ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC bat la usa Europei/ ”Lumea dupa MONSANTO” [documentar VIDEO]

19-11-2012 12 minute Sublinieri

Uniunea Europeană analizează oportunitatea aprobării a 19 culturi modificate genetic rezistente la erbicide • Pățiți, fermierii americani avertizează asupra pericolului dezvoltării buruienilor rezistente, fapt ce duce la crearea de erbicide mai puternice, deci mai toxice, la pulverizări mai dese, la degradarea solului și, evident, la un pericol de toxicitate mai mare • Afecțiunile dermatologice, cancerul sau Parkinsonul ar putea fi principalele boli cu care s-ar alege populația afectată

În prezent, 26 de culturi modificate genetic sunt luate în considerare pentru a fi aprobate, la începutul anului viitor, în Uniunea Europeană. 19 dintre acestea sunt modificate genetic astfel încât să fie rezistente la erbicide – HTGE. În cazul în care Comisia Europeană ar urma exemplul Statelor Unite ale Americii (SUA) și ar autoriza cultivarea HTGE, agricultura europeană ar fi distrusă, sănătatea populației va fi afectată, iar tot ce ține de biodiversitatea zonelor din apropierea culturilor nu va mai exista.

Anunțul a fost făcut de Greenpeace, după realizarea primei prognoze efectuate vreodată care arată ce impact ar avea asupra Europei creșterea utilizării de erbicide, corelată cu culturile HTGE. Astfel, Greenpeace l-a delegat pe dr. Charles Benbrook, renumit economist agricol, să elaboreze raportul „Culturi rezistente la glifosat în UE”, raport care folosește expertiza fermierilor americani prinși în „cercul vicios al dependenței de culturi rezistente la erbicide”. Documentul în cauză concluzionează că, în unele cazuri, se vor înregistra creșteri de până la de 15 ori ale utilizării glifosatului (erbicid folosit în prezent pentru HTGE), pe o perioadă de 14 ani (2012-2025), pentru porumb, soia și sfeclă de zahăr HTGE cultivate în UE. Glifosatul este un erbicid de spectru larg, care a fost comercializat pentru prima oară de către compania Monsanto, sub denumirea Roundup, în anii ‘70. În prezent, glifosatul este produs sub diferite denumiri şi mărci, de mai multe companii. La 20 de ani după ce acest erbicid a fost scos de pe piaţă, Monsanto a dezvoltat plantele modificate genetic (plantele Roundup Ready) care sunt rezistente la glifosat şi permit o aplicare mai largă a erbicidului.

Bătrânișul rezistent

Spre exemplu, dependența de culturi rezistente la erbicide din SUA a declanșat apariția și răspândirea rapidă a aproape 24 de tipuri de buruieni rezistente la glifosat (bătrânișul – este prima buruiană documentată, care a devenit rezistentă în SUA). Și totuși aceste buruieni trebuie combătute, pentru a nu compromite total culturile, iar fermierii au de ales între utilizarea unei cantități tot mai mari de glifosat sau alegerea unor variante mai puternice de erbicide. Sau pulverizări mai dese, cu afectarea recoltelor și a sănătății consumatorilor și populației din zonele învecinate. Mai pe înțelesul tuturor, fermierii reacționează la răspândirea buruienilor rezistente la glifosat, prin creșterea ratelor de aplicare a acestuia, utilizând adițional ingrediente active ale erbicidelor, administrându-le adânc în sol pentru a îngropa semințele buruienilor. Pentru că nu pot fi distruse, unele companii din domeniu, precum binecunoscuta Monsanto sau Dow, au venit imediat cu soluția combaterii buruienilor rezistente și au creat erbicide mai puternice, evident, mai toxice, precum 2,4-D sau Dicamba. Apare astfel un cerc vicios al erbicidelor, care devin tot mai toxice și care trebuie aplicate tot mai des și mai mult.

Această stare de fapt este reflectată în documentarul „Growing Doubt“, realizat de Greenpeace și filmat în Argentina și în Statele Unite, unde comunitățile de fermieri vorbesc despre cum monoculturile rezistente la erbicide au afectat economia, mediul și societatea. Spre exemplu, în Argentina, femeile dintr-o comunitate învecinată unor câmpuri cultivate cu soia HTGE au ales voluntar să fie sterilizate pentru a nu da naștere unor copii bolnavi.

Europa se poate, încă, salva

„Până acum, poziția UE a fost foarte fermă. Încă are o șansă de a-și păstra independența, să-și mențină integritatea”, este de părere Wes Shoemyer, un fermier american victimă a HTGE. „Europa trebuie să apere interesele fermierilor, acum cât are ocazia; trebuie să ia în considerare consecințele care vor urma. Fără îndoială, odată ce UE va permite dominația corporațiilor, companiile precum Monsanto vor stabili practic prețurile la cel mai înalt nivel suportat de piață”, spune Shoemyer.

Prognoza dr. Benbrook ilustrează un viitor sumbru pentru Europa, iar dacă fermierii adoptă tehnologia HTGE în același ritm ca cei din SUA, folosirea glifosatului la culturile de porumb – cea mai importantă și răspândită cultură din Europa – va crește, spre exemplu, cu peste 1.000% până în 2025, considerând nivelul actual de folosire, iar cantitatea totală de erbicide folosite se va dubla.

Scenarii studiate

Studiul prezintă trei scenarii pentru schimbările ce vor surveni în agricultură, legat de folosirea glifosatului în perioada 2012-2025, în UE. Astfel, în scenariul 1, se presupune că în UE nu se aprobă niciun fel de culturi modificate genetic rezistente la erbicide, în scenariul 2, se presupune că fermierii europeni adoptă tehnologia HTGE la fel de repede ca fermierii din SUA, în absența unor restricții impuse, iar în scenariul 3, se presupune că se aprobă culturile HTGE, dar cu limitări de reglementare executorii, în speranța că se va preveni apariția buruienilor rezistente la glifosat.

Astfel, pentru porumb, primul scenariu arată că se va dubla cantitatea de glifosat folosită. În scenariul 2, folosirea glifosatului va crește cu peste 1.000%, în timp ce folosirea celorlalte erbicide va scădea până la 25%. În ansamblu, cantitatea de erbicide folosite se dublează până în 2025, până la 33 de kilotone. În al treilea scenariu, folosirea glifosatului va crește până la aproape 500% peste nivelul actual de utilizare.

Pentru sfecla de zahăr, cultură intensivă din punct de vedere al utilizării erbicidelor, aplicându-se jumătate din cantitatea necesară pentru cultura de porumb, scenariul 1 arată că utilizarea de glifosat va crește cu 50%, în scenariul 2, utilizarea glifosatului va crește cu 380% și în 3, va exista o creștere de peste 220%.

Nu în ultimul rând, la soia, scenariul 1 arată o creștere a utilizării glifosatului cu 56%, dar o scădere cu 21% a folosirii altor erbicide. Scenariul 2 apreciază că o cultivare nerestricționată va duce la creșterea utilizării glifosatului cu aproape 1.500% (de 15 ori), împreună cu o scădere cu 56% a folosirii altor erbicide. Și chiar și în cazul dorit (scenariul 3), creșterea relativă a folosirii glifosatului va atinge 660%.

Efecte dăunătoare

Un studiu extensiv din Marea Britanie care analizează impactul tehnologiei HTGE asupra biodiversității arată că există motive de îngrijorare cel puțin pentru unele culturi HTGE, în special asupra efectelor pe termen mediu și lung asupra surselor de hrană pentru fauna sălbatică de pe terenurile agricole, fiind vorba inclusiv despre păsări. Însă studiile nu au analizat culturile decât în primii ani și nu au putut lua în calcul și efectele rezistenței buruienilor și a creșterii pulverizărilor asociate. Nu doar că vor exista efecte dăunătoare asupra biodiversității dacă culturile HTGE sunt plantate pe scară largă, dar fermierii vor trebui să cheltuie mai mulți bani, atât pe semințele modificate genetic, cât și pe erbicidele pe care trebuie să le aplice.

Carmen Istrate

Unul dintre cei mai mari investitori din lume crede că soluţia pentru combatera foametei la nivel global este reprezentată de organismele modificare genetic. Este vorba desre fondatorul Microsoft, Bill Gates, care este cunoscut pentru demersurile sale în vederea promovării acesstui tip de agricultură, scrie publicaţia financiară Market Watch.

Bill Gates chiar a făcut investiţii importante în companii precum Monsanto, care produce şi facilitează tehnologii de modificare genetică a produselor agricole. Market Watch scrie că fondatorul Microsoft a investit din 2006 până acun, mai mult de 2 miliarde de dolari pentru acest domeniu.

Problema Organismelor Modificate Genetic nu este albă sau neagră, corectă sau incorectă, scrie publicaţia, care arată că, “virtual” toată mâncarea pe care o mâncăm este modificată genetic. Natura nu plantează singură seminţe în rânduri aranjate frumos sau nu irigă atunci când nu plouă. Toate aceste lucruri, care presupun intervenţia umană produc modificări genetice de-a lungul timpului.

Un scandal uriaş internaţional a izbucnit în luna septembrie a acestui an în domeniul securităţii alimentare, după ce oameni de ştiinţă francezi au dezvăluit rezultatele unui studiu asupra şobolanilor hrăniţi cu porumb modificat genetic. Studiul a provocat critici dure din partea altor experţi, susţinători ai Organismelor Modificate Genetic (OMG) care au pus la îndoială metodele de cercetare, conform mai multor media internaţionale, între care şi agenţia de presă britanică Reuters.

Rozătoarelor le-a fost dat să mănânce porumb modificat genetic al companiei americane Monsanto. La capătul acestui experiment, şobolanii au dezvoltat tumori canceroase de dimensiunea unei mingi de ping-pong. La vremea respectivă, Comisia Europeană a autorizat achiziţia şi cultivarea în Europa a porumbului modificat genetic american, pe motiv că nu existau suficiente dovezi ştiinţifice care să probeze nocivitatea unor astfel de produse pentru sănătatea umană.

“Pentru prima oară în lume, un organism modificat genetic (OMG) şi pesticidul utilizat împreună cu el au fost evaluate din punctul de vedere al efectelor asupra sănătăţii pe o perioadă mai lungă de timp şi mai deplin decât au făcut anterior reprezentanţi ai unor guverne şi industriei alimentare. Rezultatele sunt alarmante”, a declarat profesorul Gilles-Eric Seralini, de la Universitatea din Caen, conducătorul proiectului de cercetare.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Frederic Vincent, a declarat: “Am fost informaţi din presă cu privire la un astfel de studiu. Dacă suntem familiarizaţi cu el ? Nu! Dar vom examina problema. Comisia Europeană a solicitat deja Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentară să se ocupe de această cercetare, ale cărei concluzii îi vor fi puse la dispoziţie”.

Vincent a mai adăugat că orice produs modificat genetic pus în vânzare în UE este obligatoriu supus unor investigaţii pe o durată de trei luni înainte de a fi scos pe piaţă. În replică, jurnaliştii i-au atras acestuia atenţia că experimentul pe rozătoare a durat doi ani. În total, acest experiment a cuprins 200 de şobolani, care au fost împărţiţi în trei grupuri. Primul grup a primit ca hrană porumb modificat genetic. Rozătoarelor din al doilea grup le-a fost administrat porumb modificat genetic tratat cu cel mai comun erbicid din lume Roundup. Al treilea grup de rozătoare a beneficiat doar de porumb obişnuit tratat cu erbicide.

Studiul a relevat o rată de mortalitate semnificativ mai mare la rozătoarele care au fost hrănite cu porumb modificat genetic tratat cu erbicid în comparaţie cu şobolanii care au beneficat de porumb obişnuit. Rozătoarele care au avut în dietă OMG sufereau de tumori mamare, leziuni hepatice şi renale severe, conform unei recenzii a experimentului publicat în revista Food and Chemical Toxicology, care a fost prezentat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă la Londra.

O prezentare completă a acestui studiu va avea loc la 26 septembrie în Franţa împreună cu filmul ‘Suntem cu toţi cobai’ de Jean-Paul Jaud. “Criminal este faptul că toate acestea nu au fost testate mai înainte, că autorităţile sanitare nu au cerut studii mai îndelungate şi, iată, de 15 ani peste tot în lume se comercializează produse modificate genetic”, a afirmat profesorul Gilles-Eric Seralini.

Cunoscutul militant împotriva OMG-urilor, deputatul José Bové (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Franţa din Parlamentul European) a cerut Bruxellesului ‘interzicerea imediată a utilizării unor astfel de culturi’ în Europa.

***

in limba franceza:

in limba engleza si cu subtitrare in greaca:

World According to Monsanto from Hyperion on Vimeo.

Le monde selon Monsanto

Marie-Monique Robin, http://www.arte.tv/fr/1912794.html contureaza profilul unei companii cu o istorie indelungata de crime impotriva mediului si scandaluri de sanatate; o companie care nu ezita sa foloseasca tactici murdare pentru a forta comercializarea produselor sale impotriva vointei consumatorilor, fermierilor si chiar a guvernelor; o companie care demoleaza agresiv ingrijorarile oamenilor pentru mediu si sanatate fata de OMG.

Povestea incepe la Casa Alba, unde Monsanto si-a facut deseori intrarea prin exercitarea unei influente disproportionate asupra politicienilor. Deosebit de instructiv este exemplul lui Michael Taylor, fost avocat al Monsanto si care a fost comisar al Administratiei SUA pentru Alimentatie intre 1991 si 1994. In timpul regimului Taylor, autoritatea responsabila cu autorizarea alimentelor, a luat decizii cruciale care au dus la autorizarea plantelor si alimentelor MG. Dupa ce a indeplinit misiunea la Administratia SUA pentru Alimentatie, Taylor s-a intors la Monsanto devenind vice-presedinte al companiei pentru politici publice.

Gratie acestor legaturi intime dintre Monsanto si agentiile guvernamentale, SUA a aprobat plantele si alimentele MG fara testare corespunzatoare, fara a le eticheta si asta in ciuda unor serioase controverse privind siguranta lor. Nu intamplator, Monsanto produce 90% din semintele MG folosite pe piata SUA.

Bratul lung al Monsanto s-a intins asa departe ca la ineputul anilor ’90, Agentia pentru Alimente a SUA a ignorat avertizarile propriilor cercetatori, care semnalau ca plantele MG ar putea cauza efecte negative pentru sanatate. Alte tactici folosite de companie pentru a starpi ingrijorarile fata de produsele sale includ publicitate inselatoare, mita si ascunderea dovezilor stiintifice.

Monsanto a fost fondata in 1901 ca o companie producatoare de chimicale. Istoria sa este strans legata de producerea si promovarea de chimicale extrem de toxice cum ar fi Agent Orange (folosit ca arma chimica in razboiul din Vietnam) si PCB (poluanti toxici foarte raspanditi). Filmul dezvaluie ca Monsanto stia de mai multe decenii despre “efectele toxice sistematice” ale PCB, dar si-a instruit vanzatorii sa pastreze secretul deoarece, “nu ne permite sa pierdem nici un dolar”.

Mai recent Monsanto si-a stricat reputatia si pentru promovarea hormonilor de crestere din OMG cunoscute sub numele de rBGH pe care compania le vinde in SUA sub numele de Posilac. Monsanto sustine ca “Posilac aduce beneficii consumatorilor.” Realitatea este ca hormonii de crestere rGBH au fost interzisi in Europa si Canada dupa ce autoritatile au identificat riscurile pentru sanatate asociate consumului de lapte de vaca tratate cu hormoni rBGH. Modul prin care Monsanto a ales sa rezolve problema a fost sa dea in judecata compania Oakhurst in statul Maine (SUA) pentru a incerca sa-i forteze pe acestia si pe alte companii sa nu mai eticheteze produsele lipsite de OMG “rBGH-free” si “rBST-free”.

Monsanto se prezinta ca o companie agricola care ajuta taranii sa aibe o productie mai mare, reducand riscurile asupra mediului. Este liderul mondial in biotehnologii. 90 % din OGM (organisme modificate genetic) cultivate in lume ii apartin.

Soia roundup ready contine o proteina care este introdusa in planta (modificata genetic) si care o face rezistenta ierbicidului Roundup.

Creata in 1901 in statul Missouri a fost una din cele mai mari companii chimice ale secolului. Este totusi una din companiile cele mai controversate ale erei industriale. Agent orange, aspartam, hormoni de crestere, PCB (uleiuri chimice utilizate in transformatoarele electrice – se numeste aroclor in SUA, pyralene in Franta si clophen in Germania – pana la interdictia lor in 1980.) toate au fost promovate de Monsanto.

Monsanto a ascuns poluarea cu PCB (Whasington Post 2002) timp de decenii.

Monsanto a avut autorizatia de a ingropa PCB-urile langa orasului Huston, dar aceasta a dus la moartea locuitorilor din apropiere datorita cancerului precum si a altor maladii legate de aceasta. PCB-ul determina intoxicarea organismului si eruptii cutantate de tip acnee.

– 1961 dupa ruptura unui tub continand PCB, 2 muncitori au dezvoltat simptoame caracteristice hepatitei.

– 1966 pestii au murit dupa trei minute dupa ce au fost introdusi intr-un loc cu PCB de catre oameni de stiinta.

Prof. David Carpenter spune ca toata planeta este contaminata de PCB. Cea mai cunoscuta boala determinata de PCB este cancerul. Femeile contaminate de PCB dau nastere unor copii care au un QI redus. PCB-urile reduc functionarea tiroidei. PCB-urile perturba hormonii sexuali.

In 2001, 20.000 de locuitori ai orasului Hudson au depus plangere impotriva companiei Monsanto. Compania trebuie sa plateasca 7 mil. de dolari pentru a indemniza victimile, pentru a construi un spital pentru victime si a depolua site-ul, dar niciun sef al companiei nu a fost acuzat.

*

Roundup este numele comercial dat de Monsanto pentru “glifozat“, un ierbicid considerat biodegradabil si bun pentru mediu. Firma a fost condamnata de doua ori pentru publicitate mincinoasa. Prima data a fost in 1996 la New York si a doua oara in Franta. Numeroase studii stiintifice dovedesc ca Roundup este foarte toxic. El provoaca disfunctii ale diviziunii celulare, conform unui studiu al prof. Robert Bellé, care munceste pentru CNRS si Inst. Pierre et Marie Curie. Prof. Robert Bellé spune ca celulele, initial nu sunt canceroase, dar incepand cu un anumit moment apar modificari in ele, iar modificarea principala este de a deveni instabila din punct de vedere genetic si aceasta prima dereglare a fost observata in prezenta ierbicidului Roundup care induce aceste prime etape ce conduc la cancer. Dar cancerele le vom vedea in 30-40 de ani. Deci trebuie sa alarmam opinia publica asupra subiectului. Concluzia este ca am ascuns toxicitatea ierbicidului Roundup pentru a promova dezvoltarea OGM-urilor.

Dupa Monsanto cultura cu soia modificata genetic a fost autorizata prima data in SUA in 1996.

Cum se face ca soia modificata genetic este rezistenta la Roundup? Cercetatorii au selectat o gena provenind dintr-o bacterie care a fost fixata pe particule microscopice si cu care au fost bombardate celulele de soia. Gena penetreaza ADN-ul si fabrica o proteina care permite plantei sa fie rezistenta la Roundup. Cand ierbicidul e pulverizat el omoara toate buruienile in afara de soia.

Dan Glickman, ministru agriculturii in timpul lui Bill Clinton spune ca daca n-ar fi admis aceasta tehnologie putea fi considerat impotriva progresului, si ar fi putut fi sanctionat chiar de membrii guvernului.

Food and Drog Administration (FDA), agentia care se ocupa cu securitatea alimentara si a medicamentelor spune ca alimentele obtinute prin modificare genetica sunt supuse acelorasi principii precum alimentele traditionale. James Maryanski, responsabil cu biotehnologiile intre 1985-2006 spune ca nu a fost nevoie sa creeze noi legi cu privire la OGM. Aceasta a fost o decizie politica si nu stiintifica. FDA considera ca o planta modificata genetic este echivalenta cu una care nu este. Motivul a fost ca genele introduse in plante prin biotehnologie produc proteine asemanatoare cu cele care sunt consumate de secole. FDA spune ca daca introducem o gena intr-o planta, aceasta este ADN, si cum acesta se consuma de mult timp putem conclude ca aceasta planta este sigura.

*

Hormonul de crestere bovina, produs de Monsanto, este un hormon transgenetic injectat vacilor pentru a creste cu 20% productia de lapte. Acest hormon ameninta sanatatea noastra. El este comercializat de Monsanto sub numele de Posilac din 1994. Richard Burroughs a declarat ca date stiintifice au fost manipulate cu privire la acest hormon. Maladii precum infectia ugerului la vaci au fost ascunse.

In 1990 prof. Samuel Epstein a publicat un studiu stiintific cu privire la acesta. Schimbarile fiziologice ale animalelor care au primit hormonul sunt catastrofale. De exemplu ovarul drept care a primit hormonul este marit cu 42-44% ceea ce dovedeste ca sunt probleme grave in ceea ce priveste reproducerea. Cum vacile sufera des de mamita (infectia ugerului) exista puroi in lapte. In plus datorita tratamentului bolii se observa antibiotic in compozitia laptelui. Constatam, de altfel, si o crestere importanta a factorului insulinic de crestere (IGF1). Prin urmare hormonul a fost interzis in Europa si Canada.

Un prim aditiv alimentar care a fost pe piata a provocat o mare epidemie. L-triptofan (un acid aminat) in 1989 a omorat zeci de persoane (37) si a facut sute de bolnavi (mai mult de 1000 de handicapati), provocand o boala EMS. Arpad Pusztai, un om de stiinta ce muncea in Scotia, entuziasmat de aparitia OGM-urilor in Marea Britanie a facut studii asupra leptinei, o proteina cu functii insecticide ce protejeaza plantele impotriva puricilor. Astfel s-au creat cartofi care rezista acestor insecte prin introducerea unei gene provenind din ghiocel, si care fabrice leptina. Acesti cartofi au fost testati pe soareci. S-au constatat 2 efecte:

– primul o proliferare a celulelor in stomac, si aceasta nu este bine (faciliteaza dezvoltatea tumorilor cauzate de produse chimice)

sistemul imunitar al stomacului era “supraexcitat”

Astfel au considerat ca tehnica de insertie a genei era de vina si nu modificare in sine.

Cum aceste studii a interesat Monsanto si profesorul a fost dat afara imediat dupa publicarea lor, a ajuns la concluzia ca studiile stiintifice nu sunt deloc independente de politica. Biroul lui Tony Blayer a facut presiuni asupra directorului.

10 ani dupa ce a fost scoasa pe piata Soia roundup ready reprezinta 90% din productia de soia americana si 70 % din produsele americane contin OGM-uri, o consecinta a echivelentei alimentelor (OGM cu non-OGM).

*

Monsanto a falsificat studii cu privire la efectul cancerigen al dioxinei. Istoria incepe in Nitro, o uzina a companiei Monsanto din Virginia care fabrica un ierbicid puternic 2,4,5,T, si unde a avut loc o explozie in 1949. Ca urmare 228 muncitorii prezentau o boala desfiguranta: cloracneia, datorata dioxinei, un subprodus al ierbicidului in cauza. 2,4,5 T este componenta principala al agentului orangefolosit de armata americana in timpul razboiului din Vietnam. In anii 1960 au fost imprastiati 40 mil. de litri de produs in sudul tarii, sau 400 Kg de dioxina pura, fiind contaminati 3 milioane de oameni dintre care mii de soldati americani. Dioxina provoaca cancer si grave disfunctii genetice. In 1978 soldati americani veterani au purtat plangere impotriva celor care au fabricat “agentul orange“, dar studiile au fost falsificate spunand ca pentru om nu este cancerigena.

In 1996 Monsanto publica un studiu cu privire la soarecii hraniti cu soia OGM, stiind foarte bine sa disimuleze problema, foslosind soareci in varsta, si dand date foarte putine.

 *

In America de Nord si cea de Sud precum si in Asia si Australia OGM-urile au invadat culturile, in 10 ani acestea intinzandu-se pe 100 de milioane de ha.

70 % sunt rezistente la Roundup si 30% au fost manipulate sa fabrice un insecticid numit BT.

Compania are brevete, numite si drepturi de propietate intelectuale pe care si le apara cu ferocitate.

In America de Nord fiecare fermier care cumpara seminte OGM trebuie sa semneze un contract cu firma prin care se angajeaza sa respecte brevetele asupra genei modificate. Astfel nu au dreptul sa pastreze seminte pentru anul urmator. Monsanto promite ca daca gaseste seminte in campurile unor fermieri (modificate genetic) vor ajunge la un acord profitabil pentru fermier si Monsanto. In realitate nu este asa.

Troy Roush a fost atacat in justitie de Monsanto pentru ca avea pe campul sau soia roundup ready. El a fost victima a ceea ce se numeste in SUA “politia genei”. Agricultorii au ajuns sa le fie frica de vecini, de teama sa nu fie denuntati de ei firmei Monsanto, care vor sa controleze samanta si sa posede viata astfel.

Monsanto a cumpartat intre 1995 si 2005 cca 50 de firme in intreaga lume care produceau soia, bumbac, porumb, grau, cartofi, rosii. Devine ingrijorator acest monopol din ce in ce mai mare care este interesat in special de tarile pe cale de dezvoltare, precum India.

India este cel de-al treilea mare producator de bumbac din lume. Monsanto a cumparat in 1999 Maico, cea mai mare companie producatoare de bumbac in tara. Doi ani mai tarziu guvernul autorizeaza culturile BT (numit bollgard) care contin un ierbicid impotriva viermelui american, un parazit al bumbacului. In 2006 in culturile de bumbac BT s-a observat o boala “rizotomia“, in care tija plantei este “filandroasa“. Cu timpul aceasta boala s-a observat si in culturile de plante nemodificate genetic.

Pe piata a inceput sa fie foarte dificil pentru a gasi seminte non-BT. Azi in India Monsanto controleaza aproape in totalitate semintele de bumbac. O maniera de a impune aceste seminte modificate genetic care se vand de 4 ori mai scump decat cele nemodificate. Pentru a le procura taranii sunt obligati sa se imprumute, iar caz ca recolta nu este buna se vad intrati intr-o spirala infernala. Au fost oameni care s-au sinucis, band litri de insecticid si incercand sa protesteze astfel situatiei. Este un dezastru complet. Taranii nu numai ca sunt obligati sa cumpere samanta mai scumpa dar trebuie sa cumpere si ingrasaminte si insecticide a caror cantitate nu este neglijabila.

Monsanto testeaza cca 20 de plante in care a introdus gena BT: mustarul, vinata, conopida precum si altele.

Nota noastra:

Documentarul ARTE despre corporatia Monsanto, este o ancheta extinsa asupra modului in care aceasta companie si-a impus produsele in SUA si pe plan mondial, cu precadere in America de Sud si India. Cu interviuri facute cu fermieri, cercetatori, oameni din institutiile cheie – cum ar fi FDA (SUA) – documentarul arata influenta politica majora pe care Monstanto o are asupra administratiei SUA pana la cele mai inalte niveluri, produsele sale modificate genetic fiind vandute, din acest motiv, sub acelasi regim ca cele naturale/organice (adica fara sa fie etichetate ca atare). Acest lucru deoarece in SUA FDA a aplicat, in mod total nestiintific, principiul echivalarii substantei, adica pornind de la premisa ca OMG-urile sunt la fel, ca substanta, ca produsele organice. O alta premisa falsa de la care pleaca Monstanto este ca tehnologia manipularii genetice este neutra, prin urmare depinde de om daca e folosita in rau sau bine si OMG-urile ar fi, astfel, la fel de sanatoase ca produsele organice.

Este relatat, printre altele, episodul in care Monstanto a vrut sa intre pe piata Marii Britanii. Cercetatorii implicati au studiat produsele OMG Monsanto pentru ca afirma raspicat, in momentul in care au fost intervievati pentru public, ca britanicii vor deveni cobai umani daca vor fi lasate aceste produse pe piata. Una din concluziile studiilor acestora a fost ca tehnologia manipularii genetice este problema si ca nu se poate sustine faptul ca e neutra. Cei care au tras semnalul de alarma au fost concediati; de altfel, modus operandi al Monsanto este de a actiona prin proprii sai oameni infiltrati in structurile de conducere/decizie (a se vedea si exemplul romanesc) si de a marginaliza/discredita/ataca opozantii.

Culturile OMG raspandite de Monstanto in India si America de Sud, pe de alta parte, duc la distrugerea agriculturii locale, a satelor si a tipurilor de exploatatii agricole familiale specifice acelor regiuni.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Organisme modificate genetic (OMG), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC bat la usa Europei/ ”Lumea dupa MONSANTO” [documentar VIDEO]

  1. Pingback: Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara RESPINGE STUDIUL DESPRE EFECTELE CANCERIGENE ALE PORUMBULUI MODIFICAT GENETIC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: OLGARHIA SEMINTELOR prin Monsanto & comp. ”Traditia” eugenista a familiei miliardarului BILL GATES - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: CONTROLUL POPULATIEI SI EUGENIA. Sterilizarea oamenilor prin INDUSTRIA OMG (organisme modificate genetic)? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: BIOTEHNOLOGIE: organismele modificate genetic si distrugerea economiei locale - Recomandari
  5. Pingback: Parlamentul a votat cultivarea ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC (OMG) in arii naturale protejate! Va fi Romania “GRANARUL OMG” al Europei? Ne transformam si in “desertul verde” Monsanto… - Recomandari
  6. Pingback: PROPAGANDA PRO-OMG (organisme modificate genetic) LA NIVEL INALT. Consilierul prezidential Valeriu Steriu vrea ca “ROMANIA SA SE BATA LA BRUXELLES” pentru a PRODUCE SOIA MODIFICATA - Recomandari
  7. Pingback: Vom trai intr-o Romanie modificata genetic? - Recomandari
  8. Pingback: ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC: UE lasa statelor nationale decizia de autorizare sau de interdictie/ “Gandul” raspunde prin PROPAGANDA MONSANTO - Recomandari
  9. Pingback: LUMEA VAZUTA DE MONSANTO [film documentar cu subtitrare in romana] - Recomandari
  10. Pingback: Lumea dupa Monsanto (2008) - Top Filme Documentare - Vizioneaza Gratuit Documentare Online
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare