Probleme in “raiul” suedez. VIOLENTELE ZGUDUIE STOCKHOLM SI SE EXTIND SI IN ALTE ORASE (video)

26-05-2013 2 minute Sublinieri

Suedia, calificata de publicatia The Economist “cea mai bine guvernata tara din lume” da in clocot. Pentru a sasea noapte consecutiv, cateva cartiere de la periferia, Stockholmului au fost vandalizate de grupuri de tineri imigranti.

De vineri, violentele au cuprins si alte orase din tara. Toate evenimentele au declansat o dezbatere, in Suedia asupra integrarii imigrantilor. Acestia reprezinta 15% din populatie se concentreaza in cartierele sarace si se confrunta cu o rata a somajului mai importanta decat restul populatiei.

Incepand de duminica trecuta in fiecare noapte la periferia capitalei suedeze zeci de masini sunt incendiate ori distruse, iar vitrinele magazinelor si cabinele telefonice sunt sparte. Cand sosesc la fata locului, pompierii sunt atacati cu pietre de protestatari. Ofiter: “Este tragic ceea ce se intampla, pentru ca nu cred ca aceasta conduita le va aduce o viata mai buna tinerilor de aici”.

Tulburarile ar avea la origine moartea la Husby, un cartier defavorizat din capitala, a unui barbat de 69 de ani, impuscat de politie la domiciliu. Autoritatile au invocat legitima aparare, barbatul fiind violent si inarmat. Husby este unul dintre locurile cele mai defavorizate din tara, cu blocuri in stare precara si un somaj ridicat. Nu ajuta nici faptul ca Husby se invecineaza cu zona Kista, in care se dezvolta un sector al inaltei tehnologii.

Localnic: “Exista un sentiment general ca societatea se indreapta intr-o directie gresita. Bogatii se tot imbogatesc, iar saracii sunt tot mai saraci”.
Ca urmare a politicii liberale in domeniul imigratiei, Suedia a devenit in ultimele decenii una dintre destinatiile imigrantilor in Europa, inclusiv a unor cetateni din Irak, Afganistan, Siria, Somalia si Balcani.

Localnic: “In cartierele astea, tinerii nu prea au sanse. Multi nu si-au terminat scoala. Si cu totii stim ca fara educatie e foarte greu sa-ti gasesti o slujba”. Unele voci releva ca multi dintre participantii la revolte sunt foarte tineri si nu au o constiinta politica asupra unor probleme precum discriminarea si somajul. Cu alte cuvinte ar fi vorba mai degraba de huliganism decat de o revolta sociala.

Pentru prima dată în ultimele şase zile, violenţele înregistrate în cartierele mărginaşe sărace ale Stockholmului s-au extins către alte două oraşe: Orebro şi Linkoping.

Continuă violenţele din capitala Suediei. Aseară, pentru a şasea noapte consecutiv, mai multe vehicule au fost incendiate în cartierele sărace de la periferia Stockholmului.

Violenţele s-au extins însă ieri seară şi în alte două oraşe: la Orebro şi Linkoping. Şi aici, tinerii, majoritatea de origine străină, au incendiat clădiri şi maşini, relatează BBC. La Orebro, aflat la 160 de kilometri de Stockholm, 25 de bărbaţi mascaţi au dat foc unei şcoli şi câtorva autoturisme. Au aruncat de asemenea cu pietre şi sticle sparte în poliţişti, unul dintre oamenii legii fiind rănit.

Aceste incidente, care au loc în fiecare noapte de aproape o săptămână în suburbiile unde majoritatea locuitorilor sunt imigranţi, au fost declanşate de uciderea unui bărbat de 69 de ani de poliţiştii suedezi. Acesta îi ameninţa pe oamenii legi cu o macetă. S-a întâmplat la Husby, una dintre periferiile capitalei suedeze. Poliţia este sceptică referitor la cauza care a declanşat violenţele. Iar liderii tinerilor imigranţi acuză poliţia suedeză de rasism şi că ar fi folosit la adresa lor apelative injurioase precum “maimuţe”. Acuză, de asemenea, autorităţile suedeze că nu aplică politici corecte de integrare a comunităţilor de imigranţi.

Violenţele par să se fi redus ca intensitate după ce autorităţile au trimis forţe de poliţie suplimentare, mai multe zeci de poliţişti fiind detaşaţi din oraşele Malmo şi Göteborg. De asemenea, părinţii mai multor zeci de tineri şi lideri ai comunităţilor locale au “patrulat” pe străzi pentru a-i convinge pe tineri să nu recurgă la violenţe, relatează BBC. Astfel, în noaptea de vineri spre sâmbătă, au fost în total 70 de incendii, mai puţin totuşi decât în noaptea precedentă, când s-au înregistrat 90.

Amplă dezbatere despre imigraţie

Ministerul britanic al Afacerilor Externe şi ambasada Statelor Unite la Stockholm au lansat apeluri cetăţenilor lor să evite punctele fierbinţi ale capitalei suedeze. Violenţele din ultima săptămână au declanşat în Suedia o amplă dezbatere despre imigranţi şi cum ar trebui aceştia integraţi.

Imigranţii reprezintă aproximativ 15% din populaţia Suediei. Ei sunt concentraţi în cartierele sărace ale marilor oraşe ale ţării şi cunosc o rată a şomajului mai mare decât restul populaţiei, de peste 16%. Există experţi care susţin că incidentele sunt un răspuns faţă de discriminarea la care sunt supuşi şi faţă de neputinţa de a-şi găsi un loc de muncă. Alţi analişti sunt însă de părere că este o problemă care ţine de criminalitate şi de unii părinţi care nu au reuşit să-şi educe copiii.


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii, Suedia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Probleme in “raiul” suedez. VIOLENTELE ZGUDUIE STOCKHOLM SI SE EXTIND SI IN ALTE ORASE (video)

  1. Pingback: REVOLTE IN TURCIA. Proteste in toate orasele IMPOTRIVA LUI ERDOGAN dupa o REPRESIUNE BRUTALA cu GAZE TOXICE si TUNURI DE APA a manifestantilor [VIDEO+FOTO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: SUEDIA DEMENȚEI, IMPOTENȚEI STATALE si a REEDUCĂRII OFICIALIZATE, in numele “egalitatii”, “integrarii” si multiculturalismului. De la TOLERANTA TOTALA FATA DE VIOLURI SI INCENDIERI DE MASINI pana la ELIMINAREA CRUCII DIN “
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare