Se rupe Spania? CATALONIA, NOUL STAT AL EUROPEI. Precedent pentru Tinutul Secuiesc sau chiar INDEPENDENTA TRANSILVANIEI?

13-09-2012 2 minute Sublinieri

NOUA STRATEGIE A AMAGIRII: STATELE NATIONALE CENTRALIZATE, ACUZATE PENTRU CRIZA; AUTONOMIA SI INDEPENDENTA REGIUNILOR, ”VANDUTE” CA REMEDII ECONOMICE

Catalonia zice e suficient”, titrează cotidianul La Vanguardia, imediat după manifestaţia care a reunit la Barcelona între 600 000 şi 1.5 milioane de persoane, în favoarea independenţei regiunii. O adunare care a avut loc în ziua aniversării Diada, sărbătoarea naţională catalană.Sub sloganulCatalonia, noul stat al Europei”, manifestanţii au lansat “o nouă provocare” către primul ministru Mariano Rajoy. Potrivit cotidianului din Barcelona, preşedintele guvernului va trebui de acum

să găsească o soluţie pentru dezertarea catalană. [La rândul său] guvernul regional şi preşedintele său Arturo Mas vor trebui să gereze consecinţele acestei mobilizări […] şi să reflecteze într-un spirit clar poziţia pe care o au asupra suveranităţii şi independenţei.

Într-adevăr, în 20 septembrie, Mariano Rajoy şi Artur Mas se vor reuni la Madrid pentru a discuta despre pactul fiscal catalan, presupus să acorde Cataloniei o mai mare autonomie în domeniul impozitelor. O problemă spinoasă căci, aşa după cum aminteşte cotidianul catalan El Periódico,

locul Cataloniei în structura politică şi instituţională spaniolă este o problemă nerezolvată din punct de vedere istoric. Şi ea nici nu va fi atâta timp cât nu vom fi înţeles că ea vrea să se simtă respectată, în acelaşi mod în care ea doreşte şi să participe cu adevărat la conducerea Spaniei. Fără privilegii, dar fără nedreptăţi. […] În caz contrar, ţinta conturată de explozia independantismului va fi şi mai dureroasă. Şi, la final, cu mult mai nesigură.

Cotidianul din Madrid, El País, identifică motivele acestei mobilizări excepţionale:

o schimbare politică de fond dublată de un profund resentiment datorat deciziei Curţii Constituţionale, care a frustrat aşteptările în ceea ce priveşte un guvern autonom; criza care distruge elanul său economic, noua strategie recentralizatoare a Partidului Popular [la putere la Madrid]. Este un sentiment tulbure global, de care CiU [naţionaliştii aflaţi în fruntea guvernului regional] a profitat pentru a deturna atenţia de la reducerile sale sociale şi de responsabilităţile pe care le are în îndatorarea catalană.

La polul opus, cotidianul conservator ABCconsideră că naţionalismul catalan este uşurat pentru că a identificat statul central ca fiind “vinovat”, iar independenţa ca fiind “o soluţie fictivă”:

trei decenii de politică naţionalistă […], o imersiune completă a societăţii catalane în dictatul naţionalismului şi un grad de autoguvernare care trece dincolo de federalismul cel mai extrem cu putinţă nu sunt argumente suficiente pentru a demonta minciuna naţionalistă permanentă, care vede în Spania un responsabil pentru absolut toate relele. Acum înşelăciunea se numeşte pact fiscal. Anterior, era noul statut [al Regiunii].

 • Capital:

O NOUĂ ȚARĂ ar putea apărea în Europa

Comisia Europeană a dat asigurări ieri că dacă o regiune îşi declară independenţa faţă de un stat european, va înceta în mod automat să mai facă parte din Uniunea Europeană şi va trebui să-şi negocieze din nou aderarea cu Bruxelles-ul.

“Dacă doreşte să solicite să devină un stat membru, trebuie să respecte tratatele europene referitoare la acest statut”, a asigurat Oliver Bailly, purtătorul de cuvânt al Executivului Comunitar, în răspunsul la o întrebare referitoare la aspiraţiile suverane exprimate de mai mulţi lideri ai acestei comunităţi. “Noua ţară nu ar face parte din Uniunea Europeană până în momentul în care îşi va oficializa integrarea”, a adăugat.

Ar fi un proces care ar trebui să se realizeze în doi paşi. Declaraţia de independenţă ar trebui să se negocieze mai întâi “conform normelor internaţionale” şi, doar ulterior, noua naţiune ar putea începe negocierile cu cei 27 de membri, pentru a face din nou parte din Uniunea Europeană.

Surse comunitare asigură că, în cazul Cataloniei, procesul ar putea fi mai rapid, deoarece aplică deja o mare parte din legislaţia comunitară, cum sunt de exemplu legile referitoare la piaţa internă sau la Spaţiul Schengen. Cu toate acestea, este vorba de teorie, deoarece în practică, orice aderare trebuie să fie aprobată în unanimitate de cele 27 de state membre şi după cum este previzibil, cel puţin un stat ar vota împotriva integrării Cataloniei în Uniunea Europeană.

Marş pro-independenţă de ziua Cataloniei

Chiar ieri a fost întreprins un marş în Barcelona, pentru a solicita independenţa, sub sloganul “Catalonia, nou stat al Europei”. Organizat la început de Asamblea Nacional Catalana, la eveniment vor participa mai mulţi lideri catalani, inclusiv consilieri ai Guvernului acestei comunităţi.

Totuşi, majoritatea membrilor formaţiunii politice CiU (Convergenţă şi Uniune) afirmă că participă la marş pentru a revendica pactul fiscal, care va fi dezbătut în scurt timp de către şeful Guvernului central, Mariano Rajoy, şi de cel catalan, Artur Mas. Se aşteaptă ca participanţii la protest să sosească în număr mare, ţinând cont că 1.000 de autobuze închiriate îi vor transporta pe manifestanţi din toate punctele comunităţii către Barcelona.

SURSA: Rador

CEA MAI MARE FRICĂ A ROMÂNILOR, un pas spre realizare? TRANSILVANIA INDEPENDENTĂ!

Subiectul independenței regiunii spaniole Catalunia a stârnit valuri de reacții în România. Articolul de pe capital.ro a adunat peste 25.000 de afișări și a generat aproape 150 de comentarii, multe dintre ele având un subiect care, se pare, stă pe buzele tuturor: o desprindere a regiunii Transilvaniei de România.

Zilele trecute a fost întreprins un marş în Barcelona, pentru a solicita independenţa, sub sloganul “Catalonia, nou stat al Europei”.

Din punct de vedere al formalităților, independența Cataluniei nu este chiar imposibilă. Declaraţia de independenţă ar trebui să se negocieze mai întâi “conform normelor internaţionale” şi, doar ulterior, noua naţiune ar putea începe negocierile cu cei 27 de membri, pentru a face din nou parte din Uniunea Europeană.

Situații precum cea din Catalonia mai sunt în Europa: una dintre ele este și la noi, unde se fac presiuni tot mai mari pentru independența din Secuime.

DEZBATERE: Credeți că o eventuală declarație a independenței a regiunii Catalunia  va crea un precedent pentru alte regiuni precum Transilvania?


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Se rupe Spania? CATALONIA, NOUL STAT AL EUROPEI. Precedent pentru Tinutul Secuiesc sau chiar INDEPENDENTA TRANSILVANIEI?

 1. Oameni buni, Transilvania nu este o regiune majoritar maghiara! Poate vorbim despre tinutul secuiesc, dar despre Transilvania nu putem vorbi. Indiferent, este inatmisibil ca romanii sa accepte vreo enclava pe teritoriul pe care parintii si bunicii lor l-au scaldat in propriul sange. Ar plange pamantul sub noi daca am accepta asa ceva, desi am merita asa o rusine pentru pacatele noastre…

 2. “Articolul” din Capital, şi l-am pus între ghilimele că nu poate fi numit articol (cel cu Transilvania), este o simplă agitare şi manipulare a spiritelor înspre probleme care de fapt nu există şi se vor de unii inventate. Nu există nici o raţiune pentru o astfel de separare, nu există nici o dorinţă a vreunui român transilvănean să existe o separare de România, mai mult nu există nici o teamă a românilor că Transilvania s-ar rupe de România; este vorba doar despre crearea unor frici inventate de către nişte duşmani ai României, ai poporului român şi ai naţiunii române, precum şi ai Bisericii Ortodoxe Române, pentru că aceste frici nici nu există în realitate, necum să mai şi intre într-un top al fricilor românilor. Probleme ar fi legate de aşa zisul “ţinut secuiesc”, dar în nici un caz de toată fosta provincie istorică Transilvania, pentru că de fapt Transilvania nu există la propriu, Transilvania fiind România.

  Am citit printre comentarii la acel “articol” şi am văzut opinii de bun simţ, argumentate istoric ş.a.m.d., care nu exprimă nici o teamă şi arată foarte clar că este vorba despre o falsă teamă şi care se vrea inculcată în mentalul celor maai slabi de înger, iar pe lângă cei sănătoşi la cap există tot felul de agitatori anti-români şi anti-ortodocşi, unii dintre ei fiind în mod sigur plătiţi pentru pâinea mizerabilă pe care o mănâncă din poziţia lor de postaci agitatori anti-români şi anti-ortodocşi. Nu este vreun motiv de înspăimântare, cel puţin deocamdată, dar trebuie ca românii să fie vigilenţi şi să îşi apere pe toate fronturile interesele lor naţionale (inclusiv cele politice, economice, culturale) şi ortodoxe.

 3. Realitatea istorica “Principatul Transilvaniei” si chiar strategiile la finele WW II (Republica Transilvania) pot duce cu gandul la un astfel de scenariu.

  Cred ca nU e o problema privind natiunea (romana sau maghiara) ci de geopolitica si decizia NU se afla la Bucuresti.

 4. Pingback: Presedintele Consiliului National Secuiesc: exemplele Scotiei si Cataloniei vor duce la AUTONOMIA Tinutului Secuiesc - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: Partidul Popular Maghiar militeaza pentru FEDERALIZAREA Romaniei, Transilvania regionala si Partium AUTONOM/ Liderul PPMT invoca personalitatea politica ce are idei similare: TRAIAN BASESCU! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: SPANIA: REFERENDUM PENTRU SECESIUNE. ”Este ca in 1936!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: Inca un subiect autonomist: REPUBLICA BANATEANA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: Regionalizarea: pre-conditia GUVERNULUI MONDIAL/ Federalizarea Europei si faramitarea statului national/ Nationalistii catalani insista in obtinerea INDEPENDENTEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: MITINGUL IREDENTIST MAGHIAR DE LA TARGU MURES: s-a cerut autonomie, ca prim pas spre independenta!/ CHESTIUNEA SECUIASCA la emisiunea "Punctul de intalnire" cu prof. RADU BALTASIU. Adevaruri istorice, manipulari contemporane [VIDEO] - Razboi în
 10. Pingback: BISERICILE SI MANASTIRILE STRAVECHI DIN KOSOVO - ASEDIATE, INCENDIATE SAU PROFANATE DE ALBANEZI. "Fantoma secesionismului bantuie prin Europa si poate deveni pandemica" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: Henry Kissinger: “BALCANIZAREA” SI DESTRAMAREA SIRIEI AR FI CEL MAI BUN REZULTAT (video). PLANUL E GLOBAL: Fragmentarea statelor natiune si provocarea tulburarilor sociale sau PRIN HAOS LA NOUA ORDINE MONDIALA | Cuvântul Ortodox
 12. Pingback: INCIDENTE VIOLENTE IN SPANIA, CU OCAZIA REFERENDUMULUI DIN CATALONIA (Video)/ "Catalonia e puiul care se naşte, deschizătorul de drumuri şi modelul noii Europe"
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare