Reactie ferma a purtatorului de cuvant al Patriarhiei fata de initiativa USR de SABOTARE a construirii CATEDRALEI MÂNTUIRII NEAMULUI: un proiect jenant, ridicol, descalificant. IN CE STADIU SE AFLA CONSTRUCTIA?/ Pr. Constantin Necula: “Nu mai umiliți poporul care vă ține, cu aroganțe de bișnițari morali”

25-02-2018 11 minute Sublinieri

foto via hotnews

USR și-a asumat oficial dorința ca edificarea Catedralei Mântuirii Neamului să se realizeze fără vreo contribuție a statului. Cumva, această poziție era cunoscută prin diferitele declarații ale unor membri și simpatizanți USR, dar acum a căpătat aura oficialității, USR fiind primul partid care-și asumă deschis boicotarea Catedralei.

În opinia mea, declarația USR este mai mult decât un simplu mesaj politic și ne spune foarte multe despre viziunea pe care o are conducerea acestei formațiuni despre poporul român.

Cel mai important mesaj trimis de USR este acela al disprețului total pentru elementul identitar național, reprezentat în cazul nostru de Marea Unire. Viziunea USR pentru poporul român este aceea a unei populații care muncește, mănâncă, doarme și iar muncește. Este transpunerea politică a viziunii corporatiste despre viață: corporatistul nu are patrie, el trebuie doar să fie sănătos cât să poată munci, indiferent unde l-ar trimite compania să o facă.

În condițiile în care chiar președintele USR București (FOTO) este o adeptă a dictonului „ubi bene, ibi patria”, este clar ce fel de respect au membrii acestei formațiuni pentru națiunea română și reperele ei istorice.

Pentru USR, 2018 e ca orice alt an. Nimic de sărbătorit, nicio valoare de menționat. Universul USR-istului este reprezentat de drumul de-acasă până la muncă și înapoi, plus șoseaua pe care pleacă în vacanță. Atât. El nu are un neam și vine de nicăieri, deși partidul are în denumire o vagă referință la o țară…

Mesajul USR mai arată că de fapt, „grija” acestei formațiuni pentru spitale este absolut falsă și ipocrită. Păi dacă-ți păsa de spitale, măi USR-ule, ziceai așa: Vom susține finanțarea complexului Catedralei Mântuirii doar cu condiția ca BOR să finalizeze în cel mai scurt timp spitalul din incinta noii biserici. Cum poți să-ți spui că-ți pasă de sănătatea publică atâta vreme cât blochezi construcția unui spital? Cum poți să spui că-ți pasă de spațiul verde din Capitală atâta vreme cât pui piedici realizării parcului Catedralei, adică a 6 ha de oxigen în centrul unui oraș despre chiar tu spui că e prăfuit?

Cum poți să vorbești despre construcții noi când vrei să blochezi singurul constructor din România care-și respectă termenele de execuție?

Nu mai menționez, așa cum bine a făcut-o Cătălin Sturza în Adevărul, lipsa totală de respect pentru cei care au făcut ca această Românie să existe, doar mă întreb: ce Românie vrea să salveze USR? A Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, a lui Ion I.C Brătianu și a lui Mihai Eminescu…în niciun caz.

Rapid, câteva gânduri despre anunţul USR că va face tot posibilul ca intens controversata Catedrală a Mântuirii Neamului să fie „decuplată de la conductele cu bani publici care vin de la Primăria Capitalei, de la sectoare, de la Guvern şi de la alte instituţii publice” – în anul 2018, Anul Centenarului Marii Uniri.

1) A rămas Uniunea Salvaţi România în pană de muniţie electorală, de aruncă în luptă artileria grea? – refrenul cu Catedrala mobilizează, se pare, electoratul său dur like nothing else. (link aici către ZF.)

2) A citit, oare, cineva de la USR o pagină de istorie recentă pentru a vedea ce proiecte susţinea Regele Ferdinand, autorul Marii Uniri, în preajma şi imediat după decembrie 1918? Iată: Regele Ferdinand a îndreptat în ziua de 10 mai 1920 o scrisoare către Sfântul Sinod, cerându-i, „pe temeiul orânduirilor canonice, înalta sa binecuvântare spre a se putea începe pregătirile pentru zidirea acestei sfinte biserici”. (a se observa şi că ziua de 10 mai este o zi simbolică pentru Regalitate – era, la acea vreme, chiar Ziua Naţională a României; link aici către o istorie detaliată a proiectului pe crestinortodox.ro.)

3) Ok, nu a citit nimeni de la USR, de curând, vreo pagină de istorie recentă, dar să presupunem că ar fi venit cineva din organizaţia de partid cu temele făcute; ar fi dus oare această persoană sârguincioasă cercetările cu un pas mai departe, întrebându-se din ce surse ar fi realizat Regele Ferdinand, alături de prim-ministrul I.C. Brătianu, finanţarea proiectului, în anii ’20? Iată (după însemnările Patriarhului Miron): [la cererea Patriarhului] Ion I.C. Brătianu „a plecat la Consiliul de Miniştri, unde a şi deschis un credit de 3 milioane pentru facerea planurilor“ (aceeaşi sursă ca mai sus).

4) S-a documentat, oare, cineva de la USR să afle cam câţi bani pentru catedrală provin din fonduri publice – şi câţi din donaţii? Cele mai maliţioase surse indică 45 de milioane de euro alocate din fonduri publice pentru Catedrală – din 100-120 de milioane de euro (link aici către vice.com); restul banilor – mai mult de 60% – provin din donaţii private. Pe anul 2011, de exemplu, doar 5% din suma alocată lucrărilor de execuţie (200.000 RON) a provenit din fonduri publice, conform unui comunicat de presă al Patriarhiei. Iar o parte din aceşti bani s-au întors la bugetul de stat, sub formă de impozite şi contribuţii sociale la salariile lucrătorilor (link aici către catholica.ro).

5) S-a întrebat, vreodată, cineva de la USR cam ce include complexul Catedralei? Ok, înţeleg, „vrem spitale, nu catedrale“ – însă lângă catedrală infama BOR construieşte un spital. Unul modern, cu dotări de ultimă oră, care va avea şi o secţie de primire urgenţe. Contribuabilii care nu sunt mulţumiţi că banii lor ar putea fi cheltuiţi pe catapetesme şi icoane pot sta liniştiţi: o bună parte din bani sunt investiţi în centre medicale şi spaţii de cazare pentru bătrâni şi bolnavi. (link aici către EvZ, cu detalii despre centrul social medical şi celelalte centre sociale.)

6) S-a întrebat, vreodată, cineva USR de ce trebuie să strigăm „vrem spitale, nu catedrale” – şi de ce nu trebuie să strigăm, de pildă, „vrem spitale, nu stadioane?” Stadionul National Arena a costat, se pare, 234 de milioane de euro şi a fost construit integral din fonduri publice, şi nu ţin minte să fi văzut vreo campanie împotriva finanţării integrale de la buget a acestui stadion. (link către prosport.ro) Şi tot din bani publici a fost construit şi stadionul Ion Oblemenco din Craiova, pentru care s-ar fi cheltuit 52 de milioane de euro; şi nici aici nu ţin minte să fi auzit de vreun protest. (link către ziare.com)

7) S-a întrebat, vreodată, cineva de la USR cu ce intrăm în anul Marii Uniri? Cu ce simbol cultural sau istoric reprezentativ pentru acest eveniment? Sau, ok, dacă nu avem vreun simbol – intrăm măcar cu 1000 de kilometri de autostrăzi? Cu 50 de staţii de metrou nou-nouţe în Bucureşti? Cu o centură ocolitoare a Bucureştiului pe patru benzi pe sens – sau măcar pe două benzi pe sens?

Cum remarca cineva, Catedrala Mântuirii Neamului este singurul proiect românesc de anvergură care îşi respectă, cât de cât, termenul de construcţie şi care are şanse să fie finalizat înainte de 1 decembrie 2018. (link aici către un interviu cu Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, care anunţă că sfinţirea Catedralei se va face pe 30 noiembrie 2018.) Aşadar, mă întreb, încă o dată – a rămas USR chiar de tot în pană de proiecte, idei, iniţiative legislative sau de muniţie electorală de scoate din nou de la naftalină şlagărul favorit al electoratului său pur şi dur, cu „decuplarea Catedralei de la conductele cu bani publici?“

Am aflat zilele acestea, o dată în plus, că „fără politică în Biserică” e un slogan, fără legătură cu realitatea. Politicul, vulgarizat până la nivelul acțiunilor de la Șoimii Patriei, continuă să încerce să facă rating pe seama târârii Bisericii în știre. Regret să le readuc aminte unora, Catedrala Neamului este semnul unic, deocamdată, că avem 100 de ani de Românie. Dar și unul din multele semne că nu suntem în stare să facem nimic, tot de 100 de ani, fără ifose și jigniri, fără explozii de cultură lacunară și fără vertijuri de false tribulații. Cetate ridicată în mijlocul dărâmării Țării, Catedrala se vrea mărturia că putem fi totuși egali cu noi, cu hotărârile noaste, cu planurile noastre de existență. Nu e singură. În complexul ei sunt și multe dintre clădirile care fac obiectul strigătelor străzii.

Biserica nu poate să le facă asemeni străzii și asemeni unor politruci de ocazie, inadecvați în făptuire visării perpetue asupra unor proiecte pe care, dacă și iar dacă, ar deține puterea politică… Știu că Biserica va fi mereu supărarea oricărei forțe politice în ascensiune, pentru că limitează forța ei, știu că se vor găsi mereu oameni care să execute biserica asemeni altor instituții cărora le-au fost executori, fără nici un folos în favoarea Neamului doar a propriilor interese de partid ori…buzunar. 

Nici unul dintre cei care aruncă subiectul Catedralei pe piață nu au făcut, efectiv, nimic pentru a putea fi văzut, evaluat, așezat în cifre limpezi. Frisoanele pe care le-au avut unii dintre ONG-iști când au aflat că li se vor cere listele de finanțare spun mult mai mult decât aerul degajat prin care se uită de sus la eforturile preoților și credincioșilor de a păstra normalitatea creatoare a unui popor îmbătrânit în 100 de ani de lecțiile absurdului cotidian. Catedrala Neamului are în ea liniștea neliniștii lor. Poate că e momentul să fim mai atenți pe cine susținem să ne reprezinte în politica locală și națională, poate că dincolo de corupția identificată prin prisma juridicului este și o corupție ideatică și o alta de modele, extrem de periculoasă.

Nu vrem corupție? Minunat. Dar pe seama cărei morale vom căuta să nu fim corupți pentru că etica de partid și de stat vedem cum eșuează lamentabil și deplin sub ochii noștri. Lipsa de respect pentru popor, fie el și pupător de moaște, nu, dovedește o dată în plus că se construiește un ideal național bazat pe cum văd ei, cum vor ei, cum îi taie pe ei capul nu cum se voiește Țara, ori cum se aliniază idealul ei politico-economic la vremea zglobie în răutăți de acum. 

N-ar strica să recitim istoria anilor premergători Unirii. Și cea politică. Poate vom vedea atunci că numele negociatorilor politici ai unirii ca și ai celor căzuți, martiri, ori eroi pe câmpul de luptă nu erau înscrise pe lista de partid ca să dea bine ci pe lista Bisericii și a Neamului. Și că, întorși acasă din lupte, românii nu au încetat să lupte pentru România. Fiecare unde i-a îngăduit Dumnezeu să-și poarte speranțele și traiul. Nu mai umiliți poporul care vă ține, cu aroganțe de bișnițari morali. Luați seamă la discursul și viața predecesorilor politici care au făcut ceva pentru Țara aceasta. Nu transformați în feude de ineficiență locurile în care vă îngrămădiți să dați lecții. Nu iese. Și mai citiți o dată listele oamenilor care au făcut România Mare. Merită. E un Sinaxar de demnitate pentru veacurile de acum.

Terminată în proporţie de 80%, Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită pe 25 noiembrie, în prezenţa a sute de invitaţi, inclusiv patriarhii tuturor Bisericilor Ortodoxe. În anul 2017, Primăria Capitalei a donat, pentru Catedrală, 19,5 milioane de lei, iar Guvernul, 20 de milioane lei.

“Evenimentul sfinţirii Catedralei Naţionale este un moment foarte important, care va puncta în cel mai luminos mod anul centenar. (…) La baza acestui proiect a stat iniţiativa cinstirii eroilor români din Primul Război Mondial, ulterior, din al Doilea Război Mondial, din vremea comunismului şi astăzi, de ce nu, este importantă pomenirea românilor care au murit şi după 1990, în toate câmpurile militare. Sfinţirea ei este acum fixată, pe 25 noiembrie, înainte cu doar câteva zile de al doilea hram al său, care este Sfântul Andrei. În zilele ulterioare, vor avea loc diverse festivităţi religioase, întâlniri importante, slujbe religioase în această nouă catedrală”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Evenimentul, care va marca şi anul Centenarului, va avea sute de invitaţi, printre care Patriarhul Kirill, de la Moscova, Patriarhul Bartolomeu, de la Constantinopol şi toţi conducătorii Bisericilor Ortodoxe din Europa şi nu numai.

În ceea ce priveşte finanţarea construcţiei, Vasile Bănescu a explicat că, în anul precedent, Primăria Generală a Capitalei a donat 19,5 milioane de lei, iar Guvernul, alte 20 de milioane de lei, acestea fiind singurele fonduri venite de la stat. Restul au fost donaţii şi sponsorizări private şi contribuţia propriu-zisă a Patriarhiei Române.

Biserica Ortodoxă Română le răspunde şi celor care şi-au exprimat dezacordul faţă de banii pe care lăcaşul de cult i-a primit de la bugetul local sau central.

“Cei care contestă încă acest proiect o fac ignorând cultura naţională, istoria acestui proiect vechi de peste 130 de ani, ignorând faptul că poporul român este unul creştin şi că majoritatea credincioşilor creştini îşi doresc această catedrală. (…) Este de notorietate, în ultimele zile, iniţiativa nefericită a unei facţiuni din partidul numit USR, pentru că nu toţi membrii USR sunt împotriva finalizării unui proiect. A încerca să sabotezi finalizarea unui asemenea proiect de o asemenea importanţă este total descalificant şi dezonorant”, a adăugat Bănescu.

Acesta a subliniat că nu este vina Bisericii Ortodoxe Române că, la noi în ţară, nu există infrastructură, aşa cum şi-au exprimat mulţi cetăţeni opinia.

“A dezgropa scheletul acestui sofism «vrem spitale, nu catedrale» este, de asemenea, dezonorant pentru că nu din cauza ridicării unui monument precum Catedrala Naţională nu se construiesc şcoli, spitale sau autostrăzi. A inculpa BOR că nu se construieşte o infrastructură în România este jenant şi ridicol. Ne-ar face un serviciu tuturor aceşti entuziaşti ai militantismului civic dacă s-ar apleca cu multă bună voinţă asupra surselor reale, nu imaginabile, ale risipirii banului public din România. Sursa principală a acestei risipe şi acestei disfuncţionalităţi o constituie corupţia cu majusculă”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Dacă iniţial, Patriarhia şi-ar fi dorit ca întregul proiect să fie finalizat 100% până în anul 2024, acum nu mai există o data fixă tocmai pentru că nu există o finanţare constantă, iar costrucţia este una complexă.

“Nu vor exista din partea BOR presiuni pentru ajutorul pe care statul român ar putea să îl ofere ridicării acestui ansamblu. Urgenţa numărul unu a fost ridicarea catedralei în sine, care ajunsă odată la stadiul de avea uşi, ferestre şi de oferi condiţii optime lucrului în interior ei. Va deveni un proiect care va merge firesc înainte cu o viteză mai mare sau mai mică, în funcţie de posibilităţi. Aşadar, nu pot estima câţi ani de acum înainte vor mai fi necesari, nu puţini”, a mai spus Bănescu.

Ansamblul Catedralei Naţionale mai are încă patru construcţii adiacente lăcaşului de cult, fiind vorba despre un centru de diagnostic şi tratament pentru persoanele sărace, despre muzeul Creştinismului Românesc, dar şi despre un parc de aproximativ şase hectare.

Până în acest punct, au fost cheltuiţi aproximativ 80 de milioane de euro, dar se estimează că, până la momentul sfinţirii, se vor mai cheltui peste 10 milioane de euro pentru acoperiş, uşi, ferestre şi pentru crucile de pe cupole.

“Se estimează un cost de peste 90 de milioane de euro, sumă din care aproximativ 16 milioane de euro se vor întoarce la stat sub formă de TVA. Biserica Ortodoxă Română ca şi celelalte culte din România este plătitoare de TVA, aşa cum este plătitoare şi de impozite pe toate clădirile sale, terenurile sale, pe mijloacele fixe, pe maşinile sale şi aşa mai departe”, a adăugat Vasile Bănescu.

Din punct de vedere tehnic, lucrările sunt în grafic, cele mai avansate fiind la execuţia turlei principale, care se află la o cotă de 62 de metri şi care este şi punctul critic al construcţiei, motiv pentru care va fi terminată ultima.

De asemenea, corpul principal al Catedralei este închis în proporţie de 90%, rămânând de executat doar cupola Pronausului şi cupola din zona altarului până la cota de 45 de metri.

“Avem prevăzut a finaliza structura de rezistenţă a catedralei, cea din beton armat şi zidărie până la cota de 106 metri, în zona turlei principale până la sfârşitul lunii iulie, urmând ca până la sfârşitul lunii septembrie, să finalizăm şi montajul structurii metalice din zona turlei principale. Până la sfârşitul anului, mai sunt prevăzute nişte lucrări, care în acest moment sunt contractate şi ne referim la lucrările de închidere a corpului principal, lucrări de execuţie şi montaj pentru toate ferestrele Catedralei Naţionale, lucrările de montaj pentru toate uşile de la cota 0, inclusiv pentru crucile care vin montate atât în zona corpului principal, turlele secundare, cât şi peste turla clopotniţă şi principală”, a explicat, pentru MEDIAFAX, consilierul patriarhal, Vasile Crăcăoanu.

Până pe 25 noiembrie, în interior, se va încerca finalizarea montajului picturilor din mozaic de pe zidul altarului.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, în acest moment, se lucrează pe şantier cu aproximativ 600 de muncitori, în două schimburi.

Întrebat dacă faptul că nu a existat o finanţare constantă a dus vreodată la oprirea lucrărilor, Crăcăoanu a răspuns: “Din fericire, nu. Încă din momentul deschiderii acestui şantier, din decembrie 2010, activităţile şi lucrările în acest şantier nu au fost niciodată întrerupte, însă au fost perioade în care sursele de finanţare nu au acoperit lucrările la capacitatea lor maximă. Au fost momente când am putut lucra cu 600, 800 sau 1.000 de muncitori, însă, dacă finanţarea nu permitea acest lucru, ceea ce s-a întâmplat, a fost ca numărul de muncitori să fie micşorat. Astfel, nu am mai executat cu 600 de muncitori, ci au fost 100-150”.

Vremea neobişnuit de caldă din această iarnă i-a ajutat pe muncitori să fie în grafic cu executarea lucrărilor.

“A fost ceva inexplicabuil şi pentru noi, chiar şi pentru colegii care lucrează în şantier, oameni cu experienţă de zeci de ani. Nimeni nu s-a gândit că, în această perioadă, în ianuarie, în special, când trebuia să fie o temperatură de -10, -15 grade, să putem să turnăm beton la şantierul nostru”, a mai spus consilierul patriarhal.

Acesta a mai precizat că în aproximativ două luni, când lucrările la turla clopotniţă vor ajunge la cota 60, cele trei clopote vor fi urcate şi vor fi montate pe nişte structuri metalice. Pe unul dintre clopote se află chipul Patriarhului Daniel şi este printre cele mai mari din Europa. Cântăreşte 25 de tone şi a costat aproximativ 500.000 de lei.

Locul în care este ridicată Catedrala Mântuirii Neamului, în spatele Casei Poporului, nu este ales întâmplător. Acolo, în timpul comunismului, existau cinci biserici. Trei dintre ele au fost demolate de Nicolae Ceauşescu, iar două, translate.

Catedrala va avea o îmbinare de elemente din arhitectură românească, bizantină şi occidentală.

Catedrala este proiectată să reziste cel puţin 500 de ani şi la cutremure multiple cu magnitudine de peste 8,5 pe scara Richter, iar în subsolul clădirii se vor găsi şase adăposturi antiatomice pentru situaţiile de urgenţă, care pot adăposti câte 300 de persoane fiecare.

Construcţia va avea o capacitate de 5.000 de persoane şi 12 lifturi.

***

Dan Diaconu: Vrem spitale, nu catedrale” – acest slogan de un prost gust înfiorător a tot bântuit mediul comunistoid al rezistenţilor

Nu întâmplător cei care „vor spitale, nu catedrale” sunt aceiaşi cu cei care-o vor pe Ciorduţa, cu cei care ies la manifestaţie cu steagul SUA sau al altor puteri „de bine”, cu cei care, telecomandaţi, ies la apel mai ceva decât soldaţii din detaşamentele speciale.

Oamenii aceştia nu gândesc. Nu-i jignesc, doar constat. Pur şi simplu n-au creier. Dacă ar avea puţin creier, doar foarte puţin, ar putea trece dincolo de slogan şi-ar face un calcul sumar în urma căruia ar putea înţelege goliciune sloganului.

Vrem spitale nu catedrale? Dar cât costă un spital? Estimările arată că o unitate spitalicească regională se duce pe undeva pe la vreo 90 mln. EUR. Hai să facem comparaţia cu o catedrală. Păi n-avem decât una şi aia în construcţie: Catedrala Mântuirii Neamului. Costul acestei construcţii este de aproximativ 100 mln. EUR. Cu alte cuvinte cam cât un spital. Însă, pentru acest monument de interes naţional statul n-a fost foarte darnic, contribuind cu aproximativ 10% din fonduri. Aşadar, din banii de catedrală (la singular, da?) nu puteai face decât 11% dintr-un spital. În niciun caz spitale! Pentru că n-ai cum.

Şi, cum schema cu spital vs catedrală cade în desuetudine, ce-ar fi să ne uităm în altă ogradă: cea a înzestrărilor armatei române. O să începem cu fierul vechi zburător F16 care ne-a costat vreo 700 mln. EUR. Desigur, ţinând cont de achiziţia via Portugalia putem bănui că preţul piperat a fost şi o mulţumire transmisă de băsescu lui Baroso pentru faptul că, în ciuda celor 90% de voturi pentru demiterea sa, a fost menţinut în funcţie. Dar să lăsăm aceste amănunte de-o parte şi să ne uităm strict la costuri. Aşadar, din preţul plătit pe aşa-zisa escadrilă se puteau face spitale regionale în fiecare regiune de dezvoltare a României. Repet: am fi avut câte un spital nou nouţ în fiecare regiune! Spital ridicat de la zero şi făcut la standarde actuale. Asta numai din avioane. Că dacă am lua în calcul costurile de 4 mld. $(!!!) ale sistemului Patriot ne-ar rezulta că ar cam fi bani să faci câte un spital modern în fiecare reşedinţă de judeţ. Şi-ai mai rămâne şi cu ceva pentru a plăti decent cadrele medicale angajate în aceste unităţi.

Aşadar, cum rămâne cu sloganul? La o analiză chiar şi superficială rezultă că e derizoriu, dar sună bine pentru proşti, mai ales când îl repetă tot felul de dilii cocoţaţi de către coana securitate pe post de „influenceri”. Şi dacă tot am adus aminte de coana sekuritate, notaţi că din bugetul ei anual de peste 600 mln. EUR (asta fără partea de securitate din Justiţie!) s-ar putea face 6 spitale moderne şi-ar mai rămâne bani şi de-o biserică mai acătării, aşa ca să fie şi pentru sufletele păcătoase ale hapsânilor care papă inutil banii ţării.

„Fereşte-te de proşti!” îmi spunea bunicul. Mic fiind, chiar nu înţelegeam unde e pericolul. Acum însă, zicerea bunicului s-a transformat într-o întrebare care-mi vine mereu în minte: oare mai putem să ne ferim de proşti?

Lamuriri si raspunsuri privind FINANTAREA CATEDRALEI NATIONALE, la care duminica, in cadrul ITO 2016, s-a savarsit PRIMA SFANTA LITURGHIE/ Intalnirea Tinerilor Ortodocsi la final. Un eveniment ignorat de mass-media si ironizat de publicul “secular-umanist”. TINERII ORTODOCSI VOR IMPLICAREA BISERICII IN APARAREA FAMILIEI SI RESPING EDUCATIA SEXUALA/ Cantaretul SMILEY: “Suntem în pericol să ne pierdem identitatea. NU UITATI CARE E CREDINTA VOASTRA!”

SCANDAL IN JURUL FINANTARII CATEDRALEI. Clodilde Armand, de la USB, cere REFERENDUM privind finantarea Catedralei Mantuirii Neamului

ESTE CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI O EREZIE? Sensul unei false acuzatii lansate de Gabriel Liiceanu

”SMERENIA” META-FARISEILOR. Trupa Taxi si o pleiada de vedete de lux au pornit o …cruciada ANTI-CATEDRALA ORTODOXA. Anticlericalism pentru tinerii frumosi si liberi. REACTII la “virusul” perfid al lemnului si spatiilor mici. GRIGORE LESE SE DEZICE DE PROIECT: “Eu nu am probleme cu construcția Catedralei, nu am ce căuta într-o poveste din asta. O să cer să mă scoată afară din videoclip!” (UPDATE)

OPINII SI ANALIZE IN RASPAR CU ASALTUL MINCIUNII ASUPRA BOR. Jurnalisti, sociologi, personalitati publice in PLEDOARII PE TEMA FINANTARII BISERICII SI A CATEDRALEI MANTUIRII. Val Valcu si Marius Pieleanu AU APARAT BISERICA, neasteptat si admirabil, in emisiuni TV, in toiul linsajului dezlantuit. Doctorita isterizata MONICA POP silita a se demasca: URASTE ORTODOXIA PENTRU CA… ESTE GRECO-CATOLICA! (Video)


Categorii

Preot Constantin Necula, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Reactie ferma a purtatorului de cuvant al Patriarhiei fata de initiativa USR de SABOTARE a construirii CATEDRALEI MÂNTUIRII NEAMULUI: un proiect jenant, ridicol, descalificant. IN CE STADIU SE AFLA CONSTRUCTIA?/ Pr. Constantin Necula: “Nu mai umiliți poporul care vă ține, cu aroganțe de bișnițari morali”

  1. USR este un avorton politic format fie din handicapati frustrati, fie din clacasi platiti care au fost dresati sarguincios cum sa latre si ce sa latre. Asa sunt vazuti din America de Nord si pana in Europa de Vest.
    N-a mai avut niciodata Romania atatia dandanaci si trahanaci si catavenci si farfurizi cati are acum ! Din cauza lor intelighentia romaneasca se scurge fara oprire de 30 de ani afara. De ce nu se intreaba acesti avortoni de ce pleaca aceasta intelighentie?
    Ca sigur nu pleaca din cauza construirii Catedralei Mantuirii Neamului.

  2. Acum ceva ani, pe timpul celuilalt presedinte, s-au inchis peste 200 de spitale !!! Toata societatea civila, cei care ne impun “trendul ” , au tacut considerand aceasta masura ca fiind necesara in contextul economic de la acea vreme.

  3. Cand stii ca neamul tau se apropie periculos de un prag critic, dupa care urmaza in mod sigur disolutia?
    • Cand cei saraci ii urasc si dispretuiesc pe bogati, intrucat stiu ca toata averea lor este bazata pe furt si inselaciune, dar in cel mai intim ungher al inimii lor ii admira, invidiaza si ar accepta pe loc sa faca un transfer de biografie si destin.
    • Cand dialogul dintre semeni este saracit pana la epuizare de esenta, de formule de politete si bunavointa, iar ochii emana raceala unui peste mort, cand frazele cursive si expresive devin doar monosilabe rostite agresiv.
    • Lumea nu mai priveste cerul, ci bombane acru, cu privirea in pamant, cand trece lipsita de orice simtire pe langa suferinta semenilor, e grabita si agresiva, egoista si compulsiva.
    • Cand masa critica a populatiei nu mai are repere spirituale, morale cand fidelitatea, onoare si patriotsmul devin motive de bascalie.
    • Cand in politica, ideologia este inlocuita cu flexibilitatea, cand dogma religioasa devine subiect de bancuri, iar consecventa este ironizata ca fiind apanajul boului.
    • Atunci cand se constata moartea celui mai profund sentiment omenesc: rusinea, in fata lui Dumnezeu si a aproapelui nostru, cand sexualitatea si imbogatirea sunt mai presus de buna cuviinta.
    • Cand mostenirea inaintasilor este aruncata in derizoriu, cand valorile sunt batjocorite iar impostura, obedienta si incompetenta devin calitatile indispensabile ale functionarilor publici.
    • Cand nu mai exista nici un respect pentru Natura si pentru toate fiintele lasate de Dumnezeu pe Pamant.
    • Cand creierele cele mai luminate ale natiunii aleg exilul, pribegia, iar talharii si criminalii intra in partidele politice care ajung pana la urma la guvernare.
    • Atunci cand banul e mai important decat rudenia, prietenia, apartenenta la Adevarul Spiritual, cand oamenii isi vand trupurile si constiintele si isi tradeaza visele.
    • Cand majoritatea covarsitoare viseaza la imbogatire rapida, fara munca, fara pricepere si fara etica si mai ales cand conducatorii natiunii privesc tara doar ca pe o vaca buna de muls.
    • Cand faradelegea este iertata in instante, iar corectitudinea este taxata drept prostie.
    • Educatia, cultura, sanatatea natiunii au ajuns pe ultimul loc al preocuparii generale.
    • Cand familia, care este celula oricarei societati este corupta si atacata chiar in esenta ei.
    • Cand manipularea, desinformarea, minciuna ordinara inlocuiesc dreptul fundamental al omului la informare corecta.
    • Atunci cand pe oameni nu-i mai sensibilizeaza sau socheaza nimic, cand speranta este inlocuita doar de satisfacerea imediata a interesului propriu, cand solidarizarea si prietenia sunt doar de vanzare.
    http://www.f3n.ro/index.php/2017/11/07/decadenta-agonizanta-a-societatii-romanesti/

  4. Biserica este la mana fondurilor UE. Sa vezi scandaluri pentru bani cheltuiti necorespunzator.

    Biserica Sfântul Gheorghe din Mangalia va fi reabilitata cu fonduri europene
    http://adevarul.ro/locale/constanta/o-biserica-dobrogea-reabilitata-fonduri-europene-1_5aa514a8df52022f756f1bc8/index.html

    La fel si Biserica de lemn din Boz
    http://www.fonduri-structurale.ro/stiri/19421/biserica-veche-de-trei-secole-restaurata-din-temelii-pe-fonduri-ue

    La fel si biserica `Înălțarea Domnului` din Manasia, jud. Ialomița”.
    https://regio.adrmuntenia.ro/fonduri-nerambursabile-por-pentru-restaurarea-bisericii-inaltarea-domnului-din-m/news/1467

    La fel si Biserica romano-catolica “Sfantul Mihail” din Cluj
    http://www.finantare.ro/un-simbol-al-clujului-va-fi-reabilitat-cu-fonduri-ue-biserica-va-fi-inchisa-3-ani.html

  5. Pingback: "Uitați-vă ce se întâmplă în țară: în loc să cultivăm iubirea și bunătatea, acum punem în față răul și urâtul. Și de-aceea nu putem trăi nici Marea Unire". Președintele Academiei Române, IOAN-AUREL POP, invitat la Oslo de
  6. Catedrala Mântuirii Neamului, aproape gata!
    Montarea clopotelor pe structura metalică deja construită și amplasată în turla clopotniță a Catedralei Mântuirii Neamului a început miercurea trecută și a fost folosită o macara ce cântărește 600 de tone, ce este considerată a fi o ”capodoperă tehnică”, fiind cea mai înaltă în funcțiune din țară.
    Mai sunt de executat și de finalizat patru turle secundare, cu termen de finalizare și montare structură metalică a acoperișului până pe 15 noiembrie.
    https://a1.ro/news/inedit/catedrala-mantuirii-neamului-ca-sa-monteze-turlaclopotnita-sa-folosit-o-macara-de-600-de-tone-id813336.html

  7. Eu sunt de acord ca banii publici nu trebuie risipiti pe nici un cult religios, oricum s-ar numi el: islam, budist, etc. Cultele religioase trebuie sa se finanteze singure din banii enoriasilor si nu trebuie finantate din bani publici.

  8. “Pentru USR, 2018 e ca orice alt an. Nimic de sărbătorit, nicio valoare de menționat. Universul USR-istului este reprezentat de drumul de-acasă până la muncă și înapoi, plus șoseaua pe care pleacă în vacanță. Atât. El nu are un neam și vine de nicăieri, deși partidul are în denumire o vagă referință la o țară…”

    Asta defineste “omul recent”, o albina din stupul UE, un gol in jurul caruia graviteaza 12 “albine” si care da aceeasi identitate fiecarei albine: EU

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare