BASARABIA – pamant ROMANESC sau… colonie EUROPEANA?

7-04-2012 4 minute Sublinieri

Basarabia – pamant romanesc. Basarabia e Romania. Stim cu totii aceste expresii de dor si de dragoste de neam sfasiat. Le stim adevarul. Da, Basarabia e Romania, fara indoiala, pentru oricine e roman si pentru oricine vrea sa se afle in adevar. Problema este insa urmatoarea: Romania… mai e Romania? Sau Romania inseamna… Europa?!

Aceste reflectii ne-au fost prilejuite de lecturarea unor materiale despre evolutiile recente din Republica Moldova. De pilda, in cazul vandalizarii unor morminte din Cimitirul Eroilor de la Calarasi (Rep. Moldova) gasim ca am putea asista la un conflict intre tinerii pro-comunisti si…, atentie, tinerii pro-europeni!

Cu toată că din când în când pe garduri şi pe pereţii clădirilor apar inscripţii cum ar fi “Basarabia – pământ românesc”, primarul neagă că în Călăraşi ar exista o confruntare între tinerii proeuropeni (sic-n.n.) şi cei procomunişti.

Oare “europeni” sunt inmormantati la Calarasi, pe pamant basarabean? Oare “europeni” au murit pe campul de lupta incercand sa elibereze Basarabia? Sau cumva niste romani, majoritatea tarani simpli, cu aceleasi nevoi si cu acelasi Dumnezeu ca fratele sau basarabean? Si atunci, daca in acel cimitir nu e vorba de europeni, de ce s-ar pune problema unui diferent intre pro-europeni si pro-comunisti cand la mijloc e vorba de romani?

Cautand ceva informatii in plus, am dat peste acest interviu realizat cu ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca. Printre altele, iata ce spune:

Ceea ce mi se pare important să reafirm este convingerea mea că antiromânismul nu este doar o formă (vag) mascată de rasism, ci şi expresia cea mai limpede a antieuropenismului. Să nu se amăgească nimeni: promotorii antiromânismului îşi doresc o R. Moldova asiatică, nu una europeană.

Prin urmare, pozitia romaneasca este identificata de autoritatile romanesti, la nivel discursiv, ideatic, ca orizont valoric, in fine, ca orice, cu pozitia europeana. A fi pro-roman inseamna a fi pro-european, a fi anti-roman inseamna a fi anti-european.

Dar aceasta nu este decat o dubla tradare de identitate.

Tradare fata de identitatea de roman, pentru ca daca a fi roman mai putem sti, inca, daca, de exemplu, ne amintim de ortodoxie, ne amintim de satul romanesc, de gospodaria taraneasca, daca ne amintim de cumintenia si randuiala specifica, odinioara, acestui popor, a fi european nu stim ce inseamna. Nici oficial, nici neoficial. Oficial, nu exista o identitate europeana definita – nici nu ar putea fi, decat printr-o operatiune procustiana de retezare a identitatilor nationale. Neoficial, aceasta identitate nu exista.

Ramane atunci sa ne gandim la ce inseamna Europa in acest moment pentru Basarabia. Si inseamna doua lucruri: un spatiu geopolitic si conditii cultural-formale de accesare a acestuia, stabilite in mod arbitrar la Bruxelles. Prima conditie pentru ca Moldova sa fie in gratiile europene este, o stim, legea antidiscriminarii, adica promovarea homosexualitatii!

Iata, asadar, care este identitatea europeana in acest moment pentru Basarabia si iata la ce ne suntem noi, romanii, inhamati prin politica oficiala. Si iata de ce identificarea romanitatii cu Europa este o a doua tradare, una fata de fratii nostri basarabeni care cu siguranta au un patriotism mult mai cald, proaspat si sincer decat noi, imbatraniti in rele. Pentru ca, asimilandu-ne cu Europa si sustinand, practic, aberantele presiuni pentru legea antidiscriminarii (cel putin indirect), noi indemnam basarabenii sa renunte la propria lor identitate. Care este, sau era, si a noastra.

Este greu de inteles inabilitatea autoritatilor romane. Cat de netot sa fii sa nu iti dai seama ca lasand in voie aceasta presiune pentru legea antidiscriminarii, nu faci decat sa polarizezi Basarabia si sa o impingi in bratele Moscovei? Daca europenii nu stiu acest lucru sau nu le pasa, atunci romanii ar fi trebuit sa ii traga de maneca si sa le spuna sa lase Moldova in ortodoxia ei, daca vrea sa aiba cea mai mica sansa de a o atrage spre spatiul euroatlantic. Daca nu fac asta, smiorcaielile diplomate despre transformarea Moldovei in regiune “asiatica” (sa intelegem ca pentru dl Lazurca Soljenitin, sa zicem, este autor chinez?) sunt ipocrite si de prisos.

Deocamdata Europa nu face decat sa isi bata joc de Basarabia… noastra! Ii pune conditii de acceptare a homosexualitatii, cand tara arde. Iar noi asistam pasivi, neinventivi, blegi si absenti ca intotdeauna de la drama fratilor nostri. Morfolim discursuri plate si “europene” ca sa ajungem sa fim dispretuiti si de eurocrati (nu exista europeni, ci doar eurocrati) si chiar si de basarabenii pro-romani. Cititi numai aceste ganduri dureroase semnate de Pavel Paduraru, al carui tata este preot martir:

[…] Dar eu sunt prea păcătos ca să fiu feciorul unui sfânt. Asta nu înseamnă că nu recunosc viața de martir al tatălui meu, dar dacă e aşa, e sfântul meu – vă rog, lăsaţi-mi-l mie şi nu vă băgaţi în intimitatea noastră. Pentru că, atunci când deasupra noastră lucea lama toporului vostru bolşevic, mulţi dintre voi, purtători ai năframei naţionaliste de astăzi, care vă schimbaţi la faţă peste noapte, aţi lins cu nesaț […] soldaților lui Lenin, pentru ca astăzi să vă preschimbaţi în apărători ai idealurilor naţionale. Vă ştiu numele pe de rost şi, dacă le-aş spune, v-aş face să muriţi în chinuri. Dar, fiindcă tata m-a învăţat să-mi iubesc şi duşmanii, vă las să muriţi liniştit. Chiar dacă, sincer să fiu, vă cam urăsc. Somn uşor, iubiţilor…

Mai refuz să fiu fecior de sfânt, fiindcă alţii – copiii teribili ai Independenţei, care nu au cunoscut crimele comunismului pe pielea lor, aşa cum le-am văzut în copilăria mea zi de zi, scuipă ca nişte infantili în tot de mai avem sfânt. Prefer să fiu om de rând şi să-i înfrunt deschis pe toți cei care-şi umplu buzunarele din fondurile europene doar ca să propage păcatul. Eu vă asigur că nimeni dintre martirii regimului comunist sovietic, care au fost personalități cu demnitate, nu ar fi acceptat sub nicio formă strategiile politice degradante şi amorale ale demnitarilor noştri de astăzi. Ei ar fi ales să moară decât să încuviinţeze noile reguli europene, care prevăd că masculul poate să-şi unească carnea cu un alt mascul şi să se transforme din om în ceva mai dihai decât necuvântătoarele.

De-ar fi trăit astăzi, martirii ucişi de Lenin ar fi declaraţi schizofrenici sau debili de mai-marii timpurilor noastre. În loc de puşcării, i-ar fi băgat la casa de nebuni. Deşi, iubitul meu tată a fost băgat de voi, patrioţilor, şi acolo…

Mai mult decât atât, dacă tata ar fi canonizat, m-ar deranja cel mai mult faptul că Lucinschi şi Voronin ar face-o pe morţii în popuşoi. Și asta chiar dacă atunci când tata era fugar prin păduri, Lucinschi lucra comod pentru partidul comunist. Și nimeni nu mă poate convinge că nu a participat și el la omorul iubitului meu părinte. La fel cum nimeni nu-mi poate dovedi că printre mizeriile de miliţieni care au intrat în casa noastră şi l-au bătut pe tata pur și simplu nu s-a numărat şi fostul ment Voronin.[…]

Basarabia nu e gubernie ruseasca sau republica sovietica. Nu este nici provincie europeana. Basarabia e, de fapt, pe cruce.

Pe de o parte, dominata de interesele imperiale nelegitime ale Rusiei, comportament osandit de Alexandr Soljenitin care cerea tarii sale sa renunte la pretentiile de stapanire asupra Basarabiei. Pe de alta, teatru de operatiuni folosit de euroatlantici pentru a mai zgandari ursul rusesc cu ghimpele in laba.

Iar noi? Noi ii intindem buretele inmuiat cu otetul europenismului…

Basarabia este pamantul semanat cu sangele preotilor martiri, asa cum Romania noastra nu e cea laudata de FMI si de eurocrati, ci este Romania Sfintilor Inchisorilor.

Da, Basarabia este pamant si suflet romanesc.

Dar sufletul, sufletul… pe acela il mai avem oare la noi?

