Inmormantarea Patriarhului Maxim al Bulgariei: MINUNEA ICOANEI MAICII DOMNULUI care a vestit adormirea vladicului

11-11-2012 1 minut Sublinieri

Muncitorii care au săpat mormântul patriarhului Maxim au lucrat timp de 15 ore fără să se oprească pentru că biserica se află pe o stâncă, scrie Cotidianul sofiot 24 Ceasa, citat de Agerpres. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Maxim, a fost înmormântat, vineri, în Biserica Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Troian (centrul Bulgariei).

Mii de credincioşi au venit vineri la Catedrala patriarhală Alexandru Nevski din Sofia şi la Mănăstirea Troian pentru a aduce un ultim omagiu patriarhului bulgarilor ortodocşi. La slujba de pomenire au asistat preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, preşedintele parlamentului Ţeţka Ţaceva, reprezentanţii Sfântului Sinod din Bulgaria, patriarhul ecumenic Bartolomeu, delegaţii ai celorlalte biserici ortodoxe din lume, oamenii politici, membri ai corpului diplomatic. Delegaţia română a fost condusă de arhiepiscopul Craiovei şi mitropolitul Olteniei, Irineu, care a participat în calitate de reprezentant al Patriarhiei Române, delegat al Preafericitului părinte patriarh Daniel.

Presa sofiotă de astazi îl citează pe mitropolitul Varnei, Kiril, care susţine că, în ultimele zile, pe o icoană adusă recent la Sofia de călugări din Muntele Athos au apărut pete de sânge. Este vorba de icoana Maicii Domnului, numită Axion Estin, ceea ce înseamnă Vrednică Eşti, care reprezintă o copie exactă a unei icoane făcătoare de minuni de la Athos. Prima pată a apărut pe data de 28 octombrie, iar pe 30 octombrie erau cinci pete de sânge pe chipul Maicii Domnului. La data de 5 noiembrie petele încep să dispară şi în dimineaţa de 6 noiembrie, când patriarhul s-a stins din viaţă, nu mai era nici o pată. În opinia mitropolitului Kiril, apariţia petelor ar fi un semn că Sfânta Fecioară Maria s-a întristat pentru patriarhul Maxim, iar dispariţia lor a însemnat că Maica Domnului l-a primit la ea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare urmează să analizeze apariţia petelor şi să decidă dacă aceasta ar putea fi considerată o minune, mai scriu ziarele de la Sofia.

 Mormântul patriarhului se află în spatele celebrei icoane a Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa) despre care se spune că este vindecătoare şi făcătoare de minuni. Conform tradiţiei, icoana, care a devenit simbolul Mănăstirii Troian, a treia ca mărime din Bulgaria după mănăstirile Rila şi Bacikovo, a fost adusă acolo de un călugăr român, scrie Agerpres. În secolul al XVIII-lea, călugărul a plecat cu icoana de la Athos în drum spre Ţara Românească. Într-o noapte, el s-a oprit lângă localitatea Troian ca să se odihnească, iar a două zi când a vrut să plece calul lui şi-a rupt piciorul. El a găsit alt cal şi în ziua următoare a plecat din nou, dar nu a mers mult şi acel animal şi-a rupt piciorul. Atunci, călugărul a înţeles că Dumnezeu doreşte ca icoana să rămână la Troian. Potrivit localnicilor, icoana este vindecătoare şi de câteva ori a salvat localitatea de dezastre naturale şi de boli.

Patriarhul Maxim s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de marţi la doar câteva zile după ce împlinise vârsta de 98 de ani, el fiind cel mai bătrân printre liderii spirituali nu numai din lumea ortodoxă, ci şi din întreaga lume creştină. Maxim a fost şi patriarhul care a rămas cel mai lung timp în fruntea Bisericii Ortodoxe Bulgare de la înfiinţarea ei, în urmă cu 12 secole. Întronizat la 4 iulie 1971, Maxim a condus Biserica în unii dintre cei mai grei ani ai existenţei sale. Aproximativ 80% dintre cei 7,3 milioane de locuitori ai Bulgariei se declară creştini ortodocşi.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Biserica Ortodoxa Bulgara, Minuni

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Inmormantarea Patriarhului Maxim al Bulgariei: MINUNEA ICOANEI MAICII DOMNULUI care a vestit adormirea vladicului

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  2. Dumnezeu sa-l ierte si cu dreptii sa-l odihneasca !

  3. Dumnezeu pe cel care-L mărturisește în timpul vieții lui pe El înaintea oamenilor îl mărturisește și el înaintea Sfinților și a Îngerilor Săi în eternitatea vieții Lui.

    Dar eu am înțeles și altceva: mitropolitul Kiril vrea să fie noul patriarh al Bulgariei…

    În asemenea cazuri de arătări ”minunate” trebuie să vedem și dincolo de suprafața mediatică/mediatizată a lucrurilor, să înțelegem scopul mediatizării unei povești (reale sau nu), să nu ne hrănim cu povești media care au la bază vanități omenești… E bine să cercetăm:
    – sursa poveștii: cine a văzut, cine a spus la prima mână povestea? E un singur vizionar? (e dubios) Sunt mai mulți martori? Cât de credibili (creștini smeriți, practicanți, nedornici de publicitate) sunt ei?
    – destinația poveștii: cui se adresează și cui folosește mesajul? (Noi nu trebuie să ne sprijinim credința pe povești ”minunate”, ci pe Jertfa lui Hristos și pe a noastră pentru El și semeni.)
    – mesajul poveștii: e în continuitate și rezonanță cu Evanghelia, cu Tradiția, cu smerenia și dragostea, sau sunt știri oteviste și otrăvite pentru hrănit curiozitatea și senzaționalismul aspiratorilor de ”știri bombă” (ortodoxe totuși)…

    Oricum, este multă treabă de făcut în Biserica Bulgariei, așa cum spunea un episcop bulgar, bisericile sunt micuțe, mănăstirile nepopulate (până-n 300 de monahi cu tot cu episcopi)… E drept că bulgarii au trecut prin perioada stăpânirii turcești, apoi comuniste, care au atrofiat credința creștină. Ba erau vremuri și locuri unde, în lipsa preoților, înmormântările le făceau mirenii citind din cântările și rugăciunile slujbei, chiar tămâind… Apoi, creștinii ortodocși din Bulgaria sunt dezbinați și dezorganizați. A existat și o ispită a fracționării Sinodului acum câțiva ani, dar înțelepciunea bătrânului patriarh Maxim i-a mai calmat pe cei cu tendințe centrifuge. Oricum există deja și niște ”episcopi” necanonici și nerecunoscuți, ca și pe la noi…

    Dumnezeu să-i întărească și unească în Duh și în Adevăr pe creștinii Lui ortodocși de pretutindeni!

  4. In mana lui DUMNEZEU sta viata si moartea,El este ACELA care ne cheama pe fiecare dintre noi la EL.Ne cheama a da seama de felul in care ne-am chivernisit talantul [talantii] incredintati noua.In fata CREATORULUI nu este partinire,EL JUDECATORUL CEL DREPT sa dea si acestui slujitor al SAU un loc in RAIUL pe care l-a harazit inca de la intemeierea lumi pentru SLUJITORII SAI.Vesnica pomenire [VECINUIU PAMIAT].Nicu.

  5. Dumenezeu să-l odihnească cu drepţii.
    Veşica lui pomenire.
    Cred că trebuie să ne amintim de poziţia bisericii ortodoxe a Bulgariei adoptată faţă CMB şi acţiunile sale, faţă de concertele “misionare” ale demonicelor, Madona şi Gaga, a paradelor gay, (şi nu numai), poziţii ce mult, (şi în zadar) le-am aşteptat şi de la biserica noastră.

  6. Pingback: PRODROMITA – icoana Maicii Domnului nefacuta de mana omeneasca – 150 DE ANI de la ZUGRAVIREA MINUNATA. Predica audio a Parintelui Sofian (12 iulie) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare