Palma otomana. TURCIA IN OFENSIVA IN SIRIA SI FATA DE GRECIA/ Conflict complex in Siria, implicand Israelul, Iranul, Rusia si SUA

17-02-2018 9 minute Sublinieri

 • Cotidianul:

Erdogan: Operațiunea militară din nordul Siriei se apropie de victorie

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, sâmbătă, că operațiunea militară din nordul Siriei se apropie de „victorie” cu fiecare zi care trece, relatează site-ul agenției Anadolu.

În cadrul unui discurs susținut în fața membrilor partidului de guvernământ din Turcia, AKP, în provincia turcă Afyonkarahisar, Erdogan a lăudat eforturile Armatei turce din Siria.

”Cu fiecare zi care trece suntem tot mai aproape de victorie”, a declarat Erdogan.

Potrivit Armatei din Turcia, operațiunea din nordul Siriei vizează să restabilească securitatea și stabilitatea de-a lungul granițelor Turciei. Oficialii de la Ankara au precizat că operațiunea se desfășoară în conformitate cu legile internaționale, cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și respectă integritatea teritorială a Siriei.

Pe data de 19 ianuarie, Armata turcă a declanșat o ofensivă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene și terestre în provincia Afrin. Obiectivul ofensivei este înlăturarea grupării insurgente kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG), despre care Ankara afirmă că este aliată cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia consideră grupările kurde siriene drept aliaţi ai mişcării insurgente separatiste PKK. Potrivit armatei Turciei, orașele Kilis și Hatay aflate de-a lungul graniței cu Siria sunt în raza de acțiune a grupării YPG/PYD. Gruparea kurdă ar depinde de provincia Afrin pentru a crea conexiuni către Marea Mediterană din nord-vestul Siriei.

Lavrov: USA au înarmat milițiile kurde din Siria, ignorând poziția Turciei

Statele Unite au înarmat milițiile kurde din Siria și ignoră poziția Turciei, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, într-un interviu pentru postul Euronews, informează site-ul agenției de știri Tass.

 „Turcia a declarat în repetate rânduri că va face tot posibilul pentru a îi împiedica pe kurzii să preia controlul asupra graniței dintre Siria și Turcia”, a declarat oficialul rus.

„În pofida acestui fapt, americanii au înarmat, aș spune că au înarmat puternic, unitățile kurde ignorând în totalitate poziția Turciei”, a adăugat Lavrov.

„Cu câteva luni în urmă, Statele Unite au anunțat deodată planurile sale de a înființa o forță de 30.000 de persoane, majoritatea kurdă, pentru a proteja zona de securitate a frontierei dintre Siria și Turcia”, a spus oficialul de la Moscova.

Ankara consideră grupările kurde siriene susţinute de Statele Unite drept aliate cu mișcarea insurgentă separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație considerată teroristă de Turcia, SUA și UE.

 • ActiveNews:

Război în toată regula între SUA și Rusia în Siria. Militarii americani au ucis sute de mercenari ruși, în cea mai sângeroasă confruntare dintre cele două puteri, de la Războiul Rece

În conflictul din Siria, în care abia se mai disting taberele și cine împotriva cui luptă, e loc și pentru o confruntare care amintește de epoca „Războiului Rece”.

Cel mai recent episod complică și mai mult tabloul deja confuz din Siria, țară pe teritoriul căreia luptă în anul 2018 forțele regimului Assad, kurzii, insurgenții sirieni, rușii, americanii, turcii și ultimele reminiscențe ale rezistenței jihadiste.

Potrivit Bloomberg, forțele americane au ucis sute de luptători mercenari ruși săptămâna trecută, în ceea ce se conturează a fi, potrivit analiștilor, cea mai sângeroasă confruntare dintre cele două mari puteri, de la Războiul Rece și până acum. Informațiile apărute în ultimele zile pe surse au fost confirmate marți pe canale media precum Reuters sau Bloomberg, însă sunt voci care pun la îndoială aceste informații.

Peste 200 de mercenari, mulți dintre ei ruși care luptă pentru regimul sirian, au murit într-un atac eșuat asupra unei baze militare și a unei rafinării controlate de coaliția condusă de SUA în regiunea siriană Deir Ezzor, scrie Bloomberg.

Nu se știe exact dacă operațiunea eșuată a fost una clandestină sau una susținută direct de Moscova. Ministerul rus al Apărării susține însă că nu are nicio legătură cu atacul, iar oficialii americani au fost în contact cu omologii ruși din Siria în timpul confruntării și după aceea.

Ofensiva a început pe 7 februarie, când combatanții, susținuți de artilerie, tancuri și lansatoare de rachete, au avansat spre pozițiile controlate de coaliția condusă de SUA.

Bombardamentele SUA au respins rapid atacul. Oficialii americani estimează că 100 de mercenari au fost uciși și 200-300 răniți. Niciun militar american sau al coaliției nu a fost atins.

Mulți dintre rușii uciși erau veterani si războiului din Ucraina, potrivit lui Alexander Ionov, liderul unei organizații finanțate de Kremlin, care ține legătura cu mercenarii care luptă alături de forțele pro-Assad în Siria.

Este neclar cine îi plătește pe acești soldați, dacă este vorba despre Moscova, despre Siria sau Iran.

Presa din Rusia a relatat că o firmă privată de securitate, Wagner – considerată a fi răspunsul rusesc la Blackwater – a fost angajată de Assad sau de aliații săi să păzească facilitățile din domeniul energiei.

Rafinăria din Deir Ezzor, care finanța odinioară Statul Islamic, este considerată acum vitală de regimul al-Assad pentru reconstruirea Siriei.

Fără să admită implicarea în conflict, Ministerul Apărării din Rusia a făcut referire la rafinărie într-o declarație în care a acuzat SUA de prezență ilegală în Siria și de confiscarea unor active economice.

Vladimir Frolov, un fost diplomat rus care acum este analist politic independent, spune că o astfel de ciocnire militară între SUA și Rusia nu a mai avut loc de la războiul din Vietnam.

„E un scandal mare și motiv de criză internațională. Dar Rusia se va preface că nimic nu s-a întâmplat”, a mai spus Frolov, citat de Bloomberg.

Întrebat despre moartea mercenarilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că are doar informații despre militarii ruși și că nu știe nimic despre alți cetățeni ruși care ar putea fi în Siria.

Războiul din Siria devine unul internațional. Confruntare periculoasă între Israel și Iran pe teritoriul sirian

Războiul din Siria s-a complicat și mai mult după ce un avion militar israelian a fost doborât de apărarea antiaeriană a regimului de la Damasc.

Aviația israeliană a ripostat prin noi atacuri asupra unor obiective ale armatei siriene, dar și ale forțelor iraniene care susțin regimul.

Presa israeliană consideră că sunt suficiente argumente pentru un război împotriva Hezbollah nu doar în Siria, ci și în Liban, acolo unde ultima confruntare majoră a avut loc în 2006.

În acest timp, tot pe teritoriul sirian, Turcia își continuă ofensiva împotriva luptătorilor kurzi. Dar aceștia opun rezistență, iar trupele turce au pierdut, ieri, 11 militari și un elicopter.

Deși Statul Islamic a fost învins aproape total, iar ultimele teritorii controlate de rebeli sunt bombardate fără cruțare, Siria devine tot mai mult teren de luptă pentru statele vecine.

În nord-estul țării, Turcia își continuă ofensiva împotriva kurzilor dar a înregistrat cele mai grele pierderi, într-un interval de 24 de ore, de la debutul operațiunii. Președintele turc a recunoscut că luptătorii kurzi au doborât un elicopter al armatei sale.

Cei doi piloți ai elicopterului și-au pierdut viața, iar alți nouă militari turci au fost uciși în luptele de la sol.

Lucrurile se complică pe frontul sirian

Un F-16 al fortelor israeliene a fost doborat în spațiul aerian controlat de Damasc. Cei doi piloți s-au catapultat, dar unul dintre ei este grav rănit. Presa israeliană insistă asupra faptului că, pentru prima dată din 1982, un avion israelian – în speță un F-16 – este doborât. „Regimul al-Assad e slăbit dar apărarea antiaeriană siriană se perfecționează” notează un comentator israelian citat de corespondentul RFI în Israel. Tot în presa israeliană se subliniază “îndrăzneala” Iranului de a trimite o dronă deasupra teritoriului statului evreu. “Este pentru prima dată că Israelul și Iranul se confruntă astfel, de unde deci și perspectiva unui război deschis și direct între cele două state” mai spun jurnaliștii israelieni, potrivit corespondentului RFI.

Guvernul israelian nu confirmă că avionul a fost doborât de sirieni dar premierul Benyamin Netanyahu a lansat un sever avertisment atât Siriei, cât și Iranului.

„Nu dorim o escaladare, dar suntem pregătiți pentru diferite scenarii” și cei care comit astfel de acte vor plăti scump, a indicat purtătorul de cuvânt al armatei. Raidurile israeliene au vizat ținte iraniene și siriene în Siria după interceptarea unei drone lansate, potrivit armatei israeliene, din teritoriul sirian.

Ca represalii, avioanele israeliene au atacat opt obiective militare siriene și patru ale forțelor iraniene din Siria.

De cealaltă parte, Teheranul a acuzat Israelul de „minciună” și a subliniat dreptul Siriei la ”legitimă apărare”. Teheranul a promis de asemenea “un răspuns implacabil în fața agresiunii israeliene” și a precizat că drona doborâtă de israelieni servea la combaterea „organizațiilor teroriste, cu precădere Daech”.

Între timp, Netanyahu a discutat, prin telefon, cu secretarul de stat american și cu președintele rus Vladimir Putin, care i-a cerut să evite o nouă confruntare în regiune.

Erdogan amenință cu o acțiune militară în Cipru și Grecia, similară celei din Siria

Președintele Turciei avertizează Grecia, Cipru și companiile internaționale să nu exploateze zăcămintele de gaz din estul Mării Mediterane și să nu ”treacă de linia impusă”. În caz contrar, spune liderul de la Ankara, cele două state riscă să se confrunte cu o intervenție militară.

Recep Tayyip Erdogan a avertizat marți cu privire la posibilitatea unei intervenții militare a Turciei în Cipru și în Marea Egee pentru a apăra drepturile țării sale în zonă în același mod în care o face în Siria, relatează agenția de presă EFE, potrivit Agerpres.

„Drepturile noastre în Marea Egee și în Cipru sunt pentru noi la fel ca cele din Afrin (Siria). Navele noastre de război și forțele noastre aeriene urmăresc situația îndeaproape pentru a efectua orice tip de intervenție”, a avertizat Erdogan în timpul unui discurs la Ankara.

Afrin este o enclavă în nordul Siriei, unde Turcia a lansat o operațiune militară la 20 ianuarie împotriva miliției kurde Unitățile de apărare a poporului (YPG) pe care Ankara o consideră drept ‘teroristă’ și aliată gherilei Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfășoară de peste trei decenii o insurecție în Turcia.

Anterior, compania italiană Eni a anunțat că platforma sa Saipem 12000 a fost blocată de nave militare turcești pentru a nu ajunge în zona de explorări situată la sud-est de Larnaca. Platforma urma să efectueze activități de forare în apele din zona economică exclusivă a Ciprului, de la care compania italiană a obținut licențe de exploatare a unor zăcăminte de hidrocarburi. Ankara își exprimase anterior îngrijorarea cu privire la activitățile companiei italiene în Cipru.

Avertismentul Greciei pentru Turcia: Nu vom permite sau tolera niciun atentat la integritatea noastră teritorială

Grecia nu va tolera niciun atentat la integritatea sa teritorială, la câteva zile după ce vase ale gărzii de coastă din Turcia și Grecia au intrat în coliziune în apropierea insulelor din Marea Egee, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, transmite News.ro.

„Mesajul nostru de azi, dintotdeauna, este clar … Grecia nu va permite, accepta sau tolera niciun atentat la integritatea noastră teritorială precum și la dreptul nostru la suveranitate. Grecia nu este o țară care se joacă”, a spus Tsipras.

Coliziunea a avut loc în după-amiaza zilei de luni în apropierea insulei Imia, cunoscută drept Kardak în Turcia.

Ambele părți s-au acuzat reciproc pentru incident.

Turcia și Grecia, aliați NATO, sunt în conflict din cauza unor neînțelegeri care privesc suveranitatea asuopra insulelor și au fost chiar aproape de război în 1996. De atunci, relațiile s-au detensionat.

Specificând că granița de Est a Greciei este și cea a Uniunii Europene, Tsipras a spus: „Provocările și retorica agresivă împotriva suveranității unui stat membru UE reprezintă acțiuni împotriva întregii Uniuni Europene”.

Gandul: Lelia MUNTEANU: Sultan Erdoğan îi arată lui Trump palma otomană (osmanlı tokadı)

“E limpede că aceia care spun <vom riposta agresiv, dacă ne loviţi>, n-au simţit o palmă otomană”, le-a spus Sultan Erdoğan ieri, în Parlamentul de la Ankara, başbuzucilor săi politici (membrii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării), referindu-se la declaraţiile generalului american Paul Funk.

Acesta, vorbind în numele comandantului său suprem, Donald J. Trump, a răspuns declaraţiei lui Erdoğan conform căreia, după Afrin, Forţele Armate Turce vor ajunge la Manbij şi chiar la est de Eufrat, luptând “până când ultimul terorist va fi neutralizat”. (Prin terorişti înţelegând nu doar luptătorii autointitulatului Stat Islamic, ci mai ales kurzii sirieni din YPG – “Yekîneyên Parastina Gel”, Unităţile de Protecţie a Poporului – aflate pe lista organizaţiilor teroriste, din cauza legăturilor cu PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan). De la faţa locului, unde s-a deplasat să treacă în revistă unităţile YPG, pe care Statele Unite le sponsorizează, le antrenează şi le înarmează, generalul Funk i-a declarat pe combatanţii kurzi din Siria eroi (adevărul e că au luptat eroic împotriva teroriştilor Daesh) şi a transmis Turciei mesajul că nu vor pleca din Manbij, iar “dacă ne loviţi, vom riposta agresiv”, adăugând”: “Nu calculaţi greşit. Nu e YPG, ci noi suntem cei împotriva cărora vă poziţionaţi”.

Ce e “palma otomană”? (În ultima vreme, preşedintele Turciei e tot mai explicit conectat la repertoriul imperial). Palma otomană – osmanlı tokadı – e o figură asemănătoare celei din karate (numită în artele marţiale “Shuto”), potenţial letală, aplicată cu “sabia” palmei, folosită de soldaţii turci de regulă în situaţia când nu aveau nici o altă armă la dispoziţie.

Mâine soseşte la Ankara şeful Departamentului de Stat, Rex Tillerson, iar principalul în agenda convorbirilor va fi Operaţiunea “Ramura de măslin”, adică ofensiva care a demarat la 20 ianuarie împotriva kurzilor din nord-vestul Siriei (Afrin), aliaţii Statelor Unite contra teroriştilor autointitulatului Stat Islamic. Într-o conferinţă de presă susţinută în Kuweit, unde se afla ieri, Tillerson a declarat că operaţiunea militară a Turciei deturnează lupta împotriva Daesh, care nu s-a încheiat încă,  în ciuda afirmaţiilor hiperoptimiste. Lansate în aceeaşi zi, nici afirmaţiile dure ale lui Erdoğan, nici cele ale lui trimisului preşedintelui Donald J. Trump nu netezesc drumul spre o calmare a tensiunilor. Tot ieri, ministrul de Externe Mevlüt Çavuşoğlu, într-un interviu televizat, s-a plans de “atitudinile diferite” manifestate de Pentagon şi Departamentul de Stat, fapt ce determină ţara sa să-şi piardă încrederea în aliatul american din NATO. Dacă Statele Unite consideră Turcia un aliat adevărat, a subliniat Çavuşoğlu, trebuie să îndeplinească trei “cerinţe”: să înceteze livrarea de armament către YPG şi să adune armele deja distribuite, să oblige miliţiile kurde să se retragă din vestul Eufratului şi să ia, în sfârşit, măsurile legale pentru extrădarea lui Fetullah Gülen.

Sunt condiţiile pe care mâine Sultanul le va transmite Americii prin Tillerson. Dacă va refuza să le îndeplinească, ”geniul stabil” Trump va trebui să înveţe primele două cuvinte turceşti: osmanlı tokadı.

N-ar fi primul blat pe care-l fac ruşii. Mai ţineţi minte împrumutul nerambursabil de 17 mld. $ pe care Elţin la contractat de la FMI? Probabil că nu. Ca să-l identificaţi mai bine, vă voi spune că a fost acordat doar cu o zi înainte de atacarea Iugoslaviei (în fapt, a Serbiei) de către SUA. Aţi înţeles dichisul?

La ora actuală se desfăşoară o nouă şaradă în Orient. SUA şi-a trimis servanţii (Israel & Arabia Saudită) la atac împotriva Iranului.Atacurile Israelului din ultima perioadă – absolut ilegitime, să ne înţelegem – vizează de fapt poziţii iraniene care se bazau pe umbrela oferită de către ruşi. Se pare că „umbrelele” S300 şi S400 nu vor să funcţioneze împotriva Israelului, altfel nu-mi pot explica modul în care tehnică de luptă învechită, pe care-o poţi lua în cătare manual nu este lovită de către sistemele antiaeriene de ultimă generaţie.

Iranul pare că a înţeles deplin în ce ape se joacă. În ultimele ore şi-a regrupat forţele sub protecţia sistemelor antiaeriene proprii. Mai mult, au înţeles că „pişcăturile” din Siria şi Liban sunt doar începutul, continuarea fiind cel mai probabil împingerea pionului saudit în război, cu suport israelian în spate. Sforarul şef în toată această operaţiune perversă este, desigur, SUA. Lucru pe care Iranul l-a înţeles. De-aceea Qasem Soleimani a transmis un mesaj cât se poate de clar: „Avem tehnica militară pentru a distruge toate bazele americane din zonă”. Oare o au sau e o declaraţie clasică de intimidare?

Nu vă chinuiţi să căutaţi prea mult răspunsul. În cursul unei parade militare desfăşurate la Teheran, Iranienii au ieşit cu două rachete intercontinentale despre care nu se ştia mai nimic, care au o rază de acţiune de aproximativ 2000 km (da, aţi citit bine!), capabile să transporte focoase nucleare şi putând fi lansate de pe dispozitive mobile. Practic mergi frumos cu camionul şi, la apăsarea butonului, racheta porneşte către ţintă.

Mai e o mică socoteală care pare a fi fost uitată: Coreea de Nord şi Iranul au un tratat de schimb de tehnologie militară. Când Trump a zis-o p-aia cu „butonul lui care e mai mare”, a zis-o făcând oarecum în izmene deoarece nu şi-a putut explica avansul atât de rapid al Coreei de Nord în ceea ce priveşte rachetele intercontinentale. Pesemne guşterii de la CIA, ocupaţi să fabrice probe cu ruşii, au scăpat din mână acest aspect minor. Şi iată-l pe Trump în faţa celei de-a doua provocări a sa: ce se va face acum, când iranienii i-au arătat racheta „aia lungă”?Vă mai scoate capul belicos la lumină sau va ieşi din nou cu explicaţii penibile de genul „Coreea de Nord a început să devină cooperantă”?

În altă ordine de idei, ţin să vă atrag atenţia că şi pe teritoriul măreţei şi războinicei noastre ţărişoare avem baze americane. Baze care pot fi luate direct în ţintă de către iranieini, mai ales în condiţiile în care multă tehnică militară va tranzita pe la Kogălniceanu. Dar, staţi liniştiţi! Vă va apăra scutul! Nu-i aşa că vă simţiţi mai bine? Numai deşert radioactiv nu mai fuseserăm!


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Israel, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “Palma otomana. TURCIA IN OFENSIVA IN SIRIA SI FATA DE GRECIA/ Conflict complex in Siria, implicand Israelul, Iranul, Rusia si SUA

 1. Rusia este mult mai puternica decat in vremea lui Eltin, iar SUA este mult mai slaba si dezbinata de Trump si nu este uin postura sa mai faca vreun blat cu Rusia, mai degraba invers.
  Mai nou, SUA incearca sa faca un blat cu Turcia, in timp ce Israelul a facut un blat cu Grecia si Ciprul.

  Inainte de intalnirea cu Rex Tillerson, ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu declara: “Relaţiile noastre se află într-un moment foarte critic. Fie că le vom ameliora, fie că ele se vor degrada complet”.
  https://www.rfi.ro/special-paris-101274-relatiile-dintre-turcia-si-statele-unite-intr-o-faza-extrem-de-critica

  Dupa intalnirea cu Tillerson a declarat: Turcia şi Statele Unite au decis ‘să stabilească mecanisme’ pentru a-şi normaliza relaţiile
  https://www.dcnews.ro/sua-si-turcia-au-convenit-sa-isi-normalizeze-relatiile_580159.html

  Foreign policy for sale: Greece’s dangerous alliance with Israel

  Israel moved to pull Athens into its own camp in 2010, shortly after the Turkish-Israeli spat over the ‘Mavi Marmara’ attack ensued. Israeli commandos attacked the Turkish Gaza-bound boat, killing nine Turkish nationals and injuring many more.
  Just one month after the ‘Mavi Marmara’ attack, the then Greek Prime Minister, George Papandrous, visited Israel, followed by an official visit by Israeli Prime Minister, Benjamin Netanyahu, to Greece – the first of its kind.
  Syriza was openly critical of Israel and had “vowed to cut military ties with Israel upon coming to office,” wrote Patrick Strickland, reporting from Athens. Instead the “ties have, nonetheless, been deepened.”
  Since his arrival at the helm of Greek politics, Tsipras has moved his country further into the Israeli camp, forging unwise regional alliances aimed at exploiting new gas finds in the Mediterranean and participating in multiple Israeli-led military drills.

  George N. Tzogopoulos has been particularity buoyant about the Israel-Greek friendship: “This process (of converting Greeks to loving Israel) will take time, of course, because it is principally related to school education,” he wrote in Algemeiner. “But the change in coverage of Israel by Greek journalists is a good omen.”

  That ‘change of coverage’ was also notable in the recent official visit by Israeli President, Reuven Rivlin, and his meeting with Tsipras and other Greek officials.

  In the meetings, Rivlin complained of Palestinian obstinacy and refusal to return to the ‘peace process’, thus causing a ‘serious crisis.’

  The ‘radical left’ leader said little to challenge Rivlin’s falsehoods.

  Greece was not always this way, of course. Who could forget Andreas Papandreou, the late Greek leader who gave the Palestine Liberation Organization (PLO) diplomatic status in 1981, and stood by Palestinians despite American and Israeli threats?

  “The only thing missing outside the office of Greece’s privatization agency is a sign that reads: ‘A Nation for Sale’,” wrote Greek political economist, C. J. Polychroniou.
  https://www.middleeastmonitor.com/20180206-foreign-policy-for-sale-greeces-dangerous-alliance-with-israel/

 2. Totul decurge cu acuratețe după cum ne-a prevenit Sfântul Paisie Aghioritul, Cuviosul Iosif Vatopedinul, Cuviosul Elpidie, ÎPS Neofit de Morfou și ceilalți sfinţi și cuvioși părinți. Culmea că și bunicii și străbunicii noștri știau că acest al treilea război mondial va începe de la o ţară mică (nu știau care, dar astăzi vedem că este Ciprul). Și leviathanul din proorocia Sf.Cosma Etolul (mi se pare), este așa cum spunea Sfântul Paisie Aghioritul, numele zonei de conflict Leviathan, unde sunt bogatele zăcăminte de gaze la care tânjesc toţi actorii politici mondiali. Să dublăm rugăciunile noastre, după îndemnul ÎPS Neofit, să facem POCĂINŢĂ sinceră și smerită și să rugăm pe Bunul Dumnezeu “să ne dea răbdarea și credinţa sfinţilor” !!! Mulţumim fraţilor admini pentru că ne ţin la curent cu desfășurarea evenimentelor.Doamne ajută tuturor !!!

 3. Post cu mult folos duhovnicesc, Bunul Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 4. Israelul se indreapta spre ultimul razboi.

  Benjamin Netanyahu a declarat duminică, la Conferinţa pe probleme de securitate de la Munchen, că Israelul este pregătit să acţioneze împotriva Iranului, şi nu doar a aliaţilor lui din Orientul Mijlociu: “Vom acţiona, dacă este necesar, nu doar împotriva apropiaţilor Iranului, ci şi a Iranului însuşi”
  Netanyahu a cerut oficialilor americani şi europeni prezenţi la conferinţă să contracareze Iranul imediat.
  https://www.stiripesurse.ro/israel-amenin-a-iranul-cu-razboiul-declara-ii-furibunde-ale-premierului-netanyahu-la-munchen_1249590.html

  MUNICH (Reuters) – Iran’s foreign minister said on Sunday the shooting down of an Israeli jet after it bombed an Iranian site in Syria had shattered Israel’s “so-called invincibility”, reacting to a critical speech delivered earlier by Israel’s premier.
  “What has happened in the past several days is the so-called invincibility (of Israel) has crumbled,” Zarif said of Netanyahu’s remarks.
  https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iran-israel/irans-zarif-says-israels-myth-of-invincibility-has-crumbled-idUSKCN1G20H9

  Premierul israelian Benjamin Netanyahu consideră că afirmaţiile omologului său polonez Mateusz Morawiecki în legătură cu ‘autorii evrei’ ai Holocaustului sunt ‘inacceptabile’ şi ‘nefondate’
  Netanyahu a calificat drept ‘scandaloase’ afirmaţiile premierului polonez, care apăra astfel o recentă lege controversată ce îi pedepseşte cu închisoarea pe cei care ar atribui polonezilor o responsabilitate în Holocaust.
  https://www.romaniatv.net/scandal-diplomatic-intre-israel-si-polonia-dupa-declaratii-despre-holocaust_404546.html

  Mai multe zvastici si injurii au fost desenate, duminica, pe cladirea ambasadei Poloniei la Tel Aviv, la o zi dupa ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat ca mai multi evrei s-au aflat printre autorii Holocaustului nazist.
  http://www.ziare.com/international/israel/ambasada-poloniei-in-israel-a-fost-acoperita-de-zvastici-1502378

 5. Serghei Lavrov, AVERTISMENT pentru SUA: „Să nu se JOACE cu FOCUL în Siria”
  http://evz.ro/serghei-lavrov-avertisment-sua.html

 6. Siria a lansat cea mai mare operatiune militara de langa Damasc pentru cucerirea ultimei redute: Ghouta de Est.
  https://www.dcnews.ro/siria-assad-pregate-te-un-asalt-major_580387.html

  Syrian Air Force has kicked-off large scale operations over the skies of East Ghouta. So far, Sunday has witnessed Syrian jets hit militants with thirty plus airstrikes.

  Syrian warplanes reportedly struck militant tactical positions, gathering points and movements in and around the district towns of Shifounyah, Douma, Hamouriyah, Sakba and Masraba.

  The bombing raids by Syrian airpower are being reinforced by non-stop rocket and howitzer shelling by artillery forces of the Syrian Army.

  The heavy bombardment of militant defenses across East Ghouta comes as the Syrian Army is makes its final preparations for a massive ground offensive against armed rebel factions – to be the largest ever conducted within the vicinity of the Syrian capital – from multiple directions.
  https://www.almasdarnews.com/article/breaking-syrian-warplanes-launch-huge-attack-across-east-damascus-ground-offensive-looms/

 7. Stie cineva despre ce este vorba in articol?
  http://newpost.gr/newspapers/page/24318412
  Redau ce spune o cunostinta.
  “Mare minune , titreaza ziarele grecesti ! Un curcubeu s-a pornit din Sf.Munte de la Sf.Manastire Iviron si a inecat tancurile turcesti care vroiau sa intre in Grecia .”
  PS.nu cunosc limba greaca si nici nu stiu daca este o stire falsa ce aparent este din 20.02.2018
  Domnul sa va dea ajutor in toata lucrarea cea buna!

 8. Rusia, Israel si SUA fac ultimile pregatiri pentru ce urmeaza sa inceapa luna viitoare.

  Cel mai avansat avion de lupta al Rusiei, aeronava invizibila Su-57, supranumit “ucigasul de F-22” este testat in Siria.
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-22304546-video-rusia-putea-inceput-testele-noului-avion-invizibil-57-deasupra-siriei.htm
  https://www.zerohedge.com/news/2018-02-22/russia-deploys-two-brand-new-su-57-stealth-fighters-syria

  The Israeli military on Thursday began its final preparations for a major air defense exercise with the United States, which is set to kick off at the beginning of next month.
  4,500 soldiers from the two militaries will take part in the exercise — 2,500 of them from the United States’ European Command (US EUCOM) and 2,000 from the Israel Defense Forces. This is a substantial increase from the 2016 exercise, in which some 3,200 soldiers took part.
  https://www.timesofisrael.com/idf-us-troops-get-ready-for-drill-to-simulate-massive-missile-attack-on-israel/

 9. Israelul realizeaza azi doua exercitii de alarma generala: la orele 11:05 a.m. si 7:05 p.m
  https://www.timesofisrael.com/warning-sirens-to-sound-throughout-israel-during-major-military-drill/

  Palestinienii pregatesc pentru vineri “ziua maniei”
  Friday, March 16, will be a “day of popular rage” at all points of friction, checkpoints and “settlements”. […] including severing ties with Israel and revoking recognition of Israel as long as it does not recognize the “state of Palestine”.
  https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/243069

 10. SUA se pregateste de razboi cu Rusia in Siria!
  US prepared for military action in Syria if UN doesn’t act
  @USUN Amb Haley: For sake of the people of #Syria & integrity of #UNSC, we must respond & take action. The ceasefire has failed. The situation of civilians in #EasternGhouta is dire & the US is acting. We have drafted a new ceasefire resolution that provides no room for evasion.
  — Department of State (@StateDept) March 12, 2018

  TODAY RUSSIA SAID THEY WOULD RETALIATE IF DAMASCUS IS HIT
  Washington, according to Gerasimov, “plans to launch a missile strike on the government-held districts of Damascus.”
  Russian armed forces will respond if the lives of Russian servicemen in Syria are threatened, including in the event of a missile strike on Damascus, the Russian General Staff said.
  http://investmentwatchblog.com/breaking-russia-to-retaliate-with-attacks-on-us-forces-if-the-us-goes-through-with-plan-to-strike-syria-ww3-alert/

  “We have reliable information about militants preparing to falsify a government chemical attack against civilians. In several districts of Eastern Ghouta, a crowd was assembled with women, children and old people, brought from other regions, who were to represent the victims of the chemical incident, ” Gerasimov said.
  https://sputniknews.com/middleeast/201803131062469487-russia-syria-us-military/

 11. Trump l-a “demis” pe Rex Tillerson dupa remarcile sale agresive la adresa Rusiei!

  Rex Tillerson: “Rusia continua sa fie o forta iresponsabila si o sursa de instabilitate în lume”
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/rex-tillerson-rusia-continua-sa-fie-o-forta-iresponsabila-si-o-sursa-de-instabilitate-in-lume-893972

  Președintele american Donald Trump a anunțat pe Twitter că directorul CIA, Mike Pompeo, va deveni noul Secretar de Stat al SUA.
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/seful-cia-devine-noul-secretar-de-stat-al-sua-anuntul-facut-de-trump-894234

 12. Tentativa de asasinat esuata din Gaza va inflama si mai tare “ziua maniei” de vineri:
  Şapte persoane au fost rănite marţi dimineaţă în Fâşia Gaza într-o explozie produsă la trecerea coloanei de autovehicule în care se afla prim-ministrul Autorităţii Palestiniene, Rami Hamdallah
  https://www.stiripesurse.ro/tentativa-de-asasinat-impotriva-premierului-palestinian-in-fasia-gaza-7-victime_1254203.html
  https://blacknews.ro/tentativa-asasinat-impotriva-premierului-palestinian-fasia-gaza-sapte-oameni-sunt-raniti/

 13. Coreea de Nord a construit o mare baza militara subterana in Siria!

  The United States is monitoring information indicating that North Korea may be running a large underground military base in Syria that could be used for advanced weaponry and nuclear-related work, according to regional reports and U.S. officials tracking the situation.
  “According to … satellite images and a military source the underground facility has been under construction for seven years, started by the beginning if the Syrian revolution in March 2011”
  “The high level of secrecy and tight guard in the North Korean base raise speculations whether it’s a nuclear facility or overseas depot for North Korean weapons.”
  http://freebeacon.com/national-security/u-s-monitoring-possible-north-korean-military-base-syria/

 14. Se amplifica tensiunile Turciei cu SUA si Iordania
  ‘Pe de o parte, spuneţi că Turcia este partenerul vostru strategic şi, pe de alta, colaboraţi cu teroriştii.” ”Aţi încercat să ne înşelaţi. Noi am vrut să cumpărăm arme de la voi, dar voi n-aţi vrut. Însă le-aţi dat arme şi muniţii gratuit teroriştilor. Ce fel de parteneriat este acesta?”, a mai spus Erdogan.
  https://www.dcnews.ro/turcia-sua-tensiuni-erdogan-atac-a-i-incercat-sa-ne-in-ela-i_584775.html

  Saptamana trecuta Iordania a suspendat acorduș de comert liber cu Turcia
  https://www.worldpoliticsreview.com/articles/24373/fearing-isolation-in-a-turbulent-region-jordan-and-turkey-inch-closer-together

  Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, un iordanian, acuză Turcia de încălcări grave ale drepturilor a “sute de mii de persoane”
  “Cifrele sunt uluitoare: aproape 160.000 de persoane au fost arestate în timpul celor 18 luni de stare de urgenţă; 152.000 de funcţionari au fost concediaţi, mulţi dintre ei în mod arbitrar; profesori, judecători şi avocaţi au fost demişi sau sunt urmăriţi penal; jurnalişti arestaţi, mass-media închise şi site-uri blocate”, a declarat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein.
  http://jurnalul.ro/stiri/externe/onu-acuza-turcia-de-incalcari-grave-ale-drepturilor-a-sute-de-mii-de-persoane-769635.html

 15. Pingback: RAZBOI NEOFICIAL INTRE GRECIA SI TURCIA pentru insulele din Marea Egee. Elicopterul militar al premierului grec, Tsipras, sicanat de avioane turcesti! - Cuvântul Ortodox
 16. UE si Japonia se supun presiunilor americane. China, India si Turcia sfideaza SUA.

  SUA ameninţă Turcia, aliat în cadrul NATO, că vor fi “consecinţe” dacă achiziţionează sisteme antiaeriene S-400 din Rusia
  http://www.mediafax.ro/externe/sua-ameninta-turcia-aliat-in-cadrul-nato-ca-vor-fi-consecinte-daca-achizitioneaza-sisteme-antiaeriene-s-400-din-rusia-17306359

  America cere tuturor țărilor să stopeze importurile de petrol din Iran până în noiembrie, dacă doresc să evite sancțiunile americane
  Acest diplomat s-a întors dintr-o vizită în numeroase capitale europene și asiatice și se va deplasa în China și India, pentru a formula aceleași solicitări. “Le vom cere ca importurile de petrol să coboare la zero”, a subliniat el, adăugând că achizițiile trebuie stopate “acum” pentru a fi în vigoare în 4 noiembrie.
  Țările europene au încercat din mai, fără mari speranțe, să negocieze scutiri pentru anumite sectoare sau contracte, dar acest oficial american a reconfirmat marți linia dură a administrației americane.
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-22532633-america-cere-tuturor-rilor-stopeze-importurile-petrol-din-iran-noiembrie.htm

  Japan will be forced to stop importing Iranian crude from the beginning of October.
  South Korea is also cutting its imports from Iran: in May, these fell to a two-year low.
  https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/US-Asks-Japan-To-Stop-Importing-Iranian-Crude.html

  India plans to make some oil payments to Iran in rupees
  After meeting French, German and UK bankers, an Indian delegation found that it would be “almost impossible to use European banks for payment to Iran.”
  Indian Foreign Minister Sushma Swaraj pointed out that his country would ignore US trade sanctions against Iran.
  Indian refiners bought a record 27.2 million tons of Iranian crude during the last financial year, which ended in March 2018, a whopping 114 percent year-on-year increase.
  https://sputniknews.com/business/201806241065722670-india-iran-oil-payments-rupees/?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com

 17. Dupa ce a fost sfidat de China, India si Turcia, Trump o lasa mai moale cu aroganta si accepta unele compromisuri.
  The Trump administration is softening its earlier demand that countries like China, India and Turkey end all imports of Iranian oil by Nov. 4, as a top State Department official on Monday said the United States would allow reduced oil flows, in certain cases.
  “We are prepared to work with countries that are reducing their imports on a case-by-case basis”
  https://www.nytimes.com/2018/07/02/world/middleeast/us-iran-oil-imports-sanctions-.html

 18. Turcia a anuntat realizarea unor arme avansate: kituri pentru transformarea bombelor in bombe de precizie, ghidate, si lasere mobile care pot penetra blindaje de oțel de la o distanță de 500 de metri.

  Pe data de 5 iulie, Subsecretarul pentru Industria de Apărare din guvernul turc, Ismail Demir, a dat publicității un material video în care se prezintă testarea cu succes a noilor sisteme de arme cu laser de 1.25 kW, respectiv de 20 kW, cunoscute sub denumirea Project ISIN.
  http://evz.ro/turcia-a-prezentat-arma-suprema-video.html

  Teber is a low-cost laser guidance kit that is attached to MK-81(250lb) and MK-82 (500lb) general purpose bombs. Teber converts the bombs into precision smart weapons using Inertial Navigation System, Global Positioning System and Laser Seeker.
  http://defenceandtechnology.com/2018/07/04/roketsan-to-start-the-deliveries-of-teber-in-this-month/

 19. Erdogan: “Ne pregătim pentru colaborarea monetară cu China, Rusia, Iran, Ucraina, care au cel mai mare volum în relaţiile comerciale bilaterale. Dacă ţările europene vor să scape de presiunea dolarului, suntem pregătiţi să creăm un sistem similar şi cu acestea.”
  “Până când Statele Unite nu vor începe să respecte suveranitatea Turciei şi nu vor dovedi că înţeleg pericolele cu care se confruntă naţiunea noastră, parteneriatul nostru ar putea fi periclitat”, adaugă Recep Erdogan.
  http://www.mediafax.ro/externe/recep-erdogan-acuza-sua-de-razboi-economic-si-vrea-sa-se-alieze-cu-rusia-china-si-iran-17410705

 20. Vineri lira turcească a pierdut 16% din valoarea sa în raport cu dolarul american.
  „Scopul operaţiunii este de a obţine o capitulare a Turciei în toate domeniile, de la finanţe la politică. Ne confruntăm din nou cu un complot politic“, a declarat Erdogan. „Nu putem să spunem decât «la revedere» aceluia care decide să-şi sacrifice parteneriatul strategic şi o alianţă de o jumătate de secol cu o ţară de 81 de milioane de locuitori pentru a-şi salva relaţii cu grupări teroriste.“
  https://adevarul.ro/international/in-lume/turcia-anunta-plan-riposta-fata-complotului-politic-american-1_5b7156c3df52022f7556a389/index.html

  Un grup de avocaţi apropiaţi guvernului turc a depus o moţiune la tribunalul din Adana, cel mai apropiat oraş de baza Incirlik, pentru a cere arestarea ofiţerilor americani acuzaţi că au participat la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 împotriva lui Erdogan.
  Potrivit fostului comandant al forţelor NATO, James Stavridis, situaţia este îngrijorătoare. ‘Pierderea Turciei ar fi o greşeală geopolitică monumentală’, a declarat el, luni.
  ‘Nu vreau să spun că ar trebui să rupem relaţiile cu Turcia, dar lucrul pe care turcii au tendinţa să-l agite cel mai uşor – accesul la baza din Incirlik – devine din ce în ce mai important’, declara recent Steven Cook, de la Consiliul pentru Relaţii Externe (CFR).
  https://www.stiripesurse.ro/alerta-decizia-turciei-de-a-inchide-baza-de-la-incirlik-ar-putea-o-gre-eala-geopolitica-monumentala_1283400.html
  https://evz.ro/cat-mai-ramane-turcia-in-nato-sua-ar-putea-inchide-baza-incirlik.html

 21. SUA a anuntat noi sanctiuni impotriva Turciei dupa ce Qatarul a salvat-o de la colaps.
  Turcia a evitat în ultimul moment o prăbușire financiară. Qatarul i-a oferit un ajutor de 15 miliarde de dolari.
  Turcia a dublat impozitele pentru unele importuri de la companii americane.
  https://www.dcnews.ro/sanc-iuni-sua-turcia-ajutor-pentru-a-evita-colapsul-financiar_608240.html

  Turkey Stocks, Lira Slide After Mnuchin Threatens More Sanctions
  Following a Turkish court’s refusal yesterday to release American pastor Andrew Brunson, Mnuchin warned at a White House cabinet meeting today that U.S. has more sanctions prepared for Turkey if Brunson isn’t quickly released.
  https://www.zerohedge.com/news/2018-08-16/turkey-stocks-lira-slide-after-mnuchin-threatens-more-sanctions

 22. Pingback: ERDOGAN DEZLANTUIT. Considera atentatul din Noua Zeelanda ca fiind „ceva organizat” prin care li se transmit „mesaje” turcilor/ „SFANTA SOFIA NU VA MAI REDEVENI NICIODATA BISERICA”/ Presedintele Turciei refoloseste peiorativ termenul otoman de
 23. Pingback: Șeful Gărzilor Revoluționare din Iran a fost asasinat de SUA, Rouhani promite răzbunare/ Grecia, Cipru și Israel încheie un acord de exploatare a hidrocarburilor din Marea Mediterană
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare