PARINTELE VALERIAN (fostul actor DRAGOS PASLARU) de la PATRUNSA a fost hirotonit PREOT/ Raspunsul PATRIARHIEI la acuzatiile de implicare electorala: “Biserica Ortodoxă Română ramane neutra din punct de vedere politic. Orice activitate partinica a clerului ortodox este contrara hotararilor Sfantului Sinod”

5-08-2014 2 minute Sublinieri

hirotonie-valerian-paslaru-1hirotonie-valerian-paslaruhirotonie-valerian-paslaru-2

 • Ziarul Lumina:

Prilej de bucurie duhovnicească în viaţa Bisericii. Monahul Valerian de la Pătrunsa, hirotonit preot

La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat sâmbătă, 2 august, în cadrul Sfintei Liturghii, slujba de hirotonie întru preot a monahului Valerian de la Mănăstirea Pătrunsa.

Slujba de hirotonie a părintelui Valerian a fost prilej de bucurie pentru foarte mulţi oameni, care au ţinut să-i fie alături la acest moment de revărsare a harului dumnezeiesc, între ei numărându-se preoţi, teologi, monahi, mai mulţi actori consacraţi, precum Manuela Hărăbor, Claudiu Bleonţ, Tomi Cristin, Gabriela Iacob, Magda Catone, Iulia Lazăr, Rareş Ioan Stoica şi alte personalităţi culturale: academicianul Sorin Dumitrescu, regizorii Chris Simion şi Iulian Capsali, jurnalista Mariana Borloveanu, poeţii Florin şi Diana Caragiu ş.a.

Părintele Valerian (n. 1951) este nimeni altul decât fostul actor Dragoş Pâslaru, unul dintre cei mai talentaţi şi îndrăgiţi actori români, cunoscut prin rolurile interpretate vreme de aproape două decenii în filme, pe scena Teatrului Nottara, cât şi pe multe alte scene din ţară.

Un rol, interpretat magistral, care a prefigurat cursul vieţii sale de mai târziu, a fost cel al tânărului Alioşa din Fraţii Karamazov, de F. Dostoievski. După zilele sângeroase ale revoluţiei din 1989 şi frământările sociale care au urmat, părintele Valerian a luat atitudine în mod public împotriva abuzurilor şi corupţiei noii conduceri. Pe când participa la un protest organizat în Piaţa Universităţii în zilele de 13-15 iunie 1990, a fost bătut în mod sălbatic de mineri, ajungând în comă la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti.

Revenind în chip minunat din pragul morţii, în perioada ce a urmat a resimţit tot mai viu chemarea spre o viaţă închinată lui Dumnezeu, închinoviindu-se la Mănăstirea Frăsinei în acelaşi an. Ulterior, a refuzat să depună mărturie împotriva celor care l-au maltratat, spunând: „Am luat coarnele plugului dumnezeiesc şi sufletul meu a iertat tot“. […]

hirotonie-valerian-paslaru-6

Biserica dezaprobă confruntarea politică motivată religios

Întrucât în ultimele zile, în dezbaterile politice din media pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, au fost făcute referiri nedrepte şi nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusă implicare a acesteia în confruntările electorale, Patriarhia Română reaminteşte:

1. Biserica Ortodoxă Română cooperează cu autorităţile de stat centrale şi locale pentru împlinirea binelui comun în societate şi are relaţii civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din punct de vedere politic în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. Indiferent de doctrina politică, originea etnică, credinţa sau convingerile religioase ale candidaţilor în alegeri, clerului ortodox român îi este interzis să desfăşoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstoreşte. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi.

2. De aceea, Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populaţiei.

Priorităţile permanente ale Bisericii Ortodoxe Române sunt lucrarea pastoral-misionară în mijlocul poporului român, ajutorarea săracilor şi a bolnavilor, activităţi educaţionale şi culturale în beneficiul comunităţilor  româneşti din ţară şi străinătate, iar în această perioadă, ajutorarea familiilor sinistrate din Oltenia şi din alte zone ale ţării afectate de inundaţiile din ultimele săptămâni, şi nu implicarea politică. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)

patriarhul+daniel_332639


Categorii

1. DIVERSE, Pagini Ortodoxe, Patriarhul Daniel, Preoti si duhovnici romani, PS Varsanufie, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PARINTELE VALERIAN (fostul actor DRAGOS PASLARU) de la PATRUNSA a fost hirotonit PREOT/ Raspunsul PATRIARHIEI la acuzatiile de implicare electorala: “Biserica Ortodoxă Română ramane neutra din punct de vedere politic. Orice activitate partinica a clerului ortodox este contrara hotararilor Sfantului Sinod”

 1. Un ierarh din Banat a spus la o emisiune TrinitasTV ca i-a avertizat pe judecatori ca trebuie ca in procesele in care hotaresc dreptatea, ca trebuie sa aplice legile dumnezeiesti, care se regasesc in canoanele Sfintilor Parinti, chiar daca acestea contravin legilor laice. In caz contrar, vor da socoteala amara in fata lui Dumnezeu. Moderatoruol a schimbat rapid subiectul.

  Intr-un interviu cu Sorin Dumitrescu – video caseta Anastasi, par Iustin Parviu a spus ca niciodata nu ar spovedi un presedinte al Romaniei – la vremea respectiva Emil Constantinescu – deoarece acesta trebuie sa aprobe legile anticrestine ale unui parlamentului. Cum sa spovedesti pe cinevam care maine garantat va pacatui din nou ?

  Mi se pare normal ca un ortodox sa voteze pe aceia care vor vota legi pe cat posibil compatibile cu invatatura ortodoxa. Ori e greu de presupus ca majoritatea celor de alta etnie sau alta credinta, au macar cunostinta despre ele.

  Ieri seara pe RealitateaTV, dl Iohanis spunea ca germanii din Romania au aceleasi drepturi [se subintelege istorice] ca si romanii, deoarece de mai multe sute de ani au locuit in Transilvania. Dl Iohanis invoca drepturi, in conditiile in care de cand este primar nu a fost niciodata in calitate oficiala la sarbatorile de 1 decembie.

  Din perspectiva ortodoxa, NEAMURILE AU PRIMIT DE LA DUMNEZEU TARILE IN CARE TRAIESC, CU DREPTURI DA MAI ALES SI CU OBLIGATII.
  Ori conform religiei sale, dl Iohanis nu va accepta niciodata aceasta ordine de drept divin.

 2. Oameni buni,am trait clipe cumplite cu ceva vreme in urma si nu stiam ce sa mai fac, cum sa ma mai descurc. GROAZNIC .Am ajuns la Patrunsa,un tarim mirific,ceva ce nu se poate descrie in cuvinte,trebuie vazut si apoi comentat.Am avut norocul sa intilnesc monahul Valerian,ceva divin pentru mine ,din auzite ,vorbite pe la colturi, dar fata in fata este ceva deosebit.A trecut un an de zile si pot spune ca vorbele lui ma calauzesc ,mare putere au avut ,simt ca sunt alt om. MERGETI ACOLO SI NU VETI REGRETA.
  DOAMNE AJUTA

 3. “DRUMUL DE SIMTIREA ADANCA LA MARETIE TRECE PRIN JERTFA” a spus fostul actor (care a devenit Parintele Valerian) in 1982,cand l-a interpretat magistral pe Aliosa Karamazov.
  AM DEVENIT NISTE FIARE,PENTRU CA NU AMI AVEM CREDINTA IN DUMNEZEU…..

 4. Se pare ca parintele staret Varsanufie de la schitul Patrunsa, a suferit un grav accident in Sfantul Munte, cazand in gol de la 30m. Bunul Dumnezeu sa-l intareasca.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare