In timp ce conform rapoartelor oficiale ROMÂNII sunt cei mai expusi RISCULUI SARACIEI si EXCLUDERII SOCIALE, ANOFM lanseaza o campanie costisitoare de PR impotriva PENSIONARILOR si ASISTATILOR

18-10-2015 3 minute Sublinieri

asistati

Românii sunt cei mai expuşi din UE la riscul sărăciei şi excluderii sociale, în proporţie de 40,2% din totalul populaţiei României, fiind urmaţi la mică distanţă de bulgari (40,1%) şi de greci (36%), în timp ce la polul opus se află cehii, cu doar 14,8%, potrivit datelor Eurostat pentru 2014.

Riscuri reduse de sărăcie mai sunt înregistrate în Suedia (16,9%), Olanda (17,1%), Finlanda (17,3%) şi Danemarca (17,8%).

Cea mai mare scădere a riscului de sărăcie şi excludere socială a avut loc în Polonia şi cea mai mare creştere în Grecia.

Între ţările europene pentru care există date disponibile, riscul de sărăcie şi excludere socială a urcat în perioada 2008-2014 în 14 state membre, cele mai mari creşteri având loc în Grecia (cu 7,9 puncte procentuale, de la 28,1% la 36%), Malta (+3,7 puncte), Ungaria (+2,9 puncte) şi italia (+2,8 puncte).

Cele mai mari scăderi au avut loc în Polonia (-5,8 puncte procentuale, la 24,7%), România (-4 puncte procentuale, la 40,2%) şi Slovacia (-2,2 puncte).

La nivelul UE, procentajul populaţiei expuse la riscul sărăciei şi excluderii sociale a crescut de la 23,8% în 2008, la 24,4% în 2014.

Update. Am găsit şi studiul pe care se bazează treaba. E aici. Revin după ce-l citesc. Sînt curios ce poate justifica “antropologic” o mostră de atac gratuit şi agresiv la lucrătorul în vîrstă. La pagina 53 găsim o propunere: pensionarii pot juca figuranţi într-o industrie cinematografică aflată în ascensiune! Cristi Puiu, mai bagă o serie de Lăzăreşti!

Text iniţial. POSDRU, adică bani europene pentru resurse umane. O zonă de colcăială a rentelor pentru o castă de “europenişti” care educă forţa de muncă pentru o piaţă care tratează cu spatele angajaţii oricum. Mai nou, dispreţul pentru forţa de muncă a fost oficializat şi publicitar, şi artistic (doar e marele regizor Radu Muntean implicat).

Proiectul are un buget total de 13.098.285,91 lei.

Totul este supervizat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţelor de Muncă. Simplul fapt că a aprobat campania făcută de agenţia de publicitate Rusu+Bortun Brand Growers ne arată ce minţi conduc zona.

Practic se oficializează o viziune aiuristică (încurajată de media conservatoare ) şi violentă asupra angajatului vîrstnic, a pensionatului anticipat, a “asistatului”. Ideea profundă e că învaţă copiii de la vîrstnici cum să tragă chiulul de la muncă.

Ideea indusă în toată campania: oamenii ăia nu muncesc pentru că nu vor, nu pentru că nu-i angajează nici dracu’ după 50 de ani. Pensionarea anticipată e o nesimţire în unele cazuri minoritare, în proporţie covîrşitoare sînt vechi forme de ieşire forţată din cîmpul muncii. (Dacă vroiau să facă mişto, puteau să se ia de pensionaţii anticipat din zona Gabi Oprea, numai că ăia sînt aşa de “anticipaţi” că n-au nevoie să se reangajeze.)

Ia luaţi şi una cu nişte copii care se deghizează în bunici pentru că aşa văd ei, că ăştia o duc superbine:


E ciudat că trebuie să le explicăm tocmai celor de la ANOFM:

 • că şomajul după 55 de ani NU E O alegere
 • că nu e normal să promovezi oficial ideea că oamenii se lasă “asistaţi” din lene, că aşa vor ei
 • că nu e normal să promovezi ideea de pensionar trîndav care are o plăcere perversă din a aştepta o pensie de mizerie

Sînt şi calupuri pentru angajatori în campanie unde mai facem puţin mişto tot de pensionari. NU atingem nici o clipă politica dură de HR împotriva exact a acestei categorii de vîrstă. Dar pînă la urmă calupurile video sînt realiste: poţi să ai calificarea de pe lume, dacă ai o vîrstă eşti descalificat din start în 90% din cazuri.

Să mai amintim şi că avem deja facilităţi mari pentru angajatori, fie în zona IT, fie pentru tinerii angajaţi (un an jumătate de scutiri de taxe şi altele). Iar pe vârstnici îi bănuim acum oficial că sînt nişte putori care îşi învaţă cu lenea şi nepoţii. Nu, e vorba despre faptul că angajatorii vor facilităţi cam pentru orice tip de angajare. Simplul fapt că angajează trebuie să fie perceput ca un hatîr făcut şi angajatului, şi statului. Iar statul pare să-şi fi asumat complet viziunea arogantă a angajatorului.

Complet aiurea explodează aici politica artistică a lui Muntean (da, are una). Ăsta e rezultatul apolitismului clasei de mijloc. Cînd îl pui să facă ceva “social” îţi serveşte cu violenţă una dintre cele mai aiurea prejudecăţi despre românul leneş, asistat şi pervers. Altfel, e haios omul.

Campania POSDRU respectivă are şi o argumentaţie pretins ştiinţifică, fără sursă evident:

Pe pe alta parte, cercetarea antropologica, folosind criterii socio-psiho-culturale, a reliefat faptul ca, ajunsi la pragul pensionarii, varstnicii prefera veniturile sigure ale sistemului asistential, cautand sa ramana doar informal pe piata fortei de munca sau sa-si completeze veniturile din activitati temporare.

“Sistemul asistenţial” e formulă din start peiorativă. Pensia e un drept obţinut după ani de muncă. ANOFM îşi permite să judece asumarea acestui drept drept o opţiune pernicioasă. Poate e cazul să ne dea mai multe date antropologice, socio-psiho-culturale, ca să ne convingem cu toţii că pensionarii şi “asistaţii” sînt nişte simpli perverşi anti-muncă. ştiu că avem şi astfel de “sociologi”: unii scoseseră recent un “sondaj” din care reieşea că românii nici măcar nu muncesc pentru salariu… Studii idioate se găsesc, deci. Să le facă publice. Măcar să ştim o treabă.

Îi mulţumesc lui Alexandru Cârlan pentru că mi-a atras atenţia supra cazului.

Notă: şefa de la ANOFM ne prezintă şi un caz interesant de nepotism pe invers, mama promovată de fiică şi de relaţiile acesteia. Este mama unei tinere deputate încurajate ferm de Dragnea să intre în “politica de la centru”. Dragnea vroia o lege împotriva discriminării unor grupuri, categorii sociale. Ar putea începe prin a-i da o amendă “de partid” şefei ANOFM.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva populatiei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “In timp ce conform rapoartelor oficiale ROMÂNII sunt cei mai expusi RISCULUI SARACIEI si EXCLUDERII SOCIALE, ANOFM lanseaza o campanie costisitoare de PR impotriva PENSIONARILOR si ASISTATILOR

 1. Fratilor, consider ca azi traim in tara si in lume intr-o minciuna permanenta si criminala.
  Ne invaluie pe toti si doar in sus scapam de ea, ravnind spre Hristos. Scapa cine poate la mantuire, dupa cum zicea Parintele Iustin. Si altii.

  Cum si cine se asteapta la o dreptate in lume, cand cei care detin puterea financiara, pietele lumii, trusturile de presa, mediul academic, etc. sunt aceeasi mana de oameni care il urasc pe Hristos cu toata fiinta lor? Cum se asteapta cineva ca “investiile” strainilor sa fie actiuni de intrajutorare? Noi ne poticnim de o naivitate dublata de superficialitate in raportul nostru cu sclavagismul modern. Pana nu vom intelege adanc ce inseamna HR, PR si teatrul de pe scena lumii nu ajungem decat la distrugere. Pentru ca suntem prostiti iara si iara sa ne punem increderea (si) in acesti “oameni” in loc sa ne punem toata increderea si nadejdea in Iisus Hristos, Domnul nostru.

  Oare nu ei trag sforile economiilor lumii? Oare nu ei au fabricat tot contextul asta, la inraurirea satanei?
  La ce ne asteptam noi de la ei? Prinsi intre propaganda lucioasa, superficialitate si necredinta bajbaim la vale in intunericul sfarsitului… Uitand ca Dumnezeu sta ascuns in poruncile Sale.

  Asa ne trebuie!…

 2. Pingback: SARACIE SOCANTA IN ROMANIA. Raport oficial al ONU: suntem pe ULTIMUL LOC in UE in ceea ce priveste EDUCATIA, SANATATEA si SERVICIILE SOCIALE. Diviziuni sociale adanci, indiferenta celor din “CLASA DE MIJLOC” si NEOLIBERALISM TOXIC | Cuvântul
 3. Pingback: SARACIA IN ROMÂNIA ÎN CREŞTERE, cu precadere in fostele zone monoindustriale. PESTE JUMATATE DINTRE COPII, IN SITUATIE DE RISC SOCIAL (video) | Cuvântul Ortodox
 4. Pingback: MODELUL NEOLIBERAL DE “DEZVOLTARE”: SARACI PENTRU PROFITUL ALTORA. Logica antisociala a “tehnocratei” de la Finante si refuzul cresterii salariului minim. DATE STATISTICE: PESTE 5 MILIOANE ROMÂNI SARACI OFICIAL | Cuvântul Ortodox
 5. Pingback: ILIE SERBANESCU despre decizia guvernului “tehnocrat” de a ingheta salariul minim: ROMANII TREBUIE UMILITI. E GUVERNUL CAPITALULUI STRAIN (Video)/ Vicepremierul Vasile Dancu ne promite “MASURI NEPOPULARE”/ CAPITALUL STRAIN scoate R
 6. Pingback: UN CONSENS ANTI-SOCIAL SI ANTI-NATIONAL PERICULOS. Incalcarea fara mila a DREPTURILOR OMULUI prin SĂRĂCIREA AGRESIVĂ a României | Cuvântul Ortodox
 7. Pingback: ANCA DRAGU, sinistra finantelor FMI in România NE VREA SCLAVI PE PLANTATIE: Românii sa ia exemplu de la indieni, chinezi sau africani, care muncesc ”pe doi lei”. MODELUL NEOLIBERAL DE “DEZVOLTARE”: SARACI PENTRU PROFITUL ALTORA. Logica a
 8. Pingback: Discrepanta de tara bananiera: 70% dintre salariatii români castiga SUB PRAGUL SALARIULUI MEDIU/ Cei mai mari investitori straini – CAPSUNARII/ ”Sustenabilitate” si ”productivitate” – tezele neoliberale ale CRESTERII PROFITURILOR CAPI
 9. Pingback: THE WINTER IS COMING. Avocatul Gh. Piperea despre GLOBALISMUL NEOLIBERAL/ Cifrele saraciei si depopularii României | Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: SARACANI (DE FITE?). 86% din salariile românilor sunt SUB NIVELUL CELUI MEDIU/ Despre ”PUTORILE CARE NU MUNCESC” (Starea Natiei – Dragos Patraru) | Cuvântul Ortodox
 11. Pingback: 5 MILIOANE SARACANI. Un fals paradox: ECONOMIA ROMÂNIEI “DUDUIE”, DAR SARACIA CRESTE/ Cat de ”convergenti” suntem in raport cu UNIUNEA EUROPEANA: salariile românilor sunt mult SUB medie, pe cand preturile sunt ALINIATE la media tarilor d
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare