Patriarhul Kirill, aflat in vizita in Bulgaria, cere premierului Borisov sa-si fundamenteze politicile pe valorile crestin-ortodoxe
- Interfax-Religion: Patriarch Kirill calls on Bulgarian PM to base policies on Orthodox Christian values
Sofia, 2 mai, Interfax – Patriarhul Kirill al Moscovei si a toata Rusia a afirmat ca acorda o mare importanta faptului ca prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, este crestin-ortodox.
”Simpatizez cu alegerea voastra crestin-ortodoxa si mi-ar placea sa aveti parte de ajutorul Domnului in lucrarea dvs si ca legatura dvs cu Biserica Ortodoxa sa fie manifesta, printre altele, in apararea valorilor ortodoxe”, a spus Patriarhul la o intalnire cu Borisov ce a avut loc, sambata, la Sofia.
E important ca Borisov este crestin-ortodox, crestinatatea ortodoxa nu este doar despre ”obiceiuri si traditii” ci este, de asemenea, o viziune asupra lumii si un sistem de valori, a adaugat el.
Astazi, unul din pericolele ce pandesc civilizatiile crestine, inclusiv cele europene, este ca valorile crestine sunt interpretate ca ”ceva ce au avut sens in trecut si ca au incetat a mai fi relevante astazi”, a spus Patriarhul Kirill.
”Iar aceste valori sunt inlocuite de noile valori care nu sunt conectate la traditiile crestine si care proclama, in primul rand, autonomia deplina a individului si abilitatea acestuia de a decide ce e bine si ce e rau. Aceasta e numita libertate, dar exista un pericol enorm in aceasta conceptie a libertatii, pentru ca exista atatea capete cate minti contin”, a spus Patriarhul.
Daca nu exista o intelegere comuna a ceea ce este rau si bine, societatea umana ”va fi atomizata si usor de controlat de fluxurile infomationale si financiare”, a adaugat el.
De aici, cresterea criminalitatii, criza morala, ruperea familiilor, alcolismul, dependenta de droguri, violenta, a enumerat Patriarhul.
Problemele fundamentale ce privesc persoana umana si ce se intampla cu omul modern din prezent ”ar trebui sa fie in centrul atentiei fiecarui om de stat”, a afirmat patriarhul Kirill.
Pe 29 aprilie, dupa liturghia din Catedrala Sf. Alexandru Nevski, Patriarhul Kirill si membrii delegatiei care l-au insotit au depus o coroana de flori la monumentul Imparatului Alexandru al II-lea din Piata Adunarii Nationale din Sofia. (…) Monumentul a fost ridicat in onoarea tarului rus care a eliberat Bulgaria de sub stapanirea otomana in timpul razboiului ruso-turc din 1877-1878. (…)
Nota noastra:
Nu am gresi prea mult daca am vedea aceasta vizita ca pe una ce contine si o puternica dimensiune politica. Face parte din gesturile “culturale” de activare a zonelor geopolitice rasaritene care sunt favorabile Moscovei – iar acestea sunt, in prezent, Grecia, Bulgaria si Serbia.
E drept ca la aceasta isi dau largul concurs chiar euro-atlanticii, care promoveaza politici colonialiste agresive din aceasta zona si politici anti-valori, cum e cazul flagrant al Rep. Moldove si al legii discriminarii. Mai degraba de mirare este ca Rusia isi aduce aminte asa de greu de acest “asset” pe care il are si ca il valorifica asa de slab si de tardiv. Il folosesc, in schimb, agresiv si intr-un mod nelegitim – in Basarabia.
Depunerea coroanei de flori este si ea semnificativa: razboiul din 1877-1878 este evocat, in materialul mospat.ru, ca unul ruso-turc, desi a fost unul ruso-romano-turc…
Legaturi:
- Cum il lauda PATRIARHUL KIRILL pe PUTIN. Ce promite, la schimb, premierul rus: promovarea BISERICII LA TV si apararea CRESTINILOR PERSECUTATI din lume
- Patriarhul Kirill despre INTALNIREA CU PAPA BENEDICT si situatia SARBILOR DIN KOSOVO
- RUSIA PROMITE AJUTOR GRECIEI. Patriarhul Kirill initiaza strangerea de fonduri pentru grecii loviti de criza
- PATRIARHUL KIRILL LA CHISINAU: “lupul in chip de mioara”
- Parintele Savatie Bastovoi despre strategiile imperialiste ale Patriarhiei de la Moscova
A fost ruso-romano-sarbo-muntenegreano-bulgaro-turc. Cu exceptia grecilor, au participat toate neamurile ortodoxe din Balcani la lupta pentru eliberarea de sub asuprirea otomana. A fost un moment frumos, care putea sa reprezinte inceputul unei noi epoci, de inflorire duhovniceasca. Dar din nefericire, dupa razboi, Rusii au inceput sa faca magarii si s-a stricat Kalimera. Daca ar fi stiut sa fie corecti si generosi, ar fi castigat toata lumea mult mai mult. Pacat. Atunci s-ar fi putut cimenta nu doar o alianta solida romano-rusa, dar si o unitate solida a popoarelor ortodoxe. Sa nadajduim insa ca Dumnezeu va lumina popoarelor, si ca se va ajunge in cele din urma acolo prin lucrarea Duhului. Ca, asa cum istoria a demonstrat-o, prin “geopolitica realista” se ajunge exact la opusul unitatii. De fapt, “geopolitica realista”, in sensul machiavellic al termenului “realism”, nu e deloc realista, in adevaratul sens al cuvantului. Dostoievski intelegea foarte bine acest lucru.
“Depunerea coroanei de flori este si ea semnificativa: razboiul din 1877-1878 este evocat, in materialul mospat.ru, ca unul ruso-turc, desi a fost unul ruso-romano-turc… ”
Asa este, dar nu stiti ca ai nostri conducatori bisericesti au fost si sunt la cutite cu ai lor? Sa ne amintim de râca si ciondanelile dintre patriarhii Teoctist si Alexei asupra chestiunii delicate a Basarabiei. Dar si de “razboiul” rece actual dintre Daniel si Kiril.
Cand se va intampla si in Romania ca patriarhul daniel sa ii ceara lui basescu sau oricui va fi in locul presedintelui sa isi fundamenteze politicile pe valorile crestin-ortodoxe? 🙂
Vreau sa spun ca, avand in vedere neintelegerile dintre conducerile celor doua Biserici autocefale- a noastra si cea rusa- e normal ca ei sa nu mentioneze ca si poporul nostru a participat la acel razboi.
@Sorin-George:
In acest moment Patriarhia Romana nu se afla in relatii reci cu cea a Moscovei. Ba chiar sunt in aceeasi tabara in privinta Sinodului Pan-ortodox.
Cand am scris relatii reci m-am referit la vesnica problema a Mitropoliei Basarabiei. Nici unul dintre cei doi conducatori bisericesti nu vrea sa renunte; sunt doi căpoşi. 🙂
‘Face parte din gesturile “culturale” de activare a zonelor geopolitice rasaritene care sunt favorabile Moscovei.’
De ce culturale intre ghilimele?
Poate preferi manifestarile “culturale” ale asociatiilor pro homosexualitate?
Cred ca oricum ar veni gesturile Patriarhul Kirill, avand in vedere mesajul pe care il transmite, sunt binevenite. Eu urmaresc mesajul (din punct de vedere critic) si nu am ce obiecta. Si sincer, prefer o vizita a Patriarhului Kirill, decat a papei, in Romania.
@adrian:
Ca mesaj, da, sigur ca e preferabil, si sigur ca o astfel de influenta culturala, adica axata pe ortodoxie, e preferabila sodomei europene. Am pus intre ghilimele pentru ca, totusi, vizita nu e doar culturala, are si conotatii politice.
Se pregatesc pe tusa Ungaria, Romania, Cipru.
@teo:
Poate Ungaria, Cipru e demult in “tema” iar cu noi nu se pune si nu se va pune problema.
Desigur ca are si alte conotatii decat cele religioasa, si e foarte bine zic eu.
“”Face parte din gesturile “culturale” de activare a zonelor geopolitice rasaritene care sunt favorabile Moscovei – iar acestea sunt, in prezent, Grecia, Bulgaria si Serbia.””
De ce noi ortodocsii sa nu fim uniti intre noi? Ca doar suntem destui de putin comparativ cu romano-catolicii sau islamistii…
Din enumerarea aceea de tari, spatiu ortodox majoritar, lipseste Romania, Moldova.
As vrea sa vina si in Romania. Preferati cumva sa ne viziteze Papa?
@Eugenia:
Fireste ca nu, si desigur ca e preferabila vizita Patriarhului Kirill care ar avea, de altfel, un alt statut decat vizita la mai micile patriarhii ale Bulgariei sau ale Ciprului.
E bine sa fim, insa, realisti. Rusii percep Basarabia ca pe teritoriul lor si asta strica totul. E o problema complicata si dureroasa, complicata de ambele parti.