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Istorie, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “BASARABIA – pamant ROMANESC sau… colonie EUROPEANA?

  1. vreem unire cu Basarabia si Bucovina!odata tot dse va realiza!

  2. @fraţi razboinici
    dacă ne doare încă şi ni se strînge inima privind peste apa tulbure a Prutului, dacă avem nădejde să îmbrăţişăm ca fraţi aceeasi soartă, nu e nimic pierdut… nu întotdeauna lucrurile sînt aşa cum se arată şi, poate prea lesne şi pripit tragem concluzii, aruncînd cu pietre: ambasadorul reprezintă poziţia oficială a statului pe care declaratiile nu o pot depăşi, mai ales în Republica Moldova.
    Inima curată lucrează aşa cum ştie spre Slava Domnului, ca să tămăduiască rupturi si sfîşieri – eu am auzit că se întîmplă lucruri bune, odihnitoare de suflet românesc de cînd este dl Lazurcă ambasador în Moldova, mai bine să nu primim cu uşurinţă gînduri care ne dezbină

  3. Foarte bine scris!

    Să ne ajute Maica Domnului să fie Prutul alt Siret! Doamne, ajută!

  4. “Basarabia e, de fapt, pe cruce.” – nu m-am gandit niciodata asa.
    Adevar graieste gandul acesta al vostru.

    Minunata icoana de la sfarsit.

    Ma intreb oare, cand doi frati sunt despartiti de soarta, cand lumea le spune ca nu mai sunt de acelasi tata si aceeasi mama, oare ei se iubesc mai putin?
    Nu. Cred ca se iubesc mai mult. Poate aceasta e incercarea, provocarea care ne-o da Domnul. Sa ne iubim mai mult intre noi. Nu conducatorii nostri si diplomatia seaca ne arata noua realitatea, ci inimile noastre care suspina neincetat, frate dupa frate.

    Doamne, mantuieste poporul tau!

  5. @viorica:

    Am citat din ambasadorul Lazurca pentru a ilustra o atitudine, nu pentru a identifica o cauza in persoana sa. Problema principala este aceasta atitudine si, desigur, totusi chiar si cei care trebuie sa reprezinte statul roman pot alege ce accente sa puna la nivel de discurs.

  6. @admin,

    foarte frumos editorialul, dar si foarte dureros in acelasi timp.

  7. Doamne ajuta!

    SIngura chestie cu care nu sunt de acord este acel NOI care face trimitere la Romania.

    EI, aceste personaje hidoase care s-au catarat pe grumazul tarii fac ce fac, EI, nu NOI, romanii din ROmania. EI, sunt doar niste indivizi, nu ai nici in clin nici in maneca cu ROmania. EI nu ne reprezinta pe NOI romanii care simt cu adevarat romaneste. EI reprezinta doar interesele lor!

    Ma doare ca tot ce se intampla in tara asta a fost foarte bine planificat de EI, atat de bine incat romanii habar nu au de ce ii doare…majoritatea romanilor pun faptele din jurul lor pe baza incompetentei, prostiei, etc……cand de fapt EI manevreaza totul din umbra….si doar isi aleg niste indivizi care nu au nici in clin nici in maneca cu neamul romanesc pentru a-si pune in aplicare planurile intunecate de lumina celui caruia si-au vandud sufletele.

    ei nu ne reprezinta pe NOI!

    Ce inceaca monahul Moise sa faca este de nepretuit. Toti romanii ar trebui sa citeasca, sa vizioneze drama Basarabiei care sta de 200 de ani pe cruce.

    Chiar astazi s-a intamplat sa vorbesc cu un roman basarabean despre cum sunt tratati de romanii spalati pe creier, romani care ii vad pe basarabeni ca pe rusi. Dupa 89 s-a dus in mod perfid o lupta de instrainare intre frati iar acum in capul majoritatii romanilor cand spui basarabean le suna automat cuvantul rus.

    De ce? Pentru ca acesti romani nu au cunoscut drama Basarabiei, nu stiu nimic de deportari, nu stiu nimic de lupta basarabenilor pentru romanism, nu stiu ca basarabenii se duceau in cimitire pentru a citi in graiul romanesc……

    Datoria fiecarui roman care cunoaste drama Basarabiei este sa-i inconjoare pe romanii basarabeni cu caldura, sa ne simta ca pe adevarati frati.

    Mi-au strapuns inima lacrimele acestui romand adevarat din Basarabia……si asa patesc majoritatea romanilor basarabeni.

    Cu ochii in lacrimi mi-a spus ca pe ei nu-i vrea nimeni, romanii din Romania ii trimit cu rusii iar rusii din Basarabia ii fugaresc in Romania. CU ochii in lacrimi a spus: noi unde sa ne ducem?????

    Ma repet, proiectul monahului Moise trebuie promovat intens, sa stie tinerii romani ca Basarabia este cu adevarat pamant romanesc, ca si Bucovina, si Herta, si Buceagul (Sudul Basrabiei dat de tradatori la ucrainieni si care stau bine mersi), sa cunaosca drama neamului romanesc, numai asa inimile lor pot fi miscate.

  8. @admin
    asupra acestei “atitudini” am rezerve şi ziceam că ar trebui să ne întrebăm inimile înainte de a primi orice alt argument sau ştire, tocmai pentru că Basarabia este o chestiune foarte delicată şi terenul unui război informaţional teribil. Eu cred că este cel puţin forţată concluzia că oficial s-ar sustine astfel presiunea pentru adoptarea legii antidiscriminare – să avem mai multă grijă, sîrma ghimpată nu-i bună de folosit pentru a coase o rană…
    Deoarece pare să cînte în strună unor voci care nu-s tocmai binevoitoare fiintei nationale aş zice că fragmentul ilustrativ este nefericit ales, prea lesne acuzăm de trădare şi discursuri plate – România nu mai este marea absentă, a devenit prezenţă activă, mai caldă – ceea ce explică virulenţa reacţiilor anti-româneşti.
    De altfel toţi ştim că nu numai Europa face presiuni pentru legalizarea urîciunii – asta-i doar placa politicii locale la modă (aplicată în România ca şi în Rep.Moldova), invocată pentru deciziile al căror motiv real nu poate fi arătat opiniei publice

  9. @viorica:

    Argumentul nostru a fost limpede si nu era legat doar de legea antidiscriminarii. Nu e normal sa nu se discute despre aceste lucruri, pe motiv de razboi informational. Pur si simplu este jenanta aceasta remorca europenista pusa la abordarea chestiunii Basarabene. Ne ascundem sub faldurile UE si asta nu ajuta nimanui si nici nu o facem de ieri, alaltaieri, ci de la reorientarea catre Rep. Moldova, venita si ea pe filiera externa de altfel.

    Cat priveste chestiunea identitatii europene, poate il consultati chiar pe Dan Dungaciu, consilier sau ceva important acum in Rep. Moldova. Ar avea niste opinii foarte interesante care, cel putin pe alocuri, aproape ar consuna cu cele expuse aici…

  10. @admin
    tocmai că se discută şi se discută în termeni care deschid multe piste false, care ne dezbină şi mai tare, chiar nu vedeţi?

  11. @viorica:

    Probabil avem idei diferite despre dezbinare si unitate… Si daca e vorba despre piste false, sa se arate care sunt acelea, cu argumente.

  12. @admin
    acelasi interviu a stîrnit reacţia premierului Filat, un pro-european declarat:

    http://www.publika.md/vlad-filat–deranjat-de-activitatea-lui-marius-lazurca_779791.html

    aşa că este posibil ca ipotezele de la care porniţi să nu fie tocmai corecte şi reale

    PS eu aş fi reţinut din interviu dlui Lazurcă pasajul în care se vorbeşte despre ortodoxia naţională, idee care chiar merită cercetată îndeaproape şi urmată – ce ziceţi?

  13. @viorica:

    Si sunteti sigura ca intelegeti natura acestor reactii? Cu comunistii gafaind la ceafa si cu Mitropolia reactivata, Filat trebuie sa demonstreze musai ca nu e “sluga romanilor”.

    Dar asta nu schimba cu nimic problema europeana, care la noi e mai larga. Probabil ca si dl Lazurca face parte din acelasi cor de euro-entuziasti ca si Papahagi si Baconschi. Sunteti sigura ca ati inteles pana la urma ce am pus in discutie in acest articol? Daca va deranjeaza ca am citat din ambasadorul Lazurca, puteti sa ignorati cu totul acea sursa. E vorba despre cum se pune problema la modul general: Romania, ADICA Europa. Noi nu primim si credem ca nici nu va folosi unitatii. Nu vrem sa fim noi cal troian al puterilor straine! E perfect echivalent cu eventualitatea in care Rusia ar incuraja apropierea Rep. Moldova de Romania pentru a incerca sa ne controleze geopolitic.

    Ortodoxia nationala e o idee sublima, pacat ca lipseste, in practica, cu desavarsire (in Rep. Moldova).

  14. Problema este ca Basarabia se vrea ingenunchiata si terfelita, distrusa de UE, e un joc perfid, pe de o parte sa le arate rusilor ce fac ei si cum transforma o tara fosta sovietica in noua Olanda sau ZSuedia. Sunt planuri mari, se vede clar ca vor o interventie rapida si sigua. UE nu isi permite ca sa bage Basarabia in UE, ca nu mai are bani, in schimb o atrage intr-o coalitie ca sa o faca praf moral. Acolo trebuie o campanie de catehizare ortodoxa sustinuta. Apropierea intelectualilor de Biserica, oprirea curentelor habotnice cu calendarul, etc. Din pacate, acolo e o lipsa crasa de catehizare ortodoxa sanatoasa. Cred ca inceputul catehizarii la avut chiar acest simpozion eveniment cu pr Metallinos si domnul telenghidis, care si-au riscat viata acolo. Nu pot da mai mute amanunte, dar sa stiti, ca e pacat ca Basarabia sa fie lasata de izbeliste. E nevoie acolo de Dumnezeu.

  15. @Pr. Timotei:

    Ei, totusi, (Se) mai naste si la Moldova Dumnezeu 🙂 , pe la vreo manastire ca Noul Neamt, ca Sireti, pe la vreun preot misionar…

  16. Pingback: SANTAJUL ROGOZIN. Rusia ameninta ca va DEZMEMBRA Republica Moldova daca aceasta se va uni cu Romania - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: Rogozin flutura SCENARIUL MILITAR in chestiunea Transnistriei. Raport american care arata ca sunt PROBLEME LA SCUTUL ANTIRACHETA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: Patriarhul Kirill, aflat in vizita in Bulgaria, cere premierului Borisov sa-si fundamenteze politicile pe valorile crestin-ortodoxe - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: 7000 de basarabeni au demonstrat pentru UNIREA CU ROMANIA. 200 de ani de la anexarea BASARABIEI de catre Rusia. NICOLAE IORGA: FARA LACRIMI DIN PRISOSUL DURERII, NU SE MANTUIE DIN ROBIE UN NEAM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Basarabia si legea antidiscriminarii. Ipocrizia politicienilor si eurocratilor, biciuita de Pavel Paduraru. DEZICANDU-NE DE SUFLET, NE VOM SINUCIDE IN CORPORE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: Dan Dungaciu: MOLDOVA CADE DE PE HARTA. "A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova - Budapesta" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: Republica MOLDOVA IN HAOS POLITIC SI DEZBINARE SOCIALA [video]. Dan Dungaciu: "NE-A IESIT TOT URSS" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: Poate fi Rusia centrul lumii crestine? Ce inseamna “A TREIA ROMA”? - Recomandari
  24. Pingback: PATRIARHUL KIRILL la Chisinau pentru celebrarea a 200 de ani de la crearea EPARHIEI CHISINAULUI. Polemica: Pr. Savatie Bastovoi vs Constantin Tanase (TIMPUL)/ Limba moldoveneasca judecata la Curtea Constitutionala a RM/ Rusia in razboi comercial cu Ucrain
  25. Pingback: GERMANIA SI RUSIA FEDERALIZEAZA REPUBLICA MOLDOVA? Al doilea plan Ribbentrop-Molotov, pus la cale de un “aliat” EURO-ATLANTIC - Recomandari
  26. Pingback: Parintele Savatie Bastovoi despre sfarsitul libertatii de exprimare si inchiderea emisiunii “PIETRELE VORBESC”: DE ACUM INAINTE NU VOM PRIMI DECAT LOVITURI! - Recomandari
  27. Pingback: MARELE MITING PRO-EUROPEAN DE LA CHISINAU. Dan Dungaciu despre cum a fost ELIMINATA COMPLET identitatea romaneasca din simbolistica mega-evenimentului si despre MODELUL MOLDOVENESC-EUROPEAN - Recomandari
  28. Pingback: INTEGRAREA MOLDOVEI IN EUROPA SI “UNIREA CU ROMANIA” CA PROIECT DE TARA. Mituri, propaganda, realitati in jurul “momentului istoric” de la VILNIUS - Recomandari
  29. Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.

    Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.

    Acuzat de omor

    -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.

    Morga in salon

    O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.

    Personalul, redus la tacere

    Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.

    Externari preferentiale

    Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.

    Frig in saloane

    Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.

    Scuze prin acuze

    Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.

    In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

  30. @VICTOR
    Lupii au ajuns pastori pe la toate stanele, iar oile nu au nimic de behait.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare