurile de interes public si sindicatele “pisaloage”. Rezultatul este o agenda prioritar dominata de marile companii pentru negocieri, ceea ce pune in pericol realizarile pentru care oamenii din Europa s-au luptat indelung, de la regulile de siguranta ale alimentatiei pana la protejarea mediului“.

Parteneriatul TransAtlantic trebuie oprit.

traducere Cuvantul Ortodox

Note

1] http://www.globalresearch.ca/us-eu-free-trade-agreement-a-corporate-stitch-up-by-any-other-name/5339789

2] http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/dec/18/wrong-george-monbiot-nothing-secret-eu-trade-deal

3]  http://www.globalresearch.ca/us-eu-transatlantic-free-trade-agreement-more-secrecy-and-more-duplicity-revealed/5369272

4] http://corporateeurope.org/international-trade/2014/07/ttip-debunking-business-propaganda-over-investor-rights

5] http://corporateeurope.org/trade/2013/12/regulation-none-our-business

6] http://corporateeurope.org/sites/default/files/ttip_covert_attacks.pdf

7] http://www.countercurrents.org/todhunter080914.htm

8] http://www.globalresearch.ca/free-trade-agreements-the-bypassing-of-democracy-to-institute-economic-plunder/5354197

9] http://www.globalresearch.ca/the-us-eu-transatlantic-free-trade-agreement-tafta-big-business-corporate-power-grab/5352885

10] http://corporateeurope.org/international-trade/2014/07/who-lobbies-most-ttip

Nota noastra: Singurii care se ocupa sistematic de tema parteneriatului transatlantic (TTIP) par a fi cei de la hotnews.ro, care au realizat o pagina speciala si, de curand, si un timeline. Evident, punctul de vedere este unul pro-TTIP, pro-business si pro-SUA. Trebuie spus ca si Ponta, altfel, “socialist”, si-a declarat sprijinul pentru acest acord. Problema cu acest tip de sustineri, adeziuni, prezentari, este ca nu formuleaza deloc agenda intereselor Romaniei pe aceasta tema (desigur, in interiorul pozitiei UE, caci altfel nu se poate, fiind unul bilateral UE-SUA). Noi ce interese avem legat de Parteneriat? Cu ce ne va afecta? Cu ce ne va ajuta (sau nu)? Daca nu pentru a exista o agenda propriu-zisa (negocierile, dupa cum se vede in materialul de mai sus, sunt secrete si nu sunt duse cu reprezentanti ai statelor nationale), atunci pentru o clarificare interna si pentru a avea aceasta agenda clar definita in interiorul mecanismelor europene. Sau, poate, singurul nostru interes este cel al protejarii “brandului” national… unic, magiunul de Topoloveni?!, asa cum pare a fi cazul cu acordul similar UE-Canada? Noi altceva nu avem de discutat, de sustinut, de cerut, de aparat? Ce progres urias, nu-i asa, de la “nu ne vindem tara”, la “nu ne vindem magiunul”…


Categorii

America, Corporatism, Organisme modificate genetic (OMG), Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “CALUL TROIAN AL PARTENERIATULUI TRANSATLANTIC (TTIP). Vanzarea Europei jafului corporatist american. NOI, IN SCHIMB, NU NE VINDEM… MAGIUNUL!

  1. In mediile de la Brussel, TTIP e considerat un NATO economic, la carma caruia se pare ca va fi tot SUA. Integrati militar, integrati economic si tehnologic, cu o civilizatie comuna si un trecut intrepatruns, SUA si UE se grabesc devina imbatabile pe plan global sub umbrela NATO. E o cursa contra cronometru de impunere a tandemului. Pana in sec XIX majoritatea PIBului global era realizat in Asia, cca 60%, si doar in ultima suta de ani ponderea a revenit civilizatiei occidentale. Anomalie pe care Asia o vrea eliminata.

    This is a major change — but it could be exactly what is needed to safeguard the transatlantic relationship in the 21st century. A switch between security and economics is the natural outcome of two close friends no longer facing one overarching military threat, but instead coming together to face a set of new and emerging challenges in the economic realm. In that sense, TTIP could indeed be as NATO’s Secretary General Anders Fogh Rasmussen suggested in Copenhagen last week – “an economic NATO.”

    http://blog.gmfus.org/2013/10/14/can-ttip-be-an-economic-nato/

  2. Din fericire Hotnews nu este singurul care se ocupa de TTIP, CETA si TiSA.
    Noua asociatii din Romania s-au alaturat Aliantei StopTTIP care a initiat o ICE, respinsa insa de catre CE. Mai multe informatii gasiti pe unica pagina romaneasca de facebook: https://www.facebook.com/stopttipromania?fref=nf dar si pe site-ul http://www.stopfracturare.ro – Este in constructie si un site dedicat, caci, desi CE a respins ICE, Alianta StopTTIP a decis sa colecteze semnaturi pe o petitie europeana, actionand totodata CE la CJUE pt acest refuz. Site-ul Aliantei StopTTIP este: http://stop-ttip.org/

    Pe 11 octombrie, comunitățile din întreaga lume se reunesc pentru un protest la nivel mondial având ca scop interzicerea fracturării hidraulice de mare volum, o metodă periculoasă de extragere a hidrocarburilor neconvenţionale şi care expune aerul, apa, mediul geologic, clima, sănătatea și comunitățile la riscuri inacceptabile.

    Simultan, cetăţenii din Uniunea Europeană şi din Statele Unite ale Americii au decis să protesteze împotriva clauzelor nedemocratice incluse in Pactul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, TTIP, şi a prevederilor care periclitează condiţiile de viaţă, prin acceptarea unor standarde inferioare.
    Pagina de Facebook a eventului inregistrat este https://www.facebook.com/events/1560415714177738/?ref=22 Va invitam !

  3. a disparut clipul anterior…
    DOAMNE MILUIESTE!!!

  4. Pingback: Protest ecologist impotriva FRACTURARII HIDRAULICE si a PARTENERIATULUI TRANSATLANTIC - Recomandari
  5. Pingback: SPRE O ECONOMIE DE RAZBOI? STATUL CAPTURAT, RISCUL DICTATURII si o ipoteza de lucru pentru cazurile MICROSOFT si EADS/ Ilie Serbanescu despre COALITIA IMPOTRIVA DEZVOLTARII ROMANIEI - Recomandari
  6. Pingback: Interviu cu o militanta anti-TTIP: PARTENERIATUL TRANSATLANTIC – UNDA VERDE PENTRU FRACTURARE HIDRAULICA SI CIANURI. TTIP nu ar trebui legat de NATO/ Contaminari masive ale apelor din California din cauza FRACTURARII HIDRAULICE - Recomandari
  7. Pingback: PARTENERIATUL TRANSATLANTIC: mandat pentru jaf corporatist si erodarea suveranitatii populare - Recomandari
  8. Pingback: PARTENERIATUL TRANSATLANTIC – temeri confirmate. UE RENUNTA LA RESTRICTIILE LEGATE DE CHIMICALELE CANCERIGENE. NEGOCIERI CU ORGANELE NOASTRE | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: TTIP. Desi Germania si Franta resping la nivel oficial PARTENERIATUL TRANSATLANTIC, negociatorul-sef al UE declara ca LIBERALIZAREA COMERTULUI dintre SUA si UE merge mai departe/ ADEVARATII ASISTATI SOCIAL: GUVERNUL CIOLOS FINANTEAZA MULTINATIONALELE | Cu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare