Parintele Tomozei, preotul batran si luminos de la Pungesti: “FARA DUMNEZEU NU AJUNGEM LA LIMAN. SI PREA MULTI L-AU VANDUT…”

18-10-2013 2 minute Sublinieri

tomozeiDSC_5038DSC_5185

[…]

Oamenii. Tomozei

Aproape de intrarea în Săliştea, un preot îmi face semn să opresc. Frânez instinctiv, aruncându-mi în cap toată dezordinea de pe banchete. Îi ghicesc zâmbetul pe sub barba lungă, albă, şi îl invit lângă mine.

„Dumnezeu mi te-a adus. A vrut să ne întâlnim. Aşa a vrut el…” spune într-un fel de mulţumire. „Dacă el a vrut, nu ne putem opune Lui”, îi răspund în ton. Se întoarce, cu totul, către mine, rezemându-şi spatele de portieră. Mă priveşte adânc, câteva secunde. Îi întorc privirea, în aceeaşi tăcere calmă. Îmi dau seama că pe chipul lui nu e zâmbet; e lumină, o lumină fără nicio legătură cu noi, cu satul colorat, cu griurile văzduhului. E o lumină, pur şi simplu.

„Eu sunt preotul Tomozei”, zice, cu lumina lui firească. „Dumneata?!” Îi spun cine sunt, cum mă numesc, ce caut în zonă. Se întoarce cu faţa la drum, şi se închină larg, spunându-şi înlăuntrul lui ceva. Poate o rugă pentru mine, pentru noi, o mulţumire lui Dumnezeu, cine ştie? Face o pauză şi mă priveşte iar. „Cum spui că te numeşti?”. Îi spun din nou. Şi iar simt lumina aceea, ca o boare de zâmbet. „Cred că eşti român?!”. „Oricum ar fi, sunt botezat ortodox, crescut de o bunică, învăţată la şcoala de maici. Român, da”. Şi iar se închină larg, peste crucea mare – aur şi safir, pe care o poartă pe piept.

„Poate te întrebi ce caut aici, la anii mei, în locul ăsta unde Satana îi asmute pe oameni, unii împotriva altora. Ai fi crezut că se mai poate întâmpla ca nişte oameni tineri să lovească cu atâta ură în părinţii lor?! În copiii lor?! Asta au făcut jandarmii, au lovit – în bătrâni, în copii. De ce?!”

Simt că nu aşteaptă răspuns. Tace iar, cu mâinile împreunate, adunate în poală, şi îi ascult tăcerea. „Vin pentru că oamenii ăştia au nevoie de mine. N-am fost numai eu. Am fost cinci-şase preoţi. De la toate bisericile comunei. Acuma, eu nu mai slujesc, de cinci ani. Sunt la pensie. Dar am simţit că trebuie să fiu aici, mai ales noaptea” spune, şi tace iar.

Îl descos mirean şi ziaristic despre viaţa lui. Are trei copii – două fete şi un băiat, la casele lor. Primul preot din familie a fost străbunicul lui. „A slujit aici, acum o sută de ani”. Apoi au venit cei tineri. Un şir lung de preoţi, ca o rugăciune continuă. A făcut seminarul teologic la Mănăstirea Neamţ, o parte, apoi la Caransebeş. A slujit în Harghita şi Covasna, apoi în Dragomireşti, a constrit o biserică la Podul Turcului.

„Pe urmă, m-am întors aici, ca să fiu aproape de mama mea. Anul viitor, în februarie, în mila lui Dumnezeu, împlineşte 99 de ani”. Şi se roagă iar, în gând, pentru maica lui. „Fără Dumnezeu, nu ajungem la liman. Şi prea mulţi L-au vândut”. Mai stă o clipă, îmi întinde mâna, mă binecuvântează şi coboară. „Or să se bucure tare, acum când m-or vedea”, spune privind către protestatari. „Mergi cu Dumnezeu!”. Simt în strângerea mânii lui fermitate şi blândeţe. „Mulţumesc, Părinte!”.

[…]

pungesti-proteste-a-ii-a-zi4478


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Gazele de sist, Preoti si duhovnici romani, PUNGESTI, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Parintele Tomozei, preotul batran si luminos de la Pungesti: “FARA DUMNEZEU NU AJUNGEM LA LIMAN. SI PREA MULTI L-AU VANDUT…”

 1. O figura de “SFANT IN TRUP” are acest minunat Slujitor al lui Hristos!
  Pare atat de “lucid” la aceasta varsta de aproape un veac, atat de patriot, de iubitor al fiilor sai duhovnicesti si mai ales atat de GRIJULIU ca PASTOR si SACERDOT CRESTIN ORTODOX caruia II PASA de toate “problemele” crestinilor care traiesc langa si pe langa el…chiar daca acum nu-i mai pastoreste efectiv pe crestinii din Pungesti…dar dovdeste ca ii TINE IN INIMA LUI si nu oricum si nu numai rugandu-se pentru ei, ci preocupandu-se de BINELE LOR si al copiilor lor si de viitorul pamantului fiilor sai…
  Un exemplu EXCPTIONAL de PREOT Ortodox si de ROAMAN AUTENTIC…!
  O minunatie de OM cu majuscula…
  Doamne mai tine-l pe pamant…si mai tine-i pe toti BATRANII NOSTRI care Tie ti-au fost bineplacuti …!
  Cand ne vor pieri “toti” batranii care inca mai sunt ca acest PARINTE…atunci se apropie si MARELE NECAZ de tara noatra si chiar de lumea intreaga…dar cata vreme Dumnezeu II MAI TINE IN TRUP, parca vedem ca sunt CA NITE STALPI ai tot ceea ce Biserica noastra stramoseasca Ortodoxa si NEAMUL nostru si Pmantul Tarii noastre a avut mai PRETIOS SI VALOROS…
  Sa il pomenim si noi pe acest PARINTE, caci este o RARITATE de Slujitor al Sfantului Dumnezeu pe pamantul neamului nostru!
  AMIN!

 2. Pingback: “ANARHISTII” DE LA ”BALIGA VACII” SI “POPIMEA OBSCURANTIST-MEDIEVALA”: noua amenintare la adresa sigurantei nationale! - Recomandari
 3. “Eu imi apar saracia, si nevoile si neamul”

 4. va propun un exercitiu de imaginatie: imaginati-va ca am avea 18000 de preoti (parca acesta este numarul preotilor din tara) asemena Parintelui Tomozei. Ce forta! De atractie.

 5. Pingback: Ilie Serbanescu: TARANII DE LA PUNGESTI ISI APARAU GLIA [video]/ Razboiul babei ZALI cu GAZELE DE SIST: “Pe mine nu ma intereseaza banii, ma intereseaza pamantul meu”/ Chevron a demarat PROSPECTIUNILE in Constanta/ UE si gazele de sist - Recom
 6. Pingback: In atentia premierului Ponta-SRI: “ANARHISTO-EXTREMISTII LEGIONARI” AU IMPANZIT INTREAGA LUME CU PROTESTELE CONTRA GAZELOR DE SIST/ Protestul MOTILOR de la CAMPENI, cu multe rugaciuni si cu “preoti in frunte”, caracterizat de Ponta
 7. Pingback: PUNGESTIUL – “ZONA SPECIALA” A ROMANIEI ASEDIATE. TERFELIREA OAMENILOR SIMPLI DE CATRE STATUL ROMAN IN NUMELE CORPORATIEI. Pana unde merg bataia de joc si abuzurile? Ce poate fi facut? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare