PROCESIUNEA ICOANELOR, “LUMINA ORTODOXIEI” – mărturisirea credinței în frig și ninsoare în Capitală (VIDEO)

25-02-2018 2 minute Sublinieri

La Procesiunea Lumina Ortodoxiei organizată sâmbătă la Biserica Icoanei au participat mii de pelerini şi peste o sută de preoţi. Delegatul Patriarhului Daniel a fost PS Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

Evenimentul a început sâmbătă după amiază cu Slujba Vecerniei, după care, de la ora 17:30, credincioşii au participat la procesiunea oficiată în jurul Parcului Icoanei, având în mâini lumânări aprinse.

Preasfinţitul Ieronim s-a adresat la final celor prezenţi şi a accentuat că în Ortodoxie ‘păstrarea dreptei credinţe a fost o luptă continuă’, iar ‘vremurile de astăzi sunt şi ele o provocare la adresa acesteia’.

Vorbind despre importanţa credinţei, Părintele Episcop a reliefat că ‘este la fel de scumpă precum ne este şi viaţa pe care ne-a dat-o Mântuitorul Iisus Hristos’ şi a adăugat că aceasta ‘ne-a ajutat să dăinuim peste veacuri’.

În încheiere, Episcopul a apreciat credinţa ca fiind ‘o înfăţişare a celor nevăzute şi o cale de lumină care ne îndreaptă către vederea lui Dumnezeu’.

Ca şi în anii anteriori, un detaşament din cadrul Poliţiei Locale Sector 2, în uniforme de gală, a însoţit procesiunea şi a purtat torţe aprinse.

Mâine, cu prilejul hramului lăcaşului de cult, Sfânta Liturghie va fi oficiată de PS Ieronim.

Începând cu ora 12:30, va avea loc Procesiunea Icoana – fereastră spre Dumnezeu în jurul Parcului Grădina Icoanei la care vor participa clerici şi mii de credincioşi, purtând în mâini icoane.

Procesiunea se va încheia cu sfinţirea icoanelor purtate de credincioşi și cu un scurt concert coral religios.

Foto Credit: Mihnea Păduraru / ZL

Peste 100 de preoţi şi câteva sute de credincioşi au participat, sâmbătă seara, la procesiunea „Lumina Ortodoxiei”, de la biserica Icoanei, din Bucureşti.

Aici a fost adusă icoana Maicii Domnului, numită „grabnic ascultătoare”, dar şi moaştele a patru sfinţi de la Milano. În ciuda frigului, credincioşii au stat toată ziua la coadă ca să ajungă să se închine la icoana considerată făcătoare de minuni.

După vecernie, preotii şi pelerinii au pornit într-o procesiune impresionantă, cu lumânări şi torţe aprinse în mâini.

Participant: „Pentru sănătate şi linişte în familie, în ţară. E nevoie multă de linişte în ţară.”

Participant: „Iertare de păcate sufletului, pace linişte şi bucurie la toată lumea. Post cu folos să dea Dumnezeu.”

Icoana Maicii Domnului – „grabnic ascultătoare” -, adusă de la mănăstirea Lainici din judeţul Gorj, a fost donată iniţial de câţiva preoţi din Grecia de la muntele Athos.

Ion Popescu, preot Biserica Icoanei: „Şi din punct de vedere artistic este o capodoperă a ortodoxiei, dar mai ales din punct de vedere spiritual are o istorie cu foarte multe lucruri minunate care s-au petrecut în jurul acestei icoane, pentru cei care s-au închinat cu credinţă.”

Credincioşii au stat în frig câte două ore pentru a ajunge să se închine în faţa icoanei şi a moaştelor care au fost aduse în curtea Bisericii Icoanei.

Credincios: „Nicio problemă, stăm în frig, rezistăm. Să ne rugăm pentru familie şi pentru copii. Icoana Maicii Domnului e întotdeauna făcătoare de minuni.”

Credinicios: „Am venit să mă rog să îmi dea tot ce am nevoie, pentru că Dumnezeu ştie de ce avem nevoie.”

Duminică, după sfânta liturghie, va avea loc o procesiune închinată duminicii ortodoxiei, la finalul căreia vor fi sfinţite icoanele noi, aduse de acasă de credincioşi. Icoana Maicii Domnului va rămâne spre închinare până luni seara.

După Sfânta Liturghie oficiată duminică de PS Ieronim Sinaitul în Biserica Icoanei, credincioşii au participat la Procesiunea Icoana – Fereastră spre Dumnezeu, desfăşurată în jurul Parcului Icoanei.

Evenimentul are loc anual în Duminica Ortodoxiei, iar acum a ajuns la ediţia cu numărul 11.

Anul acesta, procesiunea a fost condusă de Episcopul Ieronim, în timp ce preoții și credincioșii au purtat icoane în mâini și au cântat troparul Ortodoxiei.

Pelerinii au posibilitatea să se închine până luni la Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare, adusă de la Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj cu prilejul manifestărilor dedicate hramului Bisericii Icoanei.


Categorii

1. DIVERSE, Pagini Ortodoxe, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “PROCESIUNEA ICOANELOR, “LUMINA ORTODOXIEI” – mărturisirea credinței în frig și ninsoare în Capitală (VIDEO)

  1. Asemenea “+rezistenţi” sunt plăcuţi Domnului !!!

  2. “În ciuda frigului, credincioşii au stat toată ziua la coadă ca să ajungă să se închine la icoana considerată făcătoare de minuni.”

    -1 grad celsius sambata seara, -3 grade celsius duminica la pranz…

  3. Pingback: MĂRTURIE DE ORTODOXIE ÎN LUMEA SECULARIZATĂ ȘI IDOLATRĂ - Procesiune în Danemarca a Părintelui Episcop Macarie cu Icoana Maicii Domnului "Arătătoarea Căii" (FOTO, VIDEO)/ Părintele GHEORGHE HOLBEA - CONFERINȚĂ despre ICOANA ORTODOX
  4. Pingback: “CU MÂNTUIREA NU NE PUTEM JUCA! Nu putem arde tămâie şi la idoli, şi la sfinți”. PS MACARIE DRĂGOI – adevăruri dureroase despre ORTODOXIA ÎN LUMEA IDOLATRĂ DE ASTĂZI: “Nu am ajuns noi să trăim în vremuri în care raț
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare