Profesorii de istorie, obligati sa se perfectioneze intru HOLOCAUST?

26-11-2011 2 minute Sublinieri

Profesorii de istorie vor participa la stagii de perfecţionare depre Holocaust, datorită unui acord semnat între miniştrii Educaţiei din România şi din Israel. Profesorii de istorie vor participa la stagii de perfecţionare depre Holocaust, după ce, miniştrii Educaţiei din România şi Israel au semnat, joi, Memorandumul de înţelegere între Ministerul Educaţiei şi Autoritatea pentru Memoria Martirilor şi Eroilor Holocaustui de la Yad Vashem, scrie NewsIn.

“Este esenţial să cunoaştem trecutul pentru că numai astfel putem evita evenimente tragice care au marcat istoria popoarelor noastre. Din acest motiv, România acordă o importanţă deosebită studierii Holocaustului, atât în manualele de istorie, cât şi separat, graţie introducerii unui curs opţional în licee. Aş dori să mai adaug că discuţiile de astăzi au fost fructuoase şi deschid noi căi de colaborare în beneficiul ambelor părţi”, a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

De asemenea, cei doi miniştri au discutat despre cooperarea în domeniul preuniversitar, inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul profesional şi tehnic, dar şi despre organizarea de schimburi de experienţă la toate nivelurile de studii.

Premierul Emil Boc a declarat în această seară că vizita efectuata la Mormântul Sfânt i-a permis să trăiască un moment spiritual magic” de care te poţi bucura o singură dată în viaţă şi care nu se uită niciodată. “Am avut un scurt moment în care, ca orice creştin, am putut să mă bucur şi să trăiesc momente unice vizitând locurile sfinte. Este un lucru pe care nu-l uiţi niciodată şi poate ai doar o singură dată această şansă în viaţă”, a spus Boc, citat de Mediafax.

La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, aflată în delegaţia premierului, a spus jurnaliştilor că a lăsat acatiste la Zidul Plângerii, ca şi în vizita sa anterioară la Ierusalim, când dorinţele formulate i s-au şi îndeplinit. Premierul Emil Boc şi miniştrii care îl însoţesc în vizita în Israel au mers în această seară  în Oraşul Vechi din Ierusalim şi au vizitat Mormântul Sfânt, oprindu-se în final la Zidul Plângerii, fiind atent supravegheaţi de forţele de securitate israeliene pe parcursul întregului drum. Împreună cu delegaţia de miniştri, Boc s-a oprit la un magazin din Oraşul Vechi şi a cumpărat 33 de lumânări, pe care le-a aprins la Mormântul Sfânt. Conform tradiţiei, cele 33 de lumânări, semnificând vârsta la care a fost crucificat Iisus Hristos, au fost aprinse la Mormântul Sfânt şi luate acasă de premier.

Alături de lumânări, Boc a cumpărat mai multe iconiţe şi cruciuliţe. La Zidul Plângerii, Boc s-a recules aşezându-se pentru câteva minute pe scaun, alături de miniştrii Borbely, Ritli, Baconschi, Tabără şi Funeriu, la fel procedând în spaţiul rezervat femeilor miniştrii Elena Udrea şi Sulfina Barbu şi secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu. Şeful Guvernului se află astăzi  şi mâine la Ierusalim, pentru şedinţa interguvernamentală româno-israeliană.

Holocaustul este o lectie pentru umanitate care nu ar trebui sa se repete niciodata, a scris joi premierul Emil Boc in cartea de onoare a Memorialului Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, cu ocazia vizitei delegatiei guvernului roman in Israel. Primul ministru a participat la o ceremonie oficiala desfasurata la Memorialul Yad Vashem si a depus o coroana de flori intr-o sala dedicata memoriei martirilor Holocaustului.

Emil Boc a semnat, cu aceasta ocazie, in cartea de onoare Memorialului, unde a scris ca Holocaustul este o lectie pentru umanitate care ar rebui “sa nu se mai intample niciodata”. Primul ministru a afirmat ca vizita la Memorial este o experienta profund emotionanta. De asemenea, Emil Boc a vizitat si Memorialul copiilor de la Yad Vashem.

Sala memoriei martirilor este un spatiu solemn in care vizitatorii sunt invitati sa-si aduca aminte de victimele Holocaustului. Pe pavajul salii sunt inscriptionate cele sase lagare ale mortii precum si numele lagarelor de concentrare din Europa. Memorialul copiilor este un spatiu construit in subteran si unde sunt amplasate lumanari in permanenta, in memoria celor peste o jumatate de milion de copii evrei ucisi in Holocaust. Memorialul Yad Vashem a fost fondat in 1953 printr-o decizie a Knessetului, pentru pastrarea memoriei victimelor Holocaustului. In cadrul Memorialului exista o sala a numelor dedicata victimelor Holocaustului, unde sunt expuse pagini de marturii care contin datele biografice a peste 3,2 milioane de persoane ucise in Shoah.

Nota noastra:

Bine ar fi fost sa fi facut profesorii de istorie stagii de perfectionare despre holocaustul …comunist si despre martirii din inchisori! Am primit nu de putine ori comentarii de la tineri care, citind despre sfintii inchisorilor, marturiseau ca nu stiusera nimic despre acest fenomen pentru ca nu fusesera invatati la scoala asa ceva. Or acest lucru este cu adevarat intolerabil, fara sa ignoram faptul ca au existat, intr-adevar, si suferinte ale evreilor in tara noastra, in special in al doilea razboi mondial. Iata insa ca acum ne vom specializa in drame ale unor popoare in care mai si facem figura de calai, intr-un mod colectiv si, astfel, pe nedrept. Asta ca sa fie reeducarea completa si sa nu avem niciun motiv pentru a ne respecta trecutul si eroii…


Categorii

1. DIVERSE, Istorie

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Profesorii de istorie, obligati sa se perfectioneze intru HOLOCAUST?

 1. Spalarea creierului pe tema Holocaustului (din Romania) a inceput prin 2006 cand in Romania a fost lansat in premiera mondiala un concurs national ( concursul se numea/numeste – cred ca se desfasoara odata la 2 ani – Memoria Holocaustului) pe tema Holocaustului. O spun pentru ca am participat la acel concurs. Dupa ce-am citit bibliografia obligatorie si dupa ce s-a terminat concursul aveam impresia ca romanii sunt cei mai intoleranti oameni de pe planeta si ca evreii au avut enorm de suferit de pe urma lui Alexandru Ioan Cuza, Eminescu, Kogalniceanu, Iorga, Eliade si altii. Practic cu impresia asta ramasesem dupa concurs – ca romanii au fost niste antisemiti notorii. Ar trebui ca printre lecturile obligatorii ale celor care studiaza Holocaustul (inclusiv asa-zisul Holocaust din Romania) sa se numere si cartea Ard malurile Nistrului; dupa lecturarea acestei carti nu cred ca ar mai inghiti asa usor pastile precum – evreii au fost persecutati datorita minciunilor care se scriau prin ziarele vremii, cum ca bolsevicii au fost sprijiniti de evrei; ca grupuri de evrei ramase in Basarabia, dupa elibararea acesteia de catre Armata Romana, ar fi masacrat romani; ca romanii au fost persecutati de evrei atat timp cat Basarabia a fost ocupata de rusi; treburile astea nu sunt deloc minciuni si dezinformari – asa cum incearca unii (chiar si prin mai sus numitul concurs) sa ii faca pe tinerii romani sa creada – sunt lucruri reale despre care nimeni nu vorbeste. De ce nu se studiaza holocaustul comunist din Romania si din lume? Statistic (caci pentru organizatorii concursului amintit cam asta conta – statistica) comunismul a facut cu mult mai multe victime decat cele 6 milioane de victime ale Holocaustului.

 2. Pe tema asta s_a construit un stat, cu tema asta se justifica intre popoare.
  Cred ca s-a ajuns la o saturatie a subiectului, inclusiv la nivele statale importante, dar ipocrizia (corectitudine politica) este leit-motivul zilelor noastre.

  Stim prin David ca, desi extrem de dureroasa, aceasta experienta (inclusiv la nivel personal) nu este in sine primita ca jertfa: ‘holocaustul nu vei binevoi, jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit, inima infranta si smerita’….fara smerenie, suferinta ramane zadarnica, chinuitoare fara zidire.

  Franta sau Germania (nu indraznesc sa zic Rusia sau China), la fel sunt chemati la ordine sa-si rescrie istoria ?

 3. @Marian. Spune-ne si noua bibliografia aia obligatorie, pe multi ne intereseaza subiectul, cred. Dar, te rog, foarte mult, fii ceva mai explicit, foloseste fraze mai scurte, fara linii si paranteze explicative… Altminteri, foarte putini vor intelege ce vrei sa spui. Spalarea asta a creierului este ceva necesar pentru sionism, crearea sentimentului de vinovatie goy-ilor este necesara pentru a-si castiga drepturi pe care nu le merita. Iar despre profesorii de istorie… jale… comunismul in Romania se face undeva in ultima saptamana de scoala, adica nu se face…

 4. La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, aflată în delegaţia premierului, a spus jurnaliştilor că a lăsat acatiste la Zidul Plângerii, ca şi în vizita sa anterioară la Ierusalim, când dorinţele formulate i s-au şi îndeplinit

  N-am mai pomenit asa ceva! Adica sa intelegem ca Elena Udrea face acatiste cu dorintele ei, pe care le pune in Zidul Plangerii si mai apoi acestea se si indeplinesc…
  (…)

  Iar in acest timp Boc traieste momente magice la Ierusalim, ca si cum s-ar duce la Disneyland, iar profesorii de istorie vor “participa la stagii de perfectionare despre Holocaust” si liceenii vor “beneficia” de un curs optional cu aceeasi istorie. Trist, foarte trist! E ca si cum s-ar face cursuri de indoctrinare.

 5. Orice profesor de istorie care se respecta nu are voie sa rateze Arhipelagul Gulag. Parerea mea este ca de aici se incepe cu predarea secolului XX.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare