Ambasadorul american HANS KLEMM se afiseaza cu STEAGUL TINUTULUI SECUIESC, dand semnalul DEZMEMBRARII ROMÂNIEI, prin cautionarea AGENDEI SECESIONISMULUI maghiar. Tot mai multe voci vorbesc despre intelegerile marilor puteri de RUPERE A ROMÂNIEI DUPA MODELUL IUGOSLAV, PANA IN 2018. “Există un interes special la Washington, în sensul vulnerabilizarii României”. “REPETIȚIE CU COSTUME PENTRU… ROMÂNIA MICĂ”? CINE NE MAI APĂRĂ?

14-09-2016 33 minute Sublinieri

Iohannis si ideea “ARMATEI EUROPENE”/ FIGURANTII – cuplul Iohannis-Ciolos, servant la mesele marilor puteri cu ZERO beneficii pentru ROMÂNIA

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, s-a fotografiat alaturi de lideri ai UDMR in timp ce tinea in mana steagul Tinutului Secuiesc. Fotografia a fost postata de Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, pe contul sau de Facebook. In fotografie mai apar Antal Arpad (stanga) si Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna (dreapta).

UPDATE 14.33: Reactia Ambasadei: „Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul SUA în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii.”

UPDATE 11.38: Antal Arpad a precizat pe Facebook ca “ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunității secuiești, steag care a devenit și simbolul lipsei de respect al autorităților față de comunitatea secuiască. Menționez, că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”.

Fotografia a fost realizata in timpul discutiilor purtate de Klemm cu autoritatile locale, cu ocazia unei vizite facute de ambasador din Covasna pe 13 septembrie.La finalul vizitei, Hans Klemm a spus într-o discuţie cu presa citata de Agerpres că este „confuz“ în ce priveşte problemele interetnice ridicate, deoarece poziţiile au fost diametral opuse, iar concluzia sa a fost că trebuie să studieze situaţia.

Chestiunea steagului Tinutului Secuiesc este una extrem de controversata in zona. Fotografia apare in pre-campania electorala pentru alegerile prezidentiale, o campanie in care nationalismul se profileaza ca una dintre temele principale de dezbatere.

HotNews.ro a adresat Ambasadei SUA intrebari legate de contextul in care a fost realizata fotografia. Vom publica raspunsurile imediat ce le vom primi.

Este al doilea gest public controversat facut de un diplomat american in zona, dupa ce ambasadorul la Chisinau, James Pettit, declarase in urma cu doua saptamani ca “Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”.

Ce a scris Antal Arpad pe Facebook

Fotografia a fost insotita si de o postare scrisa de Antal Arpad, primarul orasului Sfantu Gheorghe. Iata textul integral al postarii:

“Ambasadorul SUA a efectuat o vizita la Sfantu Gheorghe.

Valorile reprezentate de SUA, bunastarea, democratia au provenit si provin din Vest, ca atare si noi privim in aceasta directie. Astazi insa, am adresat ambasadorului SUA urmatoarele intrebari: cum este posibila libertatea de religie cand sunt confiscate bunurile cultelor; democratia este intrepretata in SUA ca si in Bucuresti, daca trei lupi si o mioara se intalnesc, atunci voteaza in mod democratic ce servesc la cina?

Reprezinta egalitate faptul ca suntem zilnic hartuiti pentru ca dorim sa ne folosim steagul, in timp ce alte judete au aceasta libertate, este in ordine ca noi suntem citati zi de zi in instante pentru ca un om care are in spate diferite sisteme ne denunta in mod permament si chiar ieri am primit o somatie sa inlaturam denumirea maghiara a Colegiului Szekely Miko de pe frontispiciul cladirii care a fost inscriptionata acum o suta de ani? I-am spus domnului Ambasador ca justitia independenta romana ma va obliga sa indepartez inscriptia maghiara de pe o cladire monument istoric, in caz contrar imi aplica o amenda contraventionala de 150 de Euro pe zi. Este asta democratie privind din SUA?

Am adus la cunostinta ambasadorului ca s-a finalizat un proiect de regionalizare prin care se scot din mainile comunitatii maghiare autoritatile locale si se doreste introducerea/asimilarea maghiarilor din Tinutul Secuiesc intr-o regiune in care maghiarii nu vor mai fi majoritari. In legatura cu aceste aspecte, noi am aratat ca in anumite aspecte nu exista compromis, ca urmare, astfel cum am impiedicat pe vremea lui Ceausescu ca judetul Covasna sa fie desfiintat si asimilat, cum ne-am confruntat cu proiectul de regionalizare a lui Basescu sau Dragnea, asa vom infrunta pe oricine, pentru ca exista subiecte in care nu putem si nu vom face niciun compromis.”

Contextul vizitei lui Hans Klemm in Covasna

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a vizitat marţi judeţul Covasna pentru a doua oară în decurs de un an de la preluarea funcţiei, la invitaţia autorităţilor locale.

Hans Klemm a declarat la o conferinţă de presă că a avut întâlniri cu oficialităţile din judeţele Covasna şi Harghita şi a obţinut informaţii legate de viaţa economică şi socială a zonei.

Ambasadorul SUA a participat la inaugurarea ‘Raftului american’ de la Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe, unde a făcut o donaţie de carte în valoare de aproape 2.600 de dolari americani.

Ce a discutat ambasadorul SUA cu autoritatile locale

Autorităţile locale din judeţul Covasna i-au cerut ambasadorului SUA sprijin pentru comunitatea maghiară privind o serie de revendicări precum şi în ce priveşte păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale, potrivit Agerpres. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, după întâlnirea cu diplomatul american, că scopul întrevederii nu a fost de „a ne plânge“, ci de „a căuta parteneri pentru rezolvarea problemelor noastre specifice“.

Tamas a declarat că i-a adus la cunoştinţă ambasadorului SUA că, în ultimii zece ani, se înregistrează un regres în ce priveşte respectarea legii şi drepturilor comunităţii maghiare. Tamas a spus ca în România are loc o „renaţionalizare în loc de retrocedare“ a unor proprietăţi, printre care şi imobile ce au aparţinut comunităţii sau cultelor maghiare, precum şi o „recentralizatre în locul descentralizării“.

Tamas Sandor a mai spus, potrivit Agerpres, ca l-a informat pe ambasadorul SUA şi cu privire la o „dublă măsură“ aplicată de justiţie şi instituţiile statului român în ce priveşte drepturile minorităţii maghiare în raport cu ale majorităţii române. El a sustinut că, în timp ce autorităţile interzic arborarea steagului secuiesc pe instituţiile publice din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, steagul Bucovinei este arborat în mod oficial, cu „ceremonie militară, preoţi şi oficialităţi“.

„Este o dublă măsură pentru aplicarea legii cetăţenilor români. Am spus că România nu este numai a românilor, este a tuturor cetăţenilor români, este şi ţara mea şi vreau să trăiesc în ţara asta conform Constituţiei şi legilor în vigoare aşa cum trăiesc şi alţii (…) Doleanţele noastre se pot rezolva ca în Tirolul de Sud, unde Parlamentul de la Roma a acordat autonomie teritorială pentru Tirolul de Sud şi a rezolvat astfel două probleme, pe de o parte pace interetnică între italieni şi germani, băştinaşi în acea regiune, şi dezvoltare economică, pe de altă parte. Nu vrem nimic altceva decât ca aceste modele europene să se aplice şi la noi în ţară, în ţinutul secuiesc, pentru că vrem să trăim în pace şi prosperitate, a declarat Tamas Sandor, citat de Agerpres.

La întâlnire a participat şi episcopul reformat Kato Bela, care l-a informat pe ambasadorul SUA cu privire la “blocarea” retrocedării proprietăţilor bisericilor istorice maghiare, precum şi cu privire la recenta sa vizită în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu o serie de congresmani americani pe această temă.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că aşteaptă din partea ambasadei SUA „o implicare mult mai profundă şi mai activă“ în ce priveşte problemele ridicate.

„Am spus domnului ambasador că noi suntem cetăţeni loiali ai acestui stat, ai României, şi, totuşi, de aproape o sută de ani, suntem priviţi cu neîncredere şi nu suntem iubiţi în această ţară. Probabil sunt două motive, pe de o parte pentru că suntem foarte direcţi şi spunem mereu adevărul şi pentru că ne iubim pământul natal şi, în ciuda presiunilor la care suntem supuşi de aproape o sută de ani, nu plecăm, rămânem aici şi avem o imagine a viitorului şi pentru copiii şi nepoţii noştri pe aceste meleaguri. Am spus că aşteptăm din partea SUA o implicare mai profundă şi mai activă în ce priveşte problemele care preocupă comunitatea maghiară“, a spus Antal Arpad, citat de Agerpres.

El a mai menţionat că în cadrul întrevederii a vorbit şi despre proiectul de regionalizare a României, iar în context a opinat că proiectul propus de autorităţile de la Bucureşti are ca scop „diluarea comunităţii maghiare în ce priveşte capacitatea de luare a deciziei la nivel regional“. „Sunt chestiuni cu care nu facem compromisuri cu nimeni“, a conchis Antal Arpad.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, care a avut o întrevedere separată cu ambasadorul SUA, a declarat că în cadrul discuţiei s-au abordat diverse probleme, legate inclusiv de dezvoltarea locală, educaţie şi relaţii interetnice, iar în priveşte problemele ridicate de reprezentaţii autorităţilor locale şi ai comunităţii maghiare, i-a explicat diplomatului american că toate măsurile au fost luate în mod legal, pe baza legii şi a deciziilor instanţelor judecătoreşti, prin urmare nu poate fi acuzat de „exces de putere“.

„Cred că am reuşit să argumentez foarte bine fiecare problemă abordată (…) Aş fi vrut ca domnul ambasador Klemm să plece lămurit, să fi înţeles şi să aibă o imagine cât mai corectă asupra realităţilor din zonă“, a declarat pentru AGERPRES prefectul Sebastian Cucu.

„Fiind prima mea vizită în Harghita, este o oportunitate pentru mine să învăţ despre judeţ, dar şi despre provocările pe care le întâmpinaţi aici, în Harghita. În plus, este o oportunitate să le explic preşedintelui şi primarului priorităţile mele ca ambasador în România. Acestea sunt să promovăm securitatea ţărilor noastre, să promovăm democraţia şi o guvernare puternică şi liberă şi, în special în această zonă, un lucru foarte important pentru ambasada mea şi pentru Statele Unite este respectarea minorităţilor (…) şi promovarea prosperităţii“, a spus ambasadorul Hans Klemm la finalul intalnirii cu autoritatile locale, citat de Agerpres.

  • Cotidianul:

Simona Popescu: Hans Klemm Ribbentrop şi James Pettit Molotov

[…]

Ca să satisfacă o mâna de extremişti, acest individ a jignit întregul popor român, care tocmai se pregăteşte să sărbătorească 100 de ani de la Marea Unire. Încearcă acum să ne convingă că e o gafă. Poate, dacă nu erau declaraţiile făcute de colegul său pro-moscovit de la Chişinău, l-ar mai fi crezut cineva. Nu cumva Putin, şi așa preocupat de marile probleme economice ale Rusiei, ar trebui să-şi închidă, așa, pentru a face economii, misiunile diplomatice de la Chişinău şi Bucureşti? Nu de alta, dar ambasadorii SUA din cele două ţări româneşti îi reprezintă viziunea şi interesele imperiale mai bine decât cei proprii. Cum s-a ajuns aici? Să o luăm de la început.

Nici nu a fost bine ales Barack Obama preşedinte al SUA că a şi primit Premiul Nobel ”Pentru Pace”. Pentru ce l-a primit, nu ştiu decât cei care i l-au acordat, pentru că numai pace nu a adus în lume acest preşedinte. Cel care a fost premiat în numele inventatorului dinamitei, a reuşit, prin politica sa externă dezastruoasă, în mai puţin de opt ani, să dinamiteze ţări şi regiuni întregi, să întărească regimurile dictatoriale din multe zone şi să fie principalul motiv al ascensiunii ISIS. I-a întărit pe chinezi, iranieni, nord-coreeni, dar mai ales pe ruşi. Iar despre ruşi românii au o vorbă: ”Dă-i nas lui Ivan, şi se suie pe divan”. Cu un suveran sictir a tratat Obama această zonă extrem de delicată a estului Europei. Vă rog, nu mai pomeniţi de scutul antirachetă, acesta nu este menit să ne apere pe noi. Ruşii, când ne vor ataca, vor avea trupe terestre speciale (omuleţii verzi), tancuri şi avioane. Nu vor lansa rachete nucleare că nu sunt nebuni. De altfel, noua lor strategie de război sub acoperire i-a lăsat fără replică atât pe americani cât şi pe aliaţii mai puternici din NATO ai acestora. Şi nici măcar nu dau semne că s-ar fi dezmeticit până acum.

Mă întrebam mai demult, dacă România va fi atacată, cine ne va apăra. Americanii, desigur, vor spune mulţi. Acei americani care promovează steagul separatiştilor? Prietenii noştri americani, prin gesturile antiromâneşti ostentativ afişate, doresc să ne transmită pe lângă faptul că ”Moldova nu e România” pentru ei, nici ”Transilvania nu e România”? Atunci cine de cine să ne mai apere? Iohannis este mult prea preocupat să se facă preş în faţă oricărui licurici mai lucitor.

Cuvântul președinte nu vine de la preș, dragă Iohhy. Siguranţa cetăţenilor şi integritatea teritorială sunt lucruri pe care tu le consideri nedemne de luat în considerare. Ce ţeapă am luat acum aproape doi ani! Suntem o ţară fără preşedinte, guvern şi viziune lucidă. Dacă ai fi avut măcar puţină demnitate, în numele României, l-ai fi trimis în Obama lui pe ambasadorul iredentist. Noroc că la Washington este sfârşit de mandat. Ce noroc, i-aţi văzut pe cei ce vor să-i urmeze lui Barack? Revin la ce am scris mereu şi mereu. Americanii trebuie să rămână principalul nostru aliat strategic dar, pentru ca să nu ne mai desconsidere în aşa hal, noi trebuie să ne întărim economic, să ne dotăm armata, să inspirăm respect. Că, dacă eşti un neica nimeni, nu numai duşmanii, dar şi aliaţii, te vor trata dispreţuitor. De noi şi numai de noi depinde.

Am mai scris: unirea nu este veşnică. A fost cu greu obţinută şi trebuie permanent apărată. Marile puteri se înţeleg peste capul ţărilor slabe şi în detrimentul acestora. De ce trebuie să rămânem în continuare o ţară slabă, copleşită şi amărâtă? Vrem să intrăm în istorie ca ”Generaţia deplorabilă”, generaţia care nu a ştiut cum să facă să păstreze marele cadou făcut de înaintaşi, ”Marea Unire”?

Lăsând deoparte licuricii şi interesele lor, trebuie să ne vedem propriul nostru interes. Să hotărâm dacă acum mergem pe calea cea bună. Ce vrem de fapt, să fim un teritoriu şi o populaţie UE, sau un popor, o ţară distinctă, cu o voce puternică şi competentă? Vrem globalizare şi anonimizare? Pentru că pe această cale am apucat-o vârtos. Desigur, pe români nu i-a întrebat nimeni. Liderii ţării cred că dacă ei s-au pus în subordinea superiorilor din afară, poporul trebuie să tacă şi să-i urmeze. Aşa să fie? Rezultatele încep să se vadă şi nu sunt deloc încurajatoare.

Ca într-un joc sinistru, ambasadorii SUA şi-au împărţit rolurile celor care au rupt România în 1939. Hans Klemm pe cel a lui Ribbentrop care a luat Ardealul pentru fascişti. James Pettit pe cel al lui Molotov care a luat Basarabia pentru comunişti. Şi uite cum istoria se repetă, chiar dacă ceea ce fac cei doi diplomaţi acum nu este decât o banală repetiţie cu costume pentru Marea Premieră: România Mică.

  • Inpolitics:

Si totusi, cit de ”confuz” e ambasadorul Americii la Bucuresti?

Urmărind fotografia făcută ieri de amabsadorul SUA, Hans Klemm, cu steagul Ținutului Secuiesc în mînă, drapelul fiind cel mai mare simbol al autonomiei regiunii în cauză, e foarte greu să găsești argumente de bun simț pentru care gestul e unul banal și nu merită exagerat ori comentat. În ce privește contrariul, însă, acolo argumentele vin buluc și ridică un mare semn de întrebare: ce anume vrea să transmită, de această dată, emisarul SUA?

Scriam, după ziua națională a SUA, că decizia neuzuală de organizare a unei petreceri tematice la reședința ambasadorului, e vorba de ocrotirea pădurilor românești, ascundea, în fapt, un mesaj discret către președintele Iohannis, o aluzie la una dintre marile sale vulnerabilități politice, pe filiera relației oculte cu patronul austriac al companiei care exploatează pădurile românești.

Din cîte se pare, mesajul a fost recepționat corect de către Iohannis. În perioada care a urmat, șeful statului s-a plimbat strategic cu rucsacul pe munți, făcînd declarații de iubire peisajelor împădurite mioritice, guvernul ”Lui” și-a amintit de o prevedere legală mai veche și neaplicată, prin care pădurile private pot fi păzite cu bani de la stat, ministerul Mediului a dat drumul unei aplicații pentru semnalarea transporturilor suspecte de lemn de către cetățeni, premierul Cioloș a vorbit despre preocuparea pentru tăierile ilegale de păduri și despre dorința limitării achizițiilor de teren în România de către străini, noul ministru de interne a vorbit, la instalare, tot despre tăierile ilegale de păduri etc.

Ieri, a venit rîndul unui nou mesaj cu cîntec din partea ambasadei SUA.

De data asta unul ceva mai complicat.

Să o luăm metodic: la începutul săptămînii, Hans Klemm a făcut o vizită neobișnuită în Covasna și Harghita, sub pretextul îndeplinirii unei noi etape dintr-un program de donație de carte către biblioteci județene.

Spunem neobișnuită pentru că o donație de carte se face în două ore, în timp ce Klemm a adăstat în zonă aproape trei zile.

În plus, e a doua oară cînd ajunge în Ținutul Secuiesc într-un mandat de nici un an.

Ambasadorul a avut o întrevedere cu primarul anchetat de DNA al municipiului Sf.Gheorghe, Arpad Antal, cu președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, cu prefectul județului și cu alte oficialități. Nu s-a discutat, însă, despre donația de carte.

Ci despre autonomia Ținutului Secuiesc, după modelul Tirolului de sud!

Despre dreptul ridicării drapelului secuiesc și al coborîrii inscripțiilor românești.

Despre presupusa intenție a lichidării prin diluare a minorității maghiare, care ”nu e iubită în această țară”.

Și despre alte probleme majore ridicate de maghiari. ”În ultimii 10 ani, după integrarea în NATO și în UE, asistăm la renaționalizare în loc de retrocedare, la recentralizare în loc de descentralizare și mai ales, asistăm zilnic la o dublă măsură în ceea ce înseamnă instituțiile statului și mai nou și instanțele de judecată din România. I-am arătat domnului ambasador, ca exemplu, că în timp ce steagul secuiesc este înlăturat de peste tot, și suntem tărăgănați în săli de judecată, în acest timp, într-o altă regiune istorică precum Bucovina se arborează drapelul Bucovinei cu asistență militară, cu un sobor de preoți și oficialități ale statului român. Considerăm noi că asta este o dublă măsură în ceea ce înseamnă aplicarea legii pentru cetățenii României. România nu este numai a românilor, România este a tuturor cetățenilor români. România este și țara mea, și eu vreau să trăiesc în țara asta conform Constituției și legislației în vigoare, la fel cum trăiesc și alții în alte regiuni. Doleanţele noastre se pot rezolva ca în Tirolul de Sud, unde Parlamentul de la Roma a acordat autonomie teritorială pentru Tirolul de Sud şi a rezolvat astfel două probleme, pe de o parte pace interetnică între italieni şi germani, băştinaşi în acea regiune, şi dezvoltare economică, pe de altă parte. Nu vrem nimic altceva decât ca aceste modele europene să se aplice şi la noi în ţară, în ţinutul secuiesc, pentru că vrem să trăim în pace şi prosperitate”, a declarat Tamas Sandor.

La rîndul său, Arpad Antal a declarat că Am spus domnului ambasador că noi suntem cetăţeni loiali ai acestui stat, ai României, şi, totuşi, de aproape o sută de ani, suntem priviţi cu neîncredere şi nu suntem iubiţi în această ţară. Probabil sunt două motive, pe de o parte pentru că suntem foarte direcţi şi spunem mereu adevărul şi pentru că ne iubim pământul natal şi, în ciuda presiunilor la care suntem supuşi de aproape o sută de ani, nu plecăm, rămânem aici şi avem o imagine a viitorului şi pentru copiii şi nepoţii noştri pe aceste meleaguri. Am spus că aşteptăm din partea SUA o implicare mai profundă şi mai activă în ce priveşte problemele care preocupă comunitatea maghiară (…) Nu în ultimul rând, am vorbit despre faptul că este pregătit un plan de regionalizare a României care are ca scop, printre altele, diluarea comunității maghiare în ceea ce privește capacitatea de luare a deciziilor la nivel regional, și că sunt chestiuni în care nu facem compromisuri. Așa cum ne-am ridicat împotriva lui Ceaușescu când a încercat să facă acest lucru, așa cum i-am oprit pe Băsescu și pe Dragnea când au venit cu aceste proiecte, așa vom proceda și în continuare indiferent de ce se va întâmpla în jurul nostru în viitorul apropiat.”

La finalul discuțiilor, Klemm s-a declarat ”confuz”, întrucît partea română, prin prefect, îi transmisese cu totul alte date despre situația din zonă în raport cu cea maghiară.

Nu suficient de confuz, totuși, pentru a nu se fotografia, mîndru, cu drapelul Ținutului Secuiesc, alături de liderii maghiari.

Derutant comportamentul diplomatului american.

În urmă cu cîteva zile, omologul său de la Chișinău a inflamat opinia publică pe ambele părți ale Prutului declarînd că Basarabia e altceva decît România.

Klemm a avut ocazia să vadă pe viu ce înseamnă o declarație insuficient de diplomată.

Și știa foarte bine că asemenea declarații nu fac decît să toarne gaz pe focul naționalismului.

Ori, nu sunt decît cîteva zile de cînd Klemm își manifesta îngrijorarea față de creșterea naționalism-extremismului în Europa, la pachet cu bucuria că, în România, nu avem, din fericire, cazuri de partide puternice de sorginte naționalistă.

Pozînd cu steagul secuiesc, unul pe care jandarmeria română tocmai îl dăduse, nervoasă, jos, în iunie, din centrul Miercurea Ciuc, Klemm nu face decît să fluture capa roșie prin fața taurului.

Și asta, cu cîteva săptămîni înainte de startul campaniei electorale.

Fotografia lui – făcută, subliniem, în deplină cunoștință de cauză, odată ce subiectul fusese dezbătut la discuțiile cu maghiarii – reprezintă mană cerească pentru naționaliștii români. Mai ales că vine la doar cîteva zile după ce o voce foarte respectată de analist extern, cea a fostului premier Adrian Năstase, profețise dezmembrarea României înainte de centenarul Unirii.

De acum, va fi foarte dificil să mai ignori o asemenea ipoteză, după ce reprezentantul SUA a dat, voit ori ba, semnalul încurajării federalizării.

Desigur, o reacție pe măsură a autorităților de la București nu poate fi luată în calcul nici măcar sub formă de glumă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Statele Unite și-au găsit un nou aliat strategic?

Fluturând drapelul Ținutului Secuiesc, un drapel de luptă pentru autonomie și respectiv pentru dezmembrarea statului român, ne-am putea imagina că Excelență Sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la București, a identificat un nou aliat strategic. Într-o regiune acoperind județele Covasna și Harghita, unde o parte dintre secui intenționează să facă un decupaj din teritoriul României și să creeze un nou teritoriu autonom în inima Europei, după modelul Tirolului de Sud. După vizita de trei zile în Ținutul Secuiesc a celui mai înalt reprezentant al Statelor Unite pe pământ românesc, am putea să ne imaginăm că gesturile sale sunt deliberate. Sau nu.

Așa cum, pe bună dreptate, remarcă unul dintre cei mai bine documentați analiști politici pe care îi avem, Bogdan Tiberiu Iacob, care conduce site-ul Inpolitics.ro, pretextul acestei vizite a fost o donație de cărți pentru bibliotecile județene. Cu acest obiectiv, domnul Hans Klemm a început să bată România în lung și-n lat. Numai că donația propriu-zisă era o operațiune care ar fi necesitat două-trei ore. În Covasna și Harghita, Hans Klemm a poposit nu mai puțin de trei zile. Oare de ce?

În America este o modă. Orice personalitate are obiceiul de a se poza cu toți cei care doresc acest lucru și se simt mândri și onorați ca un moment al unei întâlniri prietenoase să fie imortalizat. În baza acestui adevăr, pe care nu am de gând să îl contest, Hans Klemm nu a ezitat să se fotografieze cu un primar trimis în judecată de către DNA și cu un lider al unei mișcări pe care românii, gazda domnului Klemm, o consideră extremistă. Dar poate că Excelența Sa nu a știut cu cine are de-a face. În mod ostentativ, în cea mai importantă dintre fotografiile postate apare și așa-numitul drapel al Ținutului Secuiesc. Acest drapel, simbol al unei autonomii administrative și teritoriale pe care și-o doresc unii dintre secui, nu este recunoscut de autoritățile statului român. Mai mult chiar, aplicând legea, jandarmii au dat jos drapelul arborat pe primăria din Sfântu Gheorghe. În schimb, iată, drapelul este afișat cu nonșalanță de primar într-o fotografie care are un caracter oficial.

Să presupunem că ambasadorul Statelor Unite la București, care se pozează cu oricine, așa cum e obiceiul în America, nu știe care este simbolistica obiectului pe care l-au arborat personajele din fotografie, inclusiv domnia sa. Tot ce se poate. Dacă așa ar sta lucurile, am avea de-a face cu o a doua împrejurare scuzabilă.

Dar ce ne facem constatând că, în ceea ce privește drapelul, a existat, în prealabil, o adevărată ședință de lucru cu ambasadorul Statelor Unite, la care au participat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Arpad Antal, președintele Consiliului Județean, Tamaș Sandor, prefectul și alți fruntași ai comunității secuilor. O ședință de lucru în care s-au rostit veritabile discursuri, citate copios chiar pe site-urile acestora din urmă. Ei i-au explicat ambasadorului Hans Klemm că nu sunt tratați cum se cuvine în România, că se simt străini de România deși își iubesc pământul, că autoritățile îi ostracizează, că au dreptul, atenție, la un drapel pe care statul român nu îl acceptă și, din nou atenție, că doresc o autonomie teritorială și administrativă, după modelul Tirolului de Sud. Adică un stat în stat.

Pentru a fi și mai exacți, să ne reamintim că mișcări extremiste din Ținutul Secuiesc au creat o unitate paramilitară, o așa-numită gardă a Ținutului Secuiesc, cu uniforme care organizează parade, pelerinaje și tabere de antrenament în munții, că au existat mai multe tentative de referendum pentru a desprinde Ținutul Secuiesc de România, că a fost adopatat și un imn, că s-a tipărit chiar și o monedă proprie, care încă nu este în circulație, și că, la Bruxelles, Ținutul Secuiesc și-a creat un sediu propriu, așa cum are orice stat independent, găzduit însă într-o clădire închiriată de statul maghiar.

Dacă ambasadorul Statelor Unite la București s-a fotografiat cu respectivele personaje pentru că așa e obiceiul în America, faptul că a făcut-o în condițiile arborării steagului Ținutului Secuiesc nu mai poate fi nici accident și nici întâmplare. Acesta să fi fost răspunsul oficial al partenerului nostru strategic la solicitarea unor reprezentanți ai secuilor de a obține, pentru această parte a României, un statut special de autonomie administrativă și teritorială de genul Tirolului de Sud?

Greu de răspuns la asemenea întrebări. Poate că ministrul de Externe ar face bine să îl invite pe domnul Hans Klemm să dea cuvenitele explicații. Așa cum se întâmplă în orice stat în care un ambasador se amestecă, în mod ostentativ, într-un litigiu intern. Și poate, solicitând explicații, vom afla că există un interes special la Washington, în sensul vulnerabilizarii României. Și poate vom afla și de ce. (Sorin Roșca Stănescu)

  • Iulian Capsali: 

Cade cortina

După ce actuala administrație americană a făcut eforturi susținute pentru ca agenda sexomarxistă să fie implementată în România, după ce, profitând de slugărnicia politicienilor noștri, mai ales a regimului antinațional Băsescu, au acaparat procuratura și serviciile, prin intruziunea cărora influențează decisiv agenda politică internă a Statului Român, iată că asistăm la punctul terminus al planului Departamentului de Stat: dezagregarea României, prin sprijinirea fățișă a politicii secesioniste maghiare.

Asta după ce țara le-a fost pusă efectiv la discreție, fiind inclusiv o țintă principală în cazul unui conflict cu vecinul din răsărit. Totul se adaugă peste declarația ambasadorului din Rep. Moldova, care a spus ferm că România nu este Moldova. Au fost naivi care au crezut că declarațiile au fost date în nume personal, așa cum vor fi destui caraghioși care vor inocenta această imagine în care ambasadorul Klemm apare ținând steagul unui așa zis ținut secuiesc, împreună cu doi politicieni radicali maghiari.

Vom asista la destabilizarea României pe modelul deja exersat de administrația Clinton în Iugoslavia? Mai ales că Germania se opune ferm unirii cu Moldova, dar are și interese în Transilvania care pot să conveargă cu cele maghiare?

Suntem pregătiți să facem față acestei stări de fapt? La această oră, răspunsul este clar negativ.

[…]

***

Astăzi, 14 septembrie, comemorăm victimele hortysmului de la Ip şi Trăznea. Civili, inclusiv copii mici, omorâți cu sălbăticie de armata maghiară.

Ca un preambul, ambasadorul Klemm se pozează cu steagul autonomist al secuilor din Covasna şi Harghita, alături de doi lideri maghiari extremişti. Iar voi vreți eliminarea vizelor de intrare în SUA, scumpi ciumpalaci cu păr mov şi pene la târtiță?

PS Ați auzit cumva de vreun protest firav al preşedinției sau al guvernului?

– postare sugerată de Cristina Leordeanu

***

După pozele ambasadorului Klemm ţinând în mâini steagul autonomiştilor din zona secuiască, împreună cu doi politicieni extremişti maghiari, în mass media din Ungaria apare o astfel de harta, care arată acelaşi modus operandi ca și în cazul Iugoslaviei. Autonomia aşa zisului ţinut secuiesc ar fi primul pas, un soi de Kosovo. De fapt ţintă este autonomia Transilvaniei şi destructurarea României pe modelul deja enunţat.

14344183_1688456218147192_6883671073187896_n

A gandi ca toti ambasadorii americani sunt naivi, ignoranti si incompetenti ar fi un gest de aroganta sinucigasa din partea noastra. A le reprosa aluziv si paternal inabilitatea de a-si uni bunele intentii cu intelegerea sensibilitatilor noastre (suntem un popor hipersensibil, nu-i asa?), este doar expresia politicii strutului. Diplomatia SUA nu merita nici o asemenea ofensa, nici un asemenea credit.

SUA nu fac decat sa isi urmareasca propriile interese intr-o lume care se schimba si care pune in discutie cu tot mai mare energie “ordinea liberala globala”, adica Pax Americana. Este firesc sa fie asa si nu este nimic de reprosat in acest sens. Este insa totul de evaluat si de reproiectat.

Intr-un foarte important studiu de data recenta, profesorul Zbigniew Brzezinski, cel care anterior, in lucrarea “Marea tabla de sah”, pleda in favoarea unipolarismului american, face observatia ca SUA si-au pierdut capacitatea de a juca rolul unui imperiu mondial, chiar daca pentru o vreme vor ramane cea mai mare putere a lumii, si ca obiectivul lor strategic va trebui sa fie participarea la definirea unei noi ordini mondiale caraterizate de pluripolarism si de un sistem adecvat de echilibru al puterilor la scara globala. Aceasta in conditiile in care China se afirma ca mare putere cu tendinte nationaliste, Rusia revine in jocul global cu pretentii de protagonist, Europa se reconfigureaza sub dominatie germana iar Orientul musulman cauta, adesea in forme violente, sa se emancipeze prin obtinerea revansei fata de mai vechiul si mai noul hegemonism occidental. Am facut referire la acest studiu, care confirma teze de multa vreme formulate de mine insumi, pentru ca autorul sau nu poate fi acuzat in nici un caz de americanofobie sau de rusofilie.

Pe acest fundal, declaratia de la Chisinau a ambasadorului american in Republica Moldova si fotografia de la Sfantul Gheorghe a ambasadorului american in Romania, capata sens si coerenta. Ele nu sunt gafe, ci avertismente cu valoare de simbol in legatura cu reorientarea politicii SUA in Europa centrala si orientala, in siajul mutatiilor pe care le sufera interesele vitale americane. Oricat de iluzoriu si nerealist ar fi proiectul unirii Romaniei cu Republica Moldova, si oricat de iluzoriu si nerealist ar fi proiectul segregationismului secuiesc, independent de acestea dar prin utilizarea simbolurilor lor, la Chisinau s-a afirmat achiesarea Americii la tezele care fundamenteaza geopolitica rusa la gurile Dunarii, iar la Sfantul Gheorghe s-a afirmat acceptul Americii pentru agenda geopolitica maghiara in Transilvania, perfect coordonata cu geopolitica rusa pe linia Carpatilor, respectiv referitoare la culoarul de trecere dinspre Rusia spre Balcani.

Revolta noastra nu isi are sens. Orice semn de enervare nu ar face decat sa ne evidentieze neputinta. Pe de alta parte, nici sa ne autoinselam spunandu-ne ca totul este in regula, nimic nu s-a schimbat si afacerile merg inainte ca de obicei, nu este de folos.

Ceea ce trebuie sa constatam este ca a disparut congruenta intereselor strategice pe baza careia s-a construit parteneriatul romano-american si ca, prin urmare, umbrela de securitate pe care ne-o oferea acesta s-a spart. In cel mai bun caz, SUA pastreaza un interes strategic subsidiar in relatia cu Romania, interes care se activeaza numai daca promovarea interesului principal, recomandand intelegeri cu puteri intamplator romanosceptice, esueaza. O situatie cu atat mai periculoasa cu cat aceste puteri romanosceptice (ca sa folosim un eufemism), mai mari sau mai mici, sunt amplasate in proximitatea Romaniei, practic incercuindu-o.

Absenta unor interese congruente face orice parteneriat caduc. In atari circumstante, fie ne redefinim interesele strategice astfel incat sa reconstituim fundatia parteneriatului romano-american, ceea ce nu ne permite geografia (chiar daca de istorie am uita), fie gasim argumente practice pentru a ne convinge partenerul american ca primul sau interes este mentinerea relatiei strategice cu Romania, ceea ce din pozitia de cvasicolonie este greu de obtinut, fie modificam geometria sistemului de aliante romanesc urmarind, la randul nostru si la nivelul parteneriatelor noastre, tranzitia lumii de la odinea (cvasi)unipolara la cea multipolara, ceea ce presupune redobandirea unui nivel rezonabil de suveranitate. Altminteri in curand vom ajunge doar o Romanie mica si foarte nationalista, cu iluzii mari si foarte paguboase.

Către Ambasada Statelor Unite ale Americii la București
În atenția Excelenței Sale, domnului Hans G. Klemm – ambasador

Excelența Voastră,

Vă scriu în legătură cu recentul gest prin care, cu ocazia unei vizite în județele Harghita și Covasna, din ROMÂNIA, ați acceptat să fiți fotografiat cu așa-numitul „steag al Ținutului Secuiesc”, respectiv, în legătură cu precizările ulterioare, așa cum au fost reflectate de presa din România. Subiectul este unul deosebit de sensibil pentru opinia publică românească. Și, în bună măsură, generator de tensiuni nenecesare și contraproductive.
În acest sens, pornind de la premisa că vă consider de totală bună-credință și de absolută bună-intenție, aș vrea să luați în considerare următoarele:

1. Nimeni nu contestă faptul că sunteți ambasadorul Statelor Unite în „întreaga Românie” și nici faptul că aveți deplină libertate de deplasare și de acomodare oriunde pe teritoriul întregii noastre țări, ROMÂNIA. Niciodată, nimeni nu a fost deranjat de vizitarea diverselor zone din țară, de participarea la evenimente, ori de contactele pe care dumneavoastră ori predecesorii dumneavoastră le stabiliți cu diverși cetățeni români. Nimeni, fie oficial, fie cetățean obișnuit, nu și-ar permite să încalce ori să restrângă regulile fundamentale de ospitalitate și de civilizație. Aș spune chiar că, în calitate de ambasador al Statelor Unite la București, beneficiați, în mod natural, de un statut privilegiat în comparație cu alți șefi de misiuni diplomatice acreditați în țara noastră. E normal și e bine așa.

2. Ieri ați salutat, printr-un comunicat al Ambasadei, împlinirea a cinci de la punerea bazelor „parteneriatului strategic România-SUA, prin semnarea unei Declarații Comune de către țările noastre, la Washington”. Sunt convins că aceasta este poziția reală, constantă și neechivocă a Statelor Unite ale Americii față de „întreaga Românie”.

3. Așa-numitul „Ținut Secuiesc”, creație teritorială artificială și de dată recentă, fără vreo bază istorică, juridică ori administrativă, precum și promotorii săi, contestă însă chiar dreptul României de a fi întreagă. Acțiunile unora dintre cei cu care v-ați fotografiat ținând pretinsul drapel, precum ale unor acoliți ai acestora, au un profund caracter revanșard și revizionist, de intoleranță și segregare.

4. La 9 septembrie, am comemorat 76 de ani de la „masacrul de la Trăznea (Treznea)”. Atunci, în 1940, trupele hortyste au ucis cu bestialitate 87 de români și șase evrei, primii uciși fiind câțiva copii aflați cu vitele la păscut. Ieri, exact când era dată publicității fotografia dumneavoastră, se comemorau 76 de ani de la „masacrul de la Ip”. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, armatele hortyste, împreună cu câțiva localnici și o organizație para-militară locală, au ucis, cu incredibilă sălbăticie, 157 de români, civili neînarmați, copii, femei, persoane vârstnice, preoți, învățători. Ip era o comună locuită în proporție de 70% de maghiari (conform chiar unui oficial al vremii), fiind uciși, cu o atentă selecție, doar români.

5. Pe fondul acestor comemorări, ce amintesc de răni extrem de dureroase pentru cetățenii țării în care sunteți ambasador, gestul publicării fotografiei poate fi manipulat și interpretat ca o încurajare a acțiunilor extremiste, revanșarde și intolerante ale unor politicieni din Harghita și Covasna. Nu putem, oricât am vrea, să facem abstracție și de contextul unor evenimente recente, cum ar fi neinspirata declarație a ambasadorului Petit, la Chișinău, în legătură cu România și Republica Moldova, sau interviul președintelui Federației Ruse, care evoca posibilitatea revizuirii granițelor României ori Ungariei, așa cum a fost acestea fixate la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Excelența Voastră,

Văzând cele mai sus arătate, vă rog să luați în considerare faptul că o asemenea temă este mult prea sensibilă în țara noastră și că buna-intenție și buna-credință pot fi manipulate și folosite altfel decât ar trebui, în mod onest și loial, să vă doriți. Între țările noastre există un solid parteneriat, bazat pe o deplină încredere reciprocă. Într-un asemenea parteneriat, eventuale lecții de corectitudine politică, de modernitate și de legalitate sunt neinspirate și chiar dăunătoare.

Probabil ați observat că reacțiile opiniei publice din țara noastră sunt în sensul celor arătate aici. Vă rog să credeți că ani de zile de eforturi oneste, de complexe acțiuni comune și de declarații asumate de Statele Unite ale Americii și de România la cel mai înalt nivel sunt grav torpilate de gesturi aparent mărunte prin care definiția constituțională a statului român, democrația ori caracterul de stat de drept, sunt puse sub semnul dubiului.

Totuși, aveți șansa de a face un gest care să clarifice toate cele arătate. Un gest, în egală măsură, de curtoazie și de demnitate pentru un ambasador. Să prezentați public scuze personale față de toți cetățenii români, indiferent de etnie, care s-au simțit ofensați de publicarea fotografiei respective și a contextului aferent, reiterând poziția constantă și neechivocă a Statelor Unite ale Americii în relația cu România, în care statalitatea României și respectarea Constituției sale nu sunt teme negociabile, relațiile comune fiind dedicate, în întregime, proiectelor de viitor, parteneriatului strategic și cooperării extinse. Sunt convins că veți fi plăcut surprins de reacția opiniei publice din România, față de un asemenea gest.

Însă, dacă apreciați că explicațiile date deja sunt suficiente, că susținerile care au însoțit publicarea acelei fotografii sunt corecte și că asemenea chestiuni țin de atribuțiile unui ambasador, cel mai corect gest ar fi să solicitați Departamentului de Stat de la Washington rechemarea dumneavoastră în regim de urgență de la post și terminarea, de îndată, a mandatului de ambasador în „întreaga Românie”.

Excelența Voastră,

Prezentul demers este unul onest, de totală bună-credință, care pleacă de la premisa absolută a bunelor dumneavoastră intenții în corecta și eficienta exercitare a mandatului de ambasador al Statelor Unite ale Americii la București.

Cu aleasă considerație,

Șerban Nicolae
senator
București, 14 septembrie 2016

Tapalaga si Pantazi, cei doi apostoli ai corectitudinii politice sorosiste si lustruitori de clante pe la ambasada SUA, incearca azi pe Hotnews sa spele imaginea conasului Klemm. De ce s-au afisat cu steagul secuiesc? A fost prost inspirat zice Pantazi, el e baiat bun dar uite ca face si gafe, ca asa e bizonul american. A fost indus in eroare de secui sare si Tapalaga, i-au ambalat inselator semnificatia steagului. Deci nici vorba de ceva coordonat si premeditat, e doar coincidenta sincronizarea cu ambasadorul SUA din Moldova…Cei doi propagandisti ai statului de drepti la DNA cad insa de acord: inselat sau doar prostovan, Klemm a ridicat o minge la fileu nationalismului si asta e ingrozitor, nu poate sa se intample asa ceva in tarisoara noastra! Traiasca internationala globalista, nu ne predam!…. Jalnici, penibili baietii…

Știam de multă vreme că suntem țara în care o minune nu ține decât trei zile, dar nu credeam că am ajuns până acolo încât ea, minunea, să țină doar câteva ore. Totuși, uite că am ajuns să vedem că se poate și mai rău!

Astfel, ieri dimineață, pe câteva canale a circulat informația că ambasadorul SUA la București, Hans G. Klemm, a fost invitat la Ministerul Afacerilor Externe al României pentru a avea o discuție cu șeful diplomației române, Lazăr Comănescu, cu privire la vizita pe care a efectuat-o în județele Harghita și Covasna și, în special, la fotografia în care domnul ambasador se afla în compania primarului municipiului Sfântu Gheorghe și a altor notabilități locale ținând în mână steagul Ținutului Secuiesc. Imagine pe care gazdele diplomatului american au publicat-o însoțită de un comentariu de o revoltătoare rea voință în care face vorbire la ,,simbolul lipsei de respect al autorităților față de comunitatea secuiască’’.

Pe bună dreptate, o asemenea împrejurare a stârnit o puternică dezaprobare din partea unor prestigioase personalități ale vieții noastre publice, între care se remarcă prin fermitate și demnitate, reacția lui Adrian Năstase, a lui Șerban Nicolae, respectiv cea a lui Adrian Severin […]

În această situație, trebuie să o spunem deschis, comunicatul de presă al ambasadei americane nu este pe deplin pe măsura așteptărilor noastre. Adică nu este un răspuns punctual, la obiect, în spiritul relațiilor de parteneriat, bazat pe respect reciproc și pe deplină încredere care există între României și Statele Unite ale Americii, stat – simbol al democrației moderne și marele nostru aliat strategic. Parteneriat strategic pentru secolul XXI consfințit prin Declarația comună semnată acum 5 ani de către România și Statele Unite ale Americii.

Tocmai de aceea am primit cu deplină satisfacție știrea despre invitarea ambasadorului Hans G. Klemm la ministerul român de externe, în vederea unei discuții cu ministrul Lazăr Comănescu. Iată- mi-am spus, avem o diplomație demnă, cu coloană vertebrală, care reacționează atunci când este cazul, indiferent cine ar fi cel în discuție! Din păcate, nu a foste să fie așa, pentru că, la scurtă vreme de la difuzarea știrii, un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe- care se dorea să facă anumite ,,precizări’’!- infirma știrea despre întâlnirea șefului diplomației române cu ambasadorul american. Comunicat care, cel puțin în prima sa parte, nu era decât o cuminte parafrază a comunicatului ambasadei americane, reluând și susținând ideea că această vizită a excelenței sale Hans G. Klemm ,,se înscrie în atribuțiile curente ale ambasadelor’’ etc. etc. etc.

Dar nu de aici au plecat nemulțumirile noaste, ci de la faptul că în textul dat publicității de către MAE întâlnim următoarea formulare: ,,Asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înțelegerii și luări în considerare a posibilității existenței unor sensibilități’’. Formulare care exprimă grija diplomației române de a nu folosi termeni categorici, drastici, sub impulsul emoțional dictat de gravitatea situației, dar care, din nefericire, este de neacceptat atâta vreme cât, în realitate este vorba despre dramele îngrozitoare care s-au petrecut în Transilvania cotropită de trupele horhyste cu exact 76 de ani în urmă. Mă refer, după cum este de înțeles, la masacrele de la Treznea- 9 septembrie 1940, Ip- 13/14 septembrie 1940, dar și alte crime abominabile, de neiertat, ale călăilor horthyști, cărora le-au căzut victime români și evrei, oameni nevinovați, lipsiți de apărare din această parte a țării noastre răpită prin odiosul Dictat de la Viena.

Pe bună dreptate se pune întrebarea dacă ambasadorul Hans G. Klemm a fost informat despre aceste răni mereu sângerânde din istoria dramatică a meleagurilor Transilvaniei, ca și despre nefericita coincidența a datelor acestor masacre și perioada vizitei sale în județele Harghita și Covasna? Răni pe care, desigur, fără voia sa, le-a însângerat, o dată mai mult, nu prin vizita pe care a făcut-o tocmai în aceste zile în județele Harghita și Covasna, ci prin modul murdar și perfid în care apologeții iredentismului și ai segregaționismului s-au folosit de fotografia făcută la Sfântu Gheorghe!

Faptele sunt de-acum consumate, iar ambasadorul Statelor Unite ale Americii a revenit cu o nouă declarație mai puțin… tehnică, de o sinceritate demnă de remarcat. Așa încât sunt întru totul de acord cu cei care spun că nu are rost să prelungim sau, mai rău, să amplificăm, discuția pe acest subiect. Ceea ce nu însemnă că el este definitiv clasat. Dimpotrivă, acesta poate și trebuie să reprezinte un serios avertisment în legătură cu gravitatea consecințelor neintenționate ce decurg dintr-o asemenea împrejurare. În schimb, pentru nefericita formulare – ,,posibilitatea existenței unor sensibilități’’- purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, dar și decidenții ministerului care au avizat publicarea compunerii, merită un categoric vot de blam.

Susțin ideea aceasta chiar dacă, nu cu multă vreme în urmă, însuși premierul Dacian Cioloș a edictat că ,,țara și națiunea sunt noțiuni eminamente abstracte’’. De fapt, tocmai de aceea!

Se observă o nervozitate crescută a Washingtonului. Aceste declarații ale ambasadorilor SUA, fie la București, fie la Chișinău, fie la Ankara, Budapesta, Praga, Varșovia – că lucrurile trebuie văzute în context – sunt semnul acestei nervozități. Mie mi se pare că americanii încep să se îndoiască de capacitatea lor de a gestiona problemele cu care se confruntă la nivel global. Și au dubii cu privire la fidelitatea ”aliaților”, care au simțit slăbiciunile SUA, și se uită și la noul pol de putere, pe cale să se afirme, China-Rusia.

Gestul lui Klemm poate fi considerat un șantaj ordinar. Ne arată pisica, deși mai slugi ca noi nu găsesc în toată Europa. De ce s-ar îndoi Washingtonul de București? Doar pentru că Iohannis e neamț, și ar putea duce România în tabăra Germaniei, deci aproape de Rusia? Să fim serioși! Cine e Germania, la nivel global? Politica externă se face cu alte instrumente, nu cu merțane sau beemveuri. Iar ”apropierea” Germaniei de Rusia este un mit, o sperietoare pentru proști. Germania nu a ieșit din cuvântul Washingtonului, în cazul sancțiunilor la adresa Moscovei, deși a pierdut miliarde bune de euro. Printre altele. Iar în UE Berlinul este tot mai contestat, pentru că în loc de soluții, generează probleme.

Americanii nu mai pot să înțeleagă lumea. Asta în principal pentru că locul diplomaților a fost luat de militari și de securiști. Klemm asta este: un operativ al serviciilor de informații, uns ”ambasador” într-o margine păduchioasă de Imperiu, cu care Imperiul nu știe ce să facă, în ultimă instanță. Iar ambasadorul, lăsat de capul lui, se poartă ca un stăpân, pentru că știe că nu va suferi nicio consecință ca urmare a faptelor sale. Cum n-a suferit nici Gitenstein. Și nici altul, înaintea lor.

Mă tem că tentația Washingtonului pentru soluții de forță va crește, câtă vreme nu prea mai are nimic de oferit lumii. O lume pe care, cum spuneam, nu o mai înțelege. A devenit paranoic, vede peste tot doar dușmani. Forța devine singurul instrument care i-a rămas, pentru a domina Imperiul. Tehnologia a accelerat istoria. Imperiului Roman i-a luat o mie și ceva de ani, pentru a se afirma, și apoi pentru a se prăbuși; imperiile care i-au urmat au avut o durată de viață tot mai mică. Iar SUA vor avea cea mai scurtă viață, ca imperiu: câteva zeci de ani. Și nu sunt pregătiți să privească adevărul în față…

Recentele declarații ale ambasadorilor americani de la Chișinău, respectiv București, au fost considerate de mulți drept o insultă adusă statului român și acțiuni necinstite din partea partenerului strategic numărul 1 al României.

Chiar și așa, s-au găsit destui politicieni, jurnaliști și băgători de seamă care să apere pozițiile americane, afirmând, într-un fel sau altul, că reacțiile negative sunt „extremiste” și  „xenofobe”. De altfel, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au păstrat o tăcere desăvârșită în aceste cazuri.

Pentru conformitate, vom vedea cum au reacționat oficialii polonezi într-un caz asemănător, Polonia fiind una dintre țările cele mai admirate la București, atât din punct de vedere al dezvoltării economice, cât și din punct de vedere civic. Polonia este membră NATO și găzduiește și ea elemente ale scutului anti-rachetă american, precum România.

Astfel, în 2015, șeful FBI, James Comey scria un articol în Washington Post în care comitea o gafă istorică uriașă, similară cu cea a ambasadorului James Pettit.

Acesta a introdus Polonia în rândul țărilor care au participat la holocaustul anti evreiesc. „În mintea lor, criminalii și complicii Germaniei, Poloniei, Ungariei și ale atâtor altor țări, n-au făcut nimic rău. S-au convins singuri că au făcut ceea ce trebuiau să facă”, a scris șeful FBI în Washington Post.

Reacția oficialilor polonezi a fost imediată și tăioasă. Ministrul de Externe de la acea vreme a trimis un protest oficial ambasadei SUA de la Varșovia, cerând scuze din partea FBI-ului.

Premierul de-atunci, Ewa Kopacz, a avut și ea o poziție demnă, publică: „Celor care sunt incapabili să prezinte adevărul istoric într-o manieră onestă, vreau să le spun că Polonia nu a fost un criminal, ci o victimă a celui de-al doilea război mondial”.

Tomas Nalecz, consilier al președintelui țării de la acea vreme, l-a făcut „dobitoc” pe șeful FBI în direct la televizor, spunând că a comis o  „stupizenie”.

De menționat este că acești oficiali polonezi aparțineau partidului liberal, Platforma Civică, cel din care provine și Donald Tusk, și nu din partea conservatorilor, cei de la care ne-am aștepta la astfel de reacții.

Tot în 2015, președintele Cehiei a reacționat dur la adresa ambasadorului SUA de la Praga, după ce acesta din urmă i-a transmis că „nu e o idee bună” să meargă la Moscova pentru parada de 9 mai. “Nu-mi pot imagina că ambasadorul ceh de la Washington l-a sfătuit pe președintele SUA unde poate să călătorească. Nu poate un ambasador să-mi facă planurile de călătorie”, a spus atunci președintele într-un interviu pentru publicația Parlamenti Listy.

Vizita de stat a preşedintelui Franţei în România a deschis un subiect delicat: armata Uniunii Europene.

Dacă – răspunzând la întrebările jurnaliştilor, după declaraţia comună – preşedintele François Hollande a dat largi ocoale  sintagmei ”armată europeană”, preşedintele Iohannis a fost mai puţin li[p]sit de nuanţe: „România este de acord şi sprijină această iniţiativă franco-germană în domeniul apărării comune. Este clar că avem nevoie de o mai bună coordonare, avem nevoie de o mai bună dotare şi avem nevoie de o revigorare în continuare a industriei de apărare în Europa.

România este conştientă de aceste lucruri şi pregătită să participe. În acelaşi fel, cred că este bine să spunem că nu dorim să dezvoltăm o iniţiativă care înlocuieşte formatul NATO, ci dorim o iniţiativă care vine în completarea şi lucrează împreună cu formatul NATO, lucru care, cu siguranţă, va duce la o îmbunătăţire netă şi pentru termen foarte lung a capacităţii Uniunii Europene de a se apăra şi de a interveni în zone de criză”.

Mult zice duios preşedintele nostru. Nu cred însă că gâdilă în mod plăcut şi urechile partenerului strategic Statelor Unite.

La începutul lui martie, euforicul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a redeschis subiectul – într-un interviu acordat presei germane. În ultima vreme, e din ce în ce mai convins că “o armată e europenilor ar transmite Rusiei că suntem decişi cu privire la apărarea valorilor Uniunii Europene”. Bine spus – dar care valori? Cei 27 rămaşi ar trebui să se pună întâi de acord asupra valorilor. După Brexit, guvernul cancelarului Merkel a dat publicităţii un soi de proiect care, pus sub semnul îmbunătăţirii securităţii interne şi externe a Europei.

După Brexit spun, fiindcă Marea Britanie s-a opus din răsputeri, blocând mereu orice iniţiativă de creare a unei armate UE. Argumentul stă şi astăzi în picioare: un astfel de demers ar submina Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. O armată a UE n-ar putea să se poziţioneze decât ca rival al NATO. Teza complementarităţii, pe care o vehiculează şi preşedintele României, e lipsită de realism. În prezent şi în viitorul previzibil, NATO este şi va rămâne unica garanţie de securitate, cel mai important furnizor de descurajare strategică, iar umbrela nucleară furnizată de Statele Unite este singura care poate oferi protecţie Europei.

O armată europeană, într-o Uniune pândită de pericolul dezbinării, unde multe dintre state nu-şi pot repsecta încă angajamentele minimale de înzestrare militară (e şi cazul României) n-ar fi decât o armată-fantomă, fără altă nobilă misiune decât aceea de a apăra birocraţii de la Bruxelles.

Ambiţiile gaulliste ale preşedintelui Franţei şi proiectele militariste ale cancelarului Merkel nu sună deloc bine la Washington. Nemaivorbind despre faptul că ar fi o cheltuială inutilă, o risipă de fonduri şi energii. Comanda nu va putea fi împărţită – cum şi-ar dori Germania, spre deliciul Rusiei. Aceasta va ramane tot la Cartierul General NATO şi la Pentagon.

O armată UE nu e decât o periculoasă tautologie.

În ce o priveşte, ţara noastră ar trebui să se concentreze asupra prezentului imediat: creşterea decentă a bugetului Apărării şi articolul 5 al Tratatului NATO.

Președintele Franței, François Hollande, întreprinde o vizită oficială în România, cu câteva zile înaintea reuniunii Consiliului European care va dezbate soarta Europei după plecarea Marii Britanii.

Există anumite asemănări între François Hollande și Klaus Iohannis. Și unul și altul au venit la putere după un președinte clivant, cum spun francezii, adică unul care divide societatea, creând adversități puternice, așa cum făcuseră, fără îndoială, Nicolas Sarkozy și Traian Băsescu. Amândoi, Hollande și Iohannis, au pus în prim plan ideea ”normalității” sau a ”altui fel de a face politică” criticând hiperactivitatea și supraexpunerea mediatică a predecesorilor lor. La fel ca Sarkozy, dar într-un registru mai jos, Traian Băsescu profita de fiece amănunt al zilei pentru a interveni și a se pune în evidență. Dar, nu în ultimul rând, amândoi – Hollande într-o măsură catastrofală și Iohannis la limita crizei – au eșuat în ambițiile lor de a propune un model de exemplaritate prezidențială. Hollande, în pofida intenției sale de a fi un președinte ”normal”, a ajuns să dividă societatea mai profund decât Sarkozy, ale cărui polemici nu depășeau, adesea, simpla retorică. Astăzi, Franța pare mai sfâșiată ca niciodată.

La o altă scară, președintele Klaus Iohannis a eșuat și el, deși e prea devreme să tragem concluzii, stilul său de o lentoare căutată (care nu e lipsită de sens, căci acțiunea prezidențială nu are a se sincroniza cu televiziunea) ajungând să pară mai curând o carență și o neadecvare. Fostul președinte vorbea prea mult, era nervos și mereu ofensiv, actualul președinte este, totuși, prea tăcut, ceea ce îl face să pară absent.

Vor avea oare importanță aceste similitudini? Poate doar în măsura în care fiecare dorește să se distanțeze de predecesorul său, redând relației româno-franceze aerul necesar de ceremonioasă respectabilitate. O să se vorbească din nou despre ”întărirea parteneriatului istoric care leagă România și Franța”, ceea ce în ultimii ani trecuse în penumbră. Să ne amintim că relația dintre Sarkozy și Băsescu sfârșise foarte prost, dacă e să reținem un episod extrem de elocvent de la o reuniune internațională, în care președintele Franței respingea fără politețe pe un președinte al României care devenise agasant. Traian Băsescu provoca iritare nu doar la București, ci și și în Europa, ceea ce nu i-a împiedicat însă pe germani și pe francezi să-i ia apărarea în cursul suspendării sale în 2012, deoarece el părea să le exprime mai bine interesele decât opoziția de atunci.

Germania, mai ales, se temuse de conturarea unei direcții de natură să pună dificultăți politicii europene duse la Berlin, așa cum o fac astăzi țările din Grupul de la Vișegrad sau țările Mediteranei cu Grecia în frunte. Astăzi președintele Iohannis și premierul Cioloș sunt cea mai bună variantă pentru Berlinul care luptă din greu pe două fronturi.

Problema este că, din perspectivă românească, avantajele acestei raportări nu mai sunt evidente. Este adevărat că se fac mari eforturi pentru a pune în valoare beneficiile economice ale investițiilor occidentale în România. Președintele Franței este însoțit de o delegație de oameni de afaceri, iar un moment important al vizitei se va desfășura la Ghimbav la inaugurarea unei fabrici care va asambla helicopterul Airbus H215 cu destinații civile și militare. Săptămâna trecută prim-ministrul Dacian Cioloș a fost în Bavaria unde, printre alte întrevederi cu scop economic, a încercat să convingă BMW să investească în România. Totuși investițiile occidentale în România s-au plafonat, iar dacă, în ciuda divergențelor politice, germanii investesc în Ungaria și Polonia, francezii de la Renault au gasit un excelent debușeu în Maroc, provocând neliniște la fabrica de la Pitești.

Problema este că, în ciuda dispoziției filoeuropene, în ciuda disciplinei bugetare care o face mai puțin sensibilă la revendicările Sudului (vezi reuniunea de la Atena) și a distanței explicite față de grupul de la Vișegrad, actuala conducere a statului român nu a obținut nici măcar un minim succes simbolic, cum ar fi admiterea în spațiul Schengen. Președintele Klaus Iohannis propunea deunăzi la Berlin crearea unei agenții europene de luptă contra terorismului, ceea ce a provocat mai curând uimire, căci cine face o asemenea invitație ar trebui să fie pregătit să plătească și nota ”consumației”. În sfârșit liderii politici de la București vor trebui să demonstreze că politica lor europeană aduce nu doar declarații politicoase, ci și beneficii, altfel vor părea că fac figurație.

Fostul prim-ministru PSD Adrian Năstase devoalează înțelegerile de culise care s-ar face, în prezent, pe seama României, avertizând asupra riscului de federalizare a țării noastre.

Într-o amplă postare pe Facebook, politicianul scrie, joi, despre „autarhia ca formă de stat”, plângându-se de lipsa liderilor politici în România momentului.

În această categorie, a pseudo-liderilor politici, Adrian Năstase îl include pe actualul premier, Dacian Cioloș, acuzându-l că „acceptă formule populiste”, ratând, astfel, să proiecteze o imagine de forță sau de autoritate.

„Autarhia ca formă de stat.

România nu mai are lideri politici. Are sefi de institutii sau de partide si administratori. Premierul Ciolos, spre exemplu, este definit ca tehnocrat, probabil specialist in management agricol. La guvern, el functionează insă ca administrator (in termeni agricoli, arendas), nu ca lider politic. De aceea, acceptând formule populiste, el coboară in Vietnam dintr-un avion de linie turcesc, de aceea călătoreste cu o echipă guvernamentală la clasa economic. Ce fel de imagine va proiecta in exterior? Evident, una umilă. Nu una de fortă, de autoritate, de lider. Necesară in apărarea si negocierea intereselor noastre intr-o lume tot mai conflictuală”, detaliază Năstase.

În opinia ex-premierului, aceste carențe ale lui Cioloș se răsfrâng asupra relațiilor externe ale României.

Este grav si faptul că noi nu mai participăm nici la negocierea problemelor regionale. Vecinii nostri isi sustin interesele (politice, economice, energetice), se bat pentru ele in noua etapă geostrategică – Bulgaria, Ungaria, Polonia, Turcia, Grecia, Ucraina. Nu suntem capabili să reactionăm la mesaje, doctrine, pozitii adverse din vecinătatea noastră. Nu luăm in calcul, spre exemplu, intentiile unora de a crea in zona noastră trei state mai mici in următorul deceniu, punctează fostul președinte al PSD.

Același Adrian Năstase oferă perspective sumbre pentru România, asemănătoare celor din anul 1940. Chiar dacă politicianul nu se pronunță tranșant în legătură cu o eventuală dezmembrare a țării, el avertizează asupra riscului de regionalizare sau chiar federalizare, proces care ar fi agreat de către SUA, Rusia și Germania.

„Perspectivele pentru Romania par a fi sumbre. In Statele Unite devine aproape o certitudine victoria lui Trump (cred ca va avea cel putin un milion de voturi mai mult decat Hillary Clinton, ca urmare a spiralei tacerii), iar acest lucru va avea consecinte nu doar geopolitice asupra Europei, ci si electorale, prin contagiunea populismului. Merkel ar putea recastiga alegerile din Germania, dar steaua sa in Europa se stinge. In Franta, socialistii sunt prea divizati pentru a castiga un nou mandat. Sarkozy sau Le Pen sunt oricum orientati spre conciliatorism cu Rusia. Romania se apropie de situatia din 1940, de izolare internationala. Nu stiu daca chestiunea frontierelor va fi repusa in discutie, dar se va putea apăra eficient România – in perspectiva anului 2018! – daca se va pune problema regionalizarii/federalizarii, agreate – se pare – deopotriva de SUA lui Trump, Rusia si Germania, ca solutie la o „problema etnica” revigorata de la Budapesta? se întreabă Năstase.

În același context, Adrian Năstase reclamă controlul actualei societăți civile de către miliardarul american George Soros, „pentru obiective discutabile”.

„Poate că astfel de scenarii se vor dovedi doar forme de intoxicare dar mai are România think tankuri capabile să participe la războaiele de gherilă politică si conceptuală? In ultimul timp, am inceput să regret Asociatia de drept international si relatii internationale (ADIRI), finantată si sprijinită, inainte de 1989, de MAE, asociatie care avea o activitate extrem de bogată. Acum, finantarea ONG-urilor este făcută in România aproape exclusiv de Fundatia Soros. Pentru obiective discutabile, mai scrie fostul prim-ministru.

Citiți AICI mai multe despre tehnocrații „neo-fanarioți”, erodarea rolului partidelor din România și „măcinarea” capitalului autohton.

Analistul Bogdan Chirieac a mărturisit la ”Sinteza Zilei” că se teme pentru integritatea teritorială a României, dacă nu se va modifica drastic contextul actual.

”Mie îmi este foarte teamă că urmare a războiului româno-român, ca urmare a situației politice internaționale grave, în care e România, am o teamă. Că 1 decembrie 2018 nu ne prinde cu țara chiar întreagă. Nu am informații, am o temere. Eu sper ca lucrurile să se schimbe. Este ceva cumplit în acest moment, România nu a fost niciodată mai expusă… Mi-a picat foarte rău știrea cu Transnistria, mă întreb dacă nu e un cal troian pentru România” a spus Bogdan Chirieac.

[…]

Editie speciala: Planul secret de rupere a Romaniei!

Vedeti si:

***


Categorii

America, Articolele saptamanii, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Iulian Capsali, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “Ambasadorul american HANS KLEMM se afiseaza cu STEAGUL TINUTULUI SECUIESC, dand semnalul DEZMEMBRARII ROMÂNIEI, prin cautionarea AGENDEI SECESIONISMULUI maghiar. Tot mai multe voci vorbesc despre intelegerile marilor puteri de RUPERE A ROMÂNIEI DUPA MODELUL IUGOSLAV, PANA IN 2018. “Există un interes special la Washington, în sensul vulnerabilizarii României”. “REPETIȚIE CU COSTUME PENTRU… ROMÂNIA MICĂ”? CINE NE MAI APĂRĂ?

  1. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/11/28/profetiile-parintelui-arsenie-boca-despre-romania-romania-va-fi-inconjurata-de-flacari-imi-pare-rau-ca-sunteti-cei-pe-urma-va-vor-cerne-%E2%80%9D/

    Spunea parintele ca intr-o noapte, spre dimineata, ne vor ataca trei tari: Rusia, Ungaria si Bulgaria, dar si si asupra lor va trimite Dumnezeu foc din cer. Profetia parintelui Arsenie Boca se va implini, vom fi faramitati in urma unui razboi cel mai probabil. Mila lui Dumnezeu sa fie cu noi, cu toti!

  2. Romanii astia impertinenti iarasi au calcat pe nervi rusi si americani la gramada, sau poate pe altcineva. Americanii fac ce stiu ei mai bine, incaiera pe cine pot. Au incercat sa-i separe pe banateni si ardeleni de restul tarii, inoculandu-le ca sunt superiori. N-as iesit ca-n Sudan. E mai simplu cu secuii izolati si inoculati astazi cu ce le trece la rusi si la americani prin tartacuta. Cu luna si soarele pe steag s-au si legitimat cui slujesc. Mai tabla de sah si un templu trebuia desenate, ca sa se prinda si aia mai inceti. A, si ochi, nas, gura pe soare. De ce nu exista in alte parti probleme cu ungurii? Ori cat ar vrea unii sa umfle gogoasa asta secuiasca, cred ca n-o sa reuseasca. Pentru ca si acolo sunt barony, iar plebea e tot sluga, ca si in restul Romaniei. Fura si acolo pe aceeasi limba, dar se cred si aia simpli superiori ca sunt secui si le-a bagat cineva in cap ca n-au drepturi si ca romanii sunt mai jegosi. Sper sa le treaca. M-am linistit cand m-am uitat pe harta si am vazut ce flintic de zona ocupa. Insa vor sa dea peste cap o tara. Si uita ca mai traiesc si romani printre ei si ca n-au granita directa cu nimeni, deci trebuiesa le livreze careva arme cu elicopterul, iar pentru mesaje pot trimite doar un ambasador drept curier, ca in rest ii intercepteaza serviciile de n-au aer.

  3. @ admin

    Pertinenta analiza fratilor, asa cum ne-ati obisnuit, suntem preocupati prea mult de cele lumesti si efectele nu intarzie sa apara. Se duce o lupta crancena la Ministerul Educatiei pentru introducerea educatiei sexuale in scoli inca de anul acesta. Membri ai Aliantei Parintilor s-au deplasat in teritoriu pentru mobilizarea ortodocsilor. Initiatorul este parintele Nicolae Tanase de la Valea Plopului un adevarat stindard al ortodoxiei, care a strans, precum o closca puii, un grup de actiune ca sa zadarniceasca planurile celor neindumnezeiti cu mintea, cum spunea parintele Dionisie de la Colciu. Cei care vor sa se implice ii pot contacta pe cei de la Alianta Parintilor.

  4. “premierul Dacian Cioloș a edictat că ,,țara și națiunea sunt noțiuni eminamente abstracte’’”

    Cu vreo doi-trei ani in urma, un oficial francez declarase ca natiunea franceza e o abstractiune. Reactia unui blogger a fost urmatoarea “Pai atunci, eu propun sa se schimbe inscriptia de pe monumentul eroilor “Morts pour la France” cu “Morts pour une abstraction” Ca sa vedeti de pe unde s-a inspirat Ciolos, si nu intimplator.
    O abstractiune aste guvernul actual, care nu reprezinta pe nimeni. O stim noi, o stiu si strainii mai bine ca noi. De aceea si-au luat liber la a ne jefui si batjocori in totala impunitate.

    Dumnezeu sa ne ajute!

  5. http://www.napocanews.ro/2016/09/hans-klemm-persona-non-grata-de-ce-aliatul-ne-infige-cutitul-pe-la-spate.html

    In conditiile actuale, platirea politelor – de-o parte si de alta – in cadrul Bisericii, este sinucidere curata. Nici nu-i de mirare ca este alimentata si intretinuta continuu o astfel de atmosfera.

    Despre armata europeana, Sfantul Paisie Aghioritul daca nu ma insel, aminteste intr-una dintre profetiile sale spunand ca dupa invadarea Turciei de catre rusi, occidentalilor le va lua ceva vreme pana sa stranga armata cu care sa vina in ajutorul turcilor.

  6. @ Daciana

    “Pai atunci, eu propun sa se schimbe inscriptia de pe monumentul eroilor “Morts pour la France” cu “Morts pour une abstraction”

    Genial francezul! Dar, notiunile de patrie si de patriot au devenit intr-adevar o abstractie pentru multi, conform faimosului citat latin “ubi bene, ibi patria” – unde ma simt bine, acolo este patria.

  7. ACTIVENEWS: Editorial Pr. Marcel Răduţ Selişte – Ambasadorul Hans Klemm ținând în mâini „Steagul Ținutului Secuiesc” – avertisment dur de la Casa Albă sau bezna din mintea unui diplomat submediocru? – După recentul scandal provocat de ambasadorul SUA la Chișinău, cu declarația că „Basarabia nu este România”, diplomația SUA provoacă un nou scandal care tulbură sentimentele naționale ale românilor și scade simpatia noastră pentru americani, de această dată prin gestul jignitor comis de ambasadorul SUA la București, domnul Hans Klemm care, aflat într-o vizită oficială în Covasna și Harghita, a acceptat să fie fotografiat, alături de Antal Árpád, primarul orașului Sfântu Gheorghe, ținând în mâini „steagul secuiesc”, simbolul unui autoproclamat „Ținut Secuiesc”pe care naționaliștii extremiști maghiari au încercat să-l înființeze ca teritoriu autonom pe criterii etnice.

    La o asemenea mojicie, reacția românilor obișnuiți a fost una identic demnă și de dură ca și în cazul unor alte declarații jignitoare la adresa demnității și intereselor Națiunii Române făcute cu aproximativ două săptămâni în urmă de ambasadorul SUA la Chișinău, dl. James Pettit, care consideră că „Basarabia nu este România”.Mesaje de protest, admonestări severe au fost postate pe pagina deținută de Ambasada SUA la București pe o rețea de socializare și vă mărturisesc că mă regăsesc printre românii care au protestat vehement împotriva gestului impardonabil pe care l-a comis ambasadorul Hans Klemm.

    Dacă românii de rând au dovedit că au demnitate și că își apără onoarea chiar și în fața ambasadorului celui mai puternic stat din lume, nu același lucru se poate afirma despre reprezentanții Guvernului României. Într-un comunicat de presă scris cu o slugărnicie (față de SUA) descalificantă, Ministerul Afacerilor Externe al României îi informează pe cetățenii români,din ale căror taxe și impozite sunt plătiți membri guvernului, că „în ceea ce privește fotografia la care faceți referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înțelegerii și luării în considerare a posibilității existenței unor sensibilități. Am transmis aceste considerente partenerilor noștri americani în cadrul unei discuții cu Ambasada SUA la București”. Nu în ultimul rând, funcționarii din MAE își exprimă cu supușenie, către domnul ambasador Hans Klemm, speranța că „asemenea vizite (ca a ambasadorului Hans Klemm în Harghita și Covasna n.n.) generează o reprezentare adecvată a realităților din România în ceea ce privește drepturile de care se bucură persoanele aparținând minorităților naționale și modelul de interculturalitate promovat de România, care corespunde întru totul standardelor în materie”.

    Trecând peste această descalificantă lipsă de curaj și de demnitate dovedită de membri Guvernului României, trebuie să încercăm să înțelegem atât gravitatea acțiunii comise de dl. Hans Klemm, cât și care ar fi trebuit să fie reacțiile oficiale ale Guvernului României la adresa Ambasadei SUA la București și Guvernului SUA, dacă Statul Român nu s-ar afla, de facto, în situația unei colonii la margine de Europa.

    http://www.activenews.ro/stiri-politic/Ambasadorul-Hans-Klemm-tinand-in-maini-Steagul-Tinutului-Secuiesc-–-avertisment-dur-de-la-Casa-Alba-sau-bezna-din-mintea-unui-diplomat-submediocru-136472

  8. http://www.cotidianul.ro/hans-klemm-ribbentrop-si-james-pettit-molotov-287869/

    Mă întrebam mai demult, dacă România va fi atacată, cine ne va apăra. Americanii, desigur, vor spune mulţi. Acei americani care promovează steagul separatiştilor? Prietenii noştri americani, prin gesturile antiromâneşti ostentativ afişate, doresc să ne transmită pe lângă faptul că ”Moldova nu e România” pentru ei, nici ”Transilvania nu e România”? Atunci cine de cine să ne mai apere? Iohannis este mult prea preocupat să se facă preş în faţă oricărui licurici mai lucitor.

    Cuvântul președinte nu vine de la preș, dragă Iohhy. Siguranţa cetăţenilor şi integritatea teritorială sunt lucruri pe care tu le consideri nedemne de luat în considerare. Ce ţeapă am luat acum aproape doi ani! Suntem o ţară fără preşedinte, guvern şi viziune lucidă. Dacă ai fi avut măcar puţină demnitate, în numele României, l-ai fi trimis în Obama lui pe ambasadorul iredentist. Noroc că la Washington este sfârşit de mandat. Ce noroc, i-aţi văzut pe cei ce vor să-i urmeze lui Barack? Revin la ce am scris mereu şi mereu. Americanii trebuie să rămână principalul nostru aliat strategic dar, pentru ca să nu ne mai desconsidere în aşa hal, noi trebuie să ne întărim economic, să ne dotăm armata, să inspirăm respect. Că, dacă eşti un neica nimeni, nu numai duşmanii, dar şi aliaţii, te vor trata dispreţuitor. De noi şi numai de noi depinde.

    Am mai scris: unirea nu este veşnică. A fost cu greu obţinută şi trebuie permanent apărată. Marile puteri se înţeleg peste capul ţărilor slabe şi în detrimentul acestora. De ce trebuie să rămânem în continuare o ţară slabă, copleşită şi amărâtă? Vrem să intrăm în istorie ca ”Generaţia deplorabilă”, generaţia care nu a ştiut cum să facă să păstreze marele cadou făcut de înaintaşi, ”Marea Unire”?

    Lăsând deoparte licuricii şi interesele lor, trebuie să ne vedem propriul nostru interes. Să hotărâm dacă acum mergem pe calea cea bună. Ce vrem de fapt, să fim un teritoriu şi o populaţie UE, sau un popor, o ţară distinctă, cu o voce puternică şi competentă? Vrem globalizare şi anonimizare? Pentru că pe această cale am apucat-o vârtos. Desigur, pe români nu i-a întrebat nimeni. Liderii ţării cred că dacă ei s-au pus în subordinea superiorilor din afară, poporul trebuie să tacă şi să-i urmeze. Aşa să fie? Rezultatele încep să se vadă şi nu sunt deloc încurajatoare.

    Ca într-un joc sinistru, ambasadorii SUA şi-au împărţit rolurile celor care au rupt România în 1939. Hans Klemm pe cel a lui Ribbentrop care a luat Ardealul pentru fascişti. James Pettit pe cel al lui Molotov care a luat Basarabia pentru comunişti. Şi uite cum istoria se repetă, chiar dacă ceea ce fac cei doi diplomaţi acum nu este decât o banală repetiţie cu costume pentru Marea Premieră: România Mică.

  9. Mai sunt si moldovenii victime colaterale acum si-i sperie ala Micu ca-i da pe mana rusilor. De fapt bat saua moldoveneasca, ca sa priceapa iapa romaneasca. Acum o bat pe aia secuiasca. Poate secuii mananca mai bine, de sunt atat de inflacarati, ca romanii, de foame, au si uitat ce sunt aia secui. Mai ales ca nu mai e Vadim sa le faca reclama. Sa traga rusii si americanii o perdea mai groasa, ca prea se vede cum se pupa si schimba sacose. Si cat au plimbat sperietoarea ca ne ataca rusii, ca sa cumparam arme, sa ne mobilizam si alte bazaconii. Cand ma gandesc ca au cazut in noroi toate teoriile mirabolante cu nato fat frumos pe care o scapa pe Ileana Cosanzeana, ca sa vedem acum ca le fac temenele la rusi. Mai bine faceam rebus decat sa citesc kilometri de analize semnate de Friedman si epigonii lui romani. Niste cronofagi.

  10. Probabil o noua varianta “Kosovo” pentru Romania.

    Situatiile se pot aranja ca sa rezulte similaritatea.

    N-ar fi decat repetarea unui scenariu; de fapt nu-i nimic nou sub soare si cu asemenea “prieteni” Romania n-ar mai avea nevoie de dusmani.

  11. Americanii, wtm, au nevoie de o europa fragezita si vulnerabila, chiar invrajbita pe alocuri etniic, national, social etc pentru a propasi globalismul tb sa si aarondeze europa economic militar si ideologic. Asts cred ca i sensul tuturor miscarilor persuasive si disuasive orchestrate de amr in eurpa. Mai ample, rusia imigratda razboaiele economice, sau mai aplicate, ca recentele jocuri pe romania.suntem relevanti doar prin potentialul destabilizator sau de arondare in sens de participare activa la implementarea intereselor americane in zona. De asta e tolerata chiar incurajata politica suveranista a ungariei in special. Pentru ca are in acest moment oportun globalistilor de a submina coerenta si puterea de negociere a europei in ttip in nato etc de aceeabrexit de aceea is si amenintare terorista de aceea jocuri duplicitare pe seama europei cu rusia

  12. Pingback: DE CE NU AVEM AUTOSTRĂZI și CINE ARE INTERES SĂ INVESTEASCĂ ÎN INFRASTRUCTURĂ EXCLUSIV ÎN ARDEAL? Integritatea teritorială pusă sub semnul întrebării de Centenarul Marii Uniri? - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare