Vicepremierul Ungariei militeaza din nou pentru AUTONOMIA maghiarilor din Transilvania

2-02-2015 3 minute Sublinieri

Semjén-Zsolt

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, spune că nu se poate accepta că dacă există forme de autonomie acceptate în ţări ale UE să nu fie date şi comunităţii maghiare din Transilvania, apreciind că, în caz contrar, maghiarii din România ar fi consideraţi „cetăţeni de rangul doi”, lucru inacceptabil. 

Semjen Zsolt a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la gala de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea UDMR, că minoritatea maghiară din România nu a revendicat niciodată nimic ce nu este acceptat în altă parte a UE, scrie Mediafax.

Să conştientizăm, în rândul maghiarilor din Transilvania, maghiarilor de peste tot, şi al românilor din România, că, în acest caz, comunitatea maghiară din România nu a revendicat niciodată nimic ce nu este acceptat în altă parte a UE. Prietenii români să înţeleagă că, dacă ar accepta că în Europa există un drept care-l revendică această comunitate, forma de autonomie care este justificată într-o parte a Europei nu este justificată în România, atunci se acceptă că dumneavoastră sunteţi cetăţeni de rangul al doilea, dar nu suntem mai prejos de nimeni altcineva, nu suntem cetăţeni de rangul doi. Nu putem accepta că dacă există drepturi recunoscute undeva în UE, dacă există forme de autonomie acceptate în diverse ţări acele drepturi şi acele forme nu pot fi revendicate şi date comunităţii maghiare din Transilvania, a spus Semjen.

Potrivit acestuia, un român din Ungaria poate să îşi pună steagul şi simbolurile naţionale unde vrea, poate asculta imnul României pe teritoriul Ungariei când doreşte, astfel că autorităţile maghiare aşteaptă „acelaşi lucru din partea prietenilor români” în ceea ce priveşte drepturile maghiarilor din Transilvania.

Premierul Viktor Orban se declară solidar cu „cauza” lui Vladimir Putin, aflându-se într-o relaţie „frăţească” cu „ţarul”, cel care, nu numai că respinge orice formă de autonomie în zona sa strategică, dar urmăreşte, fără prea multă diplomaţie, refacerea imaginii fostei URSS, şi mai mult decât atât.

În acest context geopolitic, vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, aflat în România, cere autonomie pentru maghiarii din Transilvania, în timp ce consilierul preşedintelui Dumei de Stat, Aleksandr Dughin, un apropiat al lui Putin, vorbeşte despre necesitatea creării unui “imperiu eurasiatic” dominat de Rusia, din care să faca parte inclusiv România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Austria.

La Bucureşti, cele mai importante servicii de informaţii, SIE şi SRI, sunt implicate astăzi în tot felul de scandaluri, în timp ce funcţionează în stare de „autodecapitare”.

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, aflat ieri la Cluj, în calitate de invitat la o gală aniversară a UDMR, a declarat drept nefirească situaţia în care, deşi există forme de autonomie acceptate în ţări ale UE, „comunitatea maghiară din Transilvania să nu beneficieze, la rândul său, de acest drept”. În caz contrar, maghiarii din România pot fi consideraţi, în opinia oficialului ungur, „cetăţeni de rangul doi”, lucru inacceptabil.

Încercând un sofism precar, Semjen Zsolt a informat asistenţa că românii din Ungaria „îşi pot arbora steagul şi simbolurile naţionale unde vor, pot asculta imnul României pe teritoriul Ungariei când doresc, astfel că autorităţile maghiare aşteaptă acelaşi lucru din partea prietenilor români în ceea ce priveşte drepturile maghiarilor din Transilvania”.

Întrebarea este dacă aceştia doresc să-şi arborează drapelul, simbolurile şi să-şi asculte imnul naţional în România sau într-o autonomie, precum Transnistria, Găgăuzia sau, mai nou, Crimeea? Întrucât „similitudine” şi atât ar însemna să facă toate acestea calm, fără ameninţări şi într-un cadru legal, aşa cum o fac românii din Ungaria, daţi de exemplu – fără scandaluri, blasfemii şi cereri repetate, vizând diverse autonomii, în principal autonomia teritorială, pe modelul leadership-ului comunităţii maghiare din România, sprijinit de oficialii unguri.

Sigur, cu atât mai vocali au devenit guvernanţii lui Orban, cu cât sunt mai încântaţi de rolul de cap de pod al Kremlinului-prieten în UE, pe care îl joacă astăzi.

Unul dintre apropiaţii ţarului Putin, ideologul Aleksandr Dughin, filosof şi consilier al preşedintelui Dumei de Stat, aprecia, zilele trecute, drept „necesară” crearea unui “imperiu eurasiatic” dominat de Rusia, din care să facă parte, alături de vechii membri ai familiei sovietice, România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Austria.

Dacă tot asimilează politica lui Merkel, faţă de Ungaria, cu aceea a lui Hitler, din 1944, şi dacă tot acuză SUA de amestec în afacerile interne ale unor ţări din Europa Centrală, calificând acuzaţiile de corupţie, lansate de Washington la adresa Budapestei, drept pretext, susţinând, în context, că „Statele Unite nu se limitează să intervină, ci acţionează în mod activ în viaţa politică a unor ţări din acestă zonă”, pe fondul „unui climat de război rece, care se instalează între Statele Unite şi Rusia din cauza conflictului din Ucraina”, în care ţara sa „nu ar trebui să fie implicată”, întrucât nu ar avea nimic de câştigat, nu este exclus ca declaraţia consilierului-filosof să-i pară premierului Orban Viktor drept una extrem de pozitivă.

O atare structură politică, completată, de ce nu, cu Grecia lui Tsipras – actualul său minstru de Externe aflându-se într-o relaţie de prietenie cu Aleksandr Dughin, cel al Apărării anunţând că va cumpăra armament din Rusia, iar Tsipras însuşi, că nu e de acord cu înăsprirea sancţiunilor UE împotriva Moscovei -, ar face din Orban un câştigător, iar din ţara sa, o „Ungarie Mare”, întrucât pe teritoriile ţărilor vizate de ideologul lui Putin, ca „necesare” membre ale viitorului „imperiu eurasiatic”, există importante zone în care trăiesc maghiari, viitoare „autonomii” revendicate de Budapesta.

În consecinţă, ce n-a reuşit Orban Viktor în democraţia europeană poate izbândi în dictatura eurasiatică, fiind, în această nouă conjunctură, prieten, nu-i a aşa, cu omologul „imperial” al lui Merkel.

Cum spuneam, în acest timp al „prefacerilor ideologice” est-europene, în care serviciile autohtone de informaţii „s-au autodecapitat”, dinspre guvernul României nu răzbat reacţii generate de declaraţiile îndrăzneţe ale vicepremierului ungar.

Dar parcă poţi să ştii ce ne aşteaptă şi pe noi, şi de unde poate sări iepurele întru salvarea lui Ponta Victor, de vreme ce, imediat după ce s-a ales Tsipras în Elada, premierul român a scris pe Twitter: “Grecia – victorie categorică pentru Syriza! Morala/lecţie pentru noi – contează economia, joburi, social, siguranţa (speranţa) pentru viaţa de zi cu zi”…

Asta, ca să apară şi numele lui “în acest House of Cards” geostrategic şi mai palpitant.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Rusia, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Vicepremierul Ungariei militeaza din nou pentru AUTONOMIA maghiarilor din Transilvania

  1. “Familiile de români din satul Doboi, aflați în minoritate, au primit, în ziua de Florii, pachete cu alimente, copiilor le-au fost dăruite cărți și manuale, iar școala și paraclisul ortodox au fost dotate cu o centrală termică, într-o acțiune de solidaritate inițiată de doi tineri din Brașov, la care s-au alăturat români din întreaga țară și din diaspora.”
    […]
    “Eu sunt româncă și ortodoxă. Aici așa am învățat, la biserică cântăm, dar nu putem să vorbim românește că nu am avut unde să învățăm, am făcut școala maghiară. Vorbim ungurește, dar suntem români și ortodocși”, a spus o bătrână venită la slujba de Florii.”

    Sursa: http://www.agerpres.ro/social/2015/04/05/reportaj-harghita-gest-de-solidaritate-in-ziua-de-florii-cu-romanii-din-satul-doboi-aflati-in-minoritate-17-16-21

    De Florii la Doboi (Harghita). Pentru LIMBA ROMÂNĂ. 5 04 2015: https://www.youtube.com/watch?v=Ly3on6dvw30

  2. Pingback: Viktor Orban provoaca: IMAGINI CU UNGARIA MARE SI TINUTUL SECUIESC pe contul de Facebook al premierului UNGARIEI | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: Ambasadorul american HANS KLEMM se afiseaza cu STEAGUL TINUTULUI SECUIESC, dand semnalul DEZMEMBRARII ROMÂNIEI, prin cautionarea AGENDEI SECESIONISMULUI maghiar. Tot mai multe voci vorbesc despre intelegerile marilor puteri de RUPERE A ROMÂNIEI DUPA MOD
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare