Premierul DACIAN CIOLOŞ declară: “EU SUNT CREŞTIN ORTODOX. Bunica m-a învăţat să mă rog şi rugăciunile astea m-au ajutat foarte mult în decursul vieţii, dar sunt lucruri de care nu vreau să fac tapaj”

22-11-2015 1 minut Sublinieri


Dacian Ciolos la Radio Romania: SUNT CRESTIN… de medialert

Juramanatul premierului Dacian Ciolos este de la min. 2.05

[…]  Eu sunt creştin ortodox, dincolo de faptul că m-am botezat şi m-am căsătorit în biserica din satul unde am crescut, în judeţul Sălaj, bunica m-a învăţat să mă rog şi rugăciunile astea m-au ajutat foarte mult în decursul vieţii, dar sunt lucruri de care nu vreau să fac tapaj.

Pentru mine, o credinţă adevărată e credinţa pe care o duci în suflet şi pe care o duci în inimă şi e cea care îţi dă speranţe şi te ţine vertical, nu cea pe care o afişezi atunci când ai un interes să te vadă lumea.

Eu aş zice aşa: e suficient să întrebaţi preotul din Pericei, din judeţul Sălaj cât de credincios sunt, să îl întrebaţi pe părintele stareţ de la Mănăstirea din Putna cât de credincios sunt sau, eu ştiu, pe părintele arhimandrit de la Mănăstirea Dumbrava de lângă Ocna Mureş cât de credincios sunt. Şi în rest eu ştiu ce port în suflet şi asta mi-e suficient indiferent de ce spune unul sau altul. […]/ integral pe romania-actualitati.ro

Nota noastra

Premierul Dacian Ciolos a fost intrebat, la RRA, de ce nu a jurat cu mana pe Biblie si nu si-a facut cruce. In imaginea de la investitura se vede, insa, ca, de fapt, premierul a tinut mana atat pe Bilie, cat si pe Constitutie, insa, e adevarat, nu si-a facut cruce.

Se observa cum premierul Dacian Ciolos, care aduce, totusi, precizari despre identitatea sa religioasa, invocand nume destul de importante, ocoleste, de fapt, raspunsul clar la problema ridicata. Aceasta era legata de respectarea ritualului de investitura, care consta, cel putin conform cutumei, in a jura pe Biblie si a iti face cruce.

Problema era ca gestul sau a fost interpretat drept un fel de inaugurare a unui juramant laic. Si chiar asa s-a si inteles in opinia publica, de unde acel Che Guevara invocat, ridicol, de jurnalist. In aceste conditii, nu credinta domnului Ciolos si intensitatea ei interesa aici, de aceea raspunsul sau este, de fapt, nerelevant, ci daca noul premier isi asuma sau nu interpretarea gestului de a nu-si face cruce: un soi de inceput de secularizare, despartire a statului de religie/Biserica dupa modelul francez, atat de drag, altfel, premierului.

Putea explica mai clar daca nu cumva, pentru el, crestinismul este, totusi important, insa ca a iti face cruce in public considera ca e un gest inutil, pentru ca ajunge credinta “din suflet”. Si atunci se inlaturau ambiguitatile si ramanea doar o parere gresita ce trebuia corectata la prima vizita a premierului la vreunul din staretii citati de dumnealui.

ciolos-ivestitura

captura video Agerpres

 Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Premierul DACIAN CIOLOŞ declară: “EU SUNT CREŞTIN ORTODOX. Bunica m-a învăţat să mă rog şi rugăciunile astea m-au ajutat foarte mult în decursul vieţii, dar sunt lucruri de care nu vreau să fac tapaj”

  1. Oameni buni, omul NU neaga ca legaturile cu MISA

  2. @MihaiS:

    Pai nu poate sa nege ce nu a fost intrebat.

  3. @admin

    Emisiunea a fost o reactie la dezvaluirile despre legaturile sale, directe, cu MISA. Deci oamenii asteptau o reactie la asta, dar el a vorbit despre altceva..

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare