SCANDALOS: Presedinta Lituaniei, fost comisar european, STERGE PE JOS CU ROMANIA, contrar oricaror uzante diplomatice. ROMANIA A AJUNS CIUCA BATAILOR DE JOC IN EUROPA?

13-09-2012 3 minute SublinieriPresedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a criticat dur România, într-o conferinta de presa sustinuta miercuri la Palatul Cotroceni, împreuna cu Traian Basescu. Grybauskaite a afirmat ca, daca politicienii români nu se maturizeaza, România nu va putea accesa suficiente fonduri europene, iar zona Schengen va ramâne închisa.

“Aceasta instabilitate pe care o putem vedea acum din exterior, schimbarea a trei premieri în sase luni, deloc suprinzator se reflecta si în capacitatea dvs. de a performa în UE, si ma refer aici în special la capacitate de absorbtie a fondurilor europene”, a spus presedintele Lituaniei.

“Tara dvs este ultima dintre statele membre UE la capitolul absorbtia fondurilor europene. Acesta este un mesaj negativ. Din cauza agitatiei politice, tara este paralizata si nu îsi poate rezolva problemele”, a adaugat seful statului lituanian.

Grybauskaite i-a invitat pe politicienii români sa se maturizeze, în caz contrar costurile fiind suportate de poporul român. “Toate tarile au dificultati, toti ne gândim la disputele politice, dar maturitatea politica înseamna ca orice ideologie politica ar avea partidul din care faceti parte, trebuie sa întelegeti ca poporul dumneavoastra este primul care conteaza. Acesta este un avertisment: daca nu veti capabili sa va maturizati, sa va comportati responsabil din punct de vedere politic, povara va fi pe umerii poporului român. Nu veti putea avea suficiente fondurie de la Uniunea Europeana, nu vi se va deschide zona Schengen si acesta va fi esecul tuturor partidelor politice”, a declarat Dalia Grybauskaite.

Ea a aratat ca deciziile majore privind poporul romând depind de clasa politica româneasca. “Sper ca tara dumneavoastra sa-si asume  resposanbilitatea pentru stabilitate si sa faca tot ce e posibil pentru popor. Nimeni nu va va ajuta din exterior, nimeni nu va va putea distruge din exterior. Totul este în mâinile dumneavoastra. Bine sau rau”, sustine Grybauskaite.

Pe de alta parte, presedintele Lituaniei s-a aratat multumita de colaborarea cu omologul sau de la Bucuresti.“În cooperarea noastra, ne întelegem foarte bine cu domnul presedinte si ne întelegem foarte bine unul cu altul în timpul Consiliilor Europene si colaboram îndeaproape pentru a ne folosi capacitatile în cadrul NATO”, a spus Grybauskaite.

Presedintele Traian Basescu a primit-o, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Dalia Grybauskaite, presedintele Lituaniei, aflata în vizita oficiala în România.

Şeful statului i-a spus omologului său lituanian că este primul şef de stat care vizitează România după “iarna noastră extrem de furtunoasă”. “Sunteţi primul şef de stat care vizitează România după iarna noastră extrem de furtunoasă”, i-a spus preşedintele Traian Băsescu oaspetelui străin, citat de Mediafax. “Sunt furtuni … important este cum faceţi faţă, cum treceţi peste ele”, i-a răspuns preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, omologului român.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, despre declaraţiile preşedintelui Lituaniei, că tonul tutorial şi superior din partea unui politician din Europa post-comunistă este deplasat şi inacceptabil.

“Din păcate, aceste momente de vulnerabilitate a României pe plan extern crează oportunitatea ca astfel de reacţii să apară din partea unor state partenere din UE, dar asta nu înseamnă că un oficial al unui alt stat poate da «avertismente» României”, a arătat Mircea Geoană. Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat a menţionat că poporul român şi-a câştigat dreptul de a sta la masa Uniunii Europene.

“Nu ne-a făcut nimeni o favoare. De aceea, consider că tonul tutorial şi superior, venind din partea unui politician reprezentând Europa post-comunistă, este deplasat şi inacceptabil”, a declarat Geoană. El şi-a exprimat surprinderea pentru faptul că nu a existat o reacţie la aceste interferenţe ale unui alt stat în politica internă din ţara noastră. “Până la urmă şi la urmă, reprezentanţii statului român au obligaţia de a apăra imaginea României“, a arătat preşedintele Comisiei de politică externă din Senat.

Despre îngrijorările preşedintelui Lituaniei, Dalia Grybauskaite, cu privire la rata mică de absorbţie a fondurilor europene de către România, Mircea Geoană a declarat că apreciază acest lucru, fiind vorba despre “o problemă gravă cu care se confuntă ţara noastră”. “În loc să ne avertizeze, ar putea să ne împărtaşească din experienţa lor în acest domeniu, astfel încât şi noi să putem performa mai bine”, a mai spus acesta. […]

Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, că afirmaţiile preşedintelui Lituaniei, Dalia Grybauskaite, sunt “destul de surprinzătoare” şi fac parte din sfera politicii interne din România, potrivit Mediafax.

“Chiar dacă există, probabil şi în Lituania şi în alte ţări declaraţii mai pitoreşti ale politicienilor, eu nu cred că declaraţiile politicienilor sunt cele mai importante, ci ceea ce performează ţara respectivă”, a spus Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, în cazul unei vizite de stat, la un asemenea nivel, “nu e locul unor declaraţii care intră, în mod clar, în sfera politicii interne din România, a luptei interne”, ceea ce nu face decât să inflameze această stare din ultimele luni de zile.

Laszlo Borbely a mai arătat că Lituania şi România sunt două ţări din Uniunea Europeană, fiecare cu problemele ei. “Eu cred că a excedat puţin acelor cutume prin care un şef de stat vine în altă ţară din UE şi poate să îşi exprime un punct de vedere, dar este puţin surprinzător, într-adevăr”, a mai comentat Borbely. […]

Nota noastra:

Daca mai era nevoie de o dovada pentru statutul pe care il avem in UE, presedinta Lituaniei (stiti, acea tara care NU e Letonia) tocmai ne-a furnizat-o.

Intr-o prestatie absolut nediplomatica, țața-șef a Liliputaniei s-a gasit sa se umfle-n pene și freze si sa ne contreze arțăgos la noi acasa, scoțându-ne iute la tabla ca sa ”ne dea la palme” cu dunga de la rigla. Nu s-a gasit mai nimeni in aceasta tara, care e tot mai mult sat fara caini, sa o puna la punct pe aceasta farfuză a geopoliticii. Ba, chiar, prima reactie a venit din partea… lui Laszlo Borbely! S-a simtit deranjat ungurul pentru gestul grosolan al lituaniencei… Istenem!

Nu conteaza ca s-a raportat critic la unul sau altul dintre actorii politici interni, ci conteaza, esential, ca s-a pronuntat in termeni incalificabili asupra politicii interne, asa cum nu se face. Nu poti veni intr-o tara straina sa dai lectii arogante, sa dai avertismente, sa faci o natiune ca fiind imatura, sa bati obrazul ca se schimba prea des premierii (!!) si ca e prea multa agitatie politica!

Altfel, bine ca se intelege excelent cu Traian Basescu in cadrul Consiliului European. Cum se face ca amicii internationali ai lui Basescu sunt atat de aroganti si dispretuitori fata de Romania?

Dar exista o explicatie pentru acest tupeu: dna a fost comisar european financiar intre 2004 si 2009. Colega buna, asadar, cu V. Reding cu care se vede bine ca seamana nu doar la coafura a la Ana Pauker.

Cat priveste “avertismentul” legat de Schengen, intarzierea n-are nicio legatura cu “agitatiile politice” – au spus-o chiar ONG-uri europeniste bine infipte in culoarele Bruxelles-ului si vajnice combatante pro-Basescu:

Abia în 2015 se va pune problema aderării la Schengen a României şi Bulgariei şi cu graniţele terestre. Potrivit Centrului Român de Politici Europene, problema reală, dar neasumată la nivel declarativ de liderii europeni, ţine de problemele Greciei cu imigranţii ilegali. 90% din migraţia ilegală în Europa se face prin Grecia, iar experţii spun că deschiderea graniţelor române şi bulgare ar permite acces mai uşor către nordul Europei. Pe de altă parte, recent a fost pusă pe tapet şi evaluarea separată a României şi Bulgariei, însă această variantă este respinsă de raportul CRPE. Un motiv ar fi costurile prea mari: securizarea graniţelor Bulgariei cu România ar costa peste 100 milioane de euro, bani pe care Sofia nu îi are.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “SCANDALOS: Presedinta Lituaniei, fost comisar european, STERGE PE JOS CU ROMANIA, contrar oricaror uzante diplomatice. ROMANIA A AJUNS CIUCA BATAILOR DE JOC IN EUROPA?

 1. E clar cine e aceasta cucoana,nu stiu cum de o tine pamantul de a face rele si se afiseaza cu tupeu cum ca ea lupta ptr bine,care bine cand pe tine te doare undeva de binele altora cumva Reding o fi trimiso? Am impresia ca cucoanele astea bogate sunt vorbite intre ele. Sa ne spuna mai bine de lituania ei unde si acolo poporul sufera de foame nu sa vina sa ameninte si se foloseste mereu de amenintarea Schengen.de parca daca am intra in schenghen o sa ne fie mai bine. Ori cum am platit enorm de mult ptr integrarea in UE si ptr schengen vom plati asadar sa ne scuteasca madam asta ca miroase urat.

 2. parc-ar fi soacra Romaniei 🙂

 3. ce mai tura-vura bosimanii euro sintem…recunoscuti si cu drepturi pe masura in toate zarile.

 4. “Aceasta instabilitate pe care o putem vedea acum din exterior, schimbarea a trei premieri în sase luni, deloc suprinzator se reflecta si în capacitatea dvs. de a performa în UE, si ma refer aici în special la capacitate de absorbtie a fondurilor europene”
  Ma intreb cind vor intelege TOTI ROMANII ca:
  1. Romania ere dreptul sa schimbe de cite ori vrea ministrii, fara sa dea socoteala strainilor, fie ei UE, SUA sau alte puteri internationale;
  2. Fondurile europene sunt banii platiti deja UE-ului de catre Romania(prin obligatiile financiare ce si le-a asumat fata de UE). Aceste fonduri trebuie sa fie date inapoi Romaniei neconditionat si apoi Romania sa le foloseasca asa cum vrea (daca sunt folosite in interesul bancilor, corporatiilor multinationale,.. si NU in interesul poporului roman, atunci nu UE este cel care “pedepseste” guvernul Romaniei ci poporul daca are puterea, nu spun capacitatea pentru aceasta sunt sigur ca o are).

 5. Poate ar trebui sa ne smerim si sa intelegem ca avem cu adevarat o problema. Sincer nu ar trebui sa ne doara de fondurile de la UE sau de plimbatul liber prin Europa. Nu asta ne doare. Ne doare ca neamul nostru este carnivor si isi mananca pruncii! Ne doare ca am ajuns atat de impietriti la inima ca nu mai putem scapa din ochi sansa de a parveni, de a face bani repede, de a hrani patimile din noi. Noi nu avem dreptul sa avem mandrie ranita, sa ne simtim lezati din cauza ca doamna presedinte ne-a spus niste lucruri care sunt adevarate. Chiar daca a exagerat si nu a gasit modul potrivit sa ne-o spuna, sau chiar daca nu era ea in masura sa o faca. A zis, a zis. Acum sa vedem daca e mai bine sa facem curat in ogreada sau e mai bine sa ne etalam cu un mesaj venit direct din mahala, ca sa nu ne lasam orgoliul ranit…
  Eu personal, nu-mi doresc UE, nu-mi doresc euro, nu-mi doresc decat sa plece odata trupa de sarlatani afara din tara asta, daca se poate pe o insula pustie sa se reechilibreze sufleteste. Cei care nu iubesc neamul asta sa plece, draga, unde le place mai mult dar sa ne lase in pacea noastra! Vai noua ca numai de ne-ar zdruncina Dumnezeu din temelii, ne-om mai trezi la realitate!

 6. Chiar dacă gestul lituaniencei este condamnabil, parte din comentariul ei are substanţă: politicienii noştri, nu numai USL-ul după cum lasă ea să se înţeleagă, chiar nu ţin cont de poporul pe care chipurile-l conduc. Şi se vede aceasta din afară f f bine. Acu se pune întrebarea, dacă de dragul nostru, al poporenilor a pus ea problema astfel, sau … de dragul lui tanti Europa?

 7. http://www.dcnews.ro/2012/09/miscarea-gandita-de-usl-pentru-a-si-asigura-majoritatea-la-parlamentare/

  Strategii USL pun la punct ultimele tactici pentru alegerile parlamentare. Din tabăra lui Traian Băsescu şi a PDL au fost lansate mesaje prin care li s-a transmis celor din USL că nu vor avea Guvernul dacă nu fac 50% plus 1 la parlamentare. Surse din USL au confirmat pentru DeCe News că este pregătită o alianţă cu ecologiştii. USL întăreşte garnitura şi face o alianţă cu Partidul Verde şi Mişcarea Verzilor, partide conduse de Ovidiu Iane şi Remus Cernea. Cel din urmă este şi în prezent consilier de stat în guvernul Ponta.
  (…)

  Nu vă faceţi griji.. suntem pe mâini bune!

 8. Interesanta este insa perceptia pdl-istilor:
  “Prestatia presedintelui Lituaniei la Bucuresti, care a administrat o lectie severa politicianismului nostru national, n-a placut PDL.

  Dalia Grybauskaite a fost poreclita in cinci minute “Matusa”, categorie din care n-au scos-o pedelistii toata ziua, cand s-au referit la ea. Cel putin asa ne-au spus noua portarii de la sediu.

  Ceea ce le-a picat cel mai rau fruntasilor portocalii este un aspect neglijat de Dalia Grybauskaite, care n-a venit in Romania, dupa cum s-au asteptat unii, sa le dea o mana de ajutor.

  Dupa mintea lor, presedintele lituanian ar fi trebuit sa indice clar, in momentul cand s-a referit la lipsa de performanta a clasei politice de la Bucuresti, ca se refera la Crin Antonescu si Victor Ponta. Ca asa stiau ei, ca opinia publica internationala a inghitit povestea cu “lovitura de stat”.

  http://www.ziare.com/pdl/stiri-pdl/pedelistii-suparati-pe-dalia-grybauskaite-1189796

  Pe noi insa n-ar trebui sa ne mire si nici sa ne scandalizeze atitudinea, atata vreme cat stim foarte bine cum s-au lamentat fratii nostri obiditi din pdl, cunoastem jalbele cu care s-au dus la inalta poarta a europenilor si strigatele lor disperate de ajutor.

  Ajutoru’ fuse si se duse, acum raman de indeplinit obligatiile angajate. Si, intre noi fie vorba, la circul si intregul tam-tam al vietii noastre politice, ce mai conteaza cateva cuvinte de avertisment, cata vreme nu s-au facut nominalizari? Vrem respect? Acesta se castiga. Vrem neamestec in treburile noastre interne cata vrem suntem indatorati pana peste urechi, in conditii care i-ar face poate invidiosi pana si pe sultanii otomani? Cam greu.

  Astept urmatoarea vizita in care s-ar putea sa aflam mai multe despre obligatiile asumate in numele nostru. Avertismentul a fost dat, insa fiecare intelege cum vrea.

  http://www.mediafax.ro/economic/dalia-grybauskaite-lituania-si-romania-vor-coopera-pentru-rute-alternative-privind-gazele-naturale-10060709

 9. Dupa cazul Drasius Kedis, Lituania are credibilitate ZERO.
  Tara este stapinita in stil mafiot-masonic de fosta elita de rang II din vremea URSS.

 10. O fi vazut femeia la TV ca asa e cutuma si ca la noi e obiceiul asta, de a executa ordinele si parerile din afara.

  Sa fi fost, dincolo de un mesaj prin tert, si un test pentru reinstalatul Basescu ? Ia sa vedem, yes-manul asta are curaj sa zica ceva blondei cu coc ?

 11. … “farfuză a geopoliticii” 🙂

  Gestul este cu atat mai incalificabil cu cat era in vizita la noi, cu alte cuvinte ne-a administrat niste palme la noi acasa. Si pe mine m-a socat tupeul cu care si-a permis sa critice tara noastra (nu doar clasa politica) adresandu-se direct noua. De regula, in limbajul diplomatic, se fac referiri la persoana a III-a (Romania nu a atras fonduri, a facut, a dres…). Niciun om, oricat de puternic, presedinte al unui stat sau al unei federatii de state, etc. nu se poate adresa cu aroganta unui intreg popor, fie el si cel mai amarat stat, Bosimania sau oricare altul, la modul la care a facut-o aceasta individa (ca nu stiu cum sa-i spun). Pentru ca niciodata un om nu poate fi superior unui grup de oameni, cu atat mai putin unui popor. E ceva de noaptea mintii… puterea sminteste rau de tot.

 12. Aceal nu era mesajul ei, doar l-a transmis, de la UE!!

 13. Adevarul supara totdeauna. A avut tupeu obraznic, dar are dreptate: politicienii trebuie sa se maturizeze si sa le pese de popor.

 14. @ Mariana:

  Si credeti ca asta a vrut sa spuna ex-comisareasa neo-stalinista barrosiana? Credeti ca de grija poporului roman s-a apucat ea sa scuipe pe Romania in fata reprezentantilor ei, tratati ca niste carpe de sters (ca asta si sunt, e alta poveste)?

 15. va dati seama cat de apreciata este Romania , daca au trimis presedintele Lituaniei sa ne urecheasca ?:-)))) ( cu alte cuvinte , daca imi iau bataie , macar sa fie de la unul fortos , nu de la un pirpiriu ) . Si noi am facut mumos si am stat plecati si am rosit in obrajori , precum copilasul prins furand dulceata .

 16. Ma deranjeaza foarte mult obraznicia acestei comisarese, dar mai mult si mai mult ma deranjeaza lipsa de reactie, in fata acestui comportament, a celor aflati in cele mai inalte pozitii in stat. In anul 1919, cand americanii au avut o prima tentativa de a ne transforma in colonie, am avut conducatori cu coloana vertebrala, nu ca acum.

 17. Iulian, sa ne traiesti! Avem mare nevoie si de crestini veseli. Si o spun rugandu-ma la Sfanta Sofia sa ne dea discernamant: gandul bun si zambetul bun. Doamne, ajuta!

 18. Pingback: Traian Basescu o tine gaia-matu cu EUROPA lui Merkel, ”reforma” asigurarilor de sanatate, diktatele FMI si EXPLOATARILE AURIFERE/ SCENARII POST-ALEGERI: contrarea VOTULUI POPULAR ca in Lituania sau HAOS PROVOCAT? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare