Patriarhul Daniel si tabara sa si-au desavarsit razbunarea: MITROPOLIA CLUJULUI, SFARTECATA SI IMPARTITA CA O PRADA DE RAZBOI

17-02-2012 5 minute Sublinieri

Episcopiile Alba Iuliei si Oradiei au trecut la Mitropolia Ardealului

Sase ierarhi au votat impotriva ruperii Mitropoliei Clujului, opt s-au abtinut

Radu Preda: asistam la un razboi ortodox-ortodox

sinod bor

UPDATE

În zilele de 16-17 februarie 2012, în Sala Sinodală din Reşedinţa patriarhală, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. (…)

4. Sfântul Sinod a luat act de dorinţa liber exprimată a clerului şi credincioşilor din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Devei şi Hunedoarei privind revenirea în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului. Ca atare, a fost aprobată modificarea jurisdicţiei teritoriale a celor două Mitropolii din Transilvania şi a Mitropoliei Banatului, după cum urmează:

o Mitropolia Ardealului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei;

o Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Sălajului;

o Mitropolia Banatului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului.

  • Ziua de Cluj:

Radu Preda: “Ar trebui ca UBB să retragă titlul de Doctor Honoris Causa”

Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) de ieri, de a trece eparhiile de Alba şi Oradea la Sibiu, este “ruşinoasă”, susţine teologul Radu Preda. Pe de altă parte, academicianul Ioan Aurel Pop consideră hotărârea ca previzibilă, având în vedere votul favorabil acordat de adunările eparhiale.

Este o decizie ruşinoasă pentru că amestecă în mod flagrant politicianismul în modul de conducere şi păstorire al Bisericii”, a subliniat Preda. El a criticat modul în care patriarhul a condus şedinţa de astăzi a Sinodului de la Bucureşti, asemănând modul de desfăşurare a şedinţei respective cu o dezbatere parlamentară în care se încearcă impunerea unui cvorum. Concret, teologul a incriminat votarea la pachet a tuturor propunerilor de rearondare de eparhii, în ciuda viziunii de opţiune existentă, la nivelul Sinodului Mitropolitan al Clujului, între Alba Iulia şi Oradea. “Ne aflăm în plin război ortodoxo-ortodox. Ar trebui ca UBB să retragă titlul de Doctor Honoris Causa acordat patriarhului”, a subliniat Preda.

Decizia de ieri a Sfântului Sinod era previzibilă, prin prisma hotărârilor adunărilor eparhiale ale Alba Iuliei şi Oradiei, consideră academicianul clujean Ioan Aurel Pop. “Decizia era previzibilă. Din moment ce Biserica Ortodoxă Română, care are o organizare, o ierarhie bine determinată, a permis organizarea acestor adunări eparhiale, era de aşteptat ca Sfântul Sinod să aprobe opinia exprimată în cadrul lor”, a precizat Ioan Aurel Pop. “Noi am încercat să arătăm calea istorică şi contemporană oarecum, dar Biserica are căderea şi dreptul să hotărască jurisdicţiile şi alte probleme care privesc credincioşii. Unii clujeni pot privi cu firesc regret decizia aceasta, ca pe o lovitură dată Clujului, în calitate de cel mai important oraş după Bucureşti”, a adăugat academicianul. El a subliniat că deciziile de ordin bisericesc privesc însă conducerea Bisericii, cuvântul laicilor fiind limitat în astfel de decizii.

Mitropoliţii din Cluj şi Sibiu au fost de acord ca eparhia din Alba Iulia să se mute administrativ de la Cluj la Sibiu, fapt care reiese dintr-o discuţie a celor doi ierarhi cu patriarhul Daniel, la ultima vizită la Cluj a acestuia din urmă, afirmă rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Andrei Marga, care a fost martor la discuţie. “Trebuie spus un lucru. La ultima vizită a patriarhului la Cluj a fost o discuţie la care am participat, fără să fi fost implicat în ea, între mitropoliţii de Sibiu şi Cluj şi patriarh. Atunci era o înţelegere, că se va lua o măsură de reechilibrare a mărimii celor două mitropolii“, a spus Marga, pentru ziuadecj.ro. “Se ştia bine că eparhiile de Deva – Hunedoara, de Alba Iulia vor pleca la Sibiu“, a spus rectorul, precizând că la discuţia amintită nu a fost luată în calcul şi eparhia din Oradea.

Întrebat dacă va da curs cererii teologului Radu Preda, care solicita ca UBB să retragă titlul de Doctor Honoris Causa conferit patriarhului Daniel, Marga a refuzat categoric această variantă. “N-a existat nici un precedent până la această oră. Nu sunt raţiuni acumulate pentru un astfel de gest. Nu cunosc astfel de acţiuni, nu s-a discutat niciodată aşa ceva”, a spus el.

(O. CORNEA, M. PRODAN)

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut, a declarat ca decizia ruperii Mitropolitiei Clujului este dureroasa. “Nu vreau sa comentez despre aceasta decizie. Nici bucuros nu pot fi. Acceptam decizia Sfantului Sinod. Vom vedea cum va fi cand se va judeca altfel. Nu a fost un vot in unanimitate. Au fost 6 impotriva si 8 abtineri. Dumnezeu ne mai si lasa uneori datorita pacatelor noastre sa trecem prin astfel de intamplari“, a declarat mitropolitul Andrei pentru Stiri de Cluj.

  • Ziua de Cluj: 

Rareş Bogdan: Sinodul şi-a bătut joc de Cluj şi a călcat în picioare memoria Înaltului

17 februarie 2012. O zi tristă, extrem de tristă în istoria Clujului şi a Ardealului de Nord. Astăzi, memoria unuia dintre cei mai importanţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Înaltul Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania, plecat la Ceruri în urmă cu un an şi două săptămâni, a fost călcată de chiar tovarăşii săi sinodali în picioare.

Clujului i-a fost sfâşiată Mitropolia. Înaltului Bartolomeu i-a fost dezonorată memoria. Nu au putut să-l înfrângă în viaţă, fiindu-le teamă de vocea sa tunătoare şi de toiagul său de ierarh destoinic, şi atunci au aşteptat să urce la ceruri pentru a-l dezonora.

Astăzi, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a rupt oficial de Cluj, cedând capitala Ardealului ispitelor venite dinspre bisericile – surori şi cultele neoprotestante. Credincioşii eparhiilor de Cluj şi Maramureş, incluzând judeţele Bistriţa, Sălaj, Satu Mare, Cluj şi Maramureş, au fost părăsiţi şi lăsaţi în voia sorţii. Daniel de Dâmboviţa şi-a bătut joc cu bună ştiinţă de copiii sufleteşti ai Înaltului Bartolomeu, de credincioşii ortodocşi din fosta mitropolie a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a dovedit, cu şase excepţii, că urăşte Ardealul de Nord şi, mai grav, că l-au urât atât de mult pe Înaltul Mitropolit Bartolomeu. Nu i-au făcut faţă confruntărilor din timpul vieţii, nu i-au putut răspunde în dezbaterile culturale şi în schimburile de idei atunci când Înaltul se afla între ei, şi s-au răzbunat în micimea lor sufletească, călcându-i în picioare moştenirea, sfâşiindu-i-o şi aruncând-o practic la lada de gunoi a istoriei. Astăzi s-a întâmplat un fapt de o gravitate excepţională, deoarece ierarhii BOR şi-au dat arama pe faţă şi şi-au demonstrat micimea. Cei de la care credincioşii ortodocşi aşteaptă speranţa, bunătatea şi curăţenia sufletească au dovedit că sunt nişte biete cuvântătoare cu orgolii uriaşe şi răzbunări ranchiunoase, fiind dispuşi ca pentru plata unor poliţe să calce în picioare vrerea poporului credincios. Daniel de Dâmboviţa a dovedit că sub masca unui om cultivat se ascunde meschinăria unui individ fără scrupule în a-şi distruge şi izola adversarii.

Astăzi, curentul ecumenist eretic al BOR a câştigat definitiv în faţa tradiţionaliştilor bisericii înfrânţi încă din urmă cu un an şi două luni, din data de 31 ianuarie 2011, momentul în care ultimul mare tradiţionalist al BOR a urcat la ceruri.

Ardealul de Nord plânge, dar Sinodului nu pare că-i pasă. Sinodul, supervizat de Daniel de Dâmboviţa, a oficiat un act care aduce aminte clujenilor de toamna lui 1940, şi de temniţele comuniste ale lui Gheorghiu-Dej, Petru Groza, Ana Pauker, Vişinschi sau Nicolschi.

Mitropolitul Andrei al Clujului a pierdut în faţa unui episcop ce ar fi trebuit caterisit, Sofroniu al Oradei, cel care aseară a refuzat să strângă mâna întinsă de şeful său ierarhic, mitropolitul Andrei, într-un gest fără precedent în cadrul Sinodului BOR, şi tot Sinodul BOR a oficiat răzbunarea fostului episcop-vicar al Clujului şi fiu duhovnicesc al mitropolitului Bartolomeu, arhiepiscopul de Alba-Iulia Irineu Bistriţeanul, cel care s-a răzbunat atât pe credincioşii actuali ai eparhiei sale cât şi pe credincioşii de la Cluj doar pentru că în urmă cu mai puţin de un an Clujul a votat împotriva urcării sale pe scaunul mitropolitan lăsat liber de „bătrânul oştean” Bartolomeu Anania.

Clujul plânge iar Sinodul BOR rânjeşte cu meschinărie şi satisfacţie bolnăvicioasă.

Mitropolia Clujului, sfâşiată de Sinod. Alba, Mureşul şi Oradea trec la Sibiu

Atât eparhia de Alba-Iulia, cât şi cea de Oradea, din mitropolia Clujului, cât şi eparhia Devei şi Hunedoarei, din mitropolia Banatului, trec sub jurisdicţia mitropoliei Ardealului, conform votului din şedinţa de azi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Conform surselor ziuadecj.ro, cele trei propuneri ce vizau arondarea eparhiilor la Mitropolia Ardealului au avut doar şase voturi împotrivă din totalul de peste 40. Decizia a fost luată în jurul orei 15.

Patriarhia nu a anunţat încă oficial informaţia, însă este de aşteptat să transmită un comunicat de presă. Dacă informaţia se confirmă, mitropolia Clujului va rămâne doar cu trei eparhii, din cinci până acum, a Clujului, a Maramureşului şi Sătmarului, respectiv a Sălajului.

Dezbaterile pe tema rearondării celor două mitropolii ardelene au durat câteva ore, însă discuţiile s-au dovedit nefavorabile Clujului. Conform surselor ziuadecj.ro, confruntările au vizat în special eparhia de Oradea, a cărei eventuală desprindere de mitropolia Clujului a fost considerată nejustificată de reprezentanţii mitropoliei.

 

PF Daniel si IPS Anania

Legaturi:

*


Categorii

Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., IPS Andrei Andreicut, IPS Bartolomeu Anania, IPS Iustinian Chira, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Nicolae Corneanu, Patriarhul Daniel, Radu Preda

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

51 Commentarii la “Patriarhul Daniel si tabara sa si-au desavarsit razbunarea: MITROPOLIA CLUJULUI, SFARTECATA SI IMPARTITA CA O PRADA DE RAZBOI

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. cui ne lasi preafericite?Dumnezeu sa-ti dea dupa micimea sufletului tau!halal pastor,ultima nadejde a romanilor ,Biserica, vrei s-o ruinezi iremediabil.Raspunzi de soarta noastra ,a celor pierduti care puteai sa-i intorci la credinta dar n-ai facut-o.Urita fapta imi spune sufletul meu ca ai facut zilele astea….

  2. Tradatori! …de Hristos, de neam, de memoria lui IPS Bartolomeu…
    Acum IPS Andrei nu mai are nici un motiv sa negocieze cu greco-catolicii. Ar trebui sa iasa din comisia aceea blestemata si sa refuze orice dialog.
    Cam bizara coincidenta dintre caderea (meritata cred eu) a clujeanului Boc si sfirtecarea Mitropoliei de la Cluj.

  3. Offf, offfff!

  4. Pana la urma e vorba de bani, de mai multe venituri spre centru.
    Dar nu oricum. Cu răzbunare, cu lepadare de credinta pt profit material lumesc, cu lipsa de tact pastoral, ci dispret pastoral. Ma mir ca s-a mai dezbatut ceva in Sinod. Oricum nu cred ca are relevanta decat cuvantul PF.
    E clar ca n-a fost dorinta clerului si credinciosilor, ci ordinul prealabil al Patriarhului, pe care a avut cine sa-l implineasca.
    La mijloc e vorba de rafuieli. Cred ca este elocventa pozitia Sf. Ciprian dimpreuna cu tot Sinodul local referitoare la inlocuirea unui episcop nevrednic: “multimea sa nu se mangaie cu gandul ca ar putea ramane neatinsa de molima pacatului, fiind in comuniune cu un episcop pacatos si dandu-i incuviintarea pt slujirea nedreapta si nelegiuita ca episcop intaistatatorului ei, de vreme ce asprimea lui Dumnezeu ameninta si spune prin profetul Osea: ‘Jerfele lor ca o paine de jale; toti cei ce mananca din ea se vor molipsi’, aratand ca sunt prinsi de pacat cei ce se vor fi molipsit de ofranda unui episcop profan si nelegiuit”. Concluzia lui? Bine au facut ca au caterisit episcopul nevrednic, ce se facuse partas la lucruri paganesti (Epistola LXVII).
    In acest sens, ce-ar fi meritat IPS Laurentiu cand a fost ales prin frauda? Dar cand a declarat dupa alegere ca Biserica nu este doar o institutie religioasa, ci trebuie sa se implice in activitatea filantropica (citez din memorie)?
    Ce sa mai zic despre deciziile Sinodului (Patriarhului) referitoare la Corneanu si Sofronie? Sau multe altele. Ar trebui sa „cautam” Biserica si sa fim Biserica.

  5. Nu credeam asta in veci, cand am vazut cam ce se vehiculeaza despre ruperea Mitropoliei Clijului pe pagina dumneavoastra am zis ca sunt discutii si pareri dar nu ma gandeam ca se va intampla asa ceva, nu imi vine sa cred, unde e PARINTELE BARTOLOMEU sa vada ce a facut Pf. Daniel, cati ierarhi mai sunt care tin traditia si respecta legile cu strictete cred ca ii inumaram pe degete. Chiar as vrea sa aflu cine a votat impotriva si cine sa abtinut. Imi cam dau seama cine a votat pro pt. ca doar de, sunt si cei ce au votat pentru ca Pf. daniel sa iasa patriarh si dupa asta cei ce ia dat votul i-a ridicat la rang de arhiepiscop. Aduceti fff bine aminte in acea mica filmare in care se da de gol ce trebuie sa faca dupa Adormirea Parintelui Bartolomeu ( http://www.youtube.com/watch?v=E8FCXiEwBXY&feature=related ) oare nu au vorbit care cum sa voteze si cum sa iasa oare chiar asa s-au dus sa voteze ala-ndala , era pregatit cu minutiozitate ce se va intampla. Au vrut sa faca asta pt. ca nu are cine sa intre peste cuvantul lui (Pf. Daniel), mai stiu si alte cazuri facute tot din semnatura Pf. Daniel nedrepte si de neiertat. Sunt fericiti fff fericiti de potul castigat prin lasitate, putere, avarism de nu mai stiu cum sa ii zic. Va pun la indemana cateva vorbe a Pf. Daniel zise mai demult si care acuma si-a incalcat cu desavarsire cuvantul ( http://www.youtube.com/watch?v=1tnlS7FKnLM&feature=related ). M-as bucura sa isi aduca aminte ceea ce a zis si ca azi a pierdut enorm de mult in increderea oamenilor fata de decizile luate , si de actele cu cip si de alte deczii. Im pare fff rau dar cred ca merita ia LECTII de la Parintele Adrian Fageteani ( http://www.youtube.com/watch?v=DfZTMCR0yDY&feature=related ). Sa ne rugam pentru toti.

  6. Asta este “plata” pentru invadarea BOR de catre securisti si colaborationisti cu orice putere ar fi, nu conteaza…
    Stiu ca nu sunt in asentimentul majoritatii, dar daca Biserica nu ar fi finantata de stat, cred ca lucrurile ar sta altfel.
    Asa…avem niste functionari speriati sa nu-si piarda privilegii si prin urmare dispusi sa voteze cum vrea “seful”, nu urmasi ai Sfintilor Apostoli.
    Sa ma ierte Dumnezeu, ca sunt ierarhii nostri, si probabil ca-i meritam !
    Si totusi cred ca “pietrele striga” despre ce se intampla in BO de pretutindeni !

    Doamne, numai Tu ne poti acoperi !!

  7. Prin plecarea Episcopiei de Oradea s-a demonstrat clar ca nu este vorba despre nici un fel de reasezare teritoriala, de fapt…
    Trista zi!
    Aceasta decizie si votul arata clar, din pacate, in ce masura Sinodul este populat cu lupi in piei de oaie, dar si gradul cumplit de decadere al unora dintre ei care, culmea, se mai si cred puternici. Ce se va intampla cand aceasta haita se va dezlantui?
    O mare ingrijorare ma cuprinde pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana, nu doar pentru cea din Ardeal.
    In aceste momente imi vin in minte cuvintele I.P.S Bartolomeu: “Iuda de azi umbla printre noi, e un ecumenist convins si un excelent teolog, e un maestru al crimei perfecte”

  8. @ daniel

    Nu as fi atat de sigur ca patriarhul este principalul artizan al acestei chestii. Mi-as indrepta indignarea mai degraba spre episcopii regiunilor respective, episcopi care pur si simplu nu se mai afla de f. multa vreme in acelasi duh cu Mitropolia Clujului.

    Pana la urma, poate e mai bine ca s-a intamplat asa. Sa nu ne pierdem nadejdea in faptul ca Dumnezeu va intoarce, candva, inspre bine aceste lucruri, chiar daca acum asa ceva ne pare imposibil.

    Sa nu uitam nici ca, in definitiv, calitate este mai importanta decat cantitatea …

  9. S-au indreptat lucrurile oarecum! Nedreptate e de la ruperea Ardealului incoace.Dar poate intr-o buna zi se va reveni la mitropolia facuta de Andrei Saguna,cea ce purta titulatura Mitropolia Ardealului,Crisanei si Maramuresului.

  10. @Alex:

    Da, desigur, PS Sofronie si IPS Irineu Bistriteanu sunt exact, dar exact arhiereii de care avea nevoie Biserica pentru a repara nedreptatea facuta de IPS Bartolomeu Anania!

    Ar fi de ras, daca nu ar fi de jelit.

  11. @ ALEX

    Nu mi se pare ca o mitropolie mare este in avantajul credinciosilor. Si asa sunt foarte putini episcopi (raportati la numarul de preoti si de credinciosi). In Ardeal, ca si in Muntenia si Moldova, mitropoliile ar trebui, dimpotriva, eventual sa se rupa in vreo doua sau chiar trei sub-diviziuni, pentru a putea face misiune asa cum trebuie.

    Din acest punct de vedere, al numarului de mitropolii si al logicii infiintarii lor, cred ca ar trebui urmat exemplul Greciei.

  12. Pana la urma ce s-a urmarit s-a infaptuit.nu stiu despre ce echilibrare teritoriala vorbeste sinodul?de cea ierarhica ,asta este marea miza a ips laurentiu.cu o mitropolie mica chiar si de ai fi cel mai bun prieten al patriarhului tot nu ai sanse la scaunul patriarhal.se mai poate spune ca cu doua mitropolii puternice(mitropolia munteniei si dobrogei ,mitropolia ardealului) deciziile ecumeniste sunt mai usor de luat. .asa cu noua organizare situatia se schimba si realitatea prinde o alta perspectiva.mai este si partea financiara deloc neglizabila dar aceasta cade pe locul doi.”echilibrarea” de care se vorbeste, este doar pentru interes personal si nu reflecta nici 1 % din dorintele credinciosilor de a apartine de o anumita eparhie,mitropolie. Biserica este un tot unitar care ii cuprinde atat pe clerici cat si pe credinciosi astfel deciziile de acest tip se traseaza impreuna si nu doar partitiv.pacat de ce se intampla…

  13. Cu tot respectul, insa nici +IPS Andrei nu-i usa de biserica! Toti au greseli si pacate,sunt oameni!Oare sa incepem acum pilda cu cine e fara de pacat sa ia piatra si sa arunce primul? Nu am zis ca ei trebuiau sa rezolve problema ,insa greseala e veche.Daca ne uitam pe harta fara sa fim implicati sufleteste (vorba Ips Andrei)vedem ca mandria a creeat Mitropolia Clujului. Da, recunostem valoarea Clujui ca putere economica,marime etc. insa noi in loc sa pastram unitatea, ne tot rupem pe bucatele…de aici a pornit tot necazul.

  14. “Concret, teologul a incriminat votarea la pachet a tuturor propunerilor de rearondare de eparhii, în ciuda viziunii de opţiune existentă, la nivelul Sinodului Mitropolitan al Clujului, între Alba Iulia şi Oradea” Adevărat! Altfel f probabil că episcopia Oradiei n-ar mai fi trecut la Mitropolia Ardealului. Ceea ce ar fi fost normal. Acu avem ceva ca o struţo-cămilă.
    Pe de altă parte, să ne rugăm lui Dumnezeu, ca să întoarcă tot răul spre bine; dacă păr. Laurenţiu pune cîrja pe Sofronie, atunci cu siguranţă va ieşi un episcop bun din el. Păr. Andreicuţ n-ar fi reuşit.
    F echilibrată poziţia domnului Ioan Aurel Pop, la ora actuală poate cel mai bun istoric al României. Iar după cum se vede şi din mărturia domnului Marga, trecerea arhiepiscopiei de Alba la Sibiu fusese deja hotărâtă între cei 2 mitropoliţi ardeleni. Bănuiesc, că dacă nu s-ar fi votat în bloc, ci pe episcopii individuale, Alba ar fi trecut cu unanimitate, iar Oradea deloc.
    În orice caz, acu păr. Laurenţiu are un ghimpe în coastă, dar probabil că încă nu-l simte.
    “Credincioşii eparhiilor de Cluj şi Maramureş, incluzând judeţele Bistriţa, Sălaj, Satu Mare, Cluj şi Maramureş, au fost părăsiţi şi lăsaţi în voia sorţii.” De unde atâta isterie? Au nu mai este păr. Andreicuţ mitropolit al Clujului??? Sau cu el este ca şi cu nimeni acolo?? Nu mai rămâne decât să se-ncuie în casă şi s-aştepte sfârşitul lumii, nu-i aşa? Pt ce accente panicarde? Cui îi foloseşte jelania şi panica? Cum de n-a fost isterie când s-a împărţit pt prima oară Mitropolia Ardealului în 2005? Desigur că nu-i bine, că Oradea a trecut la Sibiu, dar acum ce facem, ne îngropăm de vii? Ne considerăm părăsiţi de toţi?? Îl desconsiderăm total pe păr. Andreicuţ, care a făcut tot ce a putut spre a evita această situaţie? Halal atitudine creştinească! Eu zic că momentul impune viceversa, adică strângerea rândurilor în jurul mitropolitului Clujului şi frecventarea de către mai mulţi a Sfintelor Liturghii! Numa’ astfel ne-ajută Dumnezeu!

  15. ALEX are dreptate

    Greseala a fost facuta cand s-a sfasiat Ardealul de catre mandria Inaltului Bartolomeu. Se vede asta mai ales din faptul ca inainte de ruperea Ardealului cu trei luni el insusi a propus in Sinod pensionarea Arhiereilor in varsta “eu primul” intre ei. Dupa trei luni, vazand ca nu i-au mers lucrurile, nu mai vrea pensionat, ci Mitropolit!!!

    Asta e de fapt greseala, iar Sinodul a facut putin. Trebuia desfiintata Mitropolia Clujului. Toata palavrageala despre necesitatile misionare este falsa. Structura Mitropolitana e una in primul rand simbolica, mai ales in Ardeal, este simbolul unitatii, a sf Andrei Saguna. Misiune face fiecare episcop, preot si credincios in parte.

    Din nefericire, consider mult patata memoria bardului ardelean, dar pun asta pe neputintele batranetilor. L-a orbit mandria de a nu se supune “nici macar o zi vaduvoiului” Laurentiu. Desigur, despre morti numai de bine, dar sa nu exageram.

  16. @Ionut:

    E cel putin deplasat sa afirmi ca la mijloc a fost mandria Inaltului Bartolomeu. Asta ca sa nu zicem ca la mijloc este o nesimtire si o jignire nepermisa adusa unui vladica de calendar! Spre deosebire de cei care nu isi mai aduc aminte nimic si se pot sminti de vorbele aruncate de unii, noi inca nu am uitat ca votul pentru Ardeal a fost masluit si a fost numarat sub atenta supraveghere a masonului Sorin Frunzaverde! Ca de aici a pornit totul!

  17. @admin

    Predilectia pentru conspirativ/martiriu dorit/senzational, din nefericire, va impiedica sa vedeti lucrurile cum sunt, simple adica. Tulburarea in BOR in privinta Ardealului si a pretinselor necesitati”misionare” a provocat-o Bartolomeu si nimeni altcineva. Jignire nepermisa? A sfasiat simbolic ardealul! Imi e permis, chiar indicat sa afirm acest adevar. Ma mir si apreciez ca nu ati filtrat postarea in ciuda preferintelor site-ului dvs pro-Bartolomeu, semn ca cautati adevarul.

    Dumnezeu sa-l odihneasca cu sfintii si chiar sa-l numere printre ei pe vladica Bartolomeu. Asta nu inseamna ca nu a putut gresi. Sunt sfinti in calendar cu devieri dogmatice si tot sunt sfinti. O deviere administrativa nu e chiar mare lucru si nu impieteaza cu nimic a sa sfintenie.

    Nimic din ceea ce am scris in prima postare nu este neadevarat, ghilimelele fiind citate “verbatim” ale Inaltului. Asa ca ramane cum am stabilit.

    Nu vreau sa smintesc. mai tare smintiti voi creionand o simpla rearondare administrativa in termenii unor presupuse vendete si conspiratii.

    ex malo bonum,

    Ionut

  18. Cu siguranta a fost vorba de curajul, nu de mandria IPS Bartolomeu. Poate trebuia sa fie mult mai intransigent, sa ceara alegeri corecte pt Sibiu atunci. Sau poate nu avea ce face mai mult. Oricum, gestul a fost unul de a potoli spiritele, nu de a le incinge. El si-a asumat un rol si o povara, nu un privilegiu.
    Aici e vorba de o disputa mocnita intre tradatorii Bisericii din interior si cei care mai tin la curatia ei. Cu hotararea de azi s-a consfintit o ruptura decisiva. Nu ai cu cine. Sunt surzi si muti. Nu stiu de Dumnezeu, ci doar de interesele lor meschine. N-a fost vorba de nicio rearondare.

  19. Probabil IPS Irineu si PS Sofronie nu le plac pricesnele, de asta au vrut sa se mute la Sibiu :). Lasand gluma la o parte, cred ca au trecut si Oradea la Sibiu pentru a evita pe viitor situatii conflictuale intre ierarhi, desi probabil conflictul a fost premeditat de cei care au vrut sa treaca la Sibiu.
    Oricum din ce cunosc eu, nu are cu ce sa ne afecteze, aceasta rearondare, doar daca trece IPS Laurentiu la greco-catolici si ia toata mitropolia cu el :).
    Sa ne rugam pentru ierarhi sa le dea Dumnezeu intelepciune, sa isi intoarca fata de la cele lumesti la cele ceresti si toate o sa fie bune.
    Doamne ajuta!

  20. @Ionut:

    Daca ati fi cu adevarat obiectiv, ati recunoaste ca votul din Sinod referitor la mitropolitul Ardealului a fost viciat. De aici au pornit toate, mitropolitul Bartolomeu nu a facut decat sa reactioneze la o marlversatiune. Atat timp cat nu se pleaca de la aceasta premisa, publica, ras-stiuta, recunoscuta, care tine de o minima adecvare la realitate si nu are vreo legatura cu nu stiu ce conspiratie, atunci nu are sens sa discutam problema ”reechilibrarii” mitropoliilor.

  21. Este trist ce se intampla in BOR. Vazand declaratiile unor ierarhi imediat dupa trecerea la Domnul a IPS Bartolomeu, citind si informatia despre rueperea Mitropoliei Clujului, nu pot trage decat o singura concluzie> In BOR este mai rau ca in Parlamentul Romaniei. Sa le fie rusine! Daca ar veni Mantuitorul Hristos si ar vedea ce se intampla in Biserica Lui, cred ca ar accepta sa fie rastignit din nou.

  22. Parintele meu este calugar moldovean, sub un Mitropolit ardelean :-)), asa ca nu-l pot suspecta de subiectivitate, cand imi zicea ca IPS Bartolomeu Anania TINEA ortodoxia in Ardeal.
    Acuma sigur sunt unii care judeca numai institutional/material si poate ca acestia au dreptate ca IPS Bartolomeu “a gresit”.
    Din fericire sunt altii, desi poate mai putini, care judeca dupa Duhul Sfant…si acestia sigur stiu ca IPS Bartolomeu nu a gresit.
    Este trist ca in Biserica se da mai multa importanta orgoliilor institutionale, decat marturisirii…

    @credincios
    “Daca ar veni Mantuitorul Hristos si ar vedea ce se intampla in Biserica Lui, cred ca ar accepta sa fie rastignit din nou.”

    Nu stiu daca ar accepta a doua oara, dar sigur AR FI RASTIGNIT din nou, si chiar de Vladicile contemporane…sigur cu ajutorul poporului instigat sa tipe “Rastigniti-l”, pentru ca a spus, spune si va spune lucruri care deranjeaza !!!!

    Fratilor, un singur lucru sa urmarim : ORICE ar fi, noi sa ramane cu Hristos !!!

  23. De acord cu Hrisanti, daca slujitorii BOR nu ar mai fi finantati de catre stat nu s-ar mai comporta ca niste slujbasi oarecare, eu imi fac meseria iar statul ma plateste. Cam asta a ajuns preotia la ora actuala. Putini mai sunt preotii adevarati.Si atunci poate ar zbura si securistii din biserica. Din nefericire, nu se vrea lucrul asta.
    Are romanul o vorba: ” pestele de la cap se strica”. S-a atricat preotul, s-a stricat si crestinul, ca preotul e “administratorul” Sfintelor Taine. Sa nu ne mai miram de ce ni se intampla astazi.

  24. Eu sunt dn judetul Mures si pe mine m-a intrebat nimeni nimic!

  25. Ruperea aceasta, la nivel duhovnicesc, este o stergere a marturiei pacatului tiraniei din Biserica. Caci Mitropolia fusese infiintata ca o reactie la tradare si apostazie. Dar uita unii ierarhi ca glasul Sf. Ioan Botezatorul n-a putut fi redus la tacere nici prin uciderea lui. De aceea se aseamana cu Irod, care voia, la sfatul cel rau, sa indeparteze mustrarea. Cam asa si Biserica este acum pe mana unui Irod cu mai multe capete.
    Oare sunt in stare sa-I faca acelasi lucru lui Hristos?
    Plus ca mai sunt si destule iude care sunt mai ortodocsi ca ortodocsii, ca sa zic asa.

  26. sa nu se uite si faptul ca cuvantul “MITROPOLIE” si “MITROPOLIT” vine de la cuvantul METROPOLA!

    Clujul este cu adevarat O METROPOLA…si avea nevoie de UN MITROPOLIT!
    Este adevarat ca ARDEALUL este UNUL, dar si ROMANIA este UNA, si are o multime de EPARHII!

    Si IN DOBROGEA ar fi necesara O MITROPOLIE distincta de cea a Bucurestilor, caci din Dobrogea a venit MANTUIREA neamului romanesc…, si este locul primelor eparhii infiripate pe teritoriul tarii noastre…

    Ar fi nevoie in tara de si mai multi Arhierei, cum spunea cineva mai inainte, caci PUTEREA si LUCRAREA Arhiereului chiar daca este “delegata” preotior din teritoriu este SUPERIOARA ca TARIE si PUTERE DUHOVNICEASCA oricarui PRESBITER, oricat ar fie el de ravnitor in VIA BISERICII!

    Arhiereul este APOSTOL si are MANDATUL DEPLIN si PUTEREA DEPLINA SACERDOTALA de a mantui sufletele oamenilor…Lucrarile ARHIEREILOR sunt exact ca si cele ale APOSTOLILOR din vechime!

    In antichitate existau si HOREPISCOPI, care earu EPISCOPI AMBULANTI si PEREGRINATORI, care intocmai cu cei 12 APOSTOLI si cu Parintii Apostolici, urmasii Apostolilor, cutreierau teritoriul eparhiei unde slujeau si IL VESTEAU pe Domnul Hristos in mijlocul oamenilor care trebuiau sa devina si ei crestini!

    Astazi se face “misiune” de catre unii epsicopi mai mult de la “resedintele” lor eparhiale, si mai putin ca in vremea Apostolilor…

    Un teolog spunea o data in trecut ca BINE ar fi SA SE DESFIINTEZE TOATE PROTOPOPIATELE din BOR, si in locul protopopilor sa avem ARHIEREI…Eu subscriu la aceasta idee si o consider extraordinar de BINEVENITA…si foarte folsitoare daca ar fi pusa in practica….

    Eu nu vad nici o problema sa fie DOUA Mitropolii in Ardedal, si nu exagerez daca spun ca nu ar fi nici o problema ca fiecare PROVINCIE a tarii SA-SI AIBA MITROPOLITUL SAU, inclusiv MARAMURESUL…!

    Dumnezeu sa aiba MILA de noi toti!

  27. Când IPS Bartolomeu a adormit am îelţeles că aceasta va urma. Cred însă că Domnul va da un semn, când va fi vremea, în această privinţă, pentru cei ce cred sincer şi vor cu adevărat împărăţia Lui Dumnezeu şi dreptatea Sa. Antibiserica nu este numai înafara ei. Cele dinafară se văd cele dinlăuntru doar le deducem, pentru că lupta la nivelul de sus nu este vizibiă, până nu apar prigoniţii pe faţă. Până atunci doar cuvinte mieroase cu o singură ţintă.

  28. Cât am trudit să urc Iisuse
    Pe culmile deşteptăciunii,
    Firescul m-a dus totdeauna,
    În calea şi-n trăirea lumii.

    Lăuntru’şi cucerea prin minte
    Trufaşa lumii cunoştinţă,
    Îndepărtându-mă de Tine
    (Subtil şi logic) prin stiinţă.

    Câştigul minţii instruite
    Mi-a pus o aură, Iisus
    Şi tainic m’a desprins de semeni
    Şi m’a deprins să…,-i văd de sus.

    Portul, vorbirea şi trăirea
    Mereu mai fin m’au rafinat
    Şi m’au făcut (să mă simt) sobru,
    “Deştept” şi…, (foarte) important

    Şi-n tot şi-n toate, (totdeauna)
    Mă preocup, ( cât mai ascuns )
    S’arăt, (să dovedesc) la ceilaţi
    Cât îs de “nobil” şi de…, sus.

    Dar cât trăiesc toate acestea,
    Susţin, aprob şi iubesc “lumea”.
    Că numa’n ea pot (astfel)Doamne
    Să î-mi arăt deşteptăciunea,

    Că numai ea-şi găseşte rostul
    Şi bucuriile în “eu”
    Mai mult mimând subordonarea
    Şi dragostea de Dumnezeu.

    Frica de Domnul’agoniseşte
    Din viul vieţii’nţelepciunea,
    Şi din concretul pocăinţei
    Îşi ia comori deşteptăciunea.

    Smerindu-se primeşte viul
    Şi Adevărul de la cer,
    Zdrobind şi aruncând trufia
    Şi logica (în… Lucifer).

    Firescul vieţii ortodoxe
    Nu-şi vrea, (nici nu-l acceptă lumea)
    Că-n el nici “eu”-l nici lumescul
    Nu şi pot făli “deşteptăciunea”.

    Dar iată că “duhul” de astăzi
    Nu se mai teme de lumesc
    Şi se deschide şi primeşte
    Cele ce (par că nu) smintesc.

    Cultul modern nu’şi mai doreşte
    Asprimea sfinţilor părinţi,
    Studiul profund în nevoinţă,
    Ci un alt trai şi’altfel de sfinţi.

    Iisus (modern) pare să spună
    Că-l preocupă sărăcia,
    Arta, cultura, umanismul
    Mai mult de cât duhovnicia.

    Şi adesea pare să suţină
    Şi s’uşureze (subtil) statul
    (De sarcina-i cea mai de seamă),
    Nu să elimine păcatul.

    Pare a vrea prestigiul lumii,
    Pace lumească, bunăstare
    (Prin Iisus), nu pocăinţa
    Şi calea cea mântuitoare.

    De’aceia-n greu amestec astăzi
    Se adâcesc cele lumeşti
    Cu’nvăţătura Ta Iisuse,
    Cu tainele Dumnezeieşti.

    Smerenia (fară asceză)
    Şi-o vrea cu…, sârg, “deşteptăciunea”
    Dar care sfânt a dobândit-o
    Amestecând-se cu lumea ?

    “Deşteptăciunea” azi împacă
    Ce sfinţii nu au împăcat,
    Inerpretând şi dând soluţii
    La ce, (prin trai) n’a încerat.

  29. Mi-aş dori să mă însel în ceia ce văd. Ortodoxia tinde (sau a devenit) o convingere raţională, o cerdinţă a minţii ce se bazeză pe acţiunile sale ineligent calculate şi abil conduse, nu o credinţă smerită a duhului care cere de la Dumnezeu şi aşteaptă ca răspunsul să vină nu să-l obţină de la semeni prin acţiuni ce au acest scop. Ortodoxia iese în faţă atăzi nu cu oameni care au devenit şi devin sfinţi prin ea, cu dovezi de putere a duhului, ci cu actiuni inteligente tip mutare de şah şi cu cele proprii apusului : cultură laică, edificii impunătoare, misiuni umanitariste. Mi se pare o ortodoxie clară a minţii şi acţiunilor ei nu o ortodoxie a inimii smerite şi a duhului umilit. Sfiţii părinţi nu au lucrat înfară în extetior emoţional cultural artistic ci înlăuntru zidind adevărata orodoxie sfinţitoare. Noi zidim pentru lume Ei auzidit pentru Dumnezeu. Doamne iartă -mi îndrăznela.

  30. Mare atentie,adresez acest cuvant IPS,Arhiepiscop si Mitropolit NIFON al Targovistei.Mare atentie ca pe undeva se unelteste ca Patriarhul Daniel al BOR sa mearga la Dambovita ca sef al Bisericii.Sa-mi fie iertat ca afirm acest lucru,am auzit sau mi se pare mie ca lui Daniel i s-a zis:” dela sau din Dambovita”.Aceasta expresie pune in dificultate pe Inaltul Nifon.Voi care faceti astfel de afirmatii,propun sa le revizuiti si sa spune-ti :”de pe malul Dambovitei si nu de Dambovita”,Lasati pe Inaltul Nifon sa doarma linistit,sa nu fie tulburat de gandul ca poate fi inlocuit de cel din Bucuresti.Dupa cate stiu eu,numai Bucurestiul se afla pe malurile Dambovitei,iar Targovistea se afla in apropierea Ialomitei,iar cand Inaltul Nifon se trezeste si se inchina pe la Sf. Iccoane,din cele ale realitatilor imediat inconjuratoare,vede mai apoi cum curge IALOMITA.Ps Vicentiu sa stea linistit ca Inaltul Nifon nu-l va tulbura cu dorinta ca ar dori scaunul de Ialomita.A fost acolo,stie de unde a plecat,iar dorinta SA este de a :”inainta”si nu de merge ca racul.Dupa cate am inteles cu mintea mea se pare ca nu va avea sansa,ca Sf. Sinod a hotarat ca nu mai poti sa te uiti inapoi,adica sa ocupi o pozitie inferioara fata de ceia ce o ocupi.Nicu.

  31. @nicolae mirean:

    as indrasni sa spui chiar ca Patriarhia incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Roma (in duh si in fapt).

    Altfel, metodele folosite pentru a “(re)echilibra” (citeste dezechilibra) ceea ce abia isi gasise un echilibru sunt incadrabile intru cel mai pur dezbina si cucereste. Se vorbeste despre unitate si se faptuieste prin dezbinare. Vai si amar.

    In acest context imi pare ca doua evenimente se vad intr-o altfel de lumina, ambele legate de Sibiu. Si anume o recenta canonizare si o inca si mai recenta campanie “oficeala” de canonizare. Deci cum ar veni, Sibiul e centrul si inima Ardealului.

    Iar Clujul e periferia, o periferie apasata de un vina teribila: l-a dat Bisericii (luptatoare) pe leul Ardealului. Sa nu uite insa aceia ca leul, acum, ca si atunci, tot de sus ii priveste, in toata micimea lor.

    Si am vaga senzatie ca aceasta taiere prefigureaza o rana mult mai profunda ce i se coace Romaniei, o rana atat duhovniceasca cat si teritoriala. Sper sa ma insel. Exista, totusi, pocainta…

  32. Daca inteleg bine, acesta este cel mai mare pacat savarsit chiar de Biserica, pentru care Dumnezeu a ingaduit atatea necazuri asupra poporului roman in aceasta iarna. Acest pacat era pregatit si savarsit chiar in timpul viscolelor. Si au murit oameni.

    Ar trebui sa ne rugam mai mult pentru luminarea ierarhilor. Si va ingramadi Dumnezeu carbuni aprinsi asupra celor ce nu se vor pocai.

    Din nefericire, insa, poporul credincios se pare ca va mai suferi multe necazuri din cauza pacatelor ierarhilor, pana se vor lumina.

  33. @INCEPUT BUN ,

    sa nu exageram , totusi , spunand ” poporul credincios se pare ca va mai suferi multe necazuri din cauza pacatelor ierarhilor ” . Pana una-alta , poporul nu este prea credincios , ci poporul isi aduce aminte de biserica doar la Pasti si la Craciun , iar de Dumnezeu cateva clipe atunci cand este la mare stramtorare ( daca isi aduce si atunci sau prefera sa suduie si sa deznadajduiasca ) . Prin urmare , haideti sa nu punem in spatele ierarhilor nostri mai mult decat se cuvine , sunt suficiente cele pe care si le-au agonisit singuri .

    Uitam tot timpul ca totul se incadreaza in planurile Domnului si toate le face cu intelepciune doar pentru a zidi , nu pentru a darama . Nu stim noi ce zideste caramida pe care a ingaduit-o Domnul prin aceasta fapta a sinodului dar daca s-a intamplat , este cu voia Domnului si daca este cu voia Domnului , inseamna ca de aici ar trebui sa tragem o invatatura care sa ne ridice pe scara mantuirii , sa contribuie la ridicarea noastra . Poate trebuiesc mai multe lacrimi , poate mai multa cenusa in cap , poate mai multa inflacarare la rugaciune , cu siguranta mai multa dragoste …

    Doamne , ajuta-ne !

  34. @fane

    NUMAI “DACA AM INTELES BINE” conteaza ce am scris. Iertate sa-mi fie orice neclaritati care ar putea duce in ispita pe altcineva. Nu am eu, si in general orice mirean, puterea de discernamant necesara spre a intelege pronia deplin.

    Multumesc , si eu doresc sa cautam ceea ce poate fi ziditor, de aceea am accentuat rugaciunea pentru ierarhi spre luminarea lor si a noastra. Si in primul rand, LUMINARE asupra pacatelor care trebuie parasite, daca devine clar ca Dumnezeu ne atrage atentia asupra lor, pacate pe care trebuie sa le stim ca sa ne rugam pentru iertarea lor, si in nici un caz ca sa judecam, pentru ca noi, poporul credincios, suntem mai vinovati, daca am putea sa fim luminati, si sa ne rugam pentru iertare si sa nu o facem pentru ca ne-am pierdut nadejdea ca se mai pot indrepta anumiti oameni. Daca ingaduie Dumnezeu necazuri ca sa ne atraga atentia, inseamna ca mai sunt sperante de indreptare, altfel ne-ar fi parasit ca pe niste caldicei.

  35. Am mai zis,dar mai zic inca o data,Pentru a se depasi lupta pentru putere,bine ar fi ca toate Eparhiile sa se declare MITROPOLII.Atunci toti indiferent unde este situat scaunul,sa fie :”in egalitate”.Cel ce doreste si este vrednic de aceasta “Lucrare in VIA DOMNULUI,ales fiind,sa o pastoreasca pana la adanci batranete,chiar pana ce va fi chemat la SCAUNUL DE JUDECATA ori cand cel ce conduce turma ierarhilor trece la cele vesnice, cel mai vrednic sa preia aceasta “Inalta DREGATORIE”.Nu va mai fi lupta pentru putere, in termen bisericesc “INTAI SI INALTA SEDERE”.Nu va mai fi necesar ca sa se tanjasca dupa “cele sase gauri din culion si camilafca”,unde sa se atarne Sf CRUCE.La primirea CALUGARIEI ar fi exceptional sa se mai adauge inca un vot, cel:” al saraciei de dorinta de a gandi la o mai inalta sedere”. Sf.Antonie,cel ce se chiama a fi intemeietorul cinului monahal in intreaga crestinatate,n-a acceptat,nici pentru el si nici pentru ucenicii sai,ca sa fie in treapta preotiei.Cand era nevoie de a fi oficiata Sf.Liturghie, trimetea pe un ucenic sa aduca dintr-o comunitate de crestini un preot care sa indeplineasca aceasta lipsa.Daca mai tarziu s-a considerat necesitatea unui slujitor al ALTARULUI sa fie in permanenta alaturi de comunitatea de monahi,s-a apelat la acceptarea ceia ce Sf.Antonie n-a dorit a fi. Mare atentie ,s-a ajuns ca preotimea din randul monahilor sa fie considerata ca o preotie mai mare si cu mai mult har.Dureros lucru,mai ales la gandul,ce se intampla in aceste sf locasuri,unde locul slujirii lui DUMNEZEU,l-a luat slujirea “dumnezeului acestui veac,care este banul”Nicu.

  36. PS Sofronie de Oradea este de fapt un antisofronie(de la Cioara).
    Enoriasii au fost considerati o cantitate neglijabila, desi se discuta de hotarari ale adunarilor eparhiale…

  37. Si un articol interesant de pe Hotnews.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11557915-biserica-ortodoxa-romana-muta.htm

    De ce e Biserica Ortodoxa Romana muta?
    de Vlad Mixich HotNews.ro
    Marţi, 21 februarie 2012, 0:05 Actualitate | Esenţial

    ​Un preot. Asta doream: un preot ortodox care sa vorbeasca despre compasiune cu cititorii HotNews. Saptamana in care murisera inghetati zeci de oameni trecuse, sate intregi erau sub zapezi, iar pe Facebook bantuia obsesiv o intrebare: “De ce nu s-au deschis bisericile ca sa nu mai inghete oamenii strazii la -20 de grade?”

    Un preot ortodox, venit din mijlocul parohiei sale, ar fi fost cel mai potrivit sa vorbeasca despre solidaritate. Despre mila crestina. Dar mai lesne este a trece camila prin urechile acului, decat a aduce un preot intr-o emisiune.

  38. Fraţilor, să păstrăm ortodoxia sufletelor noastre. În comentariile mele am avut şi am ca ţintă nu pesoana ori autoritatea cuiva, ci învăţătura şi unele practici, (cu severe mustrări de conştiinţă cu durere că fac ce nu mi se cere şi nu sunt chemat să fac tocmai eu, cu frica că aceste critici maidegrabă ceamă la surparea respectului faţă de ierarhie decât să cheme la rugăciune şi ortodoxa atitudine a noastră faţă de ei). Dacă este să atrag atenţia o voi face legat de învăţătura
    şi practica ortodoxă care se occidentalizează peste tot şi în noi înşine, o voi face legat de misiunea culturală care a trecut de la alfabetizare şi catehizare la intensivă laicizare şi sincretism, o voi face legat de misiunea socială care a devenit umanitarism occidental pentru că deşi bună şi folositoare nu urmează calea evangheliei care cere în mod expres să se nu se facă la vedere cu publicitate şi bilanţuri trâmbiţate prin media, pentru că are mare înrâurire asupra sufletului şi se face pildă de încălcarea evangheliei de către cei ce o propovăduiesc. Acestea sunt cele au ca rezultat decredibilzarea şi dezbinarea. Statul se ocupă acum şi are ministere care se ocupă de educaţie cultură şi sănătate, vămuind necruţător poporul tocmai pe aceste motivaţii, Biserca are o uriaşă şi unică misiune. Să sfiţească poporul, să respecte cu sfinţenie cuvântul evangheliei Domnului Hristos, să vânte la oile cuvântătoare din flautul păstoresc nu din drâmba “muzicii ce vă place” cum stigă acuztor sfântul Ioan Iacob Hozevitul în versurile sale tocmai pentru vremurile acestea. Cred oare cei fac aceasta că vor obţine mai mult prin acestea decât prin evanghelie? De ce oare trbuie să fim întrbţi noi dacă e muzica care ne place pentru a revunoaşte că-i radioul patriarhiei române şi nu Domnul Hristos dacăi-muzica care îi place ?. Aceste practici şi învăţături ce se fac în masă le am în vedere şi nu.persoana cuiva. Desigur că până la urmă duc către nişte persoane desigur, dar Biserica nu este condusă de una sau de câteva persoane ci de sinod care dacă nu luptă cu păcatul şi practicile cacodoxiei cu au luptat sinoadele sfinţilor părinţi sunt organisme politice. Voiam să spun deci să ne păstrăm ortodoxia sufletelor noastre, să-respectăm şi să le
    acordăm cinstea cu care suntem datori, având în vedere că atitudinea noastră are mari înrâuriri şi înlăuntru şi înafara sufletelor noastre.

  39. iertare, am multe greşeli în text

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare