PĂRINTELE TEOFIL ROMAN, eclesiarhul Catedralei din Cluj-Napoca, ales ARHIEREU VICAR al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, iar ARHIM. ATANASIE RUSNAC – vicar la Episcopia Italiei/ HOTĂRÂRI ALE SFÂNTULUI SINOD PRIVITOARE LA RISCUL DE “AUTO-SECULARIZARE” A SPAȚIULUI BISERICII PRIN SPECTACOLE ȘI FILMĂRI

19-02-2018 5 minute Sublinieri

Basilica:

Au fost aleși doi arhierei vicari pentru diaspora

[…]

Arhim. Atanasie Rusnac s-a născut în 17 ianuarie 1982, la Chișinău, Republica Moldova, fiind primul din cei doi fii ai lui Eugen și Ala Rusnac. Din data de 12 octombrie 2010 deține cetățenia Română.

Studii:  2000 – 2005 – INSA Lyon (Institut National des Sciences Appliqués de Lyon – Franța). A obținut diploma de Inginer cu grad de Master, Specialitatea – Telecomunicații și Rețele. În anul 2002 – Atestatul de Studii Europene în cadrul INSA Lyon. Între 07/2004 – 01/2005 – Stagiu de specializare în domeniul IT (MT System – Lyon, Franța).

În perioada 2006 – 2010 a urmat cursurile Facultății  de Teologie Ortodoxă „Saint-Serge” de la Paris. A obținut licența în teologie pastorală în anul 2010.

Între anii 2010 – 2012 a urmat cursurile unui Master în Teologie Practică (Drept Canonic), la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” – Sibiu. Lucrarea de Master – „Principii de Teologie Canonică în Diaspora, cu referire specială la Italia”.

Din 02/2011 și până în prezent a îndeplinit funcția de Vicar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Arhim. Teofil Roman s-a născut în 13 mai 1971 localitatea Desești, județul Maramureș, din părinții Gherghe și Maria.

Între anii 1977-1985 a urmat  Școala elementară în satul natal, iar între 1985-1989 Liceul Industrial Nr. 2 din Sighetu-Marmației. Din 1989 a fost admis la  Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Facultatea de Teologie a urmat-o la Cluj-Napoca între anii 1992-1996.

În 5 noiembrie 1991 a fost închinoviat în obștea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Nicula, iar în 8 martie 1992  a fost  tuns în monahism cu numele de Teofil. Tot în anul 1992 a fost hirotonit  ierodiacon, iar apoi ieromonah pe seama mănăstirii Nicula.

Între anii 1995-2008 a împlinit slujirea de duhovnic al Sfintei Mănăstiri „Izvorul Tămăduirii” din localitatea Salva, județul Bistrița-Năsăud, iar între 2002-2008 a primit ascultarea de Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului Feleacului și Clujului. Din 2008 este eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, preluând și ascultarea de președinte al Consistoriului Monahal Eparhial.

În 1998 a fost hirotesit protosinghel, în 15 august 2002, arhimandrit la Mănăstirea Nicula cu ocazia hramului jubiliar, iar în 10 mai 2013 a primit distincția „Crucea Patriarhală”.

De aproape douăzeci de ani este colaborator al postului de radio „Renașterea” al Arhiepiscopiei Clujului, unde realizează săptămânal emisiunea „ABC-ul credinței”. A participat la numeroase conferințe duhovnicești și simpozioane naționale și internaționale. De asemenea, a susținut mai multe prelegeri duhovnicești în cadrul cursurilor de formare pentru preoții duhovnici tineri din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Foto credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Primele declarații ale noilor arhierei vicari aleși. Ce au transmis credincioșilor din diaspora

După alegerea ca arhierei vicari în ședința de joi a Sfântului Sinod, Arhimandriții Atanasie Rusnac și Teofil Roman au oferit câteva declarații privitor la misiunea care îi așteaptă în diaspora, în noile slujiri din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, respectiv a Spaniei și Portugaliei.

Arhim. Atanasie (Tudor) Rusnac, arhiereu vicar ales al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a mulțumit lui Dumnezeu și ocrotitorului său spiritual, Sfântul Atanasie cel Mare, „pentru toate binecuvântările pe care le-a primit în această zi”. De asemenea și-a exprimat aprecierea față de Părintele Patriarh și de membrii Sf. Sinod, dar în special i-a mulțumit duhovnicului său, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei.

Potrivit Radio Trinitas, Arhim. Atanasie a spus că situația Eparhiei Ortodoxe Române a Italiei îi este deja cunoscută, fiind acolo de zece ani, alături de PS Siluan. Din 2011 și până în prezent a îndeplinit funcția de Vicar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Referitor la misiunea pe care o va avea, noul arhiereu vicar ales a declarat: „Trebuie să continuăm să facem același lucru: să fim alături de oameni, de credincioși, de bolnavi, săraci, întemnițați, de cei care au nevoie de un cuvânt de mângâiere, să facem slujirea lui Dumnezeu cu inimă deschisă și în același spirit de misionarism, dând totul pentru Dumnezeu și mai puțin pentru noi”.

Arhim. Atanasie a transmis un mesaj clericilor și credincioșilor din Eparhie cărora le-a mulțumit pentru rugăciune și încurajare.

Noul vicar le-a spus clericilor din eparhie că speră la „o împreună-lucrare, o co-responsabilizare și la o misiune care să fie mai aproape de oameni, mai aproape de familiile preoților”, iar credincioșilor le-a dorit „un post binecuvântat” și a mărturisit că dorește să fie alături de ei la Înviere.

Noul arhiereu vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania.

Arhim. Teofil (Petru) Roman, arhiereu vicar ales al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a spus că „primește chemarea PS Timotei și alegerea Sf. Sinod ca fiind chemarea și alegerea Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Noul arhiereu vicar ales și-a exprimat de asemenea mulțumirea față de Dumnezeu și față de cei care l-au ajutat să ajungă în acest moment între care și duhovnicului său, PS Vasile Someșanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Întrebat fiind ce perspective are asupra viitorului, Arhim. Teofil a spus: „Cred că numai Dumnezeu știe ce mă așteaptă și pe aceasta mă bazez la acest început de drum”. Noul arhiereu vicar ales a afirmat că merge în ținuturile Spaniei și Portugaliei după voia lui Dumnezeu spre a sluji Sfintei Sale Biserici și „spre a-i face ascultare Preasfințitului Părinte Timotei”.

Arhim. Teofil a spus că speră ca întâlnirea cu credincioșii din diaspora să fie una frumoasă și a mărturisit că se gândește în acest moment „mai mult la credincioșii de la Cluj care rămân triști” după plecarea sa.

Noul arhiereu vicar ales a fost din 2008 eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și timp de douăzeci de ani colaborator al postului de radio „Renașterea” al Arhiepiscopiei Clujului.

Noul arhiereu vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia.

În cadrul ședinței Sf. Sinod de joi, 15 februarie 2018 au fost luate mai multe hotărâri. Detalii aici.

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de 15 februarie 2018, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul acestei ședințe a avut loc alegerea Arhiereului-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și a Arhiereului-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Atanasie (Tudor) Rusnac ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania.

De asemenea, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Teofil (Petru) Roman ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia.

În cadrul aceleiași ședințe au fost luate și alte hotărâri, dintre care amintim:

  • A fost completată tematica omagială și comemorativă a anului 2018 „Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918” cu un nou capitol: Consecințele Marii Uniri. Lumini de Centenar: moștenitori și fructificatori ai Marii Uniri timp de 100 de ani.

Vor fi evidențiate astfel personalitățile care prin realizările lor au fructificat acest mare moment al istoriei noastre naționale, ctitori de lăcașuri de cult, promotori și apărători ai culturii, spiritualității și educației creștine românești.

  • În contextul Anului Centenarului 2018, Sfântul Sinod încurajează intensificarea programelor pastorale, culturale și spirituale de promovare a unității de credință și de neam în comunitățile ortodoxe românești din afara României, în special folosirea limbii române în cultul divin, în activitățile cu tineretul și în familie.
  • Având în vedere contribuția Bisericii la promovarea unei educații pentru unitate și demnitate națională s-a luat hotărârea ca Centrele eparhiale să continue oferirea sprijinului financiar și material unităților școlare care au nevoie de reparație, renovare și dotare.
  • Întrucât activitățile culturale și artistice desfășurate în lăcașurile de cult pot provoca tendințe de auto-secularizare a spațiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabilește ca aceste activități culturale să fie organizate în alte spații ale parohiilor, sau în spații publice închiriate pentru acest scop.
  • Filmările în lăcașurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale și numai în cazurile în care se dorește evidențierea patrimoniului liturgic și arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligația respectării normelor liturgice și tipiconale.
  • A fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2019, a pomenirii Sfintei Matrona de la Moscova, cu zi de prăznuire în data de 2 mai;
  • De asemenea, a fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2019, a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului – Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu din Arhiepiscopia Bucureștilor în ziua praznicului Izvorului Tămăduirii. Au fost aprobate și textele Acatistului și Slujbei Sfintei Icoane a Maicii Domnului – Siriaca.
  • A fost aprobat textul Acatistului și al Slujbei Sfinților Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat (9 noiembrie) și cele ale Sfinților 26 de Mucenici din Goția (26 martie). De asemenea, au fost aprobate și textele a două Acatiste, anume Acatistul Sf. Apostol și Evanghelist Luca (18 octombrie) și cel al Acatistului Sf. Mc. Hristofor (9 mai).

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Precizare privind filmările în lăcașurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române

Hotărârea din 15 februarie 2018 a Sfântului Sinod care stabilește că „filmările în lăcașurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale și numai în cazurile în care se dorește evidențierea patrimoniului liturgic și arhitectural-istoric al respectivelor Bisericinu privește înregistrările audio-video făcute de persoane private cu ocazia unor evenimente religioase importante din viața familiei, așa cum sunt Botezul și Cununia, ci se referă exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, operă) și filmări cinematografice.

Hotărârea Sfântului Sinod s-a luat în urma multor sesizări din partea credincioșilor, care înțeleg că lăcașul de cult este un spațiu liturgic sfințit şi sfințitor, nu un spațiu civil-secular.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Vedeti si:

PARINTELE TEOFIL ROMAN (Cluj) despre POST SI DISCRETIE: “E foarte multa suferinta în viata noastra din mandrie, pentru ca vrem sa fim apreciati” (si AUDIO)

Raspunsurile Parintelui Teofil Roman despre RUGACIUNEA LIBERA, POSTUL ECHILIBRAT si LUPTA CU OBOSEALA SI IMPIETRIREA INIMII: “Dumnezeu nu asteapta de la noi poezii, ci asteapta inima noastra asa cum este” (si AUDIO)

Parintele Teofil Roman: MAREA NOASTRA CADERE – INCREDEREA IN SINE SI VIATA TRAITA “PE CONT PROPRIU”, IN AFARA VOII LUI DUMNEZEU. Cum putem ajunge a dobandi pacea lui Hristos si a lepada “grija cea lumeasca” la Liturghie?


Categorii

1. DIVERSE, Comunicate, Ierarhi romani, Preoti si duhovnici romani, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